Innehåll
Välkommen till 64bits!

Svenske "Chucky" har lagt ned ett enormt arbete på att återskapa moderkortet på Amiga 1200 och därtill lagt in en hel del modifieringar. Och inte nog med det, han släpper designen så att den är tillgänglig för alla dessutom! Han beskriver själv hur han har gått tillväga, vad han stött på för problem och vilka förbättringar som gjorts i ett blogginlägg som hittas här.
Publicerat 18 Aug 2018 av Jonas Axman
Friday 17th August 2018
at 22:00 USRT
ziona
Árok Party Live Remix Set 2018

Publicerat 17 Aug 2018 av Jonas Axman
Ljud var en inte helt enkel fråga i äldre konsoller och PC när man inte hade de resurser som finns idag. I Super Nintendo var man begränsad till 64 KB som skulle innehålla allt ljud, såväl ljudeffekter som musik, något som snabbt blir lite när man arbetar med ljudsamplingar vilket var nytt för SNES jämfört med NES. C64 var mycket begränsad men just dessa begränsningar och lösningar kring dem bidrog mycket till dess kultstämpel idag och SNES var även den en plattform som gav nya möjligheter men var samtidigt begränsad och krävde både skicklighet och kreativitet för att skapa musik. Nerdwriter går igenom på en enkel men intressant nivå hur det gick till tekniskt för att få till musiken i en SNES och en video hittas på YouTube..
Publicerat 16 Aug 2018 av Jonas Axman
Atari News fortsätter benchmarkandet av gamla PC:

I förra numret gjorde jag en jämförelse mellan Atari 1040STE och Amiga 500/500 plus. Jag använde ett benchmarkprogram gjort i HisoftBasic som finns på båda plattformarna.

I detta nummer går jag vidare med att jämföra en oexpanderad Amiga 1200 med en Atari Falcon 030 16MHz med 4MB minne. Amigan är min riktiga Amiga 1200 medan Atarin emulerades i Hatari på Linux Mint


Läs artikeln här (PDF).
Publicerat 13 Aug 2018 av Jonas Axman
64bits är ju ett gammalt projekt som jag gärna ser är kvar och utvecklas, men för detta så finns det i vart fall en sak som jag själv inte kan och det är webdesign. Så jag söker hjälp, oavlönat och otacksamt men sådant har inte stoppat någon tidigare. Känner du att det kan locka med sådana förmåner? Tveka inte då!

Mer info här.
Publicerat 12 Aug 2018 av Jonas Axman
Ett spel jag köpte, och faktiskt har kvar men aldrig riktigt kom in i var Alone in the Dark. Kanske dags att testa igen? Oavsett så är det en trevlig läsning om man ger sig in på The Adventure Gamer. Det är inte recensioner i sig utan något av en blogg/dagbok över spelare som ger sig i kast med gamla spel. Och senaste inlägget är en rejäl dos Alone in the Dark.

Rekommenderar en titt här.
Publicerat 09 Aug 2018 av Jonas Axman
Vintageisthenewold har ännu en trevlig recension uppe av ett gammalt spel. Uppföljaren till Syndicate: Syndicate Wars. Ett spel som inte fick riktigt samma genomslag som sin föregångare. Men finns det ett värde i att blicka tillbaks kanske?

So it was that, when tackling the game for the purpose of this article, I was expecting to be left with the same sense of dissatisfaction, and could deliver a verdict that supported this original assessment. However, upon revisiting the game some 22 years later, I was pleasantly surprised to find a game that, despite some issues, would prove to be one of the most engrossing (and infuriating) experiences of my gaming career!

Klicketi!
Publicerat 09 Aug 2018 av Jonas Axman
En av männen bakom klassiska Sensible Software besöker Slay Radio ikväll, missa inte!

Hello Party people, Sofa sceners and SLAYPeeps!

We are back from Datastorm and we made several friends, including Jon Hare - The legendary game designer and musician, who will be our guest on air tonight!
Join us, listen to his brilliant tracks, comment and ask him questions!

IRC: #SLAYRadio on Efnet
Show starts at 20:00 CEST!

Publicerat 07 Aug 2018 av Jonas Axman
Lite föreläsning från USA väl värd att ta sig igenom, ämnet är hur demoscenen och piratkopiering skapade en egen genre av konst. Dock en konstform som inte är fin i kulturkretsar (kanske som tur är?)

Publicerat 04 Aug 2018 av Jonas Axman
Vintage is the new old har recenserat två gamla klassiker. Känner du nostalgin komma krypandes är detta en ypperlig kvällsläsning.

The NewZealand Story
The game features some fantastic artwork, both in terms of character sprites and background artwork for the time. Due to the resurgence in popularity of pixel artwork, it looks as good today as it did back when the game was first released. I particularly liked the small details worked into some of the character animations, such as the way Tiki and certain enemies bob up and down as they walk.

