Informationshanterande dator behövs (udda utmaning ;))

Forum för råd angående köp eller sälj av dator, datordelar och annan teknik.
Post Reply
User avatar
Thalagor
Posts: 271
Joined: 2002-03-20 17:08:05

Informationshanterande dator behövs (udda utmaning ;))

Post by Thalagor »

Jag ska nu köpa in en ny dator, och har lite speciella önskemål för den. Problemet är att hårdvara knappast är min starka sida, därför hoppas jag på lite hjälp. Jag vill inte skruva ihop den själv, jag vill helst att allt ska vara kirrat och klart då jag får den.

Den ska knappt användas för spel eller videorendering, utan mest för hantering och lagring av stora informationsmängder. Inga tunga beräkningar behövs, men effektiv multitasking är ett krav (dubbelkärnig processor låter därför som en bra lösning, Pentium D kanske, då den inte är så dyr. Eller?). En ögonvänlig skärm (tft) med stor hanterbar yta (dvs hög rekommenderad upplösning, 1600x1200 på en 20" skärm kanske?) och ergonomisk mus och tangentbord (helst trådlösa - MX1000 låter väl inte helt fel?) är också något jag värderar högt.
500 gb är minimum, mindre än 2 gb ram är väl inte så bra det heller? Grafikkortets enda krav är att det ska ha bra fungerande DVI (läste någon recension för inte så länge sen där inte många grafikkort klarade standarden för DVI-utgångarna).
Detta är en arbetsdator, därför prioriterar jag kvalitet före pris. Min budget ligger på cirka 25.000 kr (ska allt brännas på en gång?), men då vill jag att paketet helst ska hålla några år med...

En sista sak dock, skärmen ska klara av videouppspelning utan eftersläpning, och ska ha skarpa färger för bilder.

Är det värt att ha en separat systemdisk, gör det mycket för prestandan? Diskarna kommer pressas, så det känns ganska naturligt att ha en separat systemdisk ändå. Men bara om det faktiskt gör märkbar skillnad.

Nu så, det var väl allt. Jag uppskattar all hjälp, så shoot! :p
User avatar
Peter Wall
Hedersbit
Posts: 7026
Joined: 2002-03-08 0:52:56
Location: Stockholm
Contact:

Post by Peter Wall »

Att lägga 25k på en dator, rakt av, är nästan aldrig bra att göra. ;-) Dock självklart, om man har höga krav på datakraft och en bra TFT (dyrt) så stiger priset, naturligtvis.

En Pentium D låter som en vettig lösning för dig. Inte speciellt dyr vad jag har sett heller, runt 2000-3000kr. Komplett hade några på lager; Intel-D. 2GiB-RAM är inte alls dyrt idag, och är något du borde satsa på. Nu är jag ingen expert på DDR2 men kanske Twinmos Pc4300 vore bra.

Ett lämpligt Intel-moderkort finns det säkert Intel-fanboys som kan tipsa dig om, det enda jag vet är att de brukar vara lite dyrare ;-) runt 2000kr. Kanske detta Abit AW8-MAX. Grafikkort nämner du att de flesta inte stödjer den korrekta DVI-standarden. Detta är inget som jag är insatt i och jag kan inte ge dig något garanterat tips i det fallet. Jag kan dock nämna kort som XFX 6600 som har 2st DVI:er (och i det här fallet även passiv kylning). Det kanske inte borgar för, men är väl en fördel att kortet bara har DVI, i det avseendet du hänvisar till.

Sen kommer vi till det här med hårddiskar. Där skulle jag nästan råda dig till att ha OS:et på en systemdisk likt WD:s Raptor och försöka nå någon form av RAID-lösning för din datalagring. Nu vet jag inte exakt vad du ska lagra, ej heller kravet på säkerhet etc. Men om du ska lagra 500GiB "viktig data", skulle inte jag vilja sitta där med skägget i brevlådan när det blev klusterfel på disken ;-) Frågan därefter är naturligtvis vilken typ av RAID-lösning ska du söka. En dyr, men bra, lösning är självklart en RAID 5-lösning med 3 eller 5diskar. Dock, så är detta inget som normalt sett brukar stödjas på moderkort direkt. Då måste man söka sig till separata kontrollerkort, vilket ökar priset naturligtvis. Vad du kan göra är att ta 2st 500GiB-diskar och sätta i RAID1, spegla de dvs. En sådan RAID-lösning brukar finnas på de flesta moderkort idag. Prestandan blir lidande, men du kommer alltid att ha en backup.

