Överklockning och Tweakning

Här nedan så läggar jag lite program som hjälper vid överklockning och en del som ger program. Längst ned så hittar du programmen och strax härunder så tipsar jag lite.

Har jag glömt något, har du frågor eller något tips? Maila mig!

Processorn

När man kommer till att överklocka processorn så finns det många faktorer som bestämmer hur det kommer att gå. De är bland annat hur lång den går att överklocka, vilken volt man kör den på, om cache minnet klarar det osv.

När du överklockar så försöka alltid att höja bussfrekvensen först. Det innebär att du överklockar inte bara processorn utan även minnet, pci portar, AGP porten och IDE portarna. Detta innebär naturligtvis en risk så ta det lugnt. Det är faktiskt vanligare att man bränner HD:n än processorn vid överklockning . De övriga komponenterna är lätta att glömma. På de flesta Intel processorer nuförtiden så går det enbart att överklocka på detta sätt. Athlon går att överklocka även med "multipliern" om man köper något som kallas Golden Fingers eller liknande. P2 350 och 400 tillverkade innan vecka 42 1998 går att överklocka med multipliern på abit moderkort.

Så har du möjligheten så testa med frekvenser utanför de odinarie 66/100. Har du en celeron så går din cpu nästan garanterat på 75 mhz och troligen på 83 mhz. I vissa fall 100 mhz.

Har du en P2/P3/Athlon så testa med att höja till 112 eller högre. Senare modeller av moderkort kan ha många alternativ att välja mellan. Mitt Abit BX2 klarar 100, 103, 112, 117, 124, 129, 133, 138 och några högre som jag aldrig lär använda.

I mitt fall kan jag köra stabilt på 117 med en PCI divider på 1/3.
Jag kan köra på 124 men det klarar inte riktigt minnet. På 124 mhz måste jag köra med en PCI divider på 1/4
Detta ger att på 117 mhz så är min PCI frekvens på 39 mhz. På 124 mhz så är den på 31 mhz. Detta ger att när jag körde med ett pci grafikkort så underklockade jag PCI porten vilket gav att prestandan inte ökade nämnvärt trots att jag överklockade cpun. Dock så blev ju situationen annorlunda när jag installerade ett AGP kort.


Når du inte önskad hastighet så kan du höja volten till processorn. För att hålla dig inom rimliga gränser så bör du inte höja mer än 10%. 15% kan vara ok men då börjar du ta risker. Högre än så bör du aldrig köra med annat än för att testa om det är volten som begränsar.
I mitt fall så skulle
10% innebära 2.2 V
15% innebär 2.3 V
Då är standard volten 2.0 V


När du når gränsen för vad processorn klarar så kan det vara cache minnet som begränsar (särskilt när det gäller celeron). Testa då att stänga av cache minnet i bios för att sedan överklocka ännu mer. Startar du stabilt nu så är det cache minnet som begränsar dig. Det finns inte så mycket att göra. Att köra utan cache lönar sig inte. Det kan ge ökning i prestanda i vissa fall men i det stora hela så får du stora prestandaförluster.

Något du kan testa med är att sänka latency på cache minnet i bios (testa även programmet nedan så går det att göra i windows). Detta ökar spelrummet för cacheminnet då det inte behöver svara på anrop lika snabbt. Detta kan hjälpa då datorn är instabil vid överklockning och du är nära gränsen för vad som går eller inte går. Det kan hjälpa men räkna inte med att det skall gå. Detta hjälper mest vid gränsfall.

För oss där cacheminnet inte begränsar så kan det löna sig att fixa lite med latency inställningarna ändå. Dett kan ge vissa förbättringar men inte alltid så stora. Snarare så kan fel inställningar sänka. Man kan ställa in latency mellan 1-15. Standard brukar ligga mellan 5 och 8. Testa med olika inställningar. Normalt är lägre bättre men inte alltid. Tar man 1 eller två kan det vara för kort vilket faktiskt kan sänka prestanda. Ett tal mellan 3-5 bör garantera ett bra resultat men det är inte säkert.
Det gäller att hitta ett tal där man så att säga fasar in cache minnet med frekvensen. 12 kan ge prestandaförlust medans 13 är det bästa alternativet. Det kan även ändras om du ändrar frekvens. Testa och se!

