Innehåll
Välkommen till 64bits!

THE TRiBE BBS är nu online! En helt ny BBS som körs på en äkta Atari MegaST4! (Håller på att fixa ANSI-stöd, så bli inte förvånad om du saknar färg) men just nu kan du köra VANLIG telent mot den! SJUTK SEXIGT!
telnet://bbs.retrohack.se:1040

Från Retrodatorgruppen på facebook: Retrodatorer köpes/säljes/bytes (C64, ZX, Amiga, Atari, MSX, MS-DOS mfl)
Publicerat 02 Jun 2018 av Jonas Axman
Icepic tipsar om lite sommarlyssning om spel som man kan lyssna på hos P3. Hur var det nu med GTA och Bigfoot osv egentligen?
Publicerat 01 Jun 2018 av Jonas Axman
Indiegogo-kampanjen för nya Amiga 500-chassin har lyckats! Nu kan du rusta upp din Amiga 500 eller Amiga 500+ med ett nytt chassie, eller kanske helt enkelt bara stoppa i ett vampire-kort. Det är 9 timmar kvar på kampanjen om du vill passa på att dra fördel av de olika erbjudanden som finns.

Till Indiegogo

Publicerat 30 May 2018 av Jonas Axman
Phil kikar på ett verktyg för att formetera hårddiskar i retromaskiner. Den inbyggda i DOS/Win9X kör en full kontroll av diskytan vid varje formatering vilket kan ta timmar. Andra alternativ är värda att titta på. Personligen pluggar jag in disken i en modernare burk via USB-adapter normalt och förbereder. Men det finns faktiskt några saker att tänka på som ofta missas så som disk alignment osv. Kanske värt en artikel.

Till Phil
Publicerat 30 May 2018 av Jonas Axman
LGR tar sig en trevlig (och 25 minuter lång) till på klassikern Unreal. När det begav sig var två spel herrar på täppan, Quake och Unreal. Quake var visserligen vansinnigt mycket snyggare när man kunde slå på 3D-stödet men det var när Unreal kom och man såg introt som ögonen ville poppa ut ur huvudet. Minns fortfarande hur snyggt det var på min Pentium 2 400 MHz med Voodoo 2. LGR tar sig en titt på Unreal, dess tilläggspack och detaljer runt det hela. Definitivt underhållande!

Unreal!
Publicerat 28 May 2018 av Jonas Axman
Tydligen är det inte bara mors dag idag, utan även Nörddagen
Publicerat 27 May 2018 av Jonas Axman
Nu är det dags för retrospelsmässan idag igen i Göteborg, undertecknad skall dit!

www.retrospelsmassan.se/
Publicerat 26 May 2018 av Jonas Axman
Nördhumor kanske men imorgon börjar GDPR gälla (får fundera på hur det gäller 64bits, men det blir inget massutskick av mail i vart fall). Lustigt nog så är detta även Towel Day.

Publicerat 24 May 2018 av Jonas Axman
Hos Vintage is the new old kan man läsa att nya moderkort till Commodore 128 är på gång men då anpassade för C64C-chassin.

The 128RM is a new Commodore 128 board that will fit inside the Commodore 64C housing.
Very little is known about the board, with only a few prototype pictures shown on the German forum, Forum64. The creator (TheDuckSun) explains there are some modifications like: SD2IEC, VIC/VDC output switcher, Control Port switcher, 8bit colour ram, as well as 6-36VDC input voltage, Dual SID, etc


Läs mer.
Publicerat 24 May 2018 av Jonas Axman
Noterade en nu visserligen månad gammal nyhet men kul för den som vill testa. PCem v14 är släppt. PCem emulerar gammal PC-hårdvara som du sedan kan installera det du vill på, som ett exempel nämns dessa nyheter:

New machines added - Compaq Portable Plus, Compaq Portable II, Elonex PC-425X, IBM PS/2 Model 70 (types 3 & 4), Intel Advanced/ZP, NCR PC4i, Packard Bell Legend 300SX, Packard Bell PB520R, Packard Bell PB570, Thomson TO16 PC, Toshiba T1000, Toshiba T1200, Xi8088


Gå dit!
Publicerat 22 May 2018 av Jonas Axman
Nu är det 9 dagar kvar på kampanjen om att göra nya Amiga 500-chassin. Man har nått 75% av vad som behövs för Indiegogo-kampanjen så det är definitivt inom räckhåll.

Dear Backers,

75% Raised and 9 days to Go!
Thanks to all of you dear backers and contributors for your support to the Amiga community. Without you we couldn't have made it so far!

► With 9 days to go the clock is now ticking!
It is now time for all Amiga lovers who didn't supported the Amiga 500 case yet to rise and shine!
The Amiga 500 needs you, all current backers need you, and the whole community needs you so that New Molds can be produced, and New Amiga 500 cases to be manufactured!
Support the New Amiga 500 Case now!

Till kampanjen.
Publicerat 22 May 2018 av Jonas Axman
PCmag har en artikel från i höstas om hur man skall bevara gammal elektronik. Det kan alltså handla om din gamla Amiga som ligger på loftet och har gjort så sedan 30 år. Klart den funkar! Eller är du så säker på det? Redan nu har många gamla klenoder gått en säker död till mötes av läckande batterier men det finns fler saker som kan gå sönder. Till och med gummifötterna kan vara en potentiell fara.

