Innehåll
Välkommen till 64bits!

Melodifestivalen är i full gång men istället för att plåga öronen kanske man bör höra lite skönsång från The Curse of Monkey Island?

A pirate I was meant to be!


Publicerat 03 Feb 2018 av Jonas Axman
Phil har tagit sig en titt på en P3 Tualatin som körs i 1,4 GHz. Han gör några snabba tester med den där den ställs mot en P3 1 GHz och en Celeron 1,1 GHz.

Pentium 3 i formen Tualatin lanserades i en tid när Pentium 4 redan var lanserad och presterade väl, mycket väl faktiskt. Tyvärr ansåg Intel att Pentium 4 var framtiden och Tualatin såldes aldrig i stor skala. Intel hade både höga priser och ett moderkort med begränsning på 512 MB minne så konsumenter vände blickarna mot Pentium 4 och AMDs Athlon istället. Men det är intressant att se hur cirkeln sluts ändå och PC-entusiasternas insikter om Tualatins prestanda visade sig vara rätt då Intel slutligen avlivade flaggskeppet Pentium 4. Ser man på vidareutvecklingen av P3 Tualatin så blev den i nästa form Pentium M, senare Core Duo och slutligen Core 2 Duo.

Se videon här.https://www.youtube.com/watch?v=sZUiowktD1c
Publicerat 02 Feb 2018 av Jonas Axman
Jörgen Städje, något av en kändis i teknikkretsar, har besökt Retrogathering och skrivit ihop en artikel om sitt besök.

Och vad mötte våra ögon så fort vi kom in genom dörrarna 2018? En mängd ultragamla speldatorer som bevarats kärleksfullt och fungerade alldeles utmärkt.

Ta mig dit!
Publicerat 02 Feb 2018 av Jonas Axman
Microsoft har gått ut med information om Office 2019 som kommer att lanseras senare i år. Och det är några saker som skiljer sig mot tidigare.

  • Office 2019 kommer endast ett fungera på Windows 10
  • Det kommer inte att supporteras på Windows 8.1, 7
  • Inte heller Windows Server 2016 och äldre
  • Supporten förkortas. I dagsläget har Microsoft 5+5 år men det blir troligen 5+2 år.

Då är frågan vad som händer med Office och terminalserver-miljöer så som Citrix och liknande. Det finns visserligen starka trender från skrivbord mot app-sessioner istället men det innebär att det är dags att börja planera sin strategi.

Läs mer detaljerat.
Publicerat 01 Feb 2018 av Jonas Axman
Tre dagar i rad av livesändningarpå Slay Radio går inte att klaga på. 20.00 som vanligt drar det igång.

Krax plays Trax

- Ahoy slayers, and welcome once more to the show that will bring peace to the radioactive galaxy! I'm your captain of uncertainly and let's have your Commodore requests played for great justice =) Have Fun!


slayradio.org
Publicerat 01 Feb 2018 av Jonas Axman
Petri är en bra källa till kunskap och de har några snabba "Everything You Need to Know about..." där de samlar de senaste nyheterna inom vissa områden. Bra för den som vill ha en översikt över vad Microsoft hittar på det senaste.

Everything You Need to Know About SharePoint
Everything You Need to Know About Office 365
Everything You Need to Know About Azure Infrastructure
Everything You Need to Know About Windows
Publicerat 31 Jan 2018 av Jonas Axman
Mycket gammal elektronik får med tiden problem med kondensatorerna och blir instabila eller i vissa fall även förstörda av läckage. Speciellt gäller det maskiner som helt enkelt börjar bli gamla men det gäller även betydligt nyare än vad man kan tro. Något som påverkar är kvalitén på de delar som köptes in. Exempelvis är gamla Amiga 500 oftast helt okej fortfarande men de nyare Amiga 1200 riskerar att förstöras om de inte får lite service av någon kunnig.

Maskiner från början av 2000-talet lider ofta av problem med läckande kapacitatorer där det orsakas av tillverkningsfel. Enligt uppgift stal en utvecklare på ett japanskt företaget receptet till elektrolyten som används i kapacitatorer. Han sålde vidare detta till tillverkare i kina och det användes flitigt. Dock visade sig att han inte hade fått med sig hela receptet utan resultatet blev dåligt fungerande datorer, servrar och annan elektronik för enorma belopp. Jag visste inte varför då men problemet med kapacitatorer var känt, såg flera exemplar själv. Läs mer om detta hos the Guardian som gjorde ett inlägg om det 2010.

Men hur fixar man då detta? Är man inte kunnig eller bra på att löda låter man bäst någon kunnig göra det som vet vilka delar som skall användas osv. Phils computer lab har dock bytt på ett gammalt Pentium 4-moderkort så man kan se hur det går till.
Publicerat 31 Jan 2018 av Jonas Axman
Ännu mer Slay Radio. Onsdagar sänder de live vid 20.00. Idag är det Ziona och Boz som sänder. Men varför inte spela lite ljuvt blipp-blopp på arbetet eller i skolan med redan nu?

Lyssna tills öronen blöder!
Publicerat 31 Jan 2018 av Jonas Axman
Slay Radio sänder live ikväll och vid 21.00 är det intervju med Pex "Mahoney" Tufvesson kände från c6-scenen. Vem kan motstå att lyssna?
Publicerat 30 Jan 2018 av Jonas Axman
Vill man gå tillbaks till början av 3D-spelens genombrott så är det grafikkort så som nVidia Riva 128 och Voodoo 1 som gäller. För egen del var Riva 128 det första grafikkortet med 3D-stöd som jag skaffade och det var till min Pentium 150@166 MHz. Det var på tiden när det inte fick gå under 15 fps utan man skulle helst ha 30 fps i snitt som minst. Nu 20 år senare skulle den största effekten av sådana spel vara huvudvärk skulle jag tro.

