Innehåll
Att få 7 V ur nätaggregatet

16/10-00 | Axman | axman@64bits.se

Du kanske tycker att fläktarna i datorn låter för mycket, du kanske vill testa med en annan volt till peltiern eller något liknande? Majoriteten av oss är begränsade till de standardspänningar som vi får ur nätaggregatet, 12 och 5 V. Men det finns ett alternativ till, 7 Volt.

Har man ett lite större kunnande av elektronik så är det en enkel sak att få ut en annan volt men hur gör då de som inte har tillgång till den utrustning som behövs?

Det finns ett enkelt sätt att koppla om i datorn där man inte behöver ha någon extra utrustning.

Men först så vill jag påpeka att du genom att göra såhär tar stora risker och kan förstöra din utrustning. Skulle du koppla fel så är risken mycket stor att du förstör enheten som du skulle ändra volten till. Detta gäller särskilt peltierelement. Risken är även stor att ditt nätaggregat inte klarar av den belastning som blir. Jag förklarar mer om det strax.
Skulle du följa dessa instruktioner så är det på ditt ansvar. Jag rekommenderar att du kopplar ur så många enheter som möjligt när du håller på att ändra.

Jag kommer på ett mycket enkelt sätt förklara vad som händer och hur det går till. Meningen med denna artikeln är att du skall förstå vad som händer och hur det går till.

Ja, hur går det då till att ändra Volten och vad kan man få för Volt?
Jo man kan få 7 V genom att koppla lite annorlunda från nätaggregatet. Varför just 7V frågar du dig?
Vi koncentrerar oss på den röda och den gula sladden för tillfället. I den gula så har vi +12 V och i den röda har vi +5 V. Det är dessa som vi skall använda för att få 7V.
Det kan vara knepigt att förstå hur +12 och +5 blir 7. Borde det inte bli 17?

Ja, vi tänker efter lite. Om vi föreställer oss Volten som två krafter som trycker. Den ena trycker med 12, och den andra med 5. Eftersom de båda är + så trycker de.
Vad händer om vi kopplar ihop dessa? Jo de trycker på varandra. Men den ena är starkare än den andre så det blir ändå ett flöde från 12 V till 5V. Men 5 V trycker emot så resultatet av de båda krafterna blir 7 (12-5=7).

Vad som då händer är att strömmen går "baklänges" i 5V sladden. Och det är alltså detta som nätaggregaten kanske inte tycker om. I de flesta fall så går det dock bra att göra såhär. Skulle det inte gå bra så är det troligast att datorn inte startar. Dock finns risken att nätaggregatet inte klarar det utan går sönder.

Men hur kopplar man då? Vi visar detta med några bilder.

Här till höger ser ni hur det skall vara kopplat. Om ni tittar närmre på kontakten så ser ni att det står 1, 2, 3, 4, på den. Då är den gula 12 V nr 1 och den röda 5 V nr 4.

Nedan ser ni en närbild.


Här till vänster ser ni själva stiftet inuti kontakten. Det är de två små vingarna som sticker ut som gör att stiftet hålls på plats. Du kan enkelt med exempelvis en pincett trycka till dessa så att de inte sticker ut. På så sätt får du enkelt ut stiftet ur kontakten. När du sedan skall montera allt igen så böjer du ut dem innen du trycker tillbaks stiftet. Var dock försiktigt så att du inte bryter av vingarna!








Här till höger har jag då kopplat den röda till plats nr 2. Jag har alltså ersatt den svarta med den röda. Stömmen går från den gula till den röda med 7 V styrka.





Här ser ni det hela från sidan. Det är alltså den gula som sitter till vänster och den röda till höger.

När ni kopplar så här, koppla alltid på de sladdar som går till enheten som strömmen skall ändras på. Gör det inte på de som går från nätaggregatet. Detta på grund av två anledningar. Dels er egen säkerhet, dessa stömstyrkor skadar med största säkerhet inte men det kan vara obehagligt samt att ni kanske råkar förstöra något som ni nuddar. Dessutom så kan ni i ett svagt ögonblick råka koppla fel så att fel enhet får fel sladd och därmed fel Volt.

Ni kan även koppla så att ni får 5V istället för 12 V. Skall ni koppla så att ni ändrar mellan 5 V och 12 V så använd alltid närliggande svart! Akta er så att ni inte råkar koppla in 12 V till en enhet som skall ha 5 V.

Jag hoppas att ni får nytta av detta. Var försiktiga! Känner ni er osäkra så tycker jag att ni inte skall göra detta. Men det kan vara bra att veta att möjligheten finns!