Innehåll

Creative Soundworks Theatre - DTT3500 Digital

Inledning
Paketet & Specifikationer
Bilder
Funktion och Ljud
Slutsats

30/12-00 | Axman | axman@64bits.se

Artikelsponsor

Creative Labs | www.creative.com

Tack till Creative för att de tillhandahållit dessa produkter.


Inledning

Vi har tidigare testat två olika paket från creative och de har varit lite billigare alternativ. Det ena har varit ett budgetpaket med 4 högtalare och en bashögtalare (subwoofer, hädanefter håller jag mig till svenska och säger bas) och det andra var ett paket med två högtalare och en bas fast då med lite bättre kvalité.

Nu när vi avrundar själva högtalaromgången så gör vi det med deras dyrare och kraftfullare alternativ, DTT3500.
Det är ett Dolby Digital 5.1 paket och har då alltså en förstärkare med Dolby Digital (AC-3) avkodare, 5 sateliter och en bas.

Dolby Digital är vad som lämpar sig bäst för hemmabio och många av er har säkert hört talas om det. Det är här 3D ljudet har sin grund även om själva tekniken skiljer sig en hel del. ljud med Dolby Digital är så gott som alltid förinspelat och lämpar sig än så länge inte så bra i spel eftersom tekniken främst är avsedd för filmer.

Så detta paketet är ett billigare hemmabiossystem där Creative har satsat så mycket som möjligt på att ge kunden så mycket för pengarna som möjligt. Skall man köpa ett liknande hemmabiosystem i en Hi-Fi butik så kostar förstärkaren (en billig sådan) till det paketet ungefär vad hela Creatives paket kostar.

Behöver man Dolby Digital och hemmabio? Ja det är en smakfråga. Filmer får definitivt en ny dimension och har du redan en DVD spelare så är hemmabio nästan ett måste (alltså en stationär sådan).
Tänk på att fördelen med DVD inte bara är bildkvalitén utan ljudet. Och att koppla en sådan till vanliga TV-högtalare är att kasta pengarna i sjön. Då kan man lika gärna köpa sig en vanlig video med S-VHS för att få samma kvalité (ofta bättre) på bilden.

Paketet och Specifikationer

Med i paketet får man alla de sladdar som man behöver i de vanligaste situationerna. Bland annat så har Creative inkluderat en optisk kabel vilket är bra då dessa normalt är tämligen dyra.

Som vanligt så har man lagt ned en oerhörd möda på att packa allt så man får en stor mängd plastpåsar och frigolit över. Lådan som allt kommer i är stor så skaffa definitivt någon form av transport för detta är inget du bär hem på bussen.

Förutom de sladdar som behövs så ligger det batterier till fjärrkontrollen, extra paneler till förstärkaren, ett par kortare manualer och två stativ till högtalarna. Creative har förutsatt att man inte behöver mer än två stativ till högtalarna men det hade varit bra om de hade inkluderat två till för det är inte alltid man har något att placera dem på vid TV:n. Men i många fall kan man lösa detta genom att hänga upp dem på väggen.

Uppsättningen består av fyra små sateliter och en större som man placerar i mitten framför sig. Till detta kommer då en bas.

Undrar ni vad 5.1 står för så är det högtalaruppsättingen. Fem sateliter och en bas. Så det är inte fem komma ett som man gärna vill läsa det som.

De fyra sateliterna som bildar fyrkanten runt platsen där man sitter är Creatives standardhögtalare som används i många paket. Det är den bättre svarta versionen. Ni känner igen Creatives kvalitépaket på att de är svarta och budgetsystemen är i den klassiska vitgrå datorfärgen.
De fyra mindre sateliterna har element på 2.5" och matas med 7 Watt RMS vilket inte är särskilt mycket.
(2.5" är 2.5 tum)
De kan placeras antigen på de två stativ som medföljer eller på de fötter som gör att de riktas aningen uppåt. Bra om man ställer dem på skrivbordet. Skulle man vilja så är det lätt att placera dem på väggen.


