Innehåll

Nokia 446PRO 19"

Inledning
Specifikationer

Slutsats


21/3-00 | Chrono Tigger| chrono@64bits.se

Inledning

Då var det dags för 64bits.se att ta sig en titt på en av de, enligt mig, viktigaste delarna i ett datorpaket/bygge: skärmen. En dålig skärm är inget att hänga i julgranen. Skärmen är den av datordelarna som inte går att uppgradera utan att direkt bytas ut. Skärmen är även den enda komponent till datorn som faktiskt, på ett allvarligt plan, kan skada din hälsa: försämrad syn, röda ögon, inflammationer i extrema fall, som ett direkt led i en intensiv bränning på hornhinnan. Därför tycker jag att det är så otroligt viktigt att skaffa sig en bra skärm direkt, och hellre en bra och aningen mindre, i tum räknat, skärm än en stor 25" med dåligt bildrör.

64bits tar här titt på en Nokia 446Pro och utvärderar den efter bästa förmåga.Specifikationer

Nokia 446Pro heter den ja, låt oss ta reda på vad namnet säger oss.

Nokia, ja det har säkerligen alla listat ut: den enorma mobil-jätten från vårt grannland Finland som även sysslar med annat än sina nallar. Nokia som dock på sistone sålt sin skärmtillverkning till företaget www.viewsonic.com, som dock fortfarande säljer Nokias skärmar under namnet Nokia, en kvalitetsstämpel kanske ?

446, modellnummret för denna skärm. I serien förekommer även 445'an och 447'an. 447 är en mindre 15" medan 445 är en maffig 21".

Pro, som med allt annat betecknat med "pro" är det här en titel på något som är bra tillverkat och har tillverkats med perfektion. Känner vi inte alla igen "Win 2K Pro" från våran käre Bill & Co på www.microsoft.com.Nokia 446PRO, alltså, mellanbrorsan i Nokias "PRO"-serie. Pro serien som har en hel del gott att stick ut hakan med.

Skärmstorlek: 19" CRT-skärm, FlatAG™ teknologi

Aktiv bildyta: 365 x 274 mm (18,0")

Grill-pitch: 0,24 - 0,25 mm

CRT-typ: Aperture Grille

Bildrör: Sony FD-Trinitron

Energiförbrukning: 130 W

Ergonomi och säkerhet enligt TCO'99

Ytbehandling: Nokia Coating™ högkunduktiv beläggning, ljustransmission 35%

Horisontell frekvens: 30 - 107 kHz

Vertikal frekvens: 50 - 150 Hz

Bandbredd: (punktfrekvens) 230 MHz

Maximal upplösning: 1600 x 1200 upp till 85 Hz

Bildväxlingsfrekvens: 1024 x 768 upp till 129 Hz, 800 x 600 upp till 150 Hz

Mått: (B x H x D) 470 x 471 x 464 mm Vikt 19 kg


 

Upplösning Uppdateringsfrekvens
1600 * 1200
85 Hz
1280 * 1024
98 Hz
1024 * 768
129 Hz
800 * 600
150 Hz
640 * 480
150 Hz


Som vi ser är det imponerande siffor Nokias 446Pro visar upp, 85 Hz vid en upplösning av 1600 * 1200 är mycket bra presterat, likväl som de 129 Hz vid 1024 * 768. Hz är då uppdateringar per sekund, likvärdigt med FPS, väldigt känt inom spelkretsar som antingen "frames per second/rutor per sekund". Vad man dock skall poängtera är det faktum att man ej skall fästa sig direkt vid Hz-talen vid köpet av en skärm, en skärm må nämligen prestera bra Hz-tal vid en viss upplösning men kan å andra sidan ha ett kasst bildrör.


Trinitron

Som ovan beskrivit sitter ett Trinitron-bildrör i Nokias PRO-serie. Trinitron-bildrören som med stor framgång använts i inte bara dataskärmar utan även miljontals TV-apparater världen över.

Inne i själva Trinitron-bildrören finns ett nät av tunna metalltrådar. Det är facktiskt tack vare denna unika egenskap som skärmen återger klara färger med bättre kontrast och skarpare bild än en vanlig skärm.

