Min önskelista

Kommentera och läs våra kolumner. Endast skribenter kan skapa nya trådar här.
Skriv svar
Användarvisningsbild
Jonas Axman
Übertomte
Inlägg: 8136
Blev medlem: 2002-02-13 22:25:41
Ort: Göteborg
Kontakt:

Min önskelista

Inlägg av Jonas Axman » 2003-04-30 16:15:01

Äntligen har det börjat hända, datorer finns i olika former, vitt tillgängliga och i många fall till och med riktigt snygga. Man behöver inte längre köpa sig en stor och tråkigt beige dator utan man kan få den i ett antal olika former. Dessutom behöver man inte längre offra prestanda och uppgraderbarhet i alla lägen heller. Det börjar faktiskt dyka upp datorer som man inte skulle skämmas för att ha i sitt stereorack i vardagsrummet. Dock så saknas det vissa saker. Det finns alltid något att förbättra, här kommer lite av vad jag skulle vilja ha.

Tystnad, våra datorer blir allt varmare och med det kommer oljud. Fläktar, kylflänsar och diverse kylsystem gör att våra datorer brummar konstant. Visst kan man spela musik eller vänja sig vid ljudet men det är en lyx som få har. På arbetet, när man skall sova, när man skall skriva ett skolarbete eller vad man nu vill göra så är det ständigt där, ett brummande. Ibland lågt, ibland högt men ytterst sällan helt tyst. Själv har jag testat lite med ett VIA EPIA 800 och när jag körde det utan fläkt på processorn och nätaggregat utan fläkt så gick det inte att avgöra om datorn var på eller ej ljudmässigt, synd bara att C3 är så pass svaga så att de inte är helt lämpade för att spela upp filmer från DVD med mera.

Dessutom håller inte argumenten för att ha fläktar och kylsystem i datorer som går på full fart hela tiden. Där har faktiskt moderkortstillverkarna en del kvar att göra. Ni som har haft märkesdatorer känner säkert igen sig när det gäller kylsystem som är djupt integrerade med allt övrigt i datorn och som justerar sin effekt efter hur varmt det är inne i lådan. Helt enkelt så går inte fläktarna på full effekt när datorn inte arbetar. Ibland stänger fläktarna till och med av sig. Klaga som man vill på märkesdatorer, men i vissa fall så har de riktigt bra lösningar. Kort sagt så vill jag ha en smartare värmehantering i min dator genom självreglerande hastighet på processorn och moderkort som justerar fläktens hastighet efter värmen.

Ett annat riktigt åbäke i datorer är optiska enheter, så som CD- och DVD-läsare. Jag vet inte varför tillverkarna anser att min musik-cd skall spelas upp i 52X, eller i vart fall börja läsas i den hastigheten. Ett typiskt scenario är att man lägger i sin skiva och tvingas vänta på att skivan skall spinnas upp i max hastighet innan läsaren kan börja läsa. När den väl har börjat arbeta så varvar skivan upp och ned, läshuvudet hoppar runt, hela lådan vibrerar och det medförande ljudet är minst sagt tråkigt. Visst finns det bra läsare, som sköter allt detta bättre men oftast så kostar de mer, och att veta vilka läsare som har dessa egenskaper är som att leta efter en nål i en höstack.

Det finns mjukvara som kan hjälpa mot detta. Man kan exempelvis sätta en maxgräns på 12X via små trevliga program. Tyvärr så lär majoriteten av alla datorer aldrig ens vara i närheten av sådana program. Jag skulle vilja ha knappar på fronten av min läsare där man kan ställa in vilken hastighet man vill att den skall läsa i, liknande en volymkontroll på en stereo. Nu när innovationerna verkar ha avtagit när det gäller CD-läsare så borde något företag vara pigga på att skilja sig från mängden tycker jag.

