Innehåll
Välkommen till 64bits!

Datainsamling är ett hett ämne nu och alla företag håller på och uppdaterar sina policys. Samtidigt har man hos TheOutline uppmärksammat att Google, trots att de gått ut med att man skulle samla in Gmail-data för reklam i juli förra året, fortfarande har kvar i det finstilta om att de kommer att scanna av din information.

If you’re a Gmail user, your messages and emails likely aren’t as private as you’d think. Google reads each and every one (even if you definitely don’t), scanning your painfully long email chains and vacation responders in order to collect more data on you.

Som så mycket annat på internet numera, du är inte kunden, du är produkten.
Publicerat 14 May 2018 av Jonas Axman
Vintage is the new old har recenserat ett glassiskt spel från 1993, ett som faktiskt står sig bra än idag, 25 år senare. Syndicate lanserades till både Amiga och MS-DOS PC och har blivit en ikon på båda plattformarna.

When I came to play Syndicate again for this review, I feared that the game might somehow feel dated or less engaging than my younger self remembered. However, those initial fears melted away into nothingness, much in the same way that a group of enemy agents melts into hot slag from a burst of concentrated minigun fire: Syndicate was and still remains one of my favourite games of all time.

Läs recensionen, läs den! !!
Publicerat 11 May 2018 av Jonas Axman
Eller rättare sagt Microsofts Hyper-converged infrastructure. Windows Admin Centre (tidigare Honolulu) har nu stöd för att managera Microsofts lösning för att köra helt utan hårdvaru-SAN. Denna uppdatering kom nu i April och läs om det här.
Publicerat 11 May 2018 av Jonas Axman
Klockan 20:00 är det dags för sista BBKB hos Slay Radio, radarparet Boz´n´Kate innan de går sina separata vägar. Det är inte sista gången på Slay Radio men det är sista planerade sändningen ihop.

No Words*. Only End. The last BBKB, with Boz'n'Kate
20:00 CEST / 19:00 BST / 18:00 UTC only on SLAY Radio. www.slayradio.org
*Obviously there will be words, during the show, like.

Publicerat 09 May 2018 av Jonas Axman
En klassisk spelform som man inte ser så mycket av längre är dungeon crawlers. Men om du sitter på en Amstrad CPC 6128 så kan du nu alltså få tag på ett nyutvecklat spel till din gamla klenod. Till och med namnet stinker retro: The Shadows Of Sergoth. Indieretronews har all info.
Publicerat 07 May 2018 av Jonas Axman
Retro Computers Ltd hade en kampanj på Indiegogo där man skulle lansera en ZX Spectrum-inspirerad konsoll och 4500 personer stödde projektet. Efter många turer är det nu sagt att man skall börja leverera enheterna mellan 8:e och 12:e maj, något som återstår att se men det är ju oerhört nära. Indiegogo säger samtidigt att de kommer att gå vidare med inkasso om leveranserna inte kommer. Mitt upp i detta så förvirras situationen ytterligare genom en maktkamp där de olika delägarna av Retro Computers har en intern stid om styrningen av företaget och en nyhet om att en version 2 av produkten är på gång redan innan den förra är släppt.

Det är inte helt lätt att hänga med så grundfakta kan hittas hos Wikipedia och senaste nyheter med spekulationer hittas hos The Register. Retro Computers har nyheter och kommentarer på sin Facebook-sida så man kan få deras vinkel på det hela.
Publicerat 07 May 2018 av Jonas Axman
Phil tar sig en titt på Radeon 9200 för "retro"-datorn. Anledningen till att jag skriver inom "" är att han tar sig en titt på grafikkortet utifrån lite annan vinkel än att ha en tidskorrekt dator. Här är snarare tanken hur man kan använda gamla budgetgrafikkort som retro-samlare ratar och därför kan fås för en billig peng. Även om det kan vara kul med ett Voodoo 5500 eller ett gammalt top of the line-kort så har dessa delarna en tendens att kosta för att de inte är retro nog och det dessutom dräller av dem. För den som är mer intresserad av att spela gamla spel så kan man lika gärna ta ett nyare budgetkort som presterar som de gamla prestandamonstren.

