Innehåll
Välkommen till 64bits!

Amigan kanske inte riktigt hängde med när 3D började slå igenom men det är aldrig för sent. Doom 2 har fått kärlek av Amiga-galningar så att det nu finns en version för CD32. Det hittar du här.
Publicerat 03 May 2018 av Jonas Axman
De senaste åren har BackBlaze delat ut sin statistik över trasiga hårddiskar fritt till alla. Nu börjar det bli ett digert material där du som sköter inköp bör ha koll. Går hårddiskar på garanti så kanske det inte är alla som bryr sig men oavsett hur bra avtal man har bör man undvika modeller som är mer benägna att gå sönder.

Western Digital ser lite illa ut med över 6% trasiga hårddiskar av sina 3 TB-diskar och deras 6 TB är inte så mycket bättre. Men statistiken behöver tolkas lite så skaffa dig en egen åsikt här.
Publicerat 03 May 2018 av Jonas Axman
Hos Virtualization-review har man gått igenom nyheterna i Windows Server 2019 när det gäller Hyper-V. Det är en spridd skur av nyheter men även denna gång ligger mycket fokus på något som Hyper-V är beroende av, lagring. Bland annat kommer man att kunna köra deduplicering i sitt S2D-aktiverade kluster. I korthet innebär alltså det att deduplicering nu stödjs i ReFS och inte bara NTFS. I övrigt är det replikering av volymer, möjlighet att migrera kluster mellan ADn och gruppera kluster med livem igrering mellan olika kluster.

Ta mig dit.
Publicerat 03 May 2018 av Jonas Axman
Kalendern uppdaterad med may the fourth och Towel day.
Publicerat 02 May 2018 av Jonas Axman
Version 1803 av Windows 10, kallad April update, har sedan igår börjat rullas ut till datorer. Men vad är nytt för företag? Petri skriver en del om nyheterna men saker som hur datorerna delar uppdateringar på lokala nät, windows autopilot osv är bland det primära. Personligen kan jag av förhandsversionerna konstatera att Windows 10-gränssnittet mognar ytterligare men att resterna från gamla gränssnitt ytterligare rensas bort. Något som kan vara både bra och dåligt eftersom de gamla gränssnitten ofta är dåliga men något man är van vid. Till Petri här.

Om du som är IT-tekniker inte begränsar dessa uppdateringar utan låter datorerna uppdatera sig efterhand bör du veta att dessa släpp inte är menade för företag. Detta släpp är för den breda allmänheten och först ett antal månader efter så anses de vara redo för företag då man hittat de flesta buggarna. För att få åtminstone viss kontroll så kan du med GPOer använda dig av Windows update for business och konfigurera uppdateringarna till Annual Channel. Annual Channel (Targeted) däremot är den som direkt skickar på uppdateringen. Varför Microsoft kallar den som går till alla för targeted är däremot en gåta...

Det återstår att se när nya ADMX-filer för Windows 1803 släpps.
Publicerat 01 May 2018 av Jonas Axman
Ny mässa inlagd i nördkalendern då Retrogathering 2018 fått ett datum. Tipsa gärna eller varför inte lägg in i vår kalender själv? Kalendern hittar du uppe till vänster.

Info om Retrogathering 2018
Publicerat 30 Apr 2018 av Jonas Axman
För de som var höll på med datorer i början av 2000-talet så är Pentium 4 ett hett ämne och hurvida de var bra eller helt enkelt en påse skit. Tiden har faktiskt visat att det Var arkitekturen bakom Pentium 3 som var det vinnande konceptet då till och med dagens processorer har mer gemensamt med dem än vad Pentium 4 har då Intel helt släppte den processorfamiljen.

På Phils Computer Lab har han gjort två tester. som naturligtvis är mycket lättare nu i efterhand än vad det var då. Det ena testet är klocka för klocka. En P3 Tualatin 1,4 GHz mot en P4 1,4 GHz Tualatin. I det andra testet har han jämfört mot den snabbaste P4an som faktiskt fanns vid samma tid och då blir resultatet oavsett vad man tycker, till P4as fördel. Dessutom pratas det en hel del om moderkort för dessa, kylning och hur man bäst får till sin retro-burk av denna typ.

Ta mig till youtube
Publicerat 27 Apr 2018 av Jonas Axman
IcePic tipsar i forumet om en video där Nvidia visar upp sin AI som fixar till foton i realtid. Det hela går ut på att en del av fotot raderas och AIn listar ut som borde vara i tomrummet. På ett nästan skrämmande bra sätt trollar detaljer bort genom logik. Suddas en väg bort i ett ökenlandskap? Simpelt, fyll i med det som finns, mer ökenlandskap och det är som om vägen aldrig fanns på fotot. Faktiskt inte ofta jag blir imponerad numera men nu blev jag det.

Till forumet och länk till videon.
Publicerat 27 Apr 2018 av Jonas Axman
Server 2019 borde komma i oktober och förhandstittar har börjat släppas. Igår släpptes en ny version som finns att ladda ned för tester. Den kan hittas här. Där hittas även vad som är nytt.
Publicerat 25 Apr 2018 av Jonas Axman
Wired har satt samman en liten artikel om att Mosaic fyller 25 år. Knappt någon vet vad det var för något numera men det var den första webläsaren med stöd för bilder. Något som lade grunden för det moderna internet. Internet, som naturligtvis bara är en fluga, har förändrat världen på ett sätt som få andra saker gjort och Mosaic var alltså en av grundstenarna till att det blev så. Man kan ställa sig många frågor. Varför får man inte med en egen hemsida i abonnemanget längre? Vart tog min swipnetsida vägen? Laddar någon ned mp3 längre (ett mödosamt jobb med modem)? Skämt åsido, på dessa 25 åren har teknik lanserats, försvunnit och förändrat människor på ett sätt som få andra saker gjort.