En tredje sak som borde förbjudas är hårddiskar, de är långsamma, högljudda och benägna att krascha. En bra IDE-hårddisk i dagens läge kan idag läsa i 50-60 MB/s. Minnet i din dator arbetar på runt 3 000 MB/s och de senaste moderkorten kan läsa i över 6 000 MB/s. Minnet på ett Radeon 9800 PRO ligger på runt 20 000 MB/s. Visst, det är extremfall men skillnaden är faktiskt enorm. Som tur är så gör det i de flesta fall inte så mycket eftersom man alltid skall se till att man har internminne nog att minska beroendet av hårddisken. Lägg till att hårddiskar är mekaniska och därmed är mer kraschbenägna samt har en allt för ofta irriterande ljudnivå så skulle det inte skada med mer alternativ än vad vi har idag. CompactFlash och liknande är i vart fall en början. Själv så väntar jag på ett par konverterare som omvandlar från CompactFlash till IDE så att datorn tror att minneskortet är en hårddisk. Ett enkelt sätt där man slipper bekymmer med USB och drivrutiner. Tyvärr så håller inte CF för så många skrivningar samt att de fortfarande är för små, dock duger de för mindre projekt så som routrar och multimediamaskiner. I väntan på ett riktigt alternativ är det sådant som vi får nöja oss med.

Disketten, den är äntligen på väg bort. Själv har jag kvar min diskettläsare endast som ett verktyg när jag byter BIOS, skall ordna med drivrutiner till datorer utan fungerande nätverk med mera. Dock så saknar jag fortfarande något som skall ersätta den. CD-skivor har fått många av funktionerna som disketter har men de kan aldrig ersätta disketten. Det är helt enkelt inte tillräckligt flexibelt med skivor. Något som har kommit starkt på senare tid är USB-minnen, ett i mina ögon mycket bra steg mot att slippa disketterna. De ihop med CD-skivor täcker det mesta som en diskett kan göra. Tyvärr så är det strulet med drivrutiner som ställer till problem här. Visst, i GNU/Linux, Windows 2000/XP och Unix så slipper man bry sig om drivrutiner men det finns fortfarande gott om tillfällen där de inte duger. Vi har fortfarande problemet att vi inte kan starta upp datorn på USB-minnet för exempelvis att flasha BIOS. Jag skulle vilja se att man antigen implementerade stöd USB-minnen i BIOS (om möjligt) eller att man eventuellt använder sig av något liknande de CF->IDE-konvertrar jag nämnde innan.

Något annat som jag aldrig slutar förundras över är varför numpaden (sifferdelen till höger på tangentbordet) sitter där den sitter. Dels så vore det naturliga att sitta och arbeta med musen och numpaden samtidigt vilket nu är i stort sett omöjligt. Dels så förskjuter den hela tangentbordet år vänster så att man sitter och har händerna snett åt vänster när man skall skriva, eller så har man musen så långt bort att man får sträcka sig efter den och får musarm istället. Försökte den som designade tangentbord att göra livet svårt för människor (dvs alla som är högerhänta)? Nej, ge mig ett tangentbord där numpaden är borta eller flyttad till vänstersidan.

Det var några få saker som jag skulle vilja ha en ändring på när det gäller datorer och hårdvara. Frågan är om vissa av dessa saker någonsin kommer att uppmärksammas av hårdvarutillverkarna. Det som måste ske innan så händer är antagligen att köparna visar att behovet finns. Denna kolumn är lika mycket riktad till våra läsare som till tillverkarna. Vem vet, visar vi intresse så går kanske våra önskemål i uppfyllelse.

Vad för saker är det jag har missat och vad är det för saker som du irriterar dig på? Kommentera kolumnen och skriv lite om saker som du tycker borde åtgärdas.
"I have come here to chew bubblegum and kick ass"
"... and I am all out of bubblegum"

Användarvisningsbild
ballkula
Inlägg: 2473
Blev medlem: 2002-05-03 23:42:04
Ort: Västerbotten

Inlägg av ballkula » 2003-04-30 17:19:16

Inbillar mig att det har kommit eller kommer moderkort som kan boota från usbminnen, ett steg i rätt riktning helt klart.
Processor: Core 2 Quad QX9650
Grafikkort: Asus Geforce 8800GTS 512MB
Minne: 8192MB DDR2-800MHz
HD: 2xRaptor 150GB, 2x1TB Samsung F1
Moderkort: Asus P5E X38

Användarvisningsbild
lither
Hedersbit
Inlägg: 9507
Blev medlem: 2002-03-09 21:12:13
Ort: Göteborg
Kontakt:

Inlägg av lither » 2003-04-30 17:21:01

Liten utstickare jämfört med de andra kolumnerna hittills. Trevligt att få höra hur du planerar julen 2003. ;)

Håller helt med dig när det gäller ljud och hastighet.

