Innehåll
Välkommen till 64bits!

Microsoft har lagt ut en officiell lista på begränsningar i den Windows 10-version de har för ARM-processorer. Begränsningarna är inte så överraskande egentligen om man inser att ett byte av processor-arkitektur bortsett från en sak. 64-bitars applikationer fungerar inte. Det är dock en funktion som håller på att utvecklas.

Noterbart är:

  • 64-bitars program fungerar inte
  • Vissa program som integreras med Windows kommer inte att fungera (ex program för molnlagring)
  • Drivrutiner för vanliga Intel/AMD system fungerar inte på ARM
  • Hyper-V fungerar inte
  • Stöd för äldre Direct X samt vissa OpenGL-spel kommer inte att fungera.


Read me!
Publicerat 20 Feb 2018 av Jonas Axman
Ahoy all Ninjas around! Today, for an entire evening The Last Ninja will be with us in the form of remixes. We are gonna summarize The Last Ninja series from 1 to 3, and we play one remix per subtune. If you make a request, please, make sure it is a remix of one of the above! :) Thank you!
Join #slayradio IRC channel of Efnet, and SLAY with us!


Publicerat 20 Feb 2018 av Jonas Axman
Bor du i Stockholm har du möjlighet att gå på körsång där man sjunger c64-musik och även en del annat. Kan det bli nördigare?

Till facebook-eventet.
Publicerat 20 Feb 2018 av Jonas Axman
Microsofts Universal Windows Platform, UWP, är som man kan misstänka av namnet den plattform som ligger bakom appar i Windows. I infrastrukturen bakom detta hittar man möjligheten att köra samma app på olika system, Microsoft Store, hur appar körs och installeras på enheterna och även kopieringsskydd. Ett spel knäcktes i höstas och Zoo Tycoon Ultimate Animal Collection kanske inte är det någon drömt om i spelväg men innebörden av det hela är större. Säkerhetssystemet som skyddar appar i Windows knäcktes och är det som är mest intressant då det är första gången.

Läs mer här.
Publicerat 18 Feb 2018 av Jonas Axman
Hos a1200.net hittar man just nu något som verkar vara en teaser på nya Amiga 500-chassin. De har tidigare nyproducerat Amiga 1200-chassin och tangenter är på gång. Kan en Kickstarter för Amiga 500 nu vara på gång då alltså?

Publicerat 16 Feb 2018 av Jonas Axman
How-To Geek har en lite lätt arg läsning om Microsofts oönskade appar som installeras på datorer i tid och otid. Det var mycket goda nyheter för några år sedan när Microsoft gick ut med att partners inte skulle få installera skräpprogram på datorerna de säljer utan man skall få en enhetlig upplevelse och ett väl fungerande Windows. Har själv något traumatiskt minne av att avinstallera 150 småspel ett och ett från en Acer.

Sedan började de installera skit själva kort sagt. Det är svårt att få positiva tankar kring detta när man sitter och designar en väl fungerande klient på jobbet och Microsoft slänger in Candy Crush som en oönskad bonus. Hur man får bort Candy Crush hör inte till de problem jag vill spendera tid åt alls åt att lösa när jag jobbar.

För dig i en företagsmiljö hittar du lite bra tips i artikeln men för alla med Home eller Pro så är det nog bara att knyta handen i fickan och svära åt översittarfasoner...

Läs mer!
Publicerat 15 Feb 2018 av Jonas Axman
Livesändning igen hos Slay. Slå på Slay Radio, fram med skruvmejseln och sätt dig i datorhörnan.

Krax plays Trax

Publicerat 15 Feb 2018 av Jonas Axman
Imorgon kommer Google Chrome att få stöd för så kallad ad-block, dvs att blockera reklam. Just nu pågår en kamp mellan reklamblockerare och reklamföretag vilket leder till att man som användare ofta tvingas välja mellan löjliga mängder reklam eller att blockeras från sidor på grund av att man blockerar reklam. Google verkar sikta på att nå en gyllene medelväg och blockera störande reklam men vi får se vad det riktiga resultatet blir. Man skall ju ändå komma ihåg att reklam är en mycket stor del av Googles inkomstkälla.

Läs mer om det här.

Men när reklamföretag lanserar reklamblockerare är det nästan så man vill vika sig en foliehatt.
Publicerat 14 Feb 2018 av Jonas Axman
Det finns olika sätt att väcka nostalgin i liv och det vanligaste är att använda äkta gammal hårdvara eller någon form av emulator. Men ett tredje sätt via FPGA där man enkelt sagt programmerar hårdvara att bete sig som orginalhårdvaran i den maskin vill återskapa. Några fördelar här är att man i detta fall kan använda orginal-joysticks, designen är flexibel och man kan få nya funktioner/fixar via mjukvara eller att man vill ha en Amiga 500, Amiga 1200 och en Atari i samma burk.

Demonstration and setup of the Mist FPGA Computer with the Amiga 1200 core. We will look at loading games form floppy images, but much more convenient is using classic workbench and WHDLoad. I go over the setup, what software and other bits you need.

