Att bygga en pepparkaksdator

Inledning
Recept, Ingredienser och Tillbehör
Grafikkortet
Processorkylaren
Minnet
Moderkortet
Sammanfattning



13/12-05 | Henrik Olsson | milohenke@64bits.se


Inledning

Julen närmar sig med stormsteg. För en del innebär denna högtid en möjlighet att pusta ut från den annars hektiska tillvaron och ägna mer tid åt familj och vänner. En vanlig familjetradition är att julbaka. De flesta av oss har antagligen någon gång i livet varit delaktiga i denna syssla, med mer eller mindre goda erfarenheter. Personligen är jag, på äldre da’r, ingen större entusiast av julbakandet, men eftersom min flickvän gillar det desto mer brukar jag uppoffra mig.

Det här året dök dock en ny tanke upp i mitt huvud, i samband med att vi skulle baka det årliga pepparkakshuset. Varför inte göra något kul och annorlunda? Tankarna snurrade rundor i huvudet en stund, för att sedan forma sig till en udda idé. Varför inte försöka sig på att bygga en pepparkaksdator? Nä, nu får du ju ta och ge dig! Det är ju höjden av datornördighet; att inte nöja sig med att ha datorer som hobby, utan till och med tvinga den på och förstöra den traditionella pepparkakshustraditionen. Jag tittade mig i spegeln en stund och tänkte: -Är det verkligen så illa??? Några hundradelssekunder, vilka upplevdes som en hel evighet, flög förbi, innan svaret kom: Det här är en för rolig utmaning för att gå miste om. Skit i jultraditioner och snack om datornördighet; här ska byggas en pepparkaksdator!

I följande text kommer ni att få ta del av resultatet, det vill säga från idé till förverkligande. Pepparkaksbygget kommer att publiceras i två delar. I den första artikeln ligger fokus på byggandet av processorn, processorkylaren, minnet, grafikkortet samt moderkortet och i den andra artikeln bygger vi chassit, nätaggregatet, CD/DVD-spelaren och hårddisken.


Recept, Ingredienser och Tillbehör

För att kunna göra en pepparkaksdator behövs det ett recept, ingredienser och ett antal redskap. I följande stycken går vi därför igenom vad som kan vara lämpligt att använda sig av i samband med bakandet av en pepparkaksdator.

Recept

Jag har under bakandets gång testat två typer av recept, ett pepparkakshusrecept och ett vanligt pepparkaksrecept. Min personliga erfarenhet var att det vanliga pepparkaksreceptet var det mest lämpliga i samband med bygge av en pepparkaksdator, främst på grund av att degen gör att de färdiga delarna upplevdes som hårdare samt hade mindre benägenhet att deformeras då man gjorde mindre detaljer. Med detta som bakgrund är mitt råd att man vid bakande av en pepparkaksdator bör satsa på ett vanligt pepparkaksrecept; se ovan.

Ingredienser

På ingrediensfronten förekommer det inga märkvärdigheter. Det mesta förekommer i ett hyfsat välutrustat kök, dvs. ni som bor hemma lär kunna hitta samtliga grejer i morsans bakskåp. ;)

Tillbehör

Följande redskap kan vara bra att ha i samband med bakandet:

Ett något udda, men mycket praktiskt redskap, som kanske får en del att höja på ögonbrynen, är pizza-slicern; gör det mycket enkelt att skära till bitarna. Gällande limmet så är, till skillnad från trälimmet på bilden, superlim att föredra. Det funkar förstås även helt ok med trälim, men det tar längre tid på sig att torka och fäster inte riktigt lika bra. Ett tredje och mer ätvänligt alternativ är att använda sig av smält socker som fogmassa. Detta görs genom att man smälter några deciliter lite socker i ungnen eller i en kastrull. Därefter doppar man kanterna, som du vill limma ihop, i den mjuka socker-massan och pressa de olika delarna mot varandra.


Grafikkortet

Första komponenten som vi ska baka är grafikkortet. Tillvägagångssättet är relativt enkelt; man tar en klump deg, kavlar ut den på bakplåtspapper tills den är några millimeter tjock och täcker en tillräckligt stor yta. Därefter placerar man en på förhand färdigställd mall över pepparkaksdegen och skär sedan ut motivet. Jag använde mig av den hårda framsidan på ett kollegieblock som mall. Det stora kruxet uppstår när man ska separera mallen från degen. Degen tenderar att klibba fast i mallen, vilket gör att man måste vara försiktig, annars följer degen med och motivet bli deformerat. Ett bra tips är att mjöla mallen innan man placerar den över degen samt att använda sig av en liten vass kniv i samband med att man separerar mallen från degen. Kniven används för att se till att degen släpper från mallen vid avlägsningsögonblicket. Detta moment kan vara lite svårt inledningsvis, vilket leder till att man får göra om det hela några gånger i början. När detta är klart är det bara att placera bakplåtspappret på en bakplåt och sedan grädda pepparkakan i ugnen, tills dess att den är brun; tar bara någon minut.

Ovan till vänster ser du det färdiga resultatet efter det att mallen avlägsnats från pepparkaksdegen. Till höger återfinns den färdiggräddade pepparkakan.