Men Phil på Phils Computer Lab har testat Riva 128 mot ett TNT på både en P2 450 och en P3 1 GHz för att i efterhand se hur väl de skalade med cpu.

Klicka här för nostalgi.
Publicerat 28 Jan 2018 av Jonas Axman
Har uppdaterat nördkalendern med några händelser under året. Dreamchack summer, Retrospelsmässan, retrospillmessen i Norge, Techdays Stockholm och Gerp.

Klicka i menyn till vänster eller här.
Publicerat 28 Jan 2018 av Jonas Axman
Håller på att testa med en kalenderfunktion. Där är tanken att olika händelser som kan intressera IT-nördar läggs in. Allt från mässor till LAN eller annat så som retroloppisar, rediosändningar, större produkssläpp osv. Besökare är mer än välkomna att skicka in kalenderhändelser. Notera dock att de måste godkännas innan de blir synliga.

Publicerat 27 Jan 2018 av Jonas Axman
Det har pratats mycket om Spectre/Meltdown och hur prestandan kommer att påverkas. Altaro har lagt krut på att förklara patcharna, samla information om man skall lägga på dem eller ej men framförallt har de prestandatestat med och utan. Klart är att prestandan blir sämre, ibland marginellt och ibland markant sämre.

Väl värt att läsa här.
Publicerat 26 Jan 2018 av Jonas Axman
Något jag upplever försämrats men som har varit ett problem ett tag med Windows 10 är den inbyggda rättstavningskontrollen. Just nu är språkfunktionerna i fokus från Microsofts sida och om man som i mitt arbete föredrar att använda Windows på engelska men med svenskt tangentbord verkar inställningarna inte bli riktigt rätt. I tid och otid byter den inbyggda rättstavningen över till engelska vilket bland annat gör att alla i blir I när man skriver.

För att stänga av detta gå till Settings->Devices->typing och stäng av rättstavningen.
I svenskt Windows blir det Inställningar->Enheter->Inmatning.
Publicerat 26 Jan 2018 av Jonas Axman
Men vilket spel tror du?


Publicerat 25 Jan 2018 av Jonas Axman
Ett inlägg från en ingenjör hos Google där han förklarar varför han hoppar av Google är en intressant läsning och ger en tankeställare kring hur IT-jättarna agerar och tvingas ställa om sig. I inlägget förklarar han hur företaget slutat innovera, styrs av inbördes politik och är drabbat av arrogans tack vare tidigare framgångar. Det är något som antagligen alla bolag som växer sig stora genom år av framgång riskerar att göra. Microsoft är ett lysande exempel på hur arrogans gjorde att man slutade lyssna på kunder och drabbades av allvarliga bakslag (exempelvis Windows 8). Där är även ett exempel på hur man som företag kan ställa om sitt arbetssätt, svälja sin stolthet och börja om trots att företaget är en koloss. Frågan är var Google är i sin process? Artikeln handlar dock till större delen om hans nya jobb och drivkrafterna där men även det är en intressant läsning.

Why I left Google
The main reason I left Google is that they can no longer innovate. They’ve pretty much lost that ability. I believe there are several contributing factors, of which I’ll list four here.


Till artikeln.
Publicerat 24 Jan 2018 av Jonas Axman
BGinfo är lanserat i ny version nu i fredags. Har själv haft problem med BGInfo och Windows 10-skalningen vilket är löst i de senare versionerna. Har testat och verifierat att den fungerar bättre än en äldre version från 2015 I Windows 10 med 64 bitars-version av bådadera.

Problemet som uppstod var att på skärmar med 150% skalning eller större blev bakgrunden "tiled" samt mindre än skärmytan. Dvs skalades inte upp till skrivbordets storlek.

Ladda ned ny version här.
Publicerat 22 Jan 2018 av Jonas Axman
En bra källa till retro är Phils Computer lab. Han recenserar ofta hårdvara från förr och nu är det dags igen. Vem kan motstå en 41 minuter lång videorecension av ett gammal C-Media CMI8738-ljudkort som testas i DOS och Windows 98?

This is a retro review of the AOpen Cobra AW-850 PCI Sound Card. It uses the C-Media CMI8738 chipset and works with Windows and DOS. The specifications mention A3D, EAX, Adlib, OPL3 and Sound Blaster compatibility, so we are going to test all of this. We will also look at the drivers, not all of them work good and how to setup DOS. There are lots of game recordings throughout the video and longer captures after the main video.

Länk till Youtube
Publicerat 21 Jan 2018 av Jonas Axman
Gamla recensioner och artiklar bör nu åter fungera länkmässigt och inte visa konstiga tecken. Skicka gärna ett mail och tipsa om du hittar något konstigt som behöver rättas.
Publicerat 20 Jan 2018 av Jonas Axman
Vill du spela spel som om milennieskiftet aldrig kom och gick? Brain Drain LAN är då LANet för dig. Beiga burkar, max 850 MHz och tjockskärm (helst) är det som gäller hos Brain Drain. Undertecknad kommer troligen att åka dit.

Läs mer här.


Publicerat 20 Jan 2018 av Jonas Axman

<< Previous ... 2 ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Next >>