I quake 2 fick jag
Vid latency 12 -120 fps
Vid latency 4 -141 fps
Vid latency 3 -144 fps
Maila och berätta vilka resultat du får! Jag återkommer med nya resultat när jag får mitt moderkort...


En annan sak som är av mycket stor betydelse är hur varm processorn blir. Både när det gäller överklockning och livslängd. Överklockar du blir processorn varmare. Höjer du volten blir processorn varmare. Och ju varmare det blir ju instabilare blir processorn samtidigt som livslängden minskar.
Det finns några sätt att minska värmen.

Större kylfläns och fler fläktar. Detta gör att värmen förs bort från processorn snabbare. Se även till att det inte blir för varm i låda för då hjälper det inte hur stor fläkt du än har.

Använd värmeledande pasta mellan processorn och kylflänsen. Detta fyller ut ojämnheter osv. Men inte för mycket pasta!

Se till att cacheminnet har kontakt med höljet på slot 1 processorer. På min P2 så är det luft mellan cache minnet och höljet. Luft är naturligtvis uselt som värmeledare. Lägg emellan en metallbit eller liknande men akta så att du inte förstör processorn. Det kan vara en sådan sak som hindrar att du kan köra på en högre mhz.

Sänk volten! Har du spelrummet så sänk volten till processorn. Min P2 400 går stabilt i 400 mhz vid 1.45 V, 467 mhz vid 1.85 V (standard 2.0 V). Detta gör att du sänker tempraturen och ökar livslängden. I vissa fall när värmen hindrar dig att överklocka så kan det vara en sådan sak som gör att du kan överklocka ännu mer.

För att öka livslängden på processorn och för att minska värmebildningen i lådan så använd dig av ett program liknande CPU IDLE eller RAIN. Dessa program gör att processorn inte körs när den är passiv. När jag kör windows och inte gör något krävande så ligger tempraturen på processorn normalt på 33-35 grader. Med CPU IDLE så sjunker den till 24-28 grader. En minskning på 10 grader innebär att livslängden fördubblas.

Minnet

Minnet är en starkt begränsande faktor vid överklockning. PC66 har svårt att nå 100 mhz när det gäller celeron och PC100 har svårt att nå 133 mhz och liknande. Annat än att köpa 133 mhz minne som fortfarande är väl dyrt så finns det inte allt för mycket att göra. Men några saker går att göra. Men båda är starkt begränsade.

Det första man kan göra är att se efter om det går att höja VIO volten. Detta går på vissa moderkort. Exempel på dessa är Asus P2B, Asus P3B, Abit BE6, Abit BE6-2. Här kan man höja volten till portarna. Alltså höjer man VIO volten så höjer man även volten till AGP porten. Se nedan under grafikkorten vad detta kan göra för nytta.
Det är samma sak med minnet som med processorn. Högre volt ger högre mhz. Tänk dock på att inte höja allt för mycket då man riskerar att bränna sina minnesmoduler. Jag läste om en kille som på sitt Asus P2B-F fick upp sitt PC100 i 143 mhz!

Ett annat sätt att få upp mhz:en är att se efter om man har CAS 3 eller CAS 2 minne i datorn. Det handlar återigen om så kallad latency. Cas 2 inställningen är lite snabbare än Cas 3 men den skillnaden är marginell. Vad man kan tjäna på här är att sänka från cas 2 till cas 3 i bios om man har den möjligheten. Prestandan per mhz sänks med en försumbar mängd men möjligheterna att köra på högre mhz höjs betydligt. PC66 Cas 2 minne går nästan garanterat i 100 mhz om man sänker till cas 3. PC100 Cas 2 går nästan garanterat i 133 mhz om man sänker till cas 3.
Man kan säga att så länge du höjer mhz:en med mer än 1 mhz så lönar det sig att sänka från cas 2 till cas 3.
Tyvärr så är cas 3 minne långt vanligare än cas 2.

Skall du köpa minne så kan du hitta flera olika modeller. Man kan hitta minne som fungerar upp till 124 mhz till samma pris som vanligt PC100. Man skall alltid titta på märkningen när man köper minne. Det brukar stå ett nummer följt av ett par siffor. Ex. GMM2649233CTG-10. Där är de sista två siffrorna intressanta. De visar hur snabbt minnet kan köras. Nedan följer en liten tabell samt hur du räknar.

