Recensioners trovärdighet

Kommentera och läs våra kolumner. Endast skribenter kan skapa nya trådar här.
Användarvisningsbild
xX
Hedersbit
Inlägg: 1576
Blev medlem: 2002-03-10 15:19:53
Ort: Stockholm

Recensioners trovärdighet

Inlägg av xX » 2003-03-06 19:10:27

Något som jag reagerat starkt på den senaste tiden är den ökade mängden oseriösa hårdvarusidor, och detta intressanta ämne tänkte jag ägna min första kolumn här på 64bits åt.

För att inte bli anklagad för pajkastning så tänkte jag inleda med att definiera vad jag menar att en oseriös hårdvarusida är, och vad jag anser problemet med dessa är. En oseriös hårdvarusida är för mig inte en med dålig design, inte en med lite forumsmedlemmar och inte heller en med få besökare. De hemsidor jag främst ämnar angripa i denna kolumn är de som omotiverat delar ut priser och rekommenderar hårdvara, i som jag ser det bara ett syfte: att få mer hårdvara från företaget i fråga.

Självklart (tyvärr?) är det så att företaget som skickar ut en produkt för recension är intresserad av god PR för denna produkt, vilket sätter press på recensenten. Blir produkten "sågad" så är sannolikheten att företaget i fråga skickar ut fler produkter för recension mycket liten, och detta placerar skribenten i en minst sagt knepig situation. Ska han/hon våga ge produkten ett dåligt betyg, eller ska han/hon försöka hitta några positiva sidor hos produkten, och mer eller mindre helt dölja nackdelarna och de eventuella problemen som produkten kanske har?

Jag tänker inte ge några exempel på oseriösa sidor eller recensioner eftersom pajkastning inte brukar leda någon vart, men det krävs inte kattögon för att konstatera att sidor som bidrar till prisutdelningsinflationen (något för SAOL? ;) ) blir allt fler. För att dra några anonyma exempel så såg jag en misstänkt moderkortsrecension för någon månad sedan. Recensionen inleddes med en sedvanlig inledning, men följdes av en Copy-Paste-lista med specifikationer med tillhörande text. Detta är inget problem i sig; att man kopierar rakt av, även om det självklart är bra om man har egna mallar för specifikationer osv för läsarens skull, men det är en helt annan historia :). Problemet med detta var att tillverkarens propaganda fanns inbakad i specifikationslistan, med kommentarer som "Extreme performance", "Great compatibility" och dylikt. Detta i sig är inget problem om recensenten hade reflekterat lite över dessa påstående, kanske diskuterat de lite eller bara påpekar att de faktiskt kommer direkt från tillverkarens vinklade munnar (tangentbord? :) ). Så var tyvärr inte fallet i denna recension, inga kommentar fanns med, men i och för sig...det är mänskligt att fela? Kanske hade skribenten bara varit slarvig och glömt att kommentera? Visst, det är möjligt, kanske inte särskilt troligt men ändå möjligt. En tabbe kan alla göra?

Så jag gick vidare och gjorde ett raskt hopp till prestandaanalysen. Här konstaterade skribenten att några prestandatester inte var nödvändiga att göra, prestandan för moderkort baserade på samma chipset brukar generellt vara ungefär densamma. En definitiv osanning i min mening, även om prestanda kan bli snarlik finns det ofta avvikande exempel med moderkort som erbjuder betydligt sämre prestanda än andra tillverkares moderkort baserade på samma chipset. Därför är det självklart viktigt att utföra dessa tester, även om slutsatsen ofta blir att kortet A presterade i princip lika som kort B och C baserat på samma chipset. Det lustiga i just denna recension var att moderkortet i fråga var välkänt för att ge betydligt sämre prestanda än sina konkurrenter baserade på samma chipset. Skribenten kanske inte hade några moderkort att jämföra med? En snabb titt i recensionslistan visade att skribenten nyligen hade recenserat andra moderkort baserade på samma chipset, här fanns det dock prestandatester med och jämförelser med andra moderkort baserade på samma chipset. Men varför inte i denna recensionen? En tillfällighet? Eller var det så enkelt att skribenten inte ville visa att produkten faktiskt har sämre prestanda än sina konkurrenter, och då riskera att inte få någon mer hårdvara från tillverkaren?