Till Wired
Publicerat 24 Apr 2018 av Jonas Axman
Glöm inte tisdagssändningen hos SlayRadio! 20:00 är tiden.

Hello Tuesday, hello Peeps!
Unbelievable, it is show time again! Also unbelievable, that we're gonna play songs in the evening. But the most unbelievable thing is that we're gonna play only your requests, and we did not set up any specific topic for the evening. Okay, you know what? Maybe you can let us know why your number one is your favourite. No expectations, just sit back, relax and enjoy a normal show with some alien show-hosts :)
Join us at 20:00 CET, come to IRC on Efnet to #slayradio channel, and SLAY tuned as usual!


Publicerat 24 Apr 2018 av Jonas Axman
Phils Computer Lab har lagt upp en video på demot från Matrox krossade dröm Parhelia. Reef demo är en trevlig tillbakablick till tiden när 3D började gå från gräsligt fult till en antydan om vad som kunde vara möjligt. Många var Matroxanhängarna som spänt väntade på att Parhelia skulle svepa undan benen för nVidia. Något som aldrig skulle ske och Matrox förpassades till en undanskymd tillvaro. Till videon.
Publicerat 23 Apr 2018 av Jonas Axman
Party like its 1988! Typ... Nördkalendern uppdaterad med info om Datastorm. Gå den långa vägen genom att klicka på Nördkalendern i menyn till vänster, stega dig fram till augusti, klicka på tillställningen och klicka på läs mer. Eller var lat och klicka här.
Publicerat 21 Apr 2018 av Jonas Axman
Dags att parkera ändan i retrohörnan igen. Krax plays Trax på Slay Radio! 20.00 som vanligt.

Publicerat 19 Apr 2018 av Jonas Axman
Något för it-tekniker och inbitna OneNote-fantaster. Onenote har som många sett ingått i Windows 10 som en app och nu tar Microsoft steget ut och dumpar den version som ingått i Office-paketet. Den finns kvar men kommer enligt uppgift inte att installeras längre utan det är den inbyggda appen som gäller. Tidigare har denna app varit en nagel i ögat på IT-tekniker som måste förklara skillnaden för sina användare eller på något sätt undvika att en av de två installeras. Nu är det dags att fundera på hur OneNote skall hanteras när nästa Office lanseras i höst.

Till källan.
Publicerat 18 Apr 2018 av Jonas Axman
Hos Petri går man igenom de kända fixarna som släppts i och med månadens Ptach tuesday. Man berör Windows 10, Windows Server 2016 och Office 2016 främst men många av fixarna gäller naturligtvis även äldre versioner av Windows. Läs mer här.
Publicerat 18 Apr 2018 av Jonas Axman
Glöm inte sändningen hos SlayRadio! 20:00 är tiden.

Tonight ziona and Slaygon are back on air again, and amongst your beloved requested tracks they will have chitchats about everything that might relate to science-fiction! Movies, novels, your biggest fears or desires regarding a possible future, and maaany more.
If you feel like adding your thoughts to the chat, join #slayradio IRC channel of Efnet.
Showtime at 20:00 CET!


Publicerat 17 Apr 2018 av Jonas Axman
Steget man kanske borde ta är att gå till Windows Server Core. Dvs Windows utan Windows (ja det grafiska-gränssnittet i vart fall). Hos Petri så har man en guide i hus man installerar Windows Admin Center på en server core 2019. Klicketi!
Publicerat 16 Apr 2018 av Jonas Axman
Sedan förra året har man kunnat testa Project Honolulu, Microsofts kommande admin-gränssnitt för servermiljöer. Tanken är att skapa ett nytt gränssnitt istället för alla de olikakonsollerna en it-tekniker har använt de senaste åren. MMC dominerar inom Windows Server men det verktyget kom med Windows 2000 och inte mycket har hänt egentligen sedan dess när det gäller själva MMC-verktyget. Andra konsoller har kommit, inte fått effekt eller bara halvt ersatt den gamla MMCn. Windows Admin Center är det verktyg som får Microsofts energi just nu och som så mycket annat idag är grunden i det hela anpassningar för moln (både lokalt och för Azure) och att powershell ligger i grunden för allt som sker.

Liten kul notis är denna: The latest versions of Microsoft Edge and Google Chrome browsers are tested and supported on Windows 10. Vem kunde förr tro att MS skulle säga något annat än sina egna webläsare i uttalanden som detta?

Admin Center är primärt riktat till Server och i Synnerhet det kommande Server 2019 men 2016 och 2012 R2 stödjs. Och MS sammanfattar det som: Windows Admin Center manages Windows Server and Windows 10 instances anywhere including on physical systems, in virtual machines on any hypervisor, or running in any cloud.

Läs mer hos Microsoft.
Publicerat 13 Apr 2018 av Jonas Axman
En liten påminnelse om att nya chassin planeras med hjälp av Indiegogo. Men målen måste uppnås och man är en god bit på väg med 55 000 dollar av 155 000 än så länge. Chassit kommer även vara kompatibelt för Vampire-acceleratorerna för den som vill köra det.

Publicerat 13 Apr 2018 av Jonas Axman

<< Previous 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Next >>