1000/X=Mhz där X är de sista siffrorna på minneskrestsen.
Ex.
10 ns = 100 mhz
9.5 ns = 103 mhz
8 ns = 124 mhz
7.5 ns = 133 mhz
6 ns = 166 mhz
5.5 ns = 183 mhz
5 ns = 200 mhz

Slutligen så kan du alltid testa med att flytta runt modulerna i minnesplatserna. Det kan hjälpa.
Grafikkortet

Med grafikkortet kan man göra ganska mycket för att öka prestandan. Jag börjar med det mest självklara, överklockning. Med hjälp av program som till exempel Powerstrip så kan man lätt överklocka. Viktigt att tänka på är att man överklockar både minnet och grafikkretsen. Överklocka i små steg till dess att bilden börjar bli korrupt eller att datorn låser sig. Då vet du att du har gått för långt. Oftast så hinner inte grafikkortet skadas om du inte låter det gå för långt. Om jag tar mitt geoforce tillexempel. Vid 160 mhz core så är allt bra. Vid 162 så börjar texturer att rivas sönder. Vid 215 mhz minnesfrekvens så är allt ok. Vid 218 så uppstår bildfel lite då och då.
Har ditt grafikkort ingen kylanordning så kan du sätta dit någon gammal 486 fläkt eller liknande. Det spelar inte så stor roll hur du fäster den bara det sitter. Använd gärna värmeledande pasta mellan ytorna.
Har du en kylfläns men ingen fläkt så skruva dit en. Du kan även ta bort kylflänsen och byta ut den men garantin blir ju naturligtvis än mer lidande om man går på det sättet.
Har du möjlighet så är det även en bra idé att se till så att de hela tiden blåser frisk luft över kortet. Mitt voodoo2 var utan aktiv kylning men med en fläkt som blåste på det kunde jag öka mhz:en på det från 98 till 110 (standard 90).


Har du ett kort med hög hastighet på minneskretsarna så kan det vara en idé att även sätta kylflänsar på dem. Men då börjar det hela bli lite överarbetat. Det ger inte så mycket om det kostar. Men å andra sidan så kan du ju skryta...


Har du som jag ett grafikkort med en fläkt på som drivs av själva grafikkortet? Testa då och se om du inte kunde driva fläkten på något annat sätt. Koppla den till moderkortet eller till strömkablarna. Fläkten suger ström som särskilt minnet borde tillgodogöra sig. Detta gäller främst GeoForce kort men testa och se.


Nu när vi gått igenom de mer överklockningsbetonade detaljerna så skall vi gå in på vad man kan göra med mjukvara.

Testa olika drivrutiner. Se vilka som är snabbast i ditt system.

Se efter om du har AGP SideBanding på. Detta kan ge en stor vinst i prestanda då det är stora texturer. I drivrutinerna hittar man ofta denna inställning lite kryptiskt dold som Enable/Disable AGP eller liknande. Var lugn, du stänger inte av AGP utan bara Sidebanding. Använd PCILIST för att kolla.

Undersök om du kan koppla på AGP Fast Writes.

Använder du AGP 4X, 2X eller 1X. AGP 4X är det få som har ännu men alla BX moderkort stödjer 2X. Detta kan ge en del prestanda. Athlon ägare med GeoForce kort kör på AGP 1X. Detta på grund av att det ibland blir fel vid denna kombinationen. Men kolla lite på nätet så hittar du hur du aktiverar AGP 2X genom registret i windows.

På vissa moderkort kan man höja "VIO Voltage". Gör man detta kan man höja strömstyrkan som agp porten matas med. Går det inte att göra via mjukvara så finns det ibland intruktioner på hur man modifierar moderkortet.
Anledningen till att jag nämner detta är att till exempel GeoForce kretsen fullkomligt slukar kraft. Ofta mer än vad moderkortet kan ge. När man dessutom parar GeoForce med 32 meg minne så blir det inte bättre. På mitt Abit BX2 så sjunker VIO volten från 3.30 V till 3.22 V när jag sätter in mitt GeoForce. Själva GeoForce kretsen får endast 3.15. Detta säger oss naturligtvis att mitt kort blir begränsat av volten. Nu har jag den turen att jag klarar det ändå. Jag kan till och med överklocka mer än vad många andra kan. Men andra behöver inte ha samma tur. Många har problem med för låg volt till AGP porten när det gäller GeoForce.
Höjer du viovolten så kan du öka tåligheten för högre agp hastigheter samt att ditt AGP kort kan kanske överklockas mer.

