Innehåll

Silvertricket

Här visar vi hur man låser upp en AMD Duron/Thunderbird processor med hjälp av silver jämfört med blyerts.

16/11-00 | Axman | axman@64bits.se

Inledning

AMD har gjort det enkelt för den datorvane men svårt för normalanvändaren att överklocka. Genom en sådan enkel sak som att bryta förbindelsen mellan ett antal bryggor som ligger väl synliga så har man på ett enkelt sätt hindrat att normalanvändaren överklockar samtidigt som man på ett enkelt sätt vinner över de procent som överklockar. Och för ett företag som AMD så är överklockarna viktiga då en procent av marknaden kan vara skillnaden mellan liv och död för dem.

Och tro inte att det är en dålig affär för AMD at ha överklockarna på sin sida. Visst så tänker man sig lätt att överklockare köper billiga processorer som de sedan överklockar vilket gör att AMD inte tjänar så mycket. Men så behöver det inte vara.

Överklockarna är en köpstark grupp som på grund av sitt stora intresse uppdaterar sina system ofta. Och vinner man dem så säljer man i större kvantitét. Dessutom så vinner man överklockarnas vänner och bekanta då de rekommenderar AMD´s processorer för dessa.


Men hur gör man då för att överklocka Duron och Thunderbird? Ja, vi skall nu inte gå in så noga på vad det är som sker eller de rena tekniska specifikationerna. Vi skall här helt enkelt gå igenom två sätt att låsa upp processorn.

För det är det vi gör nu, vi låser upp den.


Hur man gör & Bilder

Vad menar jag då med att låsa upp processorn? Jo, det är så att processorerna har ett "lås" som gör att multipeln är låst. Och vad man gör är förbinda kontakterna på L1 bryggan som man ser på processorn. Med brygga så menar jag alltså en förbindelse mellan två punkter. Från början är dessa bryggor ihoppkopplade men AMD bränner av dem med en laser innan de skickas vidare. Vad vi skall göra är alltså att binda samman dessa igen.

Det absolut enklaste och mest säkra sättet är att använda sig av blyerts. Med säkraste menar jag att man kan sudda ut det i fall att man råkar kladda.

Blyerts innehåller grafit vilket leder ström och på så sätt binds "bryggorna" ihop. Vad som är negativt med denna metod är dock att den inte är helt pålitlig samt att den inte är beständig. Skulle man råka smeta ut det är det bar att börja om från början.

Är det så att vissa multiplar inte fungerar så rekommenderar jag att man gör om det hela eller att man använder sig av silver.

Vad man då kan göra är att köpa ledande silverfärg antigen som en penna där man ritar på eller som färg i en liten burk.
Vad jag använde för denna artikeln var färg i en burk men detta kräver att man är lite nogrannare och inte kladdar.


Vi börjar med att titta lite på hur det ser ut när man har använt sig av en vanlig 0.5 mm penna.


Som ni ser så kan det vara svårt att få en bra täckning med pennan.
Titta även på bryggorna under. Om ni tittar på de till vänster så ser ni
det svarta mellan de två punkterna. Där har lasern bränt av förbindelsen.
Men nu är det bara på L1som vi skall ha förbindelse mellan alla.


Och där ser ni alltså L1 bryggan intill de andra.
Processorn som vi gör detta på är en Duron 650.

Ja, då jag inte var riktigt nöjd med detta så tog jag min silverfärg och en mycket smal pensel. Silverfärgen är så lättflytande att det inte går att använda sig av exempelvis en nål för att få dit färgen. Det fäster helt enkelt inte tillräckligt på nålen.

Nu gäller det att vara nogrann. Silverfärgen fäster betydligt bättre än blyerts och man vill naturligtvis inte behöva göra ren processorn och få göra om allt.

Och så skaka nogrannt. Som ni kommer att se nedan så missade jag detta delvis vilket resulterade i att det blev en "pöl" över en av bryggorna vilken inte innehöll någon imponerande mängd silver.

 

 

 


Till höger ser ni "pölen".
I övrigt så ligger silvret bra. Det behövs inte mycket.


Och så hela bilden. Det är inte mycket för världen. Har ni
tillgång till ett förstoringsglas eller en lupp så använd er av detta.


Resultat

Ja, nu så är då alltså processorn upplåst. På moderkortet vilket hade möjligheter till att ändra multipeln så gick det utmärkt att göra detta.

Silverfärgen är betydligt mer tålig än blyerts så man behöver inte vara rädd att sudda ut det hela när man exempelvis skall montera en ny fläkt osv. Dessutom så kan man vara säker på att det verkligen leds ström mellan bryggorna.

Känner ni att ni att ni vill ha något mer beständigt än blyerts så kan jag rekommendera silverfärg. Problemet är ju då att man behöver vara mycket mer försiktigt när man applicerar det på bryggorna.


16/11-00 | Axman | axman@64bits.se