Ny HDD

Här passar allt hårdvarurelaterat som inte faller under en annan kategori.
Post Reply
Thelit
Posts: 23
Joined: 2007-08-20 19:58:03

Ny HDD

Post by Thelit »

EDIT: LÄS LÄNGST NED (sista posten).

Hej,
jag har lite problem med att sätta in en del kablar. Det är första gången jag bygger, så har lite svårt för detta. Jag kommer försöka att vara så tydlig så möjligt men det kanske blir lite rörigt här o där då jag själv inte förstår det hela ;D

Involverade delar (vad jag vet):
- Moderkort
- DVD-Brännare
- HDD
- Nätagg

Problemen:

EIDE - Jag har två olika EIDE-sladdar. En 34-pin med två kontakter och en 49-pin med 3 kontakter. 49-pin går in i DVD-brännaren, men varken i Moderkortet eller HDDn (vilket jag anar har nåt med SATA att göra). 34-pin går in i moderkortet (som bara har ett sånt uttag) men inte i DVD-brännaren eller HDDn.

SATA - Med moderkortet fick jag med en SATA-bracket (kan lägga till att jag var tvungen att fästa den upp- och ner) tillsammans med en signal-kabel och en el-kabel (båda externa) och så två SATA-kontakter som jag satte in i moderkortet. Fick dessutom med fyra separata SATA-kablar (två former av varje).

På HDDn så har jag ett bl.a. SATA-uttag (hane) och ett uttag som är samma som ena änden på el-kabeln (fast hane ist för hona) som kom med SATA-bracket.

- Ska jag sätta in ena änden av SATA-kabeln i HDDn och andra i moderkortet?
- Är SATA istället för EIDE?
Om det är så, så löser det kontakten mellan moderkortet och HDDnmen då har jag fortfarande problemet med kontakten mellan DVD-brännaren och moderkortet, eftersom det inte finns något SATA-uttag i DVD-brännaren och EIDE-uttagen är olika?
- Har jag köpt fel DVD-brännare? Moderkort?

Jag har dessutom ett 8-pin uttag på HDDn som jag inte har en blekaste aning om vad den är till.

DVD-brännaren har förutom EIDE- och eluttag ett Audio-uttag och Master/Slave-uttag. Jag skulle gärna vilja ha en kort förklaring på vad M/S-uttag är för något; vilken kontakt som ska sitta där och vad för skillnader Master och Slave har.

EDIT: Också om Audio-uttag och M/S-uttag är ett måste


Och så till sist nätagget, blev helt paff när jag till sist öppnade kartongen och fick se kablarna.. I alla fall, har lyckats få det mesta på plats men det är ett par saker som jag undrar över.

- Floppy, är den nödvändig? Kan inte hitta något ställe där den passar. Vet inte ens vad den är till för.

- "EPS/ATX12V 8-4 pin"?? Jag har el i DVD-Brännare/HDD/Grafikkort/Moderkort, har ni någon aning om vart den här ska sitta? Är det typ för ljudkort (som jag inte har)?

- Kvittar det vilka i vilken ordning man kopplar kontakterna? Alltså t.ex. så har jag min SATA-bracket kopplad till den tredje 4-pin-kontakten i den kabeln (tredje av fyra stycken (och en floppy på slutet)). Eller måste jag ha den på första 4-pin-kontakten om jag bara har en sak kopplad till den kabeln?

Om det är något annat som jag har missat så e jag jättetacksam om ni slänger in det med.

