Innehåll
Välkommen till 64bits!

Nästa förhandsversion av Server 2019 är släppt!

Today we are pleased to release a new build of the Windows Server vNext Long-Term Servicing Channel (LTSC) release that contains both the Desktop Experience and Server Core, as well as a new build of the next Windows Server Semi-Annual Channel release and Microsoft Hyper-V Server.

Läs vad som är nytt här.
Publicerat 28 Aug 2018 av Jonas Axman
Plockar två saker som jag tycker är intressant hos Petri.
Det ena är att MS uppdaterat Teams så man har bättre kontroll över mikrofon osv inne i Teams och inte måste ringa upp innan man kan justera så ljudet funkar. Återstår att kika på hur Teams funkar som ersättare för Skype for business för egen del men spontant är jag inte jätteförtjust än så länge, åtminstone inte om man ser den som ersättare. Kanske är gammaldags men jag gillar den minimala design nuvarande Skype for Business har, samma som MSN messenger och ICQ hade förr egentligen (när man fick bort reklamen). Nåja, så länge det inte blir kräkmedlet som är Skype 8.

Det andra är en kort artikel där man synkroniserar ett filshare till Azure och återställer filer via Azure Backup utifrån scenariot att man fått sina filer krypterade av virus. Ett upplägg som bör vara intressant för många. Artikeln hittas här.
Publicerat 28 Aug 2018 av Jonas Axman
Hello Tuesday!
We are here again, and this time we do a second round of comparing the VERY first and VERY last remixes of your and our beloved favourite remixers!
The only rule: this time you have to request a remixer, not a particular track.

Tune in around 8 PM CEST, sit back, relax and enjoy the contrasts!

Additional note: LaLa will also join us for a short while to introduce the excellent compilation album, JB, to help Johannes Bjerregaard and his family!


Publicerat 28 Aug 2018 av Jonas Axman
Hade nog inte tänkt skriva om detta för hur spännande är det egentligen med CD-läsare? De ligger i drivor, oftast hos folk som sparat delar från datorer men LGR är som alltid roande att se och jag minns hur det skrevs om denna teknik när den lanserades. Dock så var det vid brytpunkten för DVD-läsare så hur bra de än må varit så var det för sent för att spela någon roll. CD-läsaren var intressant för tekniken bakom och det verkar som med uppdaterad mjukvara så blev de bättre än vad jag minns. Det intressanta är att man använde en teknik där laserstrålen delades upp i sex olika strålar och därmed inte bara läste ett spår utan även de intill-liggande. På den tiden det begav sig fanns det ett ha-begär för dessa får jag erkänna. Kanske gömmer sig någon ute i ett förråd?

Till LGR på Youtube.
Publicerat 26 Aug 2018 av Jonas Axman
Linc tipsar, IRC fyller 30! IRC skapades av ett finskt universitet för 30 år sedan nu (eller i år i vart fall) vid namn Oulu. De har en liten kortare artikel kring det hela som man hittar här.

Glöm inte att hoppa in i 64bits kanal #64 på quakenet!
Publicerat 23 Aug 2018 av Jonas Axman
Phils Computer Lab har en matnyttig video kring hur man får till lagring i gamla datorer. Han kikar visserligen på alternativ för bärbara och tunna klienter men egentligen fungerar samma principer på stationära datorer. Är det något som man kanske inte skall ha så tidstypiskt i en gammal dator så är det hårddisken. Om man inte vill ha en onödigt långsam dator då dvs...

Till Youtube!
Publicerat 22 Aug 2018 av Jonas Axman
Artikeldags! Jag har som ett kvällsnöje testat lite med en gammal IBM-server som har två Pentium 3 933 MHz, SCSI och en total avsaknad av AGP-port. Målet med maskinen är att göra om den till en spelmaskin! Gamla servrar har annars en tendens att skrotas då de är svåra att hitta ett syfte för. I denna artikel som är del 1 går jag igenom förutsättningarna, vilka delar som används och själva installationen och de problem som stöttes på. Själva testresultaten kommer i del 2.

Till artikeln.
Publicerat 18 Aug 2018 av Jonas Axman
Svenske "Chucky" har lagt ned ett enormt arbete på att återskapa moderkortet på Amiga 1200 och därtill lagt in en hel del modifieringar. Och inte nog med det, han släpper designen så att den är tillgänglig för alla dessutom! Han beskriver själv hur han har gått tillväga, vad han stött på för problem och vilka förbättringar som gjorts i ett blogginlägg som hittas här.
Publicerat 18 Aug 2018 av Jonas Axman
Friday 17th August 2018
at 22:00 USRT
ziona
Árok Party Live Remix Set 2018

Publicerat 17 Aug 2018 av Jonas Axman
Ljud var en inte helt enkel fråga i äldre konsoller och PC när man inte hade de resurser som finns idag. I Super Nintendo var man begränsad till 64 KB som skulle innehålla allt ljud, såväl ljudeffekter som musik, något som snabbt blir lite när man arbetar med ljudsamplingar vilket var nytt för SNES jämfört med NES. C64 var mycket begränsad men just dessa begränsningar och lösningar kring dem bidrog mycket till dess kultstämpel idag och SNES var även den en plattform som gav nya möjligheter men var samtidigt begränsad och krävde både skicklighet och kreativitet för att skapa musik. Nerdwriter går igenom på en enkel men intressant nivå hur det gick till tekniskt för att få till musiken i en SNES och en video hittas på YouTube..
Publicerat 16 Aug 2018 av Jonas Axman
Atari News fortsätter benchmarkandet av gamla PC:

I förra numret gjorde jag en jämförelse mellan Atari 1040STE och Amiga 500/500 plus. Jag använde ett benchmarkprogram gjort i HisoftBasic som finns på båda plattformarna.