Detaljerat skrivet vid vissa ställen. [blöt puss] ;)
1. Nigger guy, two words which by themselves are harmless, but when combined they form a verbal missile of hate.
2. Vivaldi
3. Buffalos ...

Användarvisningsbild
smorgar
Inlägg: 2091
Blev medlem: 2002-06-10 22:21:38
Ort: Göteborg
Kontakt:

Inlägg av smorgar » 2003-04-30 17:47:40

det är väll på g (dock ett bra tag kvar) med minnes hdds asså inte skivor utan minnen, har för mig att jag läste nånting om det på nån sida mkt najs va d iaf bara d att man inte kan boota från den ennu :-/
Sonny: What the hell is this?
Clemenza: It's a Sicilian message. It means Luca Brasi sleeps with the fishes.
E8200 @ 3,8GHz 1,42V | Gigabyte EP35 DS4 | OCZ Reaper 4-4-4-15 @ 2,2V | XFX Radeon 4890 Black 1GB

Användarvisningsbild
Pappa-Scan
Inlägg: 551
Blev medlem: 2002-08-28 15:03:06
Ort: Gävle

Inlägg av Pappa-Scan » 2003-04-30 18:28:56

Du kan ju få datorn helt tyst om man bortser från hårddisken och eventuellt cd-romen. Man kan köra passivt på processorn (genom att klocka ner en snabb processor och köra med en stor kylfläns), nordbryggan, grafikkortet och nu även nätaggregatet (finns på www.silentmaxx.com).

En bra och intressant kolumn!
Numpaden har jag aldrig lagt en tanke på men jag håller på dig om hårddisken. Alldeles för långsam.
Jag är bättre än dig.

Användarvisningsbild
Ghlargh
Inlägg: 10236
Blev medlem: 2002-07-27 18:34:53
Ort: Stockholm/Bromma
Kontakt:

Inlägg av Ghlargh » 2003-04-30 20:06:33

Läste för ett antal år sedan om ett gäng forskare som arbetade med och mer eller mindre hade lyckats skapa en typ av CF i multipla lager som klarade 10 Gbit på ett kreditkortsstort kort (detta var då hårddiskarna var på 4-8 gig) Har aldrig hört ett ord om det sen dess, samma sak med statiska optiska mínnen som också kom och försvann fort.

Jag hoppas att hologramtekniken överlever och börjar tillverkas (hårddiskar 1000 gånger större än i dag).

Jag tror inte att vi kommer undan rörliga minnen innan man klarar att skapa minnesmoduler i flera lager som jag berättade om ovan, dessa var beskrivna på så sätt att man gjorde chippen som vanligt men "lackade" över dom och gjorde fler lager, på så sätt kunde man göra gigantiska volymer i statiska minnen.

Som jag har förstått det när det gäller processorer och värme så tappar man massor av värme om man bara klockar ner 10%, på samma sätt som att man ökar värmen fruktansvärt om man klockar upp bara 10%

Man kommer nog aldrig kunna arbeta helt utan fläktar, men man skulle kunna bygga datorn så man kunde kyla den med en enda lamellfläkt (tvärstömsfläkt) som är ytterst tyst.

Jo, ett keyboard med numpad till vänster skulle inte vara helt fel, men pilarna vill jag allt ha kvar där dom är då man (ssom högerhänt) har bättre motorik i högerhanden.
Capslocktangenten vill jag ha uppflyttad till en mindre lättåtkomlig plats så man slipper komma åt den då man trycker på A, byta plats på den och ½§ kanske? eller skapa ett litet fritt utrymme runt boktsäverna på en halv tangents bredd för att få en bra marginal, och kombinera detta med en av dom modernare tangentlayouterna.

