Innehåll
Välkommen till 64bits!

Good evening in advance! Today, amongst your favourite requests, we'll talk about the roots of Eastern European retro computer scene with our faithful listener, Spavatch!
You can count on the usual _professionalism_ and _seriousness_, right, Slaygon? ;)
Join us at 8 PM, Spavatch at 9 PM!
See you around!


Publicerat 24 Jul 2018 av Jonas Axman
Server Update Utility för Dell finns i ny version, denna är 2018.07.00. Uppdatera, ingen minns en fegis, eller så minns alla fegisen som dödade systemen genom att inte uppdatera.
Publicerat 22 Jul 2018 av Jonas Axman
DigitalFoundry har en trevlig film om grafikeffekter för vatten och utvecklingen av dessa genom tiderna.

Publicerat 22 Jul 2018 av Jonas Axman
Ziona och Slaygon kör retroradio:

Cling! Showtime, the studio is calling, today with an interview with the voice who is behind our intros! Citrus helped Ziona's shows right from the start, and enjoys voice acting very much, waiting for even more tasks! Today you can learn more about him. Request your favourites from 8 PM and SLAY tuned for the interview part around 9 PM!

Publicerat 17 Jul 2018 av Jonas Axman
Paul Thurrots sammanfattningar av nyheter inom IT är alltid en underhållande läsning. En något unik tolkning av nyheter och andras kommentarer kring nyheterna väl värd att läsa.

And this week, Google finally admitted that its Spectre mitigation protections in Google Chrome have triggered a 10-13 percent increase in RAM usage too. Pretty soon, we’ll be like the apes in “2001,” tapping away on our Commodore 64-class PCs and wondering why web pages won’t ever load.

Read Me!
Publicerat 16 Jul 2018 av Jonas Axman
LGR tar sig en titt på det gamla Gravis Ultra Sound som lanserades 1992. Det är ett wavetable-ljudkort vilket förvandlade DOS-spelen till något öronen nästan kunde tåla! Jämförelser och LGRs sedvanliga underhållande sätt gör det väl värt en titt för den som funderar på hur man får bättre ljud i gammeldatorn.

Till Youtube.
Publicerat 15 Jul 2018 av Jonas Axman
Petri har fått klämma och känna på Surface Go, Microsoft nya och billigare alternativ när det gäller Surface. Det hela är en lite mindre modell som fått en lägre presterande (men inte bland de långsammaste) processor och inte lika högupplöst skärm. Noterbart är att kameran fortfarande har stöd för Windows Hello. Och det är egentligen mest det denna nyheten handlar om för min del.

Windows Hello ser jag som något av en fräsning för företag och privatpersoner, man kan skydda sina enheter på ett bra sätt och för företag så innebär Windows Hello att det inte ens finns ett lösenord i bakgrunden. Jag måste tillämpa en skärmsläckare på två minuter på mitt jobb på grund av regelkrav och det kan vara nog så irriterande för två minuter är precis för kort tid för att funka bra. Men med Windows Hello så försvinner nästan hela irritationen för det enda man behöver göra är att titta mot datorn så loggas man in. Inget lösenord som måste skrivas in vilket snabbt blir fruktansvärt tradigt att göra med två minuters skärmsläckare.

Och här finns ett problem, en lös webkamera med stöd för Windows hello kostar nästan lika mycket som en Surface Go. Fingeravtrycksläsare går loss på 800:- eller mer och det är om du ens hittar någon som tillverkar eller säljer dessa produkter. Att komplettera en dator för Windows Hello är svindyrt, och få tillverkare levererar sina datorer från start med stöd som dessa. Under all kritik enligt min mening. Inköpsavdelningar borde framföra krav på Windows Hello av bland annat säkerhetsskäl.

Till Petri
Publicerat 11 Jul 2018 av Jonas Axman
Spanat på facebook i retrodatorgruppen. En trogen Amiga-användare har testat en Atari och skrivit om sina upplevelser men även faktiskt prestandatestat de båda plattformarna mot varandra. Det är Amiga 500/500+ som testas mot en Atari 1040STe. Dokumentet som länkas till är ett PDF-dokument.

Jag har nu testat en Atari 1040STe i en vecka ungefär. När den här datorn var ny så hade jag själv en Amiga 500. Så, vilken dator var bäst då?

Atari News - Nr 1 årgång 31 (2018) (PDF)
Publicerat 09 Jul 2018 av Jonas Axman
Senaste Servicepack for Proliant, verktyget som samlar uppdateringar för din HP-server är uppdaterat och nu i version 2018.6. Är du inte så övertygad om att man inte skall laga fel som inte finns så tänk om. Personligen har jag haft mycket mer fel beroende på gammal firmware och gamla drivrutiner än av att uppdatera. Naturligtvis kan själva uppdateringen orsaka problem men hellre kunna planera in och agera vid ett planerat tillfälle än totalt död miljö dagen innan semester.

