Innehåll
Välkommen till 64bits!

Spanat på facebook i retrodatorgruppen. En trogen Amiga-användare har testat en Atari och skrivit om sina upplevelser men även faktiskt prestandatestat de båda plattformarna mot varandra. Det är Amiga 500/500+ som testas mot en Atari 1040STe. Dokumentet som länkas till är ett PDF-dokument.

Jag har nu testat en Atari 1040STe i en vecka ungefär. När den här datorn var ny så hade jag själv en Amiga 500. Så, vilken dator var bäst då?

Atari News - Nr 1 årgång 31 (2018) (PDF)
Publicerat 09 Jul 2018 av Jonas Axman
Senaste Servicepack for Proliant, verktyget som samlar uppdateringar för din HP-server är uppdaterat och nu i version 2018.6. Är du inte så övertygad om att man inte skall laga fel som inte finns så tänk om. Personligen har jag haft mycket mer fel beroende på gammal firmware och gamla drivrutiner än av att uppdatera. Naturligtvis kan själva uppdateringen orsaka problem men hellre kunna planera in och agera vid ett planerat tillfälle än totalt död miljö dagen innan semester.

Problem jag sett av att man inte uppdaterat: Raid 5 med 4 diskar splittade i två arrayer med två diskar var, hög cpu-last vid mycket nätverkstrafik, korrupt VHD av att flytta en VHD till annan disk, 2012-servrar utan nätverkstrafik, blåskärmar vid lång upptid, (nåja, 1 månad plus), felaktiga hårdvarularm, korrupt data vid hög last, blåskärmande hyper-v hostar på grund av SAN med kass firmware, säkerhetsrisker, övervakning som inte funkar.

Vad jag fått för problem av att uppgradera: Konfig nollas av nätverkskortkonfiguration, någon blåskärm, verktyget som kontrollerade om det finns uppdateringar blådumpade servern.

SPP 2018.6
Publicerat 06 Jul 2018 av Jonas Axman
Phils Computer Lab har byggt sig en Intelbaserad dator med delar från 2002. Pentium 4 3.06, 1 GB RDRAM och ATI Radeon 9700 Pro. Bygget och tester är en trevlig stund att titta på.

2002 is the year of this final, end of an era RAMBUS Retro Gaming PC. After this Intel follow the rest of the industry and went with DDR, so let's check out this Dinosaur and see what it can do!

Test System:
Intel Pentium 4 3.06 GHz with Hyper-Threading
DELL Dimension 8250 RAMBUS motherboard
2x 512MB PC1066 RDRAM
ATI Radeon 9700 Pro
WD 250GB Blue SATA HDD
Sound Blaster Audigy 2 ZS
Windows XP Pro SP3
Radeon Omega Drivers 4.8.442


Till YouTube
Publicerat 06 Jul 2018 av Jonas Axman
Petris sammanfattningar är bra för den som behöver hänga med i svängarna och jobbar med IT och då kanske i synnerhet Microsoft-produkter. Här är det som hänt i Juni 2018

Everything you need to know about:
Windows
Sharepoint
Office 365
Azure Infrastruktur

Och Paul Thurrots short takes, några viktiga och en del kanske inte stora men ändå påverkande detaljer. Några är att Azure för norra europa gick ned i 11 timmar (men vem använder den, west har lägre latency mot Sverige), Snipping tool är på väg bort och Microsoft dumpar stödet för Pentium 3 och Pentium 4 i Windows 7. Och en hel del annat intressant även om man inte jobbat med IT. Läs Short Takes här.
Publicerat 01 Jul 2018 av Jonas Axman
Lite kuriosa: Noterade nyheten i retrodatorgruppen på facebook att atari fyller år idag. "Founded June 28, 1972 as Atari, Inc."

Wikipedia bjuder på läsningen.
Publicerat 30 Jun 2018 av Jonas Axman
IDG har en artikel om Commodore 64, allt behöver inte handla om moderna ting verkar det som vilket är trevligt. Commodore 64: Här är allt du behöver veta om den klassiska hemdatorn
Publicerat 27 Jun 2018 av Jonas Axman
Publicerat 25 Jun 2018 av Jonas Axman
Då var det dags för lite midsommarläsning. Vi har en liten recension av en adapter som konverterar PS2-möss till Amiga-möss!Recensionen hittas här.
Publicerat 21 Jun 2018 av Jonas Axman
Dags att skruva med datorer igen och lyssna på Slay. Personligen funderar jag på att recensera en PS2/USB-adapter för moderna möss till Amiga. Musik behövs för sådan aktivitet!

Thursday 21st June 2018
at 20:00 USRT
KraxxUltima
The Ultimate Summerwaves

Publicerat 21 Jun 2018 av Jonas Axman
Ett projekt för att samla ihop källkoden till klassikern Diablo har pågott och kan anses vara genomfört nu. Man kan undra om källkoden till andra gamla klassiker finns kvar där ute?