Avgör själva, leta upp några recensioner på sidor där ni kanske funderat på samma sak och titta lite närmare på recensionen. Är priset/rekommendationen verkligen motiverad, eller kan det vara så banalt att skribenten känt sig pressad och gett produkten ett felaktigt omdöme?

Detta är bara ett exempel på en sådan recension, men att leta upp flera med liknande tendenser kräver varken mycket tid eller kunskap och är skrämmande enkelt om man är något insatt i ämnet PC-hårdvara. Du kommer säkerligen bli förvånad över hur lätt det är att hitta sidor som verkar prisa produkter som sågats av de flesta andra sidor. Detta i sig behöver inte betyda att produkten är dålig, men så är ofta fallet och man brukar kunna dra slutsatsen att skribenten som skrivit recensionen inte varit helt opartisk.

Nu till problemet. Det uppenbara problemet med detta är givetvis att läsaren blir lurad att kanske köpa en produkt som i själva verket inte är bra alls. Detta i sig är ett enormt problem, och jag kommer senare gå in på hur detta går att undvika. Om vi bortser från detta öppnar sig ett helt annat problem för oss som försöker driva en seriös hårdvarusida med icke-vinklade recensioner. Ett företag har möjlighet att skicka ut x antal recensionsexemplar av en produkt och måste således välja ut x antal hårdvarusidor att skicka dessa till. Vilka sidor tror ni de väljer? De som delar ut priser och utmärkelser på löpande band, eller de som analyserar ordentligt och in i detalj, och således kanske inte alls har kött på benen för att lämna ut en utmärkelse lika lätt som sidan som snabbt tar lite bilder, skriver lite positivt och ger en utmärkelse? Svaret på den frågan är inte helt självklart, visst finns det företag som väljer de lite mer djupa hårdvarusidorna (som visserligen inte behöver vara mer rättvisa, men överlag brukar det vara så), men de allra flesta företag väljer sidor med högt besökarantal, och där det främst är hög sannolikhet att få en utmärkelse. Men om man tänker efter är inte detta särskilt konstigt, det är helt naturligt att ett företag vill ha så god PR för sina produkter som möjligt; vilka hårdvarusidor som gynnas eller missgynnas är mindre viktigt.

Det jag vill få sagt är att man måste vara kritisk till de recensioner man läser, och verkligen ta del av den information och de resultat som presenteras i recensionen INNAN man läser de slutsatser som dras. Att läsa slutsatserna och strunta i resten av recensionen är verkligen inte bra, att svälja en skribents slutsatser visar bara hur lättlurad man faktiskt är. Självklart är det dock så att resultaten som presenteras inte måste vara helt riktiga, och just p g a detta är det än viktigare att läsa flera recensioner av en produkt, bilda sig en egen uppfattning och sen ta del av slutsatser innan man trycker på "Lägg till i varukorgen" hos nätbutiken eller tar sig utanför dörren till den lokala datorbutiken.

Tänk även på, med risk att låta som Pelle, 34 år och sexualupplysare, att storleken inte har (stor :P ) betydelse. Bara för att en sida är stor så behöver inte dess slutsats väga tyngre än en från en skribent på en mindre sida, även om större sidor i allmänhet är mindre beroende av sina sponsorer än de mindre är, vilket man i och för sig bör ta i beaktning (även om det inte är en särskilt viktig faktor).