Lägger man till 2st 500GiB-diskar och en låda för kanske 1500kr som ska rymma allt detta. Så hamnar vi på runt 18k. Då har du 7k över på en skärm. Det borde väl fungera? :-) Priset får du naturligtvis ner betydligt om du skippar RAID-lösningen och går på diskar med mindre, men billigare pris / GiB.

Och jag förbehåller mig att ha gjort totalt fel vad gäller moderkort och minne t.ex., Intel och jag är inte bra ihop ;-)
Diplomerad webbutvecklare
Microsoft Certified Professional Windows 2003
Microsoft Certified Technology Specialist Windows Vista
"Did you know kidneys and applesauce are a delicacy in Sweden? I'm gonna get my applesauce back!"
User avatar
phastas
Posts: 1058
Joined: 2005-01-03 0:03:53
Location: Örebro
Contact:

Post by phastas »

Angående skärmen, så kan jag tipsa om Benq FP2091, 20,1" 1600x1200 16ms.
Har själv en sån och är otroligt nöjd med den, inga eftersläpningar som jag märker (spelar mest FPS), den är stilren och snygg, ramen runt är minimal och skärmen går att vrida 90 grader. Borde gå att hitta för runt 8k i dagens läge (kan ha fel om det ;) )
Färgerna så bra som man kan tänkas, och den klarar interpoleringen på ett mycket galant sätt.
Finns en recension av den borta på sweclockers, det var den recensionen som gjorde att jag köpte den.

Större alternativ blir ju en widescreen skärm, 23" 1920x1200...men då kryper det upp i priserna oxå.

Annars kanske dual screens vore något. Grafikkort med dubble DVI utgångar och två 17" 1280x1024 (eller 19", men dom har samma upplösning)

Logitech DiNovo t-bord med mus (MX900) kanske är nått. T-bordet är inte "ergonomiskt knäckt" men det är verkligen underbart att ha laptopstyle tangenter att skriva på. Den seperata nummerdelen kanske passar dina behov oxå. Väldigt trevligt att kunna ta med sig den som en fjärris till datorn + att man på den ser vilka IM och mail som kommer. Bluetooth allting.
KTM + Akrapovic = [love]
User avatar
Halvarsson
Posts: 850
Joined: 2004-05-15 11:59:49
Location: Norrland

Post by Halvarsson »

Exakt vad är det du ska köra? Personligen hade jag tagit ett dual CPU system, och inte en dualcore. Men det är jag. Sen undrar jag vad du ska köra för OS? Hade jag varit dig så hade jag köpte en PowerPC dator. Förslagsvis en Dual Powermac G5. Men det är ju lite svårt att rekomenderar nåt ifall man inte vet vad du ska göra med datorn, förutom att hantera stora informationsmängder? Samt att den ska vara bra på att multitaska.
"En leder, resten följer" - Steve Jobs
User avatar
Rose Brass
Posts: 462
Joined: 2004-06-07 22:37:16

Post by Rose Brass »

Jag tycker beskrivningen låter väldigt likt en server...
User avatar
Halvarsson
Posts: 850
Joined: 2004-05-15 11:59:49
Location: Norrland

Post by Halvarsson »

Mm, troligtvis. Tracker kanske? WWW? Game server?
"En leder, resten följer" - Steve Jobs
User avatar
naken^
Posts: 345
Joined: 2003-01-30 7:34:28
Location: Anfield

Post by naken^ »

Tjacke wrote:Mm, troligtvis. Tracker kanske? WWW? Game server?
onödigt prålig skärm för det isåfall.....
[~^ ABIT AN7 ~^ XP2500+ @ XP3200+ ~^ 2x512 Wb CH-5 @ 11-2-3-2 ~^ PC 9800 PRO @ 412/730 ~^ LIAN LI PC65B ~^ Chieftech 360W ~^] <-- Prime95 stabil
-LIVERPOOL FC || YOU´LL NEVER WALK ALONE || LIVERPOOL FC-
User avatar
Halvarsson
Posts: 850
Joined: 2004-05-15 11:59:49
Location: Norrland

Post by Halvarsson »

Jo, det är sant. Men hade varit kul att exakt veta vad han ska ha den till ;)
"En leder, resten följer" - Steve Jobs
User avatar
Thalagor
Posts: 271
Joined: 2002-03-20 17:08:05

Post by Thalagor »

Skärm: Benq FP2091, 20,1" 1600x1200 16ms
låter bra. Om inte dualscreen blir billigare dvs... Men är det verkligen lättare att hantera arbetsytan med två skärmar istället för en stor?

en Mac är tyvärr helt uteslutet, blir windows för att det ska vara kompatibelt med det mesta.