Som centerhögtalare har man tagit en lite större modell som har ett högtalarelement på 3" vilket matas med 21 W RMS. Det gör att den ger ett starkare ljud och hänger med bättre än de andra i höga volymer.
Centerhögtalaren kan man även den placera på väggen om man vill men Creative har skickat med två modeller av de fötter som man kan ha till högtalarna. Den ena är en aningen kraftigare modell av de som följer med till de mindre högtalarna vilket gör att högtalaren riktas aningen uppåt.
Den andra är liknande men här så riktas den nedåt vilket är perfekt för den som vill ställa den på skärmen. För min del så blev riktningen perfekt när jag ställde den på skärmen och den stod stabilt tack varde de gummifötter som gör att den inte halkar.

Basen hör till de bättre som Creative har och den är stor för att vara till datorer. Den drivs av ett högtalarelement på 6" och matas med 30 W RMS.

Det viktigaste i paketet är förstärkaren vilken i detta fallet är separat. Annars så är det vanliga att man inkluderar denna funktionen i bashögtalaren. Nu så får man en mer central punkt och man kommer lättare åt att justera volymen på bastonerna.
Förstärkaren kan placeras både liggande och stående så man får med en fot i vilken man kan placera den. Dessutom så medföljer det ett antal olika paneler att ha framtid beroende på om man har den stående eller liggande. Dessutom så får man med ett par extra som har lite annorlunda färg.
Som jag tidigare nämns så klarar den Dolby Digital avkodning. Den klarar även Dolby Pro Logic vilket är en lite äldre variant.

Dessutom så har man en uppsjö av olika val beroende på om man ser en film, spelar spel eller vart signalen kommer ifrån. Och de har många alternativ. Nedan så ser ni vilka kontakter som finns på förstärkaren.

Ingångar:
Koaxial
Optisk
Digital DIN
Stereo Front
Stereo Bak

Utgångar:
Separata utgångar för varje högtalare
Subwoofer Line out

Tittar vi på detta så ser vi att man har en mängd olika sätt att koppla det på. I normala fall så får man koppla via den Koaxiala ingången men i fall att man har ett ljudkort från Creative så kan man i vissa fall använda sig en Digital DIN vilken är en speciell kontakt som bara Creative har i denna formen. Tyvärr får man säga för det försvårar för andra ljudkort när det gäller återgivning av EAX och A3D.

Har man en MD eller ett Playstation 2 så kan den optiska ingången komma till användning.

I annat fall så går det bra att använda sig av två eller en stereo utgång men då kan man inte utnyttja all potential i paketet då Dolby Digital signalen inte kan skickas via dessa.

Till förstärkaren har man även en fjärrkontroll vilken klarar de viktigaste funktionerna som går att ändra på basenheten men den har även en extra funktion som man bara kommer åt med den. Men mer om det senare.

Bilder

Lite bilder på vad man får.


Till vänster stativ med högtalare. Till höger är
centerhögtalaren.Till vänster basen och till höger centerhögtalaren
med foten som får den att luta framåt.Till vänster fjärrkontrollen och till höger förstärkarenEn närbild på området runt volymkontrollen.Funktion och Ljud

Vi kan börja med att titta på de rent fysiska bitarna när det gäller paketet.

De små sateliterna är små men kompakta och inte alls sladdriga. Foten som man kan montera dem på gör att de står stabilt. Den ringa storleken gör att de är lätta att placera och de tar inget utrymme att tala om.

Centerhögtalaren är lite större än de övriga men är ändå ganska så liten. Tack vare att Creative skickar med två modeller av foten så är den lättplacerad vare sig man placerar den på skärmen, bordet eller på väggen.

Stativen är ganska så bra men eftersom de är så lätta och inte har mer än måttlig stabilitet så välter de lätt om man stöter till dem. Å andra sidan så fyller de sin funktion väl och är neutrala och bra i sin konstruktion.
Visserligen var det en mindre plåga att montera ihop dem då de har många skarpa kanter och jag lyckades faktiskt skära mig så att det blödde.