Och nej, jag tänker inte avsluta denna kolumn med en predikan för hur pålitliga våra recensioner är, det är knappast jag som skribent som ska avgöra en sådan sak. Vi arbetar hårt för ert förtroende, och vi hoppas innerligt att ni inte ser oss skribenter här på 64bits som ett gäng mytomaner som gör allt för att få mer och mer hårdvara levererad till dörren. Mitt klara råd till dig som läsare är att ta del av resultat och fakta från flera recensioner och sedan bilda dig en egen uppfattning och slutsats om produkten innan du tar del av skribentens. Skribentens slutsatser kan vara felaktiga, även fast de emellertid kan öppna för vidare funderingar som man som läsare kanske missat och är därför givetvis inte helt onödig att läsa. Förhoppningsvis har skribenten skrivit recensionen med en röd tråd i åtanke, så det blir enkelt att dra en egena slutsatser utan alltför mycket eftertanke, och sedan kunna jämföra dessa ed skribentens.

Och för Guds skull, svälj inte mitt resonemang i denna kolumn rakt av. Var kritiska, fundera själva; kanske är det jag som är paranoid eller helt enkelt är ute efter att rentvå mina recensioner helt från misstankar genom att skriva denna kolumn? :-)
Senast redigerad av 2 xX, redigerad totalt 2003 gång.

Användarvisningsbild
Peter Wall
Hedersbit
Inlägg: 7026
Blev medlem: 2002-03-08 0:52:56
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Peter Wall » 2003-03-06 19:28:53

Ahh trevlig kolumn xX, den grammatiska svenskan var lite tveksam inledningsvis men höjdes ju mer man blev van vid ditt sätt skriva. Bra frågeställning som jag själv har funderat över och retat bl.a nizenco för, då ni har ett stort antal Belkin-produkter (om jag inte missminner mig helt) i ert arkiv ;) .. Nu förstår jag lite bättre varför ni kanske inte får Asus eller Abits senaste moderkort för o testa, även om jag som sagt hade en svag föraning om att de låg till såhär. Fortsätt med ert sätt att jobba tycker iaf jag, ni gör verkligen ett bra jobb! :)
Diplomerad webbutvecklare
Microsoft Certified Professional Windows 2003
Microsoft Certified Technology Specialist Windows Vista
"Did you know kidneys and applesauce are a delicacy in Sweden? I'm gonna get my applesauce back!"

Användarvisningsbild
SBeaver
Inlägg: 266
Blev medlem: 2002-03-07 23:32:13

Inlägg av SBeaver » 2003-03-06 20:10:19

Du kunde väl säga vilken sida det är så vi kan hata dom lite.
Nu blir det ju bara tråkigt. det är säkert NH

Användarvisningsbild
xX
Hedersbit
Inlägg: 1576
Blev medlem: 2002-03-10 15:19:53
Ort: Stockholm

Inlägg av xX » 2003-03-06 20:14:59

SBeaver skrev:Du kunde väl säga vilken sida det är så vi kan hata dom lite.
Nu blir det ju bara tråkigt. det är säkert NH
Jag tänker inte avslöja vilken sida jag tog exempelt ifrån, men det var ingen svensk sida :P

Användarvisningsbild
snigel
Hedersbit
Inlägg: 9627
Blev medlem: 2002-03-08 15:06:33
Ort: Göteborg

Inlägg av snigel » 2003-03-06 20:18:32

Jag kan inte säga annat än att jag håller med fullständigt. Tycker det är tråkigt att se sidor som ger awards till allt och sällan sätter något under 4.5/5 poäng. precis lika tråkigt som det är med speltidningar som är gratis, eller ges ut av tillverkaren. Samma sak där. Känns som det är så mycket fake.
http://sniglom.blogspot.com
Work |i5 760@4.2GHz|16GB|P55|GTX 670|850 500GB|Xonar D2|2TB
Extra |q9550@3.4GHz|8GB|P45|GTX 670|830 256GB|Audigy 2
MacB.|p8600@2.4GHz|8GB|320m|BX100 500GB
Serve|c1037@1.8GHz|8GB|NM70|X25-M 80GB|Seagate 4TB

Användarvisningsbild
SBeaver
Inlägg: 266
Blev medlem: 2002-03-07 23:32:13

Inlägg av SBeaver » 2003-03-06 20:22:46

Men jag måste tillägga att ni själva faktiskt var lite på djupt vatten när ni körde med Albatrons grejer.
Var det tre moderkort och två grafikkort direkt av samma tillverkare eller?
Jag säger inte att ni skrev något felaktigt där för det minns jag inte att ni gjorde men det blir lite väl ensidigt.