Ovan till vänster ses grafikkortets kylanordnings olika delar. Kylflänsarna har redan limmats fast på kylarens bottenplatta och fläkten är färdigtillverkad. Fläkten består av en rund Bassett-godisbit och ett antal utskurna delar från en platt grön godisbit, som sedan limmats fast på Bassett-godisbiten. Till höger finns den färdiga kylaren, efter det att fläkten (limmas fast på kylarens bottenplatta) och kylarens överdel limmats ihop med flänsarna och bottenplattan.

Efter att vi gjort en kylare är det dags att göra grafikkortet. Till det behövs pepparkaksdeg och lite olika godisvarianter bland annat ett antal bassetts (minnena), en fudge (GPU) och några ”lakrits-rullar” (kondensatorer); uppe till vänster. När grafikkortsplattan och shimen (GPU:ns skyddsring) är bakade är det bara att placera ut godiset enligt bilden ovan till höger.

När samtliga delar på grafikkortet har limmats på återstår monteringen av kylanordningen. Detta görs genom att man helt enkelt att man sätter lim på kylarens undersida och applicerar den på grafikkortet. Grafikkortet är färdigt!


Processorkylaren

Då var det dags att bygga en processorkylare. Proceduren är den samma som tidigare, dvs. göra en mall, kavla degen samt skära ut och grädda pepparkakorna. Även fläkten till kylaren byggs ihop på liknande sätt som det tillhörande grafikkortet. Skillnaden ligger i storleken på godisbitarna och att man behöver två runda Bassett-godisbitar.

Uppe till vänster ses alla delar, utom fläktbladen, som användes för att bygga ihop fläkten. Till höger återfinns de färdiga delarna efter att vi monterat ihop fläkten och fläkthållaren. Mallen till fläkthållaren är gjord av en nermonterad 80mm-standardfläkt.

Processorkylarens konstruktion är förhållandevis enkel att göra, den består av sju delar; en bottenplatta och sex kylflänsar. Flänsarna monteras relativt enkelt genom att man limmar fast dem på bottenplattan. När detta är färdigt återstår bara monteringen av fläkten på kylflänsen. Det enklaste är att nöja sig med att placera fläkten uppe på kylflänsen, dvs. avstå från att limma fast den. På så sätt är risken mindre att kylaren går sönder vid förflyttning. Alternativet är att vänta med att limma fast fläkten på kylaren tills efter att man monterat den på moderkortet.

Minnet

Tillverkandet av minnet är kanske det enklaste momentet. Det som behövs är två pepparkaks-minnesbitar och en godis-pingvinstång. Pingvinstången skärs upp på längden och det vita innehållet avlägsnas. Från det kvarvarande lakritsskalet skär man sedan ut 16 små minnesmoduler, som sedan klistras fast på pepparkaks-minnesmodulen.

Moderkortet

Moderkortet är den del av datorbygget som kräver flest delar. Nere till vänster återfinns alla delar som behövdes för att bygga ett moderkort. Framförallt så går det åt en hel del pepparkaksdeg och godis vid byggandet av moderkortet. Av pepparkaka gjordes moderkortsplattan, socklarna, nordbryggan med tillhörande kylare och CPU-grunden. Kondensatorerna består av svarta ”lakritsrullar” och rabarberstänger. De olika kontakterna är gjorda av vingummin, strömkretsarna består av Bassetts och minneshållarna är gjorda av en röd pingvinstång som delats på mitten.

Ovan till vänster finns även de övriga delar som vi gått igenom i tidigare stycken. Som några av er säkert redan har lagt märke till har vi inte nöjt oss med att göra enbart ett grafikkort, utan två. Tanken på att bygga ett PLI-system (Pepparkaks Link Interface) gick helt enkelt inte att motstå. Uppe till höger ses moderkortet i nästintill färdigmonterat utförande, det som saknas är nordbryggekylaren.

Efter det att moderkortet blivit färdigt är det dags att montera de övriga delarna. Vi börjar med att sätta fast kylarna och minnena, för att sedan sätta fast fläkten med den tillhörande sladden; lakritssnöre. Slutligen sätter vi även fast de båda grafikkorten med den tillhörande PLI-bryggan.


Sammanfattning

Den första delen i 64bits pepparkaksdatorprojekt är nu färdig. Självfallet så har byggandet inte gått riktigt så lätt som artikeln får det hela att framstå. Att bygga en pepparkaksdator kräver en hel del laborerande och framförallt mycket tålamod.

De största svårigheterna är att den färdiga pepparkakan dels tenderar att ändra form i ugnen, dels tenderar att vara ganska skör. Framförallt så har problemet med hållbarheten lett till ett antal missöden, främst i samband med bakandet av de större pepparkaksbitarna. Hållbarhetsdilemmat gjorde bland annat att jag blev tvungen att byta deg, från pepparkakshusdeg till vanlig pepparkaksdeg, på grund av att den första tenderade att deformeras kort tid efter att man bakat pepparkakan i ugnen. Vi kommer att fokusera mer på olika tips och trix i samband med bakandet i nästkommande artikel.

I nästa artikel ger vi oss på att baka chassit, nätaggregatet, CD/DVD-spelaren och hårddisken. Vi kommer även att tillverka de sladdar som brukar förekomma i en dator. Del två i 64bits pepparkaksdatorprojekt kommer inom kort.

● Andra delen hittar du här





13/12-05 | Henrik Olsson | milohenke@64bits.se