Basen är det inte att säga så mycket om. Ju större de blir ju svårare är det att placera dem. Men den är väldigt neutral och tar inte särskilt stor plats så den skall nog gå att få undan på ett bra sätt.

Förstärkaren är dock plastig och ganska lätt. Fronten är snygg och den är bra designad men det är svårt att använda den stående. Den väger helt enkelt för lite så man välter den om man skall ändra inställningar. Visserligen så är det inget stort problem men man kunde ha gjort den stabilare. Sladdarna ihop med att man trycker på den gör den instabil.
Den används bättre liggande och den ser faktiskt snygg och bra ut.

Något mycket negativt som ger en känsla av att den är väl billig är volymratten. Den är sådan att den snurrar själv med hjälp av en liten motor när man ändrar volymen. Men på den vi testade fastnade den hela tiden i just det område där man normalt lyssnar. Ratten är så trög att motorn inte klarar att vrida den vilket gör att det inte går att ändra volym med fjärrkontrollen.
Detta är naturligtvis mycket irriterande och det får det hela att verka billigt. Efter att vi tryckte in ratten en del och leade på den så lossade det i stort sett men ibland så krånglar det även efter detta.


Funktionen

Eftersom man har så många olika alternativ så blir det smått krångligt att ställa in ljudet så att man har rätt varje gång. Som tur är så kan man direkt utesluta de flesta alternativen bara man har koll på hur man har kopplat. Använder man sig bara av en enhet som ljudkälla så är det i stort sett bara två lägen som man behöver bry sig om på förstärkaren. Det blir tre om man räknar med Dolby Pro logic vilket inte används särskilt ofta.

Lite krångel är det dock innan man får allt att fungera och man har koll på inställningarna men det underlättar med ett snabblad som Creative skickar med där man lätt kan läsa hur det skall kopplas och ställas in. Slarva inte bort den för om det är någon dokumentation som är viktig är det den.

Eftersom man kan välja vilken ljudingång man vill använda så kan man koppla flera enheter till förstärkaren men man har ändå kontroll över vad som kommer ut ur högtalarna.

Dessutom så kan man ändra volymen på basen, centreringen framtill och balansen mellan bakre och främre högtalare.

Fjärrkontrollen har en extrafunktion som inte finns med på förstärkaren. Det är en så kallad "Dynamic Mode". Standard på förstärkaren är att man har låga och höga ljud ganska så nära varandra i volym för att få en neutralare ljudbild. Aktiverar man "Dynamic Mode" så blir skillnaderna större och om man justerar volymen för att höra låga ljud så kan det bli en överraskning när det händer något mer högljutt. Definitivt en bra grej att tänka på om man sitter uppe på natten och tittar på film. Volymen kan bli ganska så häftig.

I övrigt så fungerar fjärrkontrollen bra och man kommer åt de viktigaste funktionerna med den.


Ljudbilden

Hur är ljudet då?
Jo ljudet är fullgott och man får verkligen en upplevelse av att vara så omgiven av ljudkällor. I normala volymer är ljudkvalitén bra och jag hittar inget att klaga på direkt. Dessutom klarar paketet av högre volymer än de tidigare jag testat och det med god marginal. Tyvärr så blir ljudkvalitén sämre ju högre volymen blir för att slutligen innan högtalarna börjar att "bluddra" bli rent jobbigt gäll. Detta kan man kompensera genom att sänka diskanten.

Men dessa problemen ligger över de ljudvolymer man normalt använder så det är inte något större problem. Vad som kan ställa till det är dock att de kanske inte klarar av stora rum. Då är de helt enkelt för svaga. Men i mellanstora och små rum så räcker volymen gott.