Tackar
///Elias
Last edited by Thelit on 2009-08-15 22:55:47, edited 3 times in total.
User avatar
Peter Wall
Hedersbit
Posts: 7026
Joined: 2002-03-08 0:52:56
Location: Stockholm
Contact:

Re: EIDE, SATA och nätagget

Post by Peter Wall »

Thelit wrote: EIDE - Jag har två olika EIDE-sladdar. En 34-pin med två kontakter och en 49-pin med 3 kontakter. 49-pin går in i DVD-brännaren, men varken i Moderkortet eller HDDn (vilket jag anar har nåt med SATA att göra). 34-pin går in i moderkortet (som bara har ett sånt uttag) men inte i DVD-brännaren eller HDDn.
Den ena ska gå till diskett och den andra till DVD-brännaren. Den som inte passar in på DVD-brännaren kan du skippa ha inkopplad om du inte har någon diskett. Den andra ska passa in på DVD-brännaren och moderkortets kontakt. Tvinga dock inte på hårddisk-kabeln i floppy-uttaget på moderkortet. Du bör ha fått med en manual till moderkortet där det står exakt vilka av kontakterna på moderkortet som går till vad.
Thelit wrote: - Ska jag sätta in ena änden av SATA-kabeln i HDDn och andra i moderkortet?
Ja.
Thelit wrote: - Är SATA istället för EIDE?
Om det är så, så löser det kontakten mellan moderkortet och HDDnmen då har jag fortfarande problemet med kontakten mellan DVD-brännaren och moderkortet, eftersom det inte finns något SATA-uttag i DVD-brännaren och EIDE-uttagen är olika?
SATA står för Seriell-ATA, PATA (som du benämner EIDE som är ett gammalt namn) står för Parallell-ATA. SATA är efterföljaren som medgör högre överföringshastigheter och en del andra tekniska fördelar. Dock ska PATA-uttaget du har på ditt moderkort ska passa med det som finns på DVD-brännaren och på en DVD-brännare ger PATA/SATA ingen reell vinst/förlust. Konsultera moderkortsmanualen.
Thelit wrote: - Har jag köpt fel DVD-brännare? Moderkort?
Nej.
Thelit wrote: Jag har dessutom ett 8-pin uttag på HDDn som jag inte har en blekaste aning om vad den är till.
Troligen menar du de pins som finns för att fastställa i vilket läge du kan köra hårddisken i. Detta är inget som är relevant för dig, så du behöver inte bry dig om det.
Thelit wrote: DVD-brännaren har förutom EIDE- och eluttag ett Audio-uttag och Master/Slave-uttag. Jag skulle gärna vilja ha en kort förklaring på vad M/S-uttag är för något; vilken kontakt som ska sitta där och vad för skillnader Master och Slave har.
Eftersom du bara har en sak som ska kopplas in på PATA-kanalen så spelar det ingen roll vilken du väljer. PATA kan du ha två saker på en kanal, SATA är en sak per kanal. Därför (nu förenklar jag) måste du ha en master/slave-konf för att bestämma vem som sitter först på kabeln. Men eftersom du bara använder dig av ett uttag på kabeln för din DVD-brännare är det irrelevant.
Thelit wrote: EDIT: Också om Audio-uttag och M/S-uttag är ett måste
Nej, ingen av de två behöver du bry dig om.
Thelit wrote: - Floppy, är den nödvändig? Kan inte hitta något ställe där den passar. Vet inte ens vad den är till för.
Den är till för just floppy-disken. Jag antar nu när jag läser dina frågor vidare att du är så ung att du nog inte ens har sett en diskettstation. Det gör mig lite ledsen och får mig att känna mig väldigt gammal;) Men floppy/diskettstation är inget som du kommer att använda dig av så både den strömkabeln och den data-kabeln (som gör dig så förvirrad vad gäller DVD-brännaren) kan du skippa.
Thelit wrote: - "EPS/ATX12V 8-4 pin"?? Jag har el i DVD-Brännare/HDD/Grafikkort/Moderkort, har ni någon aning om vart den här ska sitta? Är det typ för ljudkort (som jag inte har)?
De extra strömkablar som brukar finnas på nätaggen idag brukar oftast gå till ett litet uttag bredvid själva CPU'n och till grafikkortet. Grafikkortet har du redan kopplat in men denna bredvid CPU'n är viktig för att ge extra kräm och stabilisera spänningen. Återigen, konsultera din moderkortsmanual för att fastställa om och vart du kopplar in din extra strömkabel på just ditt moderkort.
Thelit wrote: - Kvittar det vilka i vilken ordning man kopplar kontakterna? Alltså t.ex. så har jag min SATA-bracket kopplad till den tredje 4-pin-kontakten i den kabeln (tredje av fyra stycken (och en floppy på slutet)). Eller måste jag ha den på första 4-pin-kontakten om jag bara har en sak kopplad till den kabeln?
Det spelar ingen roll i ditt fall.
Thelit wrote: Om det är något annat som jag har missat så e jag jättetacksam om ni slänger in det med.