Till Phil och youtube.
Publicerat 05 May 2018 av Jonas Axman
Amigan kanske inte riktigt hängde med när 3D började slå igenom men det är aldrig för sent. Doom 2 har fått kärlek av Amiga-galningar så att det nu finns en version för CD32. Det hittar du här.
Publicerat 03 May 2018 av Jonas Axman
De senaste åren har BackBlaze delat ut sin statistik över trasiga hårddiskar fritt till alla. Nu börjar det bli ett digert material där du som sköter inköp bör ha koll. Går hårddiskar på garanti så kanske det inte är alla som bryr sig men oavsett hur bra avtal man har bör man undvika modeller som är mer benägna att gå sönder.

Western Digital ser lite illa ut med över 6% trasiga hårddiskar av sina 3 TB-diskar och deras 6 TB är inte så mycket bättre. Men statistiken behöver tolkas lite så skaffa dig en egen åsikt här.
Publicerat 03 May 2018 av Jonas Axman
Hos Virtualization-review har man gått igenom nyheterna i Windows Server 2019 när det gäller Hyper-V. Det är en spridd skur av nyheter men även denna gång ligger mycket fokus på något som Hyper-V är beroende av, lagring. Bland annat kommer man att kunna köra deduplicering i sitt S2D-aktiverade kluster. I korthet innebär alltså det att deduplicering nu stödjs i ReFS och inte bara NTFS. I övrigt är det replikering av volymer, möjlighet att migrera kluster mellan ADn och gruppera kluster med livem igrering mellan olika kluster.

Ta mig dit.
Publicerat 03 May 2018 av Jonas Axman
Kalendern uppdaterad med may the fourth och Towel day.
Publicerat 02 May 2018 av Jonas Axman
Version 1803 av Windows 10, kallad April update, har sedan igår börjat rullas ut till datorer. Men vad är nytt för företag? Petri skriver en del om nyheterna men saker som hur datorerna delar uppdateringar på lokala nät, windows autopilot osv är bland det primära. Personligen kan jag av förhandsversionerna konstatera att Windows 10-gränssnittet mognar ytterligare men att resterna från gamla gränssnitt ytterligare rensas bort. Något som kan vara både bra och dåligt eftersom de gamla gränssnitten ofta är dåliga men något man är van vid. Till Petri här.

Om du som är IT-tekniker inte begränsar dessa uppdateringar utan låter datorerna uppdatera sig efterhand bör du veta att dessa släpp inte är menade för företag. Detta släpp är för den breda allmänheten och först ett antal månader efter så anses de vara redo för företag då man hittat de flesta buggarna. För att få åtminstone viss kontroll så kan du med GPOer använda dig av Windows update for business och konfigurera uppdateringarna till Annual Channel. Annual Channel (Targeted) däremot är den som direkt skickar på uppdateringen. Varför Microsoft kallar den som går till alla för targeted är däremot en gåta...

Det återstår att se när nya ADMX-filer för Windows 1803 släpps.
Publicerat 01 May 2018 av Jonas Axman
Ny mässa inlagd i nördkalendern då Retrogathering 2018 fått ett datum. Tipsa gärna eller varför inte lägg in i vår kalender själv? Kalendern hittar du uppe till vänster.

Info om Retrogathering 2018
Publicerat 30 Apr 2018 av Jonas Axman
För de som var höll på med datorer i början av 2000-talet så är Pentium 4 ett hett ämne och hurvida de var bra eller helt enkelt en påse skit. Tiden har faktiskt visat att det Var arkitekturen bakom Pentium 3 som var det vinnande konceptet då till och med dagens processorer har mer gemensamt med dem än vad Pentium 4 har då Intel helt släppte den processorfamiljen.