Galaxyhaxz’s “Devilution” project is a labor of love for game preservation and modding. They say it took them more than 1,200 hours over the course of four months, and they made sure that even bugs, flaws, and sloppy code were present and accounted for.

Till Kotaku
Publicerat 21 Jun 2018 av Jonas Axman
Ej att förglömma, greppa retrodatorn, fram med lödkolven, förbanna regnet (Om du bor i GBG i vart fall) och lyssna på lite Slay.

Wednesday 20th June 2018 at 20:00 USRT
Boz - BBB

Publicerat 20 Jun 2018 av Jonas Axman
Glöm inte tisdags-slay med Ziona och Slaygon!

Publicerat 19 Jun 2018 av Jonas Axman
Organism är ett spel till C64 som är splirrans nyproducerat och manverkar ha klämt ur varenda byte som går ut C64an.

** ORGANISM FEATURES ** · Detailed hi-res graphics · Huge multi-deck ship to explore · Atmospheric music · Immersive movie-style story · Intro & end sequences · Terminal hacking sub-game · SD2IEC compatible

Publicerat 17 Jun 2018 av Jonas Axman
Lite trevlig söndagsläsning med en recension av klassikern The Adventures of Robin Hood till Amiga kan väl aldrig vara fel?

Till Sherwood-skogen!
Publicerat 17 Jun 2018 av Jonas Axman
Tolv år sånär som på 11 dagar sedan senaste recensionen, men vad gör det när det är såhär bra (nåja...). Jag har gjort en enkel recension av musmattor jag köpt från Rhayader Computers. Det speciella med dessa är att de har retroteman, det finns ett antal att välja på med teman från C64, Amiga, Spectrum och många andra.

Till recensionen

Publicerat 11 Jun 2018 av Jonas Axman
Kanske lite SlayRadio och retrohörnan nu när regnet drar in över mycket av Sverige?

Sunday 10th June 2018
at 21:15 USRT

KraxxUltima
The In-Between Show 2nd half


Publicerat 10 Jun 2018 av Jonas Axman
Ett spel som hör till klassiskerna på Amiga är Cannon Fodder som utvecklades av Sensible Software. Spelet i sig hade mycket att ge men även musiken är en av de titlar som satt sitt spår hos många gamla gamers. Introt till spelet är musiken och en serie stillbillder på när skaparna av spelet larvar sig med leksaksvapen och gamla militärkläder men något de flesta missade även när det begav sig var att det fnns en musikvideo på Amiga CD32-versionen, en video som dessutom inte gick att spela upp utan extra hårdvara för att orka med den.

Men eftersom skaparna av spelet aldrig då tänkte att saker de kan komma att skämmas över en gång kommer att förevigas på något som skulle komma att kallas "Internet" så har naturligtvis så skett nu. Läs mer om det hela här.

Publicerat 10 Jun 2018 av Jonas Axman
Kanske kan vara något, fantaster håller på med en uppföljare till Day of the Tentacle och snart är det dags för dem att släppa en prolog. Närmare bestämt den 21:e denna månaden. En trailer har släppts.
Publicerat 09 Jun 2018 av Jonas Axman
Nytt i kalendern.

A weekend of C64 musical goodness! There will be live concerts, remix and sid DJ's, C64 Rock Café with Ninja Burger and much much more :)

Jeroen Tel and Reyn Ouwehand are gonna show up with new shows to thrill you all.

Fastloaders are ready to perform an exclusive live set from their Ninja Musicology, Progressive 64 and Rock Hubbard. Classics like; Monty On the Run, Commando, Ocean Loader, Green Beret, various themes from The Last Ninja series etc.

Even the great guys'n'girls from SLAY Radio will be there to entertain us (parental advisory) and make sure to convert this fabulous event to proper TCP-packets.
Publicerat 06 Jun 2018 av Jonas Axman
WinUAE, emulatorn som gör din PC till en amiga är uppe i version 4.0, beta 12.

Beta 12:

- Don't allow lagless vsync in normal windowed mode.
- Hide lagless vsync slice count in GUI if lagless vsync is not selected.
- Fixed crash if screen mode open failed and error dialog was shown. (b11)
- D3D11 fullscreen mode opened in primary monitor if selected non-default monitor was connected to another GPU.
- New debugger didn't load 3.1 (and probably older) amiga.lib files.
- Added debugger_options config entry, currently only supported sub entry is pathprefix=x where x is string that gets appended to stabs source file paths.
- Try harder to find working path for stabs source files and when working path combination is found, remember it instead of enumerating all possible variants every time source file is loaded.
- uaedbg now breaks to debugger when debugged application causes unhandled exception via tc_TrapCode.

winuae_4000b12.7z
winuae64_4000b12.7z

Mer info
Publicerat 04 Jun 2018 av Jonas Axman

<< Previous 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Next >>