Naturligtvis så måste du "tweaka" grafikortets inställningar för att få ut max prestanda. Kolla på nätet så hittar du antagligen guider för just ditt grafikkort.

Och så ta dig en titt nedan så hittar du inställningar som berör grafikkortets prestanda.

AGP Porten

Har man ett AGP grafikort så kan det ställa till med problem vid överklockning. Vad som är anledningen till detta är att BX kretsen bara har två inställningar för Mhz:en på AGP porten. Dessa är 1/1 eller 2/3.

1/1 används vid 66 mhz busshastighet och ger en AGP frekvens på 66 mhz.
2/3 används vid 100 mhz busshastighet och ger en AGP frekvens på 66 mhz.

Höjer man busshastigheten så är det nästan garanterat att man börjar få problem vid hastigheter över 83 mhz eller 124 mhz. Vid 83 mhz kan man ändå räddas av att man ställer in AGP porten på 2/3 vilket ger en underklockad AGP port men ändock fungerande.
Vid hastigheter över 124 mhz så blir alternativen lite färre. Är det instabilt så får man offra lite prestanda för att vinna mer prestanda på annat håll.
Det första man skall testa är att inaktivera AGP SideBanding (SB). SB är mycket känsligt vid överklockning. Och har du ett grafikkort med mycket minne så bör prestandaförlusten inte vara särskilt stor. Faktum är att just nu så är SB inte ens till på GeoForce, det kommer i framtida drivrutiner.
Lyckas man inte med detta då är det dags att överge AGP 2X helt och gå ned till AGP 1X. Faktum är att AGP funktionerna inyte nyttjas till fullo så prestandaförlusten bör inte vara enorm. Testa och se vad det innebär för dig.

En ytterligare sak att leka med är AGP aperture size som du hittar i bios. Se nedan.
PCI portar och IDE portar

Det finns inte så många saker att säga om hårddiskarna och CPI platserna. Men jag börjar med hårddiskarna.
För att öka prestanda så bör du testa att aktivera DMA i enhetshanteraren. DMA står för Direct Memory Acces och betyder att hårddisken skriver direkt till minnet i stället för att gå via processorn. Detta kan ge en hel del prstanda vid tungt arbete när man kopierar, spelar och så vidare. Men mest kan de som har ont om minne vinna på detta. Det minskar effekten av "swapping". Alltså när man sitter och spelar och datorn börjar läsa från HD:n och det börjar att hacka.

En annan sak man kan pröva är att börja med att göra en fast swapfil. Den bör vara minst dubbelt så stor som mängden minne du har. Har du möjlighet så lägg swapfilen på en annan HD än windows och/eller spel HD:n. En bra lösning vore att dedikera någon gammal en Gigs HD till swapfilen. Ha den inte på samma ide kanal som din odinarie HD.

Överklockar man systembussen så överklockar man även IDE portarna. Många moderkort stödjer enbart 1/2 eller 1/3 hastigheterna vilka är anpassade för de odinarie hastigheterna. Vissa moderkort stödjer även 1/4 vid hastihgeter över 100 mhz. Jag kör normalt 4*117 med 1/3 vilket ger 39 mhz IDE port. Går jag högre så väljer jag 1/4.
Går du över 40 mhz så ger det vinster men bered dig på att du kan bränna någon HD.
Har du problem med att höja bussfrekvensen så kan det vara HD:n som inte hänger med. Det kan vara att DMA är aktiverat. DMA ställer högre krav på HD:n vilket den inte alltid klarar vid höga busshastigheter. Så avaktivera DMA när du överklockar för att sedan se om det går att köra med det på när du vet att du i övrigt har ett stabilt överklockat system.


