Innehåll

Brain Drain 2019 - P2 och V2

Inledning
LANet
Spelen
Hårdvaran
Slutsats

64bits var på Retrolan. Brain Drain med temat 1998, Super socket 7, Pentium 2 där Voodoo 2 var översta gränsen. Lets party like 1998!

2019-11-04 | Jonas Axman | axman alfakrull 64bits punkt se


Inledning

Brain Drain LAN är en tillställning för hugade datorentusiaster där syftet är att återuppleva "de gamla goda dagarna" när det gäller LAN. Det stora lanet som arrangeras håller temat att ingen komponent får vara nyare än 1999 men det hålls även små temalan för den samling av besökarna som tycker gammal hårdvara är halva nöjet. Tidigare har det hållits temalan för 486:or samt Socket 7, denna gång var det dags för 1998 och Voodoo 2:s storhetstid som var temat.

LANet

I ett industriområde utanför Göteborg samlades 14 spelsugna en fredagseftermiddag den 1:e november. Detta LAN var ett temalan för inbjudna då antalet platser är begränsat. Tyvärr snubblade två deltagare på mållinjen och fick ställa in på grund av sjukdom vilket var synd då temalan som detta kräver en hel del förberedelse med att ha rätt komponenter och datorinstallation. Men resterande samlades i en lokal som får många att tappa hakan, man sitter omgiven av datorer och skärmar i höga hyllor där allt är från 90-talet. Detta utgör basen för de lånedatorer som används på Brain Drain lanen. 486:or, socket 7, Pentium 2 och Pentium 3 är basen i samlingen och till detta en imponerande samling CRT i olika storlekar. Skall det lanas som 90-talet är kulmus och CRT-skärm helt klart en del av upplevelse.

LANet varade från fredag till lördag och till skillnad från LAN med tidigare teman så var missödena denna gång inte så många. Lite problem med att hitta ett fungerande moderkort för en dator som byggdes i sista stund var kanske det värsta. Efter det så mördades en Windows-installation av ett Voodoo 2 som hade dåligt med kontakt på grund av att det var smutsigt. Efter en nyinstallation och en tvätt av Voodoot rullade allt på som det skulle. Vi har glädjen att rapporterade att i övrigt släppte inga andra komponenter från sig någon blå rök, något som alltid är en risk när 20+ år gamla saker plötsligt står igång dygnet runt i tre dygn.

Spelen

Inför lanet förbereddes det en samling spel som var testade så gott det gick för att passa temat. Denna gång skulle man undvika de vanligaste spelen som annars förekommer på LAN så det var dags att bryta lite ny mark. För att nämna några av spelen som spelades så var det:

 • Alien vs Predator
 • Battlezone
 • Carmageddon 2
 • Dune 2000
 • Monster truck Madness 2
 • Motocross Madness
 • Rollcage
 • Screamer
 • Unreal

1998 så börjar spelen bli allt bättre att köra i LAN, tidigare än så och det kan vara en ganska så smärtfull upplevelse då de tappar kontakten mitt under spel, datorerna hittar inte varandra och så vidare men en hel del av detta hänger kvar. Vissa spel kraschade en bit in, andra splittades i flera segment och man kan lugnt säga att en del av tiden lades det mer tid på att försöka spela än att faktiskt spela. Något av ett självplågeri kan tyckas men samtidigt en del av nöjet.

Hårdvaran

Det finns alltid några lånedatorer på dessa tillställningar, några av deltagarna är möjligen lite galnare än andra och har många prylar. Maskinerna bestod utav Slot 1-datorer främst med olika former av Pentium 2 eller Celeron. Klassikern Celeron 300A överklockad till 450 MHz fanns på plats och det är en av de ikoniska processorerna från den tiden. Naturligtvis fanns även AMD representerat i form av K6-2+.När det gäller grafikkort var det främst Voodoo 2 som gällde, både single och i SLI-varianter. I övrigt var det kombinationer exempelvis i form av klassikern Matrox Milennium eller nVidia TNT. Mycket fokus var lagt på GLIDE-spel så ett kort från 3DFX var nästan ett krav.

I övrigt hölls det lite verkstad, ett Voodoo2 räddades från soporna genom att helt enkelt tvättas. Ett annat hade fått en komponent avslagen och ett trasigt Voodoo 2 fick donera för att rädda ett annat. Det byttes och såldes saker friskt. Undertecknad gick hem med ett av de lagade Voodoo2-korten och ett Voodoo rush samt ett antal Big Box-spel. Någon, icke nämnd person som tyvärr var sjuk, lär behöva en stor bil och hjälp att dölja inköpen för sin fru.

Slutsats

Så hur var det? Ja evenemang som dessa handlar naturligtvis inte bara om spel. Det handlar om likasinnade, umgänge och en chans att faktiskt använda sina prylar. Att överklocka, spela spel eller kanske glänsa med sin kompletta dator med matchande skärm och mus/tangentbord är en del av många andra saker. Deltagarna är spridda utmed ett stort område från Örebro ned till Halmstad och det är det gemensamma intresset som bundit samman alla.

Undertecknad hade det mycket trevligt och ser fram emot att gå på kommande evenemang. Som planen ser ut nu så finns det både planerade LAN och några tankar. Det inkluderar:

 • Huvudevenemanget Brain Drain LAN - tema 1999 och arrangeras 24-26 januari 2020 i Skedala.
 • Tualatin/Thunderbird/Socket 423-LAN, temat är 2001, dags för Voodoo 5500 att få vara med
 • LAN med 2005-tema, nästan modernt! Första korten med SLI och de sista för AGP släpps
 • Ghetto-LAN, Alla bra komponenter portförbjudna, här är det Cyrix, IDT Winchip eller andra liknande processorer. nVidia och 3DFX är inte välkommet, här skall man vara glad om korten klarar av att starta spelen i 3D. Nämnde vi att chassit bör ha passerat skroten några gånger?

64recslut.jpg