Innehåll
Video Microscope 2000

Inledning
Specifikationer & Bilder
Hur fungerar det?
Resultat
Slutsats

14/1-01 | Axman | axman@64bits.se

Artikelsponsor

GHdata
Dag Hammarskjölds väg 1C
224 64 Lund

Tel: 046-189999
E-post: info@ghdata.com
Webb: www.ghdata.com

Tack till GHdata för att de har bistått med VM2000 för tester.

Inledning

Problemet med datorer i många fall är att de inte är smidiga. Att få ut en användbar bild till tv:n är i många fall både svårt och krångligt.

När man har en DVD spelare till datorn och har tillgång till filmer eller spel som gör sig bra på en TV så känns det fel att sitta vid datorn och titta. Det kanske bara är jag, men jag tycker inte att filmer gör sig så bra på en 17" datorskärm. Och trots att jag har ett V6600 Deluxe kort så är det svårt att få en användbar bild till tv:n.

Så gott som alla som har ett nVidia baserat grafikkort med tv-ut känner till att det är svårt att få bilden att anpassa sig till hela skärmytan. Allt som oftast så blir bilden mindre än själva bildytan vilket gör att man bara utnyttjar kanske 25" av sina 29" på tv:n.

Skall man försöka ställa in bilden med hjälp av exempelvis tredjeparts programmet TVtool så brukar det fungera men det är även det svårt att få det att fungera på ett bra sätt. Det sista man vill göra är att sitta och kontrollera om bilden blir lagom stor, om den är rätt justerad i höjd och sidled.

Det är dåligt av nVidia med samarbetspartners att de inte har kommit upp med en bättre lösning. Man har trots allt betalat för funktionen och då vill man kunna utnyttja den till fullo.

Specifikationer & Bilder

 • Plug-n-play utan behov av att installera drivrutiner
 • Extern VGA -> TV video konverter
 • Visar bild på båda skärmarna samtidigt
 • Ej beroende av en speciell VGA kortstyp. Passar alla PC grafikkort
 • Stöd för upp till 1024*768 i 32 bitars färg
 • Pass-though RGB cable (VGA signalen passerar genom konvertern)
 • Stödjer RGB och SCART

Klicka på bilderna för att få en större bild.


Till vänster ser vi själva konvertern. I nedre vänsterkanten
ser vi RCA och S-VHS ut.
Hela paketet är lätt eller helt genomskinligt vilket vi ser på
sladden till höger.Ser ni efter så ser ni att lådan är lätt genomskinlig.
Även kontakten är det.


Hur fungerar det?

Det finns naturligtvis begränsningar som själva tv:n sätter och det gäller då främst naturligtvis själva bildkvalitén.
En televisionsapparat har som de flesta känner till dålig skärpa och att jämföra en monitor och en tv är en orättvis jämförelse. Dessutom så är en tv avsedd för rörliga bilder och då klarar den sig genast mycket bättre. Ytterligare en anledning är väl den att man inte sitter så nära skärmen som man gör vid en dator.

Dessutom så har man problem när det gäller upplösning. En normal, icke widescreen, har en upplösning på cirka 800*600. Detta är dock en upplösning som man sällan använder när man använder en dator. Det vanligaste bland datoranvändare är 1024*768 samt upplösningarna strax över detta.

Detta gör att man är tvungen att ställa ned sin upplösning till 800*600 i de flesta fall när man skall använda tv-ut funktionen på grafikkortet. De flesta drar sig nog ofta för detta dels på grund av att upplösningen är ovan men att man får hålla på med att sortera om på skrivbordet.

Dessutom så är det lång ifrån smidigt att försöka köra med både skärm och tv-ut då man då får ställa ned skärmen till 50 Hz vilket är mycket jobbigt för ögonen.

VM2000 placeras mellan grafikkortet och skärmen där den delar signalen och konverterar den till en signal som tv:n klarar.

Det hela sköts automatiskt och man behöver inte tänka på så mycket. Enligt specifikationerna klarar den upplösningar upp till 1024*768. Det är alltså mer än vad televisionsapparaten kan visa. Men hur går det till?
Jo den gör helt enkelt om storleken på bilden så att den blir i 800*600. En effekt lite liknande FSAA.

Själva handhavandet är inte mycket att tänka på. Den är igång hela tiden så ställer du in en upplösning som den klarar av så kommer bilden även upp på televisionen.

Man förser den med ström genom att koppla den till en USB kontakt. Den lösningen är både bra och dålig då den enda funktionen det har är att ta ström. Men det är en billig lösning vilket sänker priset på produkten. Dessutom är kontakten i andra änden av USB sladden vanlig standard AC så man kan använda ett vanligt nätaggregat som man hittar för strax över hundralappen om man hellre vill det.

Jag nämnde tidigare att konvertern har RCA och S-VHS utgång. S-VHS är en vidareutveckling av vanlig VHS. RCA kontakten är av samma typ som många videokameror använder och utseendemässigt så är det samma sladd som du har i stereon. Alltså väldigt lik en vanlig TV-sladd men att tänka på är att den inte passar i den vanliga kontakten på tv:n.

Har du inte S-VHS eller RCA på din tv så fungerar det i de flesta fall med en SCART kontakt.


Resultat

Så tittar vi då på hur bra det egentligen blir. Jag testade och jämförde med ett Asus V6600 Deluxe (Geforce SDR) vilket har ett Chrontel chip som sköter tv-ut hanteringen.
Chrontel chipen hör till de som ger bäst kvalité på bilden. Normalt används Brooketree kretsen på de flesta kort och även om bilden då inte har riktigt samma skärpa då är skillnaden inte enorm.
Tv-n som använder var en tv med relativt bra skärpa med både S-VHS och RCA in.