Dessa metalltrådar kan urskiljas på skärmen mot en ljus bakgrund som två skönjbara vågräta linjer tvärs över bilden. Dessa, som sagt, används för att hindra de tunna lodrätta trådarna från att vibrera och utgör därför en detalj i designen av Nokia 446Pro's unika Trinitron-bildrör. Just dessa två små linjer är en av de klart första sakerna man märker på skärmen, och kan finna rätt störande till en början. Något som dock försvinner med tiden.


CRT-skärm, FlatAG™

Att Trinitron-bildröret inverkar på den enorma bildkvalitén är det ingen som alls tvivel på, men här spelar även in en mängd andra faktorer. Skärmens bildyta är helt platt, och då menar jag platt i ordets rätta bemärkelse. Vid en första anblick får man lätt en uppfattning att skärmen "buktar inåt". Alla vinklar är 90° och FlatAG™ är verkligen ett faktum.

Enligt Nokia skall även skärmen ha en sådan bildyta att den ska minska reflextioner och annat som kan inverka på en försämrad bildyta. Något jag själv kan bekräfta då ljus har en tendens att reflekteras bort på ett mycket smidigt sätt, även om det är oundvikligt att en viss mängd reflekteras på dig. Men satt i relation till en vanlig skärm är det otroliga skillnader.

För övrigt är bildkvalitén och klarheten i bilden väldigt fin, och otroligt välutvecklad. Med en enorm meny som Nokia integrerat i skärmen kan man, efter en stunds läsning i bruksanvisningen, lätt ställa in skärmen till perfektion. Skärmen återger minsta lilla färgdutt i även de högsta upplösningarna.

Något man lätt kan reta sig på är Grill-pitchen (ja det heter tydligen inte dot-pitch längre) som ligger på 0,24 - 0,25 mm ger en bra bild i upplösningar upp till 1280 * 1024 men efter det tenderar bilden att bli lite grynig. Att se en VCD film i fullscreen-format ger inte behaglig bild i den högsta upplösningen. Något som de flesta skärmar har problem med, om man bortser från Sony's absoluta värstingar (som sitter med prislappar på 20KKr).

Moire-problem och allmän oskärpa är något jag knappt mött med denna skärm. En jämn moire och inga konvergensfel över bildytan. Skulle det dock uppstå problem med moire etc kan man återgå till den enorma onscreen menyn med vilken du kan ställa in det mesta.


Diverse

Designen på skärmen är inte särskilt annorlunda och knappast banbrytande, ej heller någon "shortneck" här inte. Skärmen är riktigt stor och se till att du fixar ett skrivbord som kan palla denna best. Skärmen väger också en hel del, och är därför inte alltid så extremt lämplig att kånka med sig på diverse LAN. Fast inget som inte går att åstadkomma i och för sig. Köper man en skärm i dagsläget i prisklassen +5000kr förväntar man sig nog mer än bara en bra skärm. Den totala avsaknaden av USB-hubb och högtalare är ett klart minus. Personligen förstår jag inte vad högtalare har att göra på en skärm men säg USB-hubb, nu när allting lanseras som USB (minidiscs, mp3 spelare, etc). Godkänd av TCO 99 med mycket goda ord.Slutsats

Här har vi minsann en riktig hjälte på skärmmarknaden. Nokias 446Pro är en lyxskärm med sina ståtliga 19" och enormt platta nylle. Med en hygglig vikt och ergonomiskt utseende är den en riktig vinnare bland 19"arna, även idag trots sina år på nacken. Den enorma bildkvalitén och det fina Trinitron-röret är något som särpräglar denna skärm. De negativa sakerna om skärmen är en avsaknad av USB-hubb och någon form av högtalare. Det saftiga priset i sig är även en mindre nackdel (6 - 7000kr ink.moms). Man får vad man betalar för dock och som avslut kan jag låna "Hästens" slogan.

En bra skärm är en bra investering, vill du har en riktigt bra skärm i 19"s klassen är Nokias 446Pro skärmen för dig. 64bits rekommenderar.
21/3-00 | Chrono Tigger| chrono@64bits.se