Användarvisningsbild
Jonas Axman
Übertomte
Inlägg: 8136
Blev medlem: 2002-02-13 22:25:41
Ort: Göteborg
Kontakt:

Inlägg av Jonas Axman » 2003-03-06 20:26:55

Lustigt nog så var det två olika företag som ville att vi skulle testa albatrons grejer. Så det blev lite av en dubbel dos där.
"I have come here to chew bubblegum and kick ass"
"... and I am all out of bubblegum"

Användarvisningsbild
nem
Hedersbit
Inlägg: 4678
Blev medlem: 2002-04-12 15:48:33
Ort: Lund

Inlägg av nem » 2003-03-06 20:53:38

Skönt att man har kommit över det där med att bry sig om prestanda ;)

Användarvisningsbild
N. Alfinson
Hedersbit
Inlägg: 3051
Blev medlem: 2002-02-17 0:03:22
Ort: Göteborg/Stockholm
Kontakt:

Inlägg av N. Alfinson » 2003-03-06 21:25:30

Punisher skrev:Ahh trevlig kolumn xX, den grammatiska svenskan var lite tveksam inledningsvis men höjdes ju mer man blev van vid ditt sätt skriva. Bra frågeställning som jag själv har funderat över och retat bl.a nizenco för, då ni har ett stort antal Belkin-produkter (om jag inte missminner mig helt) i ert arkiv ;) .. Nu förstår jag lite bättre varför ni kanske inte får Asus eller Abits senaste moderkort för o testa, även om jag som sagt hade en svag föraning om att de låg till såhär. Fortsätt med ert sätt att jobba tycker iaf jag, ni gör verkligen ett bra jobb! :)
vänta en dag eller två och du kommer få äta upp det där med råge ;D

Användarvisningsbild
Peter Wall
Hedersbit
Inlägg: 7026
Blev medlem: 2002-03-08 0:52:56
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Peter Wall » 2003-03-06 21:37:43

nizenco skrev: vänta en dag eller två och du kommer få äta upp det där med råge ;D
Fan också.. :P
Diplomerad webbutvecklare
Microsoft Certified Professional Windows 2003
Microsoft Certified Technology Specialist Windows Vista
"Did you know kidneys and applesauce are a delicacy in Sweden? I'm gonna get my applesauce back!"

Användarvisningsbild
The
Inlägg: 2
Blev medlem: 2002-05-12 1:57:43
Ort: Boden
Kontakt:

Inlägg av The » 2003-03-06 23:42:29

Bra skrivet.

Användarvisningsbild
Ghlargh
Inlägg: 10236
Blev medlem: 2002-07-27 18:34:53
Ort: Stockholm/Bromma
Kontakt:

Inlägg av Ghlargh » 2003-03-06 23:50:26

Jo, jag har reagerat på alltför positiva reaktioner några gånger, men inte reflekterat över den djupare anledningen... Bland annat den där jä.... USBfläkten som fick ett fantastiskt betyg trots att den är löjligt klen... Minns inte alls vilken sida jag läste om den på dock.

Minns en berettelse från en net-friend som startade en hårdvarusida enbart för att få prylar... men ser man på det större perspektivet så borde nog såna strypas och hängas i en gran nånstans.

Man önskar att en hårdvarusida kunde få oberoende sponsring för att kunna köpa provexemplar själva och helt slippa kravet på att ge fanstastiska betyg, eller ha tillräkligt med kunniga medlemmar för att få in tester från folk som har köpt produkten för att använda den.
Ghlargh ska inte hållas lagligen eller annars ansvarig om en 64bitare eller dennes utrustning dör eller skadas allvarligt efter att ha följt Ghlarghs tips, tipsen är avsedda endast som vägledning och inte som en exakt instruktion. Kan du inte, rör inte!