PCI portarna brukar klara ganska så mycket överklockning. Det enda problem jag haft här var ett gammalt ATI Mach 64 grafikkort som inte riktigt klarade 41.5 mhz. Andra kort som kan få problem är scsi kontrollerkort.
Ett problem vid höga PCI hastigheter är att värmebildningen i korten kan bli stor. Mitt SB LIVE! Value blir varmt som aldrig förr när jag höjer busshastigheten. Så för att förlänga livet på mitt ljudkort så satte jag faktiskt en kylfläns utan fläkt på.


Några saker att tänka på vid överklockning är att gamla enheter oftast tål höga hastigheter lite sämre. I vissa fall kan det vara så att ett visst märke tål det sämre. Exempelvid så klarar en Maxtor HD oftast höga frekvenser dåligt medans Quantum klarar dem bra.

Bios

I bios så kan du fixa med några saker. De kanske inte har så enorm effekt men Det skadar oftast inte.

AGP aperture size- Ställ denna till halva mängden av ditt internminne. Har du problem med datorn så kan du testa att sänka till minimum eller att höja till 256. Testa och se om du vinner något i prestanda genom att ändra.
Det denna inställning gör är att den bestämmer hur mycket av internminnet som får användas till texturer.

Video RAM cacheable- Se till att du har denna inställning på disabled. Har du den på Enabled så kan du få en knappt mätbar förbättring i grafik prestanda men en större förlust om man ser till hela systemet.
Vad inställningen innebär är att 64 Kb av texturerna kan läggas i processorna cache minne. Men det är en försvinnande liten del om man ser till att en texturerna kan ligga på 10-20 meg. Det man gör då är att man totalt sett tar minne som det övriga systemet normalt använder. Så denna inställning handlar mer om en omfördelning av prestanda som inte kommer att löna sig så länge AGP porten är den flaskhals som den är.

Video Bios cacheable- Ställ på disabled.


I bios kan du även ställa in Cas 2 Cas 3 inställningarna. De borde finnas där du hittar Ram to cas delay eller liknande. Det är detta som kan ha störst effekt för vissa.


Filer
AGP Info 0.4 meg

AGP Info är ett litet program som hjälper dig att se vad du har för inställningar och att ändra på dem. Programmet är för dem som vill göra en djupdykning in i advancerade inställningar.
Dimm ID 0.2 meg

Identifierar de flesta minnesmoduler utan att du behöver öppna datorn och kolla.
PCI List 0.2 meg

Ger dig all info du behöver om agp porten och pci platserna.
(Om AGP sidebanding är på, om du kör med agp 1X eller 2X osv.)
Powerstrip 0.7 meg

Powerstrip är ett verktyg som du kan modifiera det mesta inom grafik med. Det är ett samlingsprogram som innehåller överklocknings verktyg, skärminställningar och mycket annat som du kan använda för att få information eller för att modifiera.
Performance Tuner GX 0.2 meg

Detta är den del som gjorde Powerstrip känt. Överklockningsverktyget. Det stödjer inte lika många kort och har lite färre alternativ men det är det jag använder.
Detta är en tidig version av programet och för mitt geoforce så kan jag välja hastigheter mellan 0 och 1000 mhz! Sätter du på 1000 mhz så riskerar du att bränna ditt kort innan du du hinner säga "överklockning".
Soft FSB 0.2 meg

Överklocka (eller underklocka om någon nu vill den) CPU frekvensen direkt från windows. Ingen omstart behövs. Välj rätt kort annars så kan du sabba en hel del. Dock så försvinner inställningarna vid omstart.
Win CPU Clock 0.02 meg

Kollar konstant din frekvens på cpu:n. Bra att använda samtidigt med Soft FSB. Du ser ändringen direkt.
Win CPU ID 0.1 meg

Här får du mycket information själva cpu:n, cachen, latency på cachen mm.
Win CPU L2 0.1 meg

Ändra latency på chache minnet direkt i windows. Inga omstarter. Dock så försvinner inställningarna vid omstart.
TweakBIOS 0.2 meg

Ändra temporärt dina bios inställningar genom detta program. Ändringarna kan göras permanenta om man köper fullverionen. I vart fall kommer man åt många av de inställningar som finns i bios men som inte syns. Till exempel så kan jag här ändra Cas latency på minnet trots att jag inte kan det i bioset på det moderkortet som jag använder temporärt.