På Phils Computer Lab har han gjort två tester. som naturligtvis är mycket lättare nu i efterhand än vad det var då. Det ena testet är klocka för klocka. En P3 Tualatin 1,4 GHz mot en P4 1,4 GHz Tualatin. I det andra testet har han jämfört mot den snabbaste P4an som faktiskt fanns vid samma tid och då blir resultatet oavsett vad man tycker, till P4as fördel. Dessutom pratas det en hel del om moderkort för dessa, kylning och hur man bäst får till sin retro-burk av denna typ.

Ta mig till youtube
Publicerat 27 Apr 2018 av Jonas Axman
IcePic tipsar i forumet om en video där Nvidia visar upp sin AI som fixar till foton i realtid. Det hela går ut på att en del av fotot raderas och AIn listar ut som borde vara i tomrummet. På ett nästan skrämmande bra sätt trollar detaljer bort genom logik. Suddas en väg bort i ett ökenlandskap? Simpelt, fyll i med det som finns, mer ökenlandskap och det är som om vägen aldrig fanns på fotot. Faktiskt inte ofta jag blir imponerad numera men nu blev jag det.

Till forumet och länk till videon.
Publicerat 27 Apr 2018 av Jonas Axman
Server 2019 borde komma i oktober och förhandstittar har börjat släppas. Igår släpptes en ny version som finns att ladda ned för tester. Den kan hittas här. Där hittas även vad som är nytt.
Publicerat 25 Apr 2018 av Jonas Axman
Wired har satt samman en liten artikel om att Mosaic fyller 25 år. Knappt någon vet vad det var för något numera men det var den första webläsaren med stöd för bilder. Något som lade grunden för det moderna internet. Internet, som naturligtvis bara är en fluga, har förändrat världen på ett sätt som få andra saker gjort och Mosaic var alltså en av grundstenarna till att det blev så. Man kan ställa sig många frågor. Varför får man inte med en egen hemsida i abonnemanget längre? Vart tog min swipnetsida vägen? Laddar någon ned mp3 längre (ett mödosamt jobb med modem)? Skämt åsido, på dessa 25 åren har teknik lanserats, försvunnit och förändrat människor på ett sätt som få andra saker gjort.

Till Wired
Publicerat 24 Apr 2018 av Jonas Axman
Glöm inte tisdagssändningen hos SlayRadio! 20:00 är tiden.

Hello Tuesday, hello Peeps!
Unbelievable, it is show time again! Also unbelievable, that we're gonna play songs in the evening. But the most unbelievable thing is that we're gonna play only your requests, and we did not set up any specific topic for the evening. Okay, you know what? Maybe you can let us know why your number one is your favourite. No expectations, just sit back, relax and enjoy a normal show with some alien show-hosts :)
Join us at 20:00 CET, come to IRC on Efnet to #slayradio channel, and SLAY tuned as usual!


Publicerat 24 Apr 2018 av Jonas Axman
Phils Computer Lab har lagt upp en video på demot från Matrox krossade dröm Parhelia. Reef demo är en trevlig tillbakablick till tiden när 3D började gå från gräsligt fult till en antydan om vad som kunde vara möjligt. Många var Matroxanhängarna som spänt väntade på att Parhelia skulle svepa undan benen för nVidia. Något som aldrig skulle ske och Matrox förpassades till en undanskymd tillvaro. Till videon.
Publicerat 23 Apr 2018 av Jonas Axman
Party like its 1988! Typ... Nördkalendern uppdaterad med info om Datastorm. Gå den långa vägen genom att klicka på Nördkalendern i menyn till vänster, stega dig fram till augusti, klicka på tillställningen och klicka på läs mer. Eller var lat och klicka här.
Publicerat 21 Apr 2018 av Jonas Axman

<< Previous 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Next >>