Egentligen gäller detta även nyare saker, kanske till och med extra viktigt nu ur ett miljöperspektiv. Den där ficklampan i kökslådan, när kollade du om batteriet läckte Senast? När kollade du hur de uppladdningsbara batterierna i ditt Wee ser ut eller har de börjat fräta upp allt innanmäte? Till artikeln.
Publicerat 20 May 2018 av Jonas Axman
Det är ganska lugnt på nyhetsfronten men en lite trevlig video från Phils computer lab är ett test av AMDs och Intels topp-processorer från 2004. Det är gamla socket 754 för AMD och s478 för intel. Plattformar som idag börjar bli retro men oftast fallet utanför de flestas intressesfär när det gäller retrodatorer så de kan får för en billig peng. Här har man testat de två snabbaste processorerna som går att hitta. Men vem vann egentligen 2004?
Publicerat 17 May 2018 av Jonas Axman
Datainsamling är ett hett ämne nu och alla företag håller på och uppdaterar sina policys. Samtidigt har man hos TheOutline uppmärksammat att Google, trots att de gått ut med att man skulle samla in Gmail-data för reklam i juli förra året, fortfarande har kvar i det finstilta om att de kommer att scanna av din information.

If you’re a Gmail user, your messages and emails likely aren’t as private as you’d think. Google reads each and every one (even if you definitely don’t), scanning your painfully long email chains and vacation responders in order to collect more data on you.

Som så mycket annat på internet numera, du är inte kunden, du är produkten.
Publicerat 14 May 2018 av Jonas Axman
Vintage is the new old har recenserat ett glassiskt spel från 1993, ett som faktiskt står sig bra än idag, 25 år senare. Syndicate lanserades till både Amiga och MS-DOS PC och har blivit en ikon på båda plattformarna.

When I came to play Syndicate again for this review, I feared that the game might somehow feel dated or less engaging than my younger self remembered. However, those initial fears melted away into nothingness, much in the same way that a group of enemy agents melts into hot slag from a burst of concentrated minigun fire: Syndicate was and still remains one of my favourite games of all time.

Läs recensionen, läs den! !!
Publicerat 11 May 2018 av Jonas Axman
Eller rättare sagt Microsofts Hyper-converged infrastructure. Windows Admin Centre (tidigare Honolulu) har nu stöd för att managera Microsofts lösning för att köra helt utan hårdvaru-SAN. Denna uppdatering kom nu i April och läs om det här.
Publicerat 11 May 2018 av Jonas Axman
Klockan 20:00 är det dags för sista BBKB hos Slay Radio, radarparet Boz´n´Kate innan de går sina separata vägar. Det är inte sista gången på Slay Radio men det är sista planerade sändningen ihop.

No Words*. Only End. The last BBKB, with Boz'n'Kate
20:00 CEST / 19:00 BST / 18:00 UTC only on SLAY Radio. www.slayradio.org
*Obviously there will be words, during the show, like.

Publicerat 09 May 2018 av Jonas Axman
En klassisk spelform som man inte ser så mycket av längre är dungeon crawlers. Men om du sitter på en Amstrad CPC 6128 så kan du nu alltså få tag på ett nyutvecklat spel till din gamla klenod. Till och med namnet stinker retro: The Shadows Of Sergoth. Indieretronews har all info.
Publicerat 07 May 2018 av Jonas Axman
Retro Computers Ltd hade en kampanj på Indiegogo där man skulle lansera en ZX Spectrum-inspirerad konsoll och 4500 personer stödde projektet. Efter många turer är det nu sagt att man skall börja leverera enheterna mellan 8:e och 12:e maj, något som återstår att se men det är ju oerhört nära. Indiegogo säger samtidigt att de kommer att gå vidare med inkasso om leveranserna inte kommer. Mitt upp i detta så förvirras situationen ytterligare genom en maktkamp där de olika delägarna av Retro Computers har en intern stid om styrningen av företaget och en nyhet om att en version 2 av produkten är på gång redan innan den förra är släppt.

Det är inte helt lätt att hänga med så grundfakta kan hittas hos Wikipedia och senaste nyheter med spekulationer hittas hos The Register. Retro Computers har nyheter och kommentarer på sin Facebook-sida så man kan få deras vinkel på det hela.
Publicerat 07 May 2018 av Jonas Axman
Phil tar sig en titt på Radeon 9200 för "retro"-datorn. Anledningen till att jag skriver inom "" är att han tar sig en titt på grafikkortet utifrån lite annan vinkel än att ha en tidskorrekt dator. Här är snarare tanken hur man kan använda gamla budgetgrafikkort som retro-samlare ratar och därför kan fås för en billig peng. Även om det kan vara kul med ett Voodoo 5500 eller ett gammalt top of the line-kort så har dessa delarna en tendens att kosta för att de inte är retro nog och det dessutom dräller av dem. För den som är mer intresserad av att spela gamla spel så kan man lika gärna ta ett nyare budgetkort som presterar som de gamla prestandamonstren.

Till Phil och youtube.
Publicerat 05 May 2018 av Jonas Axman

<< Previous 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Next >>