Basen både imponerar och gör en besviken. Det positiva är att den klarar så gott som allt man kastar på den. Max bas med hög volym och den blinkar knappt. Man märker att basen blir inte lika djup i höga volymer men det är långt bättre än att den inte klarar det alls. Det är första gången för min del som basen inte alls är svagare än övriga delar.

Vad som är negativt med den är att den inte har någon tung och djup bas. Den saknar det djupa dunkandet vilket gör att man inte "känner" ljudet lika mycket som med andra system. Men å andra sidan så är det som sagt neutralare vilket gör att den passar in mycket bättre i ljudbilden i de fall där basen inte är viktig. Så man får en lite sämre djupbas mot ett bredare arbetsfält.

Så hur är ljudet så för att sammanfatta det?
Ljudet är bra. Det hänger kanske inte riktigt med i höga volymer men i allt normalanvändande och lite till så är det fullgott. Ser man även till priset så kan man inte klaga. Att hitta bättre ljud till samma pris är svårt.

Att tänka på är att man bör ha utrymme. Har man det trångt och är tvungen att sätta högtalarna tätt ihop så är det nästan bortkastade pengar på att köpa detta paketet. Centerhögtalaren behövs bara då det är stort avstånd mellan vänster och höger fram.

Ljudet kommer inte till sin rätt om det är för trångt. Vänster och höger fram skall vara fram på sidorna och inte rakt framför. Dessutom så skall man sitta lika långt från alla högtalare annars så blir upplevelsen snabbt försämrad.

En liten detalj för den som sover i samma rum eller stör sig på ljud. Nätaggregatet avger ett surrande ljud som kan vara störande när det är helt tyst i rummet. Det är dock mycket lågt så det bör ej störa i de flesta fall.


Dolby Digital

Hur är det egentligen med Dolby Digital? Jo för att dra nytta av Dolby Digital i filmer så är allt som krävs att man har en digital utgång (S-PDIF) eller motsvarande optisk. Förstärkaren indikerar med en diod om den läser signalen som Dolby Digital och så skall allt fungera.

Det kan vara lite förvirrande när det gäller ljudkort och Dolby Digital men i de fallen så är det mer begränsat. man måste stänga av ljudkortets Dolby Digital för att få Dolby Digital i högtalarna vilket kan vara förvirrande. Men det tar vi mer om i en recension av ett sådant ljudkort. Just nu så räcker det med att veta att det fungerar bara man har möjlighet att få signalen till förstärkaren.


Slutsats

Efter att ha testat paketet med DVDspelare, spel så som Unreal, SoF, en del MP3 och CD-skivor så måste jag säga att det imponerar. Det är ett mycket kompetent paket Creative har tagit fram och man kan använda det till ett enkelt hemmabios system som man kan använda till TV:n, datorn, TV-spelet eller vad man vill. Ett billigare sätt att få hemmabio med hyfsat ljud är svårt att hitta.

Särskilt SoF kom till sin rätt med högtalarna och spelet blev mycket mer levande. DVD filmen jag testade fick även den en ny dimension.

Så det är ett bra betyg för DTT3500. Jag gillar paketet även om det har sina svagheter. Ser man på pris/prestanda så är det mycket bra. Dolby Digital system är inte billiga men nu kan man hitta det för lite drygt 4000:-.

(jag uppdaterade priset då jag råkat blanda det med priset på ett DTT2500)

Fördelar:

 • Dolby Digital
 • Dolby Pro Logic
 • Optisk ingång
 • 5.1 högtalare
 • Bra ljud i normalvolym
 • Lätt att placera
 • Stilrent och snyggt
 • Genomtänkt
 • Bra fjärrkontroll
 • Bra paneler till förstärkaren
 • Prisvärt

Nackdelar:

 • Sämre ljud vid hög volym
 • Mycket sladdar
 • Volymen fastnar
 • Krångligt att ställa in rättJa som ni ser så överväger fördelarna nackdelarna. Detta är helt enkelt en bra produkt.

30/12-00 | Axman | axman@64bits.se