Användarvisningsbild
Pappa-Scan
Inlägg: 551
Blev medlem: 2002-08-28 15:03:06
Ort: Gävle

Inlägg av Pappa-Scan » 2003-03-07 0:47:15

Självklart så kommer en språkpolis in (jag :P även fast svenska inte är det bästa jag vet) och undrar om du skrivit fel i denna mening.
...även om större sidor i allmänhet är mindre beroende av sina sponsorer än de större är...
Ursäkta mitt klagomål.
Bra skrivet iaf. Jag är inte så kritisk annars och detta fick mig en tankeställare :)
Jag är bättre än dig.

1337_pojke

Inlägg av 1337_pojke » 2003-03-07 1:46:30

Påminner mig om Svenska Nintendos (Bergsala?) tidning, där de recenserar spel i, allt får bra betyg :) Nu finns de säkert ingen som begär att de ska vara kritiska, men ändå :)

Gäst

Inlägg av Gäst » 2003-03-07 7:39:36

SBeaver skrev:Du kunde väl säga vilken sida det är så vi kan hata dom lite.
Nu blir det ju bara tråkigt. det är säkert NH

.... är jag ensam om att tycka att NH skriver rätt bra och det de skriver verkar seriöst?

Gäst

Inlägg av Gäst » 2003-03-07 7:45:37

Måste tillägga en sak mitt i allt... Om jag t.ex ska köpa ett nytt mobo. Så glor jag lite på tester här och var,.. Men jag har i åtanke att köper jag ett känt märke så får jag inget skit. Köpte ett Epox 8k3a+ på rekommendation från från butiken.. Glodde runt på nätet lite och såg att Epox va betraktad som en bra tillverkare och slog till.. Och är forfarande nöjd. ;)

Användarvisningsbild
snigel
Hedersbit
Inlägg: 9627
Blev medlem: 2002-03-08 15:06:33
Ort: Göteborg

Inlägg av snigel » 2003-03-07 12:47:40

satt o kollade lite på www.3dgameman.com
nästan varenda produkt är kickass, annars är den great (3dgamemans pick) eller GOOD VALUE.

lite lustigt..
http://sniglom.blogspot.com
Work |i5 760@4.2GHz|16GB|P55|GTX 670|850 500GB|Xonar D2|2TB
Extra |q9550@3.4GHz|8GB|P45|GTX 670|830 256GB|Audigy 2
MacB.|p8600@2.4GHz|8GB|320m|BX100 500GB
Serve|c1037@1.8GHz|8GB|NM70|X25-M 80GB|Seagate 4TB

mange
Inlägg: 23
Blev medlem: 2002-08-28 15:35:46
Ort: Karlskrona
Kontakt:

Inlägg av mange » 2003-03-07 14:08:25

alcatraz -> jo jag tycker faktiskt också att nordichardwares recensioner är seriösa...

Användarvisningsbild
N. Alfinson
Hedersbit
Inlägg: 3051
Blev medlem: 2002-02-17 0:03:22
Ort: Göteborg/Stockholm
Kontakt:

Inlägg av N. Alfinson » 2003-03-07 14:46:41

snigel skrev:satt o kollade lite på www.3dgameman.com
nästan varenda produkt är kickass, annars är den great (3dgamemans pick) eller GOOD VALUE.

lite lustigt..
kollade senaste 40 recensioner, alla har fått en utmärkelse, efter detta tröttnade jag...