Tackar
///Elias


Det tror jag nog inte. Men det vore bra om du dubbelkollade i moderkortsmanualen först.
Diplomerad webbutvecklare
Microsoft Certified Professional Windows 2003
Microsoft Certified Technology Specialist Windows Vista
"Did you know kidneys and applesauce are a delicacy in Sweden? I'm gonna get my applesauce back!"
Thelit
Posts: 23
Joined: 2007-08-20 19:58:03

Post by Thelit »

Det e bara o buga o bocka för den fantastiskt snabba hjälp man får här, fick ihop alla kablarna samma kväll och hann med att prova'n. Funkar prima =D
Stötte dock på ett litet problem med grafikkorts-rutinerna som jag tänkte skriva på mjukvara-forumet.

Hur som helst, ett stort tack för hjälpen!
User avatar
Peter Wall
Hedersbit
Posts: 7026
Joined: 2002-03-08 0:52:56
Location: Stockholm
Contact:

Post by Peter Wall »

Inga problem. Glad att jag kunde hjälpa till.
Diplomerad webbutvecklare
Microsoft Certified Professional Windows 2003
Microsoft Certified Technology Specialist Windows Vista
"Did you know kidneys and applesauce are a delicacy in Sweden? I'm gonna get my applesauce back!"
Thelit
Posts: 23
Joined: 2007-08-20 19:58:03

Re: EIDE, SATA och nätagget

Post by Thelit »

Hallå igen! Tänkte att jag kunde återuppliva den här tråden istället för att skapa en ny så ni vet lite vad det handlar om. Det har gått drygt ett år sen jag satte ihop datorn o den har funkat finfint, dock har 150 gb HDD:n varit en aning begränsande, så i förrgår så beställde jag hem en Western Digital Caviar Green Power 1TB.

Problemet, eller det jag inte förstår är att den inte har det fjärde uttaget för strömintag från nätagget som min tidigare WD Raptor har. Är det så att bara för att den är Green Power så kräver den inte lika mycket energi så att det räcker med det mindre andra strömuttaget (om det nu är ett strömintag)? Nu när jag tänker efter så måste det väl vara så... Men jag frågar ändå, vill känna mig säker innan jag testar.


EDIT: Jag har nu provat att sätta in sladdarna såhär:
Image
med uttaget inringat i rött med en strömsladd från nätagget o SATA-uttaget inringat i turkost inkopplat, och jag har lämnat det lila uttaget som på min andra HDD. Den verkar registreras på Enhetshanteraren, men den vill inte komma upp bland dom andra HDD-ikonerna på Den här datorn. Jag hör heller inget ökat ljud från datorn om det nu skulle märkas. Jag känner mig bara förvirrad just nu, skulle uppskatta om någon har nån aning om jag gör rätt heller ej. Tack.
User avatar
poller
Hedersbit
Posts: 4387
Joined: 2002-03-11 10:33:23
Contact:

Re: Ny HDD

Post by poller »

Det borde fungera bra som det är inkopplat. Om du går till Computer Management under Administrative Tools (på engelsk Windows XP, vet inte vad det heter på svenska eller i Vista). Så kan du där gå till Disk Management, formatera och montera upp disken.
Thelit
Posts: 23
Joined: 2007-08-20 19:58:03

Re: Ny HDD

Post by Thelit »

Men gött! :) Nu börjar formateringen rulla igång. Tack så mycket, hade inte en aning om att jag skulle behövt formatera den. Ha en bra dag! :D
Post Reply