Problem jag sett av att man inte uppdaterat: Raid 5 med 4 diskar splittade i två arrayer med två diskar var, hög cpu-last vid mycket nätverkstrafik, korrupt VHD av att flytta en VHD till annan disk, 2012-servrar utan nätverkstrafik, blåskärmar vid lång upptid, (nåja, 1 månad plus), felaktiga hårdvarularm, korrupt data vid hög last, blåskärmande hyper-v hostar på grund av SAN med kass firmware, säkerhetsrisker, övervakning som inte funkar.

Vad jag fått för problem av att uppgradera: Konfig nollas av nätverkskortkonfiguration, någon blåskärm, verktyget som kontrollerade om det finns uppdateringar blådumpade servern.

SPP 2018.6
Publicerat 06 Jul 2018 av Jonas Axman
Phils Computer Lab har byggt sig en Intelbaserad dator med delar från 2002. Pentium 4 3.06, 1 GB RDRAM och ATI Radeon 9700 Pro. Bygget och tester är en trevlig stund att titta på.

2002 is the year of this final, end of an era RAMBUS Retro Gaming PC. After this Intel follow the rest of the industry and went with DDR, so let's check out this Dinosaur and see what it can do!

Test System:
Intel Pentium 4 3.06 GHz with Hyper-Threading
DELL Dimension 8250 RAMBUS motherboard
2x 512MB PC1066 RDRAM
ATI Radeon 9700 Pro
WD 250GB Blue SATA HDD
Sound Blaster Audigy 2 ZS
Windows XP Pro SP3
Radeon Omega Drivers 4.8.442


Till YouTube
Publicerat 06 Jul 2018 av Jonas Axman
Petris sammanfattningar är bra för den som behöver hänga med i svängarna och jobbar med IT och då kanske i synnerhet Microsoft-produkter. Här är det som hänt i Juni 2018

Everything you need to know about:
Windows
Sharepoint
Office 365
Azure Infrastruktur

Och Paul Thurrots short takes, några viktiga och en del kanske inte stora men ändå påverkande detaljer. Några är att Azure för norra europa gick ned i 11 timmar (men vem använder den, west har lägre latency mot Sverige), Snipping tool är på väg bort och Microsoft dumpar stödet för Pentium 3 och Pentium 4 i Windows 7. Och en hel del annat intressant även om man inte jobbat med IT. Läs Short Takes här.
Publicerat 01 Jul 2018 av Jonas Axman
Lite kuriosa: Noterade nyheten i retrodatorgruppen på facebook att atari fyller år idag. "Founded June 28, 1972 as Atari, Inc."

Wikipedia bjuder på läsningen.
Publicerat 30 Jun 2018 av Jonas Axman
IDG har en artikel om Commodore 64, allt behöver inte handla om moderna ting verkar det som vilket är trevligt. Commodore 64: Här är allt du behöver veta om den klassiska hemdatorn
Publicerat 27 Jun 2018 av Jonas Axman
Publicerat 25 Jun 2018 av Jonas Axman
Då var det dags för lite midsommarläsning. Vi har en liten recension av en adapter som konverterar PS2-möss till Amiga-möss!Recensionen hittas här.
Publicerat 21 Jun 2018 av Jonas Axman
Dags att skruva med datorer igen och lyssna på Slay. Personligen funderar jag på att recensera en PS2/USB-adapter för moderna möss till Amiga. Musik behövs för sådan aktivitet!

Thursday 21st June 2018
at 20:00 USRT
KraxxUltima
The Ultimate Summerwaves

Publicerat 21 Jun 2018 av Jonas Axman
Ett projekt för att samla ihop källkoden till klassikern Diablo har pågott och kan anses vara genomfört nu. Man kan undra om källkoden till andra gamla klassiker finns kvar där ute?

Galaxyhaxz’s “Devilution” project is a labor of love for game preservation and modding. They say it took them more than 1,200 hours over the course of four months, and they made sure that even bugs, flaws, and sloppy code were present and accounted for.

Till Kotaku
Publicerat 21 Jun 2018 av Jonas Axman
Ej att förglömma, greppa retrodatorn, fram med lödkolven, förbanna regnet (Om du bor i GBG i vart fall) och lyssna på lite Slay.

Wednesday 20th June 2018 at 20:00 USRT
Boz - BBB

Publicerat 20 Jun 2018 av Jonas Axman
Glöm inte tisdags-slay med Ziona och Slaygon!

Publicerat 19 Jun 2018 av Jonas Axman
Organism är ett spel till C64 som är splirrans nyproducerat och manverkar ha klämt ur varenda byte som går ut C64an.

** ORGANISM FEATURES ** · Detailed hi-res graphics · Huge multi-deck ship to explore · Atmospheric music · Immersive movie-style story · Intro & end sequences · Terminal hacking sub-game · SD2IEC compatible

Publicerat 17 Jun 2018 av Jonas Axman

<< Previous 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Next >>