Till Youtube!
Publicerat 14 Feb 2018 av Jonas Axman
Hos Petri har de sammanfattat den senaste tidens uppdateringar i Office 365 med fokus på de många mindre förändringarna som kommit. Det är lätt att fokusera på bara stora förändringar men oftast är det de små ändringarna som lägger fälleben. En efterlängtad nyhet är OneDrive restore.

Microsoft announced the much-anticipated OneDrive Restore function (aka “antidote for cyber-ransom”) on January 22, but progress in rolling out the feature is slow. Many reports have come in to say that the feature is partially available in that it appears in the options revealed in the OneDrive options menu. However...

Klicketi!
Publicerat 13 Feb 2018 av Jonas Axman
Glöm som vanligt inte Slay Radio vid 20:00.

Hello again Ladies and Gentlemen,
Tonight we have a special occasion to welcome and interview in our live show Jeroen Tel, from his well-known SIDs through his modules to his recent albums regarding the Tess & Tel and the Tel me more projects.
Join us, prepare your requests and questions. Showtime is at 20:00 CET!


Publicerat 13 Feb 2018 av Jonas Axman
Det pågår en bokrea och vissa böcker passar gamla nördar som hand i handske.

Generation 64 hos Bokus
Generation 64 hos Adlibris
Generation 64 hos CDON

Eller kika hos din bokhandel om den finns där.

Samma författare har skrivit Generation 500. Även denna är på rea.


Publicerat 12 Feb 2018 av Jonas Axman
Uppdaterade Nördkalendern med Towel Day Den kan man ju inte missa!
Publicerat 12 Feb 2018 av Jonas Axman
Företag med stora serverparker kan få ut en del lite udda men intressant statistik. Backblaze rapporterar sin hårddisk-statistik med jämna mellanrum och det gäller då alltså antal hårddiskar och hur många som bytts ut på grund av fel. Många vet att modeller som tenderar att gå sönder kommer och går. Tillverkarna kan tidvis vara kraftigt drabbade av trasiga hårddiskar. Det var sådant som jag personligen tror gjorde att IBM tidigt sålde av sin hårddisktillverkning till Hitachi. Man lyckades att få folk att kalla sin Deskstar-serie för Deathstar för de var nästan garanterade att gå sönder.

Till statistiken.
Publicerat 10 Feb 2018 av Jonas Axman
Phils Computer Lab har tagit sig en titt på Creative SoundBlaster Live! Ett av de stora korten från tiden kring milennieskiftet. Tester och en del tips om hur och vilka drivrutiner som passar bäst gör videon väl värd en titt. Se den här

Vill passa på att nämna att dessa kort gav upphov till alternativa drivrutiner anpassade för bland annat musikproduktion, kX-drivrutinerna. Uppskattat av många ser det nu dock ut som att 16 år efter att projektet startades kommer hemsidan för kX slutligen att stängas ned. I november 2018 stängs portarna för www.kxproject.com/
Publicerat 10 Feb 2018 av Jonas Axman
Throwback thursday är ju ett populärt fenomen, och det kanske dyker upp en och annan ny artikel här i framtiden men just nu finns det ett stort arkiv av gamla skatter. Och eftersom jag uppmanat er att lyssna på Slay radio görs det ju bäst genom högtalare som 64bits testat och satt betyg på (för sisådär 13-18 år sedan). Läs dem igen!

Cambrigde Soundworks Digital
Exsound Shark 5.1
Zalman Ljudpaket
Trust 4000P 5.1 HTS
Creative Inspire 2.1 2400
Creative Inspire Digital 2800
Creative Soundworks Theatre - DTT3500 Digital
http://www.64bits.se/recensioner/creative-csw1500/
Publicerat 08 Feb 2018 av Jonas Axman
Glöm inte att Slay Radio sänder live igen, som många andra torsdagar, ikväll vid 20:00. Beam me up Scotty!
Publicerat 08 Feb 2018 av Jonas Axman
Ja, man kan fundera på hur man gör för att förfalska ett grafikkort men det går faktiskt. Det senaste har olika sidor rapporterat om falska billiga grafikkort på ebay. Vad dessa grafikkort visar sig vara är gamla grafikkort som fått sitt bios ändrat så att de uppger sig vara såväl andra modeller som helt andra minnesmängder osv. Förhoppningsvis har ingen gått på det men Phils Computer Lab har återställt några kort till orginalskick och metoden är intressant. På dessa korten går det inte att plocka loss BIOS-chippet och det går inte att flasha när kortet är i utan med hjälp av en tving som har kontakter mot benen på kretsen kan man byta BIOS med kortet liggandes löst utanför datorn. En metod som kanske kan vara intressant även om man inte har ett falskmärkt grafikkort.

Läs mer här!
Publicerat 07 Feb 2018 av Jonas Axman
Molntjänster kan vara lite knepiga att få grepp om när man är van vid en traditionell servermiljö. För den som funderar på SQL i molnet så kommer backup högt upp på listan över saker att säkerställa. Aidan Finn har en guide kring detta hos Petri.
Publicerat 07 Feb 2018 av Jonas Axman
En liten påminnelse om att 20:00 är det livesändning på slayradio.org
Publicerat 07 Feb 2018 av Jonas Axman

<< Previous ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Next >>