Användarvisningsbild
snigel
Hedersbit
Inlägg: 9627
Blev medlem: 2002-03-08 15:06:33
Ort: Göteborg

Inlägg av snigel » 2003-03-07 15:24:08

nizenco skrev:
snigel skrev:satt o kollade lite på www.3dgameman.com
nästan varenda produkt är kickass, annars är den great (3dgamemans pick) eller GOOD VALUE.

lite lustigt..
kollade senaste 40 recensioner, alla har fått en utmärkelse, efter detta tröttnade jag...
När han pratade om ett moderkort, så tog han upp i slutet saker som var dåliga, ändå avslutade han med kickassssss.

Sen använder han alltid olika cpu:er när han testar kylning etc så man inte skall kunna jämföra. Finns aldrig några jämförelser bara testresultat.
Hur man kan ge en väldigt ful lianlisida med fiskar som trycks omkring inuti kickasss förstår jag bara inte.

tänkte passa på o fråga, känner ni till någon ganska kritisk hårdvarusida?
http://sniglom.blogspot.com
Work |i5 760@4.2GHz|16GB|P55|GTX 670|850 500GB|Xonar D2|2TB
Extra |q9550@3.4GHz|8GB|P45|GTX 670|830 256GB|Audigy 2
MacB.|p8600@2.4GHz|8GB|320m|BX100 500GB
Serve|c1037@1.8GHz|8GB|NM70|X25-M 80GB|Seagate 4TB

Xophile
Inlägg: 53
Blev medlem: 2002-03-08 10:56:58
Kontakt:

Inlägg av Xophile » 2003-03-07 16:49:33

www.hardocp.com brukar säga exakt vad de tycker

Användarvisningsbild
Jonas Axman
Übertomte
Inlägg: 8136
Blev medlem: 2002-02-13 22:25:41
Ort: Göteborg
Kontakt:

Inlägg av Jonas Axman » 2003-03-07 16:55:25

Xophile skrev:www.hardocp.com brukar säga exakt vad de tycker
Tror det är mer image än sanning hos dem tyvärr. Det är deras gimmick så att säga. Men det ger ju dem frihet :)
"I have come here to chew bubblegum and kick ass"
"... and I am all out of bubblegum"

Gäst

Inlägg av Gäst » 2003-03-07 17:32:31

Xophile skrev:www.hardocp.com brukar säga exakt vad de tycker
va ett jävla "bråk" på tbreak om att hardocp va rätt falska av sig..
Tomshardware är jag inte 100 på att jag litar på heller.. kanske bara fel intryck jag fått? men de tycks favorisera alla produkter de testar utan att säga rakt ut att de är bra. Det ligger som i luften att produkten är, trots allt, "bra".

Användarvisningsbild
Lentroo
Inlägg: 7
Blev medlem: 2002-07-22 13:24:49
Ort: Sthlm
Kontakt:

Inlägg av Lentroo » 2003-03-07 23:58:02

alcatraz skrev: Tomshardware är jag inte 100 på att jag litar på heller.. kanske bara fel intryck jag fått? men de tycks favorisera alla produkter de testar utan att säga rakt ut att de är bra. Det ligger som i luften att produkten är, trots allt, "bra".
Jag håller med, Toms är det lite svårt att få ett grepp om, de verkar svänga lite hit och dit. Men recensionerna brukar ändå vara bra och ärliga.

Bra skrivet!

Användarvisningsbild
snigel
Hedersbit
Inlägg: 9627
Blev medlem: 2002-03-08 15:06:33
Ort: Göteborg

Inlägg av snigel » 2003-03-08 14:44:27

läste precis en recension på anandtech om wd:s nya raptor. Den verkade ganska seriös då den var kritisk, men de kanske bara vill ha mer saker av ibm ;D
http://sniglom.blogspot.com
Work |i5 760@4.2GHz|16GB|P55|GTX 670|850 500GB|Xonar D2|2TB
Extra |q9550@3.4GHz|8GB|P45|GTX 670|830 256GB|Audigy 2
MacB.|p8600@2.4GHz|8GB|320m|BX100 500GB
Serve|c1037@1.8GHz|8GB|NM70|X25-M 80GB|Seagate 4TB

Skriv svar