Innehåll

Razer Boomslang 2000

20/11-00 | Chrono Tigger | ctigger@64bits.se | (uppdaterad 21/11)

Då var det dags för 64bits att testa den mest omtalade, hyllade, föraktade, avgudade datormusen: "Boomslangen". Den vi provat är 2000-modellen och således den nyare i den serie utav möss kärna technology utvecklat.

Inledning

När jag fick den trevliga lappen i brevlådan om att jag hade en Razer Boomslang 2000 för avhämtning på Posten gav jag mig genast av. Det var sannerligen inget litet paket liggandes i väntan på mig. Hade jag inte vetat om innehållet hade jag sannerligen gissat på att det skulle ha varit ett par skor eller en omåttligt stor joystick liggandes i. Väl hemma rev jag upp kartongen och fann till min förvåning en "kakburk" liggandes i. Vid närmare titt förvandlades denna "kakburk" till den underbara behållare vilken innehöll musen. "Kakburken" är dekorativt prydd med en stor logo "Razer(tm)" samt ett rundgående klistermärke med diverse information om vidundret liggandes i. När jag förmådde mig själv att öppna locket finner jag musen liggandes i ett slags skumgummi vilket tydligen agerat som skydd på transport, men även nu som en slags dekoration. Inuti lådan finns förutom musen, cd med drivrutiner, manual, en usb till ps/2 konverterare, musmatta och en oem-version utav spelet Soldier Of Fortune.

Utseende

Vid första anblick, och möjligtvis även andra, ser Boomslangen mer ut som en dålig uppförstorad kopia utav en "ladyshave" än en "state of the art" gamer-mus. Låt er dock inte luras utav dess utseende. Den må se ut som en högst harmlös bisamråtta men är sannerligen lika giftig som den giftigaste av kobror. Ord som "utseende är inte allt" förekommer frekvent bland boomslang-användarna. Musen har fyra knappar, två på ovansidan samt två på sidorna, och ett scroll-hjul. De två översta knapparna på musen är sannerligen stora och har en enormt hög känslighet. Till en början märker man inte om man håller en utav de två nere, vilket resulterar i en del mer eller mindre lustiga/olustiga situationer. De två knapparna på sidorna har jag, personligen, inte använt, tycker det är lite svårt att nå den vänstra, för att inte tala om den högra. Musen har en kula under och är således inte optisk. Längst "bak" på musen sitter det en slags "gummi" vilken gör det betydligt lättare att hålla i musen, den glatta plast-ytan ovan med logon på är nämligen väldigt hal. Just den glatta hala ytan under gör musen exemplarisk för musmattor modell Raptad eller Everglide Giganta.


Installation

Att installera musen är inte alls någon större operation och det står grundligt om hur denna procedur skall utföras i manualen. Det jag gjorde var, stegvis, avinstallerade diverse drivrutiner till min dåvarande standard PS/2-mus. Efter detta lät jag windows installera de drivrutiner som fanns på Razer-cd'n till den nya musen. Stängde sedan av datorn, drog ur den tidigare musen och pluggade i Razern. Razern vilken har stöd för både Ps/2 och USB. Startade sedan datorn och windows identifierade den nya musen enligt de drivrutiner jag installerat. Vid installationen av drivrutiner installeras även ett program vid namn "Razer Customizer", ett program vilket du lätt kan justera musen till just dina inställningar. Så lätt installerar du en Razer Boomslang 2000.

Känsla

Det har sagts att det tar minst en till flera veckor för normal användaren att vänja sig med en boomslang, och visst kan jag hålla med om det. Efter några minuters spelande förbarmande jag mig över hur man överhuvudtaget kan konstruera en sådan mus, mer gjord för en fot än en hand.

Att ge upp låg däremot aldrig i mitt intresse och efter dagar utav evigt användande utav Razern började det äntligen ge resultat. Jag behärskade Razerns enorma känslighet i windows och kunde röra på musen utan att av misstag trycka på alla dess knappar, vilket frekvent hände i början. För att även referera till det spel vilkens användare musen är till största del riktad till, "quake-liren". Quake 3 får en ny dimension vid användandet utav en Razer, de så enormt svåra vändningarna blir plötsligt inte bara en verklighet utan lätt genomförbara. Till quake 3 är denna mus alltså helt perfekt. Förvänta dig dock inga stora förändringar i spel som CS och Unreal, även då jag måste säga att med den enorma fina känsla musen frambringar måste den vara det optimala för den ettrige söndags-campern i både CS och UT.

Från nollpunkt till mästare ? Nej det påstår jag inte, denna mus kommer troligtvis inte ge dig oanade krafter och troligtvis kommer dina frags ligga på samma nivå som tidigare, men du kommer att "känna" dig in i spelet på ett sätt som Force Feedback alltid velat främja dig med.
Kompabiliteten till de spel jag hittils testat har varit felfri och känslan likaså, felfri. Att nämnas är att jag testat musen på en Ratpad, en musmatta vilken passar otroligt bra med inte bara denna mus utan även, de ibland krånglande, lasermössen. Stort tack till KYLNING.com. Återkommer med mer precis information om Ratpad'arna.

Features

2000dpi - extrem känslighet

45dpr - mer än dubbelt så precis i uppdatering som en vanlig mus

"On the-fly-wheel" - funktion att ändra känslighet direkt i spel

patenterad ergonomisk design

Ps/2 flex (tm) 10 - 200Hz

USB eller PS/2

4 "no-slip" programbara knappar

Garanterad funktion i 3år

6 mips (millions instructions per second) medans en vanlig mus sitter och träskar vid 1.5 mips


Slutsats

Detta är onekligen mössens "Rolls Royce" med allt vad det innebär, tyvärr medför det även det skyhöga priset, vilket tyvärr är den klart största nackdelen. Drygt 1200:- får gemeneman betala för Razern. Ett klart plus är att musen är konstruerad på ett sådant sätt att den passar en vänsterhänt person lika mycket som en högerhänt. Musen är, som tidigare nämnt, speciellt designad och tillverkad för spel (läs q3) och kanske därför inte exemplarisk för den allmäne användaren. Hittills har jag inte hunnit prova musens kvalifikationer i Photoshop och kan därför inte ge er någon adekvat bedömning på musens nytta i PS, detta får jag återkomma med.

Avslutning och betyg

Razer Boomslang 2000 anpassar sig inte efter användaren, utan användaren förväntas anpassa sig efter Razern. Ett faktum vilket många som skaffar musen kommer få enorma problem med. Personligen kommer jag att behålla min Razer Boomslang 2K och fortsätta leva mig in i spelen, frågan är om just du också gör det ?

64bits.se ger kärna technology's "Razer Boomslang 2000" 60.8 utav 64 bitar möjliga (95%)