Innehåll

Cambrige SoundWorks FPS1500

Inledning
Högtalarna
Slutsats

19/12-00 | Axman | axman@64bits.se

Artikelsponsor

Creative | www.creative.com [an error occurred while processing this directive]

Tack till Creative för att de försett oss med högtalarna för tester.


Inledning

Att hitta högtalare med bra ljud och då dessutom med 4 högtalare och en bas som låter bra kan vara svårt.
Allt för ofta klarar högtalarna inte någon volym och ljudet är tomt och livlöst.

FPS1500 är Creatives 4.1 lösning för den tunna plånboken. Med 4.1 menar jag då att det är 4 högtalare och 1 subwofer vilket skapar "surround", alltså möjligheter till 3D ljud.

Jag har tidigare sagt att högtalarna är något av det viktigaste på datorn om man spelar spel och lyssnar på musik vid den. Köp ett bra paket och koppla det till din gamla Pentium MMX så kan du få de flesta att tro att du har en ny dator.

En sak som är särskilt aktuell för exempelvis studenter är möjligheten att man kan ersätta stereon vilket både underlättar för plånbok och utrymme.

Nu när du läser detta så tänk på vad dina behov i ljudväg är. Och kanske passar detta paketet in på dig?

Högtalarna

Paketet testades på ett Live! player 5.1

Som andra högtalare från Creative så är de mycket väl packade. Plastpåsar och liknande så att det nästan blir jobbigt att packa upp det. Men genom att göra så garanteras man en hel och repfri produkt.

I detta paketet märker man att man sparat in lite. Högtalarna är lite mer plastiga och mindre massiva än de dyrare varianterna. Subwoofern är helt i plast vilket inte ger ett lika bra resultat som trä.

Man har inte skickat med några extra delar utan så gott som alla delar används. Det skulle eventuellt vara skruvarna för att fästa högtalarna på väggen som inte används.

Överlag så märker man att paketet har mer sitt ursprung i budgettänkande och datorhögtalare än de dyrare varianter när man tittar på kontakter och fästen. Men det är helt i sin ordning för det så enkelt som det kan bli, hela systemet är lätt att installera och sätta ihop.

Själva satelliterna är små kuber vilka är lättplacerade på grund av deras ringa storlek. Dessutom finns fästen för att montera dem på väggen eller om man så önskar kan man sätta små stativ på dem så att de står aningen uppåtlutande. Det är bra för då riktas ljudet mot öronen och inte mot magen om man har dem på skrivbordet.

Subwoofern är i ny modell och är snarare byggd på höjden än på bredden så den skall vara ganska så lätta att få in under skrivbordet eller in i en hörna utan att den stör. På den hittar vi dessutom volymen för basen vilket är bra. Placeringen är kanske lite dum då den sitter på baksidan bland sladdarna men det är ingen större katastrof då man inte ändrar på den särskilt ofta.

Volymen ändrar man via en lite "ratt" som man kan placera i stort sett vart man vill runt datorn då sladden är hela två meter lång. Fästen och dubbelhäftande tejp medföljer så att man kan fästa den var man vill så att den inte ligger och skräpar. Volymkontrollen är i två delar. Ett fäste och själva kontrollen.
Det skall även nämnas att det är via denna man stänger av högtalarna och en liten grön lysdiod indikerar om de är på eller av. Har man inte volymkontrollen i synfältet så är det lätt att glömma av att stänga av högtalarna.

Man kopplar högtalarna via stereo utgångarna på ljudkortet. En sladd medföljer paketet och den sköter det hela fullgott.

En sak som inte går att påverka är alla sladdar. Det blir väldigt mycket av dem!


Basen är inte särskilt stor och har bra
kvalité när man inte stressar den.Satelliterna är lättplacerade på grund av att de är så små.


Det blir mycket sladdar! 8 st totalt.


Resultat

Ja hur är ljudet då?
Jag har testat med en del olika spel och spelat MP3, tittat lite på divx och så för att få en klar bild över hur uppsättningen fungerar och låter.

För ett normalt användande så är ljudet helt ok. De fyra högtalarna och basen höjer upplevelsen på spel och ibland rycker man nästan till av ljud som verkar komma bakifrån. I exempelvis SoF så känner man nästan rekylen när man skjuter och det är "snärt" i ljudet. Basen överraskade mig då den har väldigt lite "fladdrande". Med det menar jag att man hör hur den lilla högtalaren arbetar och basen blir lite darrig. Så basen överraskade i kvalité när det gäller normala volymer.

Ljudbilden är väl avvägd och de olika elementen arbetar bra ihop när man både spelar musik som spelar spel. Dock blir ljudet avsevärt sämre när man höjer volymen. Basen hänger inte med. Diskanten blir jobbigt hög och ljudbilden blir mycket sämre. Så det är inget system som man spelar högt med. Eventuellt tycker jag att tröskeln där ljudet blir dåligt ligger väl lågt.

Men håller man sig inom mer normala ljudnivåer så imponerar paketet. Perfekt avvägt för spelaren och 3D spel kommer bra till sin rätt med detta paketet. SoF fick en ny dimension med högtalarna.

Sammanfattning

Creative har satt samman ett bra paket för spelaren. Priset ligger rätt och ljudet räcker gott för spelaren. Paketet kunde eventuellt ha varit mer anpassningsbart men det är samtidigt enkelt och man behöver inte oroa sig för att man skall ha problem med att installera det.

Så för att sammanfatta det hela så märker man att det är ett budgetval, men att få mer för pengarna är svårt. Det är perfekt för dig om inte har behov av höga volymer men som vill få en ljudupplevelse i dina spel.

Jag kan helt klart rekommendera FPS1500 som ett bra budgetval!

19/12-00 | Axman | axman@64bits.se