Double Dragon
Giving your foes a good thumping results in some wonderfully satisfying thuds and crunches as fists make contact with flesh and bone, emitting bass-heavy rumbles with force sufficient to make the fillings in your teeth rattle!
Publicerat 01 Aug 2018 av Jonas Axman
Petri kör sina utmärkta sammanstäällningar för den som vill hänga med.
Azure Infrastructure, Windows, Office 365 och Sharepoint

Ett axplock är Windows Server 2019 (build 17713), Remote Desktop Web Client GA, Azure Firewall, Teams får en gratisversion mm.
Publicerat 01 Aug 2018 av Jonas Axman
Spanat på Vintageisthenewold. Spela på äkta hårdvara må vara det mest riktiga men att ta sig dit är ett stort steg, få tag på filer, en C64, koppla in allt och lära sig saker man kanske glömt eller aldrig kunde bara för att lyssna på den där låten? Njae... Men då finns det något som räddar, en SID-spelar som körs via webbläsaren och den är redan laddad med en hel mängd olika SIDar.

http://deepsid.chordian.net/
Publicerat 26 Jul 2018 av Jonas Axman
Då har dagen kommit, det entusiast-skapade spelet som är en prolog till Day Of the Tentacle är släppt."Return of the Tentacle - Prologue" is a fan project and the unofficial sequel to the iconic adventure game "Day of the Tentacle". Purple Tentacle is back and tries to conquer the world and enslave humanity once more. The three friends Bernard, Laverne and Hoagie make their way back to the mansion of the mad scientist Dr. Fred – time travel should help saving the world.

Publicerat 24 Jul 2018 av Jonas Axman
Good evening in advance! Today, amongst your favourite requests, we'll talk about the roots of Eastern European retro computer scene with our faithful listener, Spavatch!
You can count on the usual _professionalism_ and _seriousness_, right, Slaygon? ;)
Join us at 8 PM, Spavatch at 9 PM!
See you around!


Publicerat 24 Jul 2018 av Jonas Axman
Server Update Utility för Dell finns i ny version, denna är 2018.07.00. Uppdatera, ingen minns en fegis, eller så minns alla fegisen som dödade systemen genom att inte uppdatera.
Publicerat 22 Jul 2018 av Jonas Axman
DigitalFoundry har en trevlig film om grafikeffekter för vatten och utvecklingen av dessa genom tiderna.

Publicerat 22 Jul 2018 av Jonas Axman
Ziona och Slaygon kör retroradio:

Cling! Showtime, the studio is calling, today with an interview with the voice who is behind our intros! Citrus helped Ziona's shows right from the start, and enjoys voice acting very much, waiting for even more tasks! Today you can learn more about him. Request your favourites from 8 PM and SLAY tuned for the interview part around 9 PM!

Publicerat 17 Jul 2018 av Jonas Axman
Paul Thurrots sammanfattningar av nyheter inom IT är alltid en underhållande läsning. En något unik tolkning av nyheter och andras kommentarer kring nyheterna väl värd att läsa.

And this week, Google finally admitted that its Spectre mitigation protections in Google Chrome have triggered a 10-13 percent increase in RAM usage too. Pretty soon, we’ll be like the apes in “2001,” tapping away on our Commodore 64-class PCs and wondering why web pages won’t ever load.

Read Me!
Publicerat 16 Jul 2018 av Jonas Axman
LGR tar sig en titt på det gamla Gravis Ultra Sound som lanserades 1992. Det är ett wavetable-ljudkort vilket förvandlade DOS-spelen till något öronen nästan kunde tåla! Jämförelser och LGRs sedvanliga underhållande sätt gör det väl värt en titt för den som funderar på hur man får bättre ljud i gammeldatorn.

Till Youtube.
Publicerat 15 Jul 2018 av Jonas Axman
Petri har fått klämma och känna på Surface Go, Microsoft nya och billigare alternativ när det gäller Surface. Det hela är en lite mindre modell som fått en lägre presterande (men inte bland de långsammaste) processor och inte lika högupplöst skärm. Noterbart är att kameran fortfarande har stöd för Windows Hello. Och det är egentligen mest det denna nyheten handlar om för min del.

Windows Hello ser jag som något av en fräsning för företag och privatpersoner, man kan skydda sina enheter på ett bra sätt och för företag så innebär Windows Hello att det inte ens finns ett lösenord i bakgrunden. Jag måste tillämpa en skärmsläckare på två minuter på mitt jobb på grund av regelkrav och det kan vara nog så irriterande för två minuter är precis för kort tid för att funka bra. Men med Windows Hello så försvinner nästan hela irritationen för det enda man behöver göra är att titta mot datorn så loggas man in. Inget lösenord som måste skrivas in vilket snabbt blir fruktansvärt tradigt att göra med två minuters skärmsläckare.

Och här finns ett problem, en lös webkamera med stöd för Windows hello kostar nästan lika mycket som en Surface Go. Fingeravtrycksläsare går loss på 800:- eller mer och det är om du ens hittar någon som tillverkar eller säljer dessa produkter. Att komplettera en dator för Windows Hello är svindyrt, och få tillverkare levererar sina datorer från start med stöd som dessa. Under all kritik enligt min mening. Inköpsavdelningar borde framföra krav på Windows Hello av bland annat säkerhetsskäl.

Till Petri
Publicerat 11 Jul 2018 av Jonas Axman

<< Previous 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Next >>