I detta nummer går jag vidare med att jämföra en oexpanderad Amiga 1200 med en Atari Falcon 030 16MHz med 4MB minne. Amigan är min riktiga Amiga 1200 medan Atarin emulerades i Hatari på Linux Mint


Läs artikeln här (PDF).
Publicerat 13 Aug 2018 av Jonas Axman
64bits är ju ett gammalt projekt som jag gärna ser är kvar och utvecklas, men för detta så finns det i vart fall en sak som jag själv inte kan och det är webdesign. Så jag söker hjälp, oavlönat och otacksamt men sådant har inte stoppat någon tidigare. Känner du att det kan locka med sådana förmåner? Tveka inte då!

Mer info här.
Publicerat 12 Aug 2018 av Jonas Axman
Ett spel jag köpte, och faktiskt har kvar men aldrig riktigt kom in i var Alone in the Dark. Kanske dags att testa igen? Oavsett så är det en trevlig läsning om man ger sig in på The Adventure Gamer. Det är inte recensioner i sig utan något av en blogg/dagbok över spelare som ger sig i kast med gamla spel. Och senaste inlägget är en rejäl dos Alone in the Dark.

Rekommenderar en titt här.
Publicerat 09 Aug 2018 av Jonas Axman
Vintageisthenewold har ännu en trevlig recension uppe av ett gammalt spel. Uppföljaren till Syndicate: Syndicate Wars. Ett spel som inte fick riktigt samma genomslag som sin föregångare. Men finns det ett värde i att blicka tillbaks kanske?

So it was that, when tackling the game for the purpose of this article, I was expecting to be left with the same sense of dissatisfaction, and could deliver a verdict that supported this original assessment. However, upon revisiting the game some 22 years later, I was pleasantly surprised to find a game that, despite some issues, would prove to be one of the most engrossing (and infuriating) experiences of my gaming career!

Klicketi!
Publicerat 09 Aug 2018 av Jonas Axman
En av männen bakom klassiska Sensible Software besöker Slay Radio ikväll, missa inte!

Hello Party people, Sofa sceners and SLAYPeeps!

We are back from Datastorm and we made several friends, including Jon Hare - The legendary game designer and musician, who will be our guest on air tonight!
Join us, listen to his brilliant tracks, comment and ask him questions!

IRC: #SLAYRadio on Efnet
Show starts at 20:00 CEST!

Publicerat 07 Aug 2018 av Jonas Axman
Lite föreläsning från USA väl värd att ta sig igenom, ämnet är hur demoscenen och piratkopiering skapade en egen genre av konst. Dock en konstform som inte är fin i kulturkretsar (kanske som tur är?)

Publicerat 04 Aug 2018 av Jonas Axman
Vintage is the new old har recenserat två gamla klassiker. Känner du nostalgin komma krypandes är detta en ypperlig kvällsläsning.

The NewZealand Story
The game features some fantastic artwork, both in terms of character sprites and background artwork for the time. Due to the resurgence in popularity of pixel artwork, it looks as good today as it did back when the game was first released. I particularly liked the small details worked into some of the character animations, such as the way Tiki and certain enemies bob up and down as they walk.

Double Dragon
Giving your foes a good thumping results in some wonderfully satisfying thuds and crunches as fists make contact with flesh and bone, emitting bass-heavy rumbles with force sufficient to make the fillings in your teeth rattle!
Publicerat 01 Aug 2018 av Jonas Axman
Petri kör sina utmärkta sammanstäällningar för den som vill hänga med.
Azure Infrastructure, Windows, Office 365 och Sharepoint

Ett axplock är Windows Server 2019 (build 17713), Remote Desktop Web Client GA, Azure Firewall, Teams får en gratisversion mm.
Publicerat 01 Aug 2018 av Jonas Axman
Spanat på Vintageisthenewold. Spela på äkta hårdvara må vara det mest riktiga men att ta sig dit är ett stort steg, få tag på filer, en C64, koppla in allt och lära sig saker man kanske glömt eller aldrig kunde bara för att lyssna på den där låten? Njae... Men då finns det något som räddar, en SID-spelar som körs via webbläsaren och den är redan laddad med en hel mängd olika SIDar.

http://deepsid.chordian.net/
Publicerat 26 Jul 2018 av Jonas Axman
Då har dagen kommit, det entusiast-skapade spelet som är en prolog till Day Of the Tentacle är släppt."Return of the Tentacle - Prologue" is a fan project and the unofficial sequel to the iconic adventure game "Day of the Tentacle". Purple Tentacle is back and tries to conquer the world and enslave humanity once more. The three friends Bernard, Laverne and Hoagie make their way back to the mansion of the mad scientist Dr. Fred – time travel should help saving the world.

Publicerat 24 Jul 2018 av Jonas Axman

<< Previous 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Next >>