Har ingen aning om vad en tracker är, men datorn är ingen sorts server. Indeed lite prålig skärm för det :p Så keep guessing om ni vill ;)

Tanken bakom dualcore är mest att det ska hålla i längden, just nu går en enkel processor fin fint, men då det blir lite tyngre (som i multithreading) känns det fint att ha två kärnor. Blir väl dyrare att köpa in två processorer och moderkort som stödjer det osv än en pentium D?

Ang. hddn, låter vettigt med raid, men ännu bättre (billigare också tror jag) är nog att köra på en dvd-brännare och sen på snabba diskar. Vågar man köra med RAID 0? (det viktiga tar jag backup på non-stop, så säkerheten på diskarna kan nedprioriteras till fördel för prestandan). Men en systemdisk får det la bli i varje fall.

Hittar inte MX900 någonstans... jag måste vara kass på att leta... Annars låter DiNovo ganska bra. Överväger annars "Logitech Cordless Desktop MX3100, tangentbord/mus, USB, PS/2" kittet. (MX1000 som ingår)

Kompletts datorbyggare verkar vara lite kass på det att man bara kan välja en disk och en systemdisk (kanske hade varit skönare med 2x250 istället för 1x500, osv), och att man inte kan välja Pentium D där. Dock har inte datorbutiken alls pentium D, och en X2a känns som lite overkill i dagsläget. Några tips? Som sagt vill jag helst att allt ska vara kirrat och färdigt då jag får det, så blir det inget krångel med garantier om något ska bytas eller något... Mest är det dock för att det definitvt är bekvämast att få allt ihopplockat :p
User avatar
Halvarsson
Posts: 850
Joined: 2004-05-15 11:59:49
Location: Norrland

Post by Halvarsson »

Kanske skulle kolla in Dells Workstations då? Verkar inte som du ska överklocka eller dylikt. Utan du vill bara ha en stabil samt bra dator.

25k sa du, ska se vad jag kan plocka ihop för någon burk.
"En leder, resten följer" - Steve Jobs
User avatar
Thalagor
Posts: 271
Joined: 2002-03-20 17:08:05

Post by Thalagor »

Dell hade varit fin fint om det inte var för att jag inte hittar något som passar mig. Sen att de inte skriver ut mycket specifikationer om delarna och är dyra gör det inte bättre. Men annars var det en bra idé.
Jag väntar med spänning på vad du kan skrapa ihop för 25.000 :p
User avatar
phastas
Posts: 1058
Joined: 2005-01-03 0:03:53
Location: Örebro
Contact:

Post by phastas »

Dualscreen eller inte, beror ju på vad du ska köra för program. Ska det paintshoppas in i minsta detalj så vill man ju ha nått stort, men ska man ha en arbetsyta för flera fönster så är det lättare att möblera det på två skärmar än en. Och ska man köra en del program i bakgrunden (musik, IM, whatever) och samtidigt ha koll på dom så är dualscreen helt underbart att jobba med. Billigare blir det säkert oxå.

MX900 är blåtandsmusen som ingår i DiNovo paketet...helt enkelt en MX700 som går på bluetooth istället för RF. 3100 paketet är fint det med, kompisen har ett sånt, skön känsla i t-bordet...fast DiNovon vinner känsla och klass testet ändå, det är verkligen något extra ;)
KTM + Akrapovic = [love]
User avatar
Thalagor
Posts: 271
Joined: 2002-03-20 17:08:05

Post by Thalagor »

Hehe, DiNovon får det kanske bli i alla fall :p

Dualscreen låter bra då, kan man köra "fullskärmsprogram" på en skärm och ha skrivbordet och andra program på den andra skärmen (som två datorer men med en mus... typ)?

Ingen som kan hjälpa till att sätta ihop ett paket, det har jag grova problem med... Satte ihop detta; http://www.datorbutiken.com/se/default. ... tId=139944 , förslag, ändringar? Jag har noll koll på minnen, chassi, grafikkort, osv. Får beställa systemdisken separat då det inte gick att välja 2 olika SATA hdds i datorbutikens datorkonfigurator. Några saker att lägga märke till;
Enkelkärnigprocessor. 2 st TFTs utan att jag vet om det fungerar bra med det grafikkortet. Eller om skärmarna är något att ha. Så kommentera gärna, all hjälp uppskattas.
Post Reply