Innehåll

Duron 900

Inledning
Duron 900
Testsystem

Budget

Asus A7VI-VM

Duron VS Athlon

Slutsats


2/4-01 | Axman | Axman@64bits.se



Testsystem


System 1

  • Processor:
    Duron 900
  • Moderkort:
    Asus A7VI-VM (KM133)
  • Grafik:
    VIA/S3 Prosavage
    Asus 6600 (Geforce SGR)
  • Minne:
    2*128 133 MHz (2-2-2)
  • Hårddisk:
    IBM 20 GB 5400 RPM
  • Nätverk:
    Allied Telesyn 10/100 Mbit

System 2

  • Processor
    Duron 900
    Athlon Thunderbird 900
  • Moderkort:
    Epox KTA3+ (KT133A)
  • Grafik:
    Asus 6600 (Geforce SGR)
  • Minne:
    2*129 133 Mhz (2-2-2)
  • Hårddisk:
    IBM 20 GB 5400 RPM
  • Nätverk:
    Allied Telesyn 10/100 Mbit

Dels så testades Duronprocessorn i samband med KM133 moderkortet. Detta för att ta en närmare titt på hur ett Budgetsystem från AMD presterar.
För en mer kraftfull konfiguration använder ett annat moderkort baserat på KT133A. Dock kördes båda processorernapå 100 MHz buss.



Budget

KM133 moderkortet och Duron 900 är tänkt att bilda en kraftig men lite billigare kombination. I stort sett så har KM133 samma egenskaper som KT133 men den skillnaden att det som sagt har integrerad grafik.

När man slår igång datorn så ser man att att det står 114+16 istället för de vanliga 128 om man har 128 MB minne. Det betyder att sexton megabyte av internminnet tillägnas den integrerade grafikdelen. Detta har en stor fördel men även ett par stora nackdelar. Den stora fördelen är att det drar ned på kostnaden för kortet. Man slipper integrera dedikerat minne vilket både tar plats och kostar pengar.

Nackdelen är att denna lösning är betydligt långsammare än dedikerat minne. Dels så är minnet långsammare, men av större nackdel är att man får mindre arbetsminne. Det gör att man kanske får köpa lite extra minne beroende på vad man skall ha datorn till. Dock kan man i bios välja om man skall använda sig av 8, 16 eller 32 MB till grafiken.
Jag skulle vilja rekommendera att man sätter detta på 8 MB eftersom det då tär mindre på den allmänna prestandan. Spelar man så kan det dock löna sig att höja värdet. Vid tester så påverkades inte själva poängen nämnvärt av mängden minne. Däremot så upplevdes grafiken vara jämnare och mindre hackig om man gav grafikkortet mer minne att arbeta med.

Anledningen till detta är att då minnet som är tillägnat grafiken blir fullt så går datorn äver till att använda det övriga RAM minnet, men eftersom det är exakt samma hastighet på de båda är skillnaden i prestanda minimal.

Den andra stora nackdelen är att grafikkortet använder en stor del av minnesbandbredden. Det betyder att grafikkortet hela tiden tar prestanda ifrån övriga systemet då det inte kan arbeta för fullt. Vid vanligt arbete vid datorn så har det inte så stor effekt men vid mer krävande arbete så kan det ha en inverkan.


KM133 moderkortet

Asus A7VI-VM

Asus KM133 moderkort är tämligen likt vanliga moderkort med den skillnaden att man bantat ned det en hel del. Det har 686B sydbryggan vilket ger ATA100 och integrerat ljud av typen AC97. Ljudet är inget att hetsa upp sig över då det saknar allt vad 3D effekter heter men det är klart och tydligt.

Man har sparat in på minnesplatserna till två vilket gör att man bör gärna få minneskonfigurationen rätt från början. Man har bara en chans till på sig att uppgradera innan platserna tar slut. Dock så skall det inte vara något problem för de flesta då man oftast klarar sig med bara två.

Trots det integrerade grafikkortet så har man en AGP plats vilket gör att man inte behöver vara helt förlorad om man skulle vilja upgradera grafikdelen. Själva porten har ett fäste så att kortet sitter fast mycket bra.
Bildkvalitén från det integrerade kortet är fullgod. Inget extra men i klass med Geforce kort. Dock så kan möjligheterna till inställningar förbättras avsevärt jämfört med vad som finns nu!

För expansion så finns det tre PCI platser vilket kanske inte är så mycket men med integrerat ljud och grafik så klarar man sig med detta. Dessutom finns möjligheten till integrerat nätverkskort på moderkortet vilket gör att ett företag som köper detta moderkortet antagligen aldrig skulle utnyttja någon av de tre PCI platserna.

Eftersom moderkortet har integrerad grafik så har man ett utag för com2 porten i mitten längst ned på moderkortet. Det öppnar för möjligheter så som att placera den fram på lådan eller någon annan lämplig lösning.

I övrigt är kortet ganska standard, de har uttag för två extra USB portar vilket gör att man kan ha totalt 4 styck. För fläktarna finns tre uttag.

Vi tittar lite på prestandan. För att få en bild över den integrerade grafikdelens prestanda och inverkan så jämför vi med ett Geforce SGR.

Prestanda


Grafikkortet har så gott som ingen påverkan på den rena beräkningsprestandan hos processorn. Det var väntat.


Dock så blir situationen annorlunda om vi tittar på minnesbandbredden. här förväntar vi oss att man får lägre med det integrerade grafikkortet eftersom det hela tiden ligger och arbetar emot minnet. även om det har reserverat en del av minnet så delar datorn och grafiken på samma bandbredd. Tydligast ser vi det på ALU testet där skillnaden är mycket stor. Tänk nu på att det enda vi gjort är att byta ut grafikkortet.


Inte för att det är riktigt relevant men 3Dmark 2001 är vad spelen kanske kommer att vara om ett år. Geforce SGR är i dagens standard ett budgetkort men klarar ändå att utklassa ProSavage kortet många gånger om.



Ett lite mer relevant spel är Unreal Tournament. Det är mycket beroende av hela systemets prestanda och sällan så har grafikkortet någon större inverkan om man håller sig till låga upplösningar. Här testade vi i 800*600 med 16 bitars färg och hög kvalité på texturerna. ProSavage kortet klarade sig betydligt bättre här även om grafiken var aninngen hackig. Det var spelbart men definitivt inte ett nöje.


Sammanfattning av KM133

KM133 kretsen har sina olika sidor. Å ena sidan så är det ett komplett kort vi har testat, det saknar inte något som Micro-ATX kort bör ha utan det presterar faktiskt över förväntan om man kör med extern grafikkort.

Använder man sig däremot av den integrerade kretsen så klarar man sig tämligen bra för vanligt arbete. Prestandaförlusten som blir är knappast märkbar så länge man inte gör något extra. Men för den som planerar att köpa ett billigt moderkort att använda som server eller som planerar att på annat sätt använda tunga icke grafikkrävande applikationer med det integrerade grafikkortet bör troligen titta någon annanstans, det tar upp för mycket bandbredd för att man effektivt skall kunna utnyttja prestandan i datorn.

Nästa sida -->>



2/4-01 | Axman | Axman@64bits.se