Innan vi går in på bildkvalitén på tv:n så är det en viktigt sak som bör nämnas.
Det är att eftersom VGA signalen passerar genom konvertern så tappar den i skärpa. Det betyder att bilden inte är lika skarp på bildskärmen när man har konvertern inkopplad. Jag testade även på en annan dator och där märktes detta inte alls medan på min huvuddator så märkes det ganska tydligt.

Så detta är något som kan skilja mycket mellan olika kort. Det beror på kablarnas kvalité, skärpan på signalen från grafikkortet och även mycket på monitorn. Så här kan man nog bara säga att troligen men inte säkert så kommer bilden att bli lite mindre skarp.
Detta kommer att märkas mer på nVidia baserade kort än exempelvis sådana från Matrox då nVidia har sämre signal ut än vad Matrox har.

När vi väl kommer till bilden så fungerade det mycket bra med att få bild ända till jag kom till 1024*768. Då ville det sig inte riktigt men genom att sänka uppdateringen aningen så gick det bra även där. Kanske lite bökigt men jag tror att för de flesta är det betydligt mer praktiskt att sänka skärmens Hz än att byta upplösning.
En liten nackdel men överkomligt.

När det kommer till bildkvalité så kan vi först titta på skillnaden mellan S-VHS och RCA. Den finns men den är inte särskilt stor. S-VHS är bäst men det märks främst på liten text. När det gäller bilder är skillnaden obetydlig.

640*480 fungerade naturligtvis bäst när det gäller text. En tv är inte tänkt att visa så skarp grafik som exempelvis namn på ikoner. I 800*600 så går det att läsa även om det är suddigt. Är man obekant med det som står där så kan det visserligen bli lite jobbigt.
I 1024*768 så är det inte mycket värt med att försöka läsa liten text. Dels så är bilden inte tillräckligt skarp och dels så har konvertern tryckt samman bilden lite. Till detta kommer att allt blir mindre så text är det inte mycket med om den inte är tämligen stor.

I 800*600 var bilden tillräckligt skarp för att man skulle kunna uppfatta de värsta kanterna i grafiken. De flesta krypningarna var borta på tv:n men en del var kvar. Det visar att bilden i vart fall är ganska så skarp.

Ändrade man till 1024*768 så fanns inget av dessa krypningar kvar utan alla linjer i bilder och i spel var om än kanske inte skarpa så var de jämna och fina. Det är som gratis FSAA att köra på en tv och när konvertern omvandlar från 1024*768 till 800*600 så blir bilder och spel jämna och fina.

Även om text var när på omöjligt att läsa i 1024*768 så var det definitivt en förbättring i spel. Inte bara att man slipper att ändra upplösning och kan köra i högre upplösning utan grafiken i spel kommer mer till sin rätt då.

Om vi jämför med Asus kortet då?. Ja, det är en ganska så tydlig skillnad mellan kvalitén på bilden. Text är enklare att läsa i 800*600. När det kommer till spel och grafik så blir skillnaden dock mindre. Dessutom så saknar grafikkort normalt funktionen att köra högre än 800*600.

Om jag jämför med vad jag sett från andra nVidia kort som har standard tv-ut så är VM2000 i ungefär samma klass.

Ett problem som verkade finnas var att det blev hackig bild med v-sync off. Detta var lätt åtgärdat


Slutsats

För att komma fram till en slutsats så får vi fundera lite. Visst kunde bilkvalitén ha varit bättre men den duger gott. Den håller samma standard som de flesta grafikkort idag.
Den andra nackdelen är att skärpan på bildskärmen kan försämras och det är väl egentligen den enda nackdelen som är värd att nämna.

Ser vi vad som är positivt så är det enkelheten. Det fungerar bra direkt utan att man behöver göra något annat än att koppla in det. Det är flexibelt och man kan lätt flytta det från dator till dator. Detta är en produkt som hänger med mellan datorbytena och man kan spara ett par kronor då man kan köpa grafikkort utan tv-ut.

Har du en bärbar dator så är det en perfekt sak att ha då du då kan koppla den till en tv där du befinner dig och visa på tv:n vad du sysslar med. Perfekt om du har reklamfilmer med dig på datorn eller kanske ett demo som du vill visa för ett flertal personer samtidigt.

Dessutom kan man köra med högre upplösning än vad man kan med grafikkort.

Men vad som slutligen är den största fördelen är att man slipper justera bredden på bilden. Redan från början så är bilden anpassad till hela tv:n utan och man behöver inte göra något åt det. Slut på krångliga program där inställningarna försvinner från gång till gång.

Slutligen så vill jag säga det att jag tycker att detta var en riktigt användbar produkt. Det är något man definitivt skall fundera på.
Vad jag fastnade för var väl kanske inte bildkvalitén i sig utan enkelheten och flexibiliteten. Det var bara att koppla in så fungerade det. Inget trassel med drivrutiner och justeringar av bildegenskaper.

Ser du mycket på film eller spelar spel som gör sig på en tv så skall du definitivt ta en funderare nu.

Fördelar

 • Enkelheten
 • Högre upplösning
 • både S-VGA och RCA
 • Hela bildytan utnyttjas

Nackdelar

 • Sämre skärpa på bildskärmen
 • Klarade inte av hög Hz i 1024*768
 • problem med v-sync off
14/1-01 | Axman | axman@64bits.se