Jag ser inte varför CDläsaren ska upp i 52X då det bara blir läsfel då, har inte hört en sån läsare läsa utan att spinna upp och ner hela tiden, bättre att hålla sig på 8-20x och ha en CCDarray istället för att läsa ett enda spår. Då skulle CDläsaren kunna komma upp i mycket högre hastigheter.
Ghlargh ska inte hållas lagligen eller annars ansvarig om en 64bitare eller dennes utrustning dör eller skadas allvarligt efter att ha följt Ghlarghs tips, tipsen är avsedda endast som vägledning och inte som en exakt instruktion. Kan du inte, rör inte!

J_Hells
Inlägg: 102
Blev medlem: 2002-09-02 11:31:21

Inlägg av J_Hells » 2003-04-30 20:07:05

Numpaden sitter väl bra där den är. Helt sjukt att skriva med vänster på den :o Det finns ju dessutom tangentbord utan numpads, och "lösa" numpads med USB anslutning. Eller varför inte använda musen med vänster hand?
Däremot tycker jag att alla fjantiga "Messenger, E-Mail, Webcam & internetknappar" borde skippas.. Vem använder dem egentligen ?!?
Gigabyte 7VRXP
AMD XP Thoroughbred 2,4GHz
512 MB 374MHz DDR Samsung
Gigabyte R9600PRO @ 515/690MHz
4 Western Digital 120GB SE RAID5, 256MB Cache.

Användarvisningsbild
lither
Hedersbit
Inlägg: 9507
Blev medlem: 2002-03-09 21:12:13
Ort: Göteborg
Kontakt:

Inlägg av lither » 2003-04-30 21:56:35

J_Hells skrev:Numpaden sitter väl bra där den är. Helt sjukt att skriva med vänster på den :o Det finns ju dessutom tangentbord utan numpads, och "lösa" numpads med USB anslutning. Eller varför inte använda musen med vänster hand?
Däremot tycker jag att alla fjantiga "Messenger, E-Mail, Webcam & internetknappar" borde skippas.. Vem använder dem egentligen ?!?
De som använder märkesdatorer (bl.a).
1. Nigger guy, two words which by themselves are harmless, but when combined they form a verbal missile of hate.
2. Vivaldi
3. Buffalos ...

Användarvisningsbild
Ghlargh
Inlägg: 10236
Blev medlem: 2002-07-27 18:34:53
Ort: Stockholm/Bromma
Kontakt:

Inlägg av Ghlargh » 2003-04-30 22:09:06

Jag gillar snabbknappar som man kan ställa om vad dom gör, dom är bra att ha, men dom som är fast inställda i styrprogrammet kan gå och hänga sig :P
Ghlargh ska inte hållas lagligen eller annars ansvarig om en 64bitare eller dennes utrustning dör eller skadas allvarligt efter att ha följt Ghlarghs tips, tipsen är avsedda endast som vägledning och inte som en exakt instruktion. Kan du inte, rör inte!

Användarvisningsbild
SBeaver
Inlägg: 266
Blev medlem: 2002-03-07 23:32:13

Inlägg av SBeaver » 2003-04-30 22:17:24

Saker jag längtar efter:

1. När resetknappen avskaffas (och inte längre behövs heller)
2. Inbyggd PC-speaker på alla moderkort (om den behövs, för det här är jävligt praktiskt)
3. Bort med ps/2 kontakter
4. Inga rörliga delar (som ni skrev innan)
5. Bort med BIOS setuppen (alltså, en bios som är så smart att den kan ställa in allt på max svälj utan hjälp.
6. Överflyttning till EN standard när det gäller yttre tillbehör som mus och skrivare t.ex.
USB är väl bra, men det ska utvecklas och göras snabbare hela tiden medans det samtidigt är fram och bakåtkompatibelt med alla äldre versionen.
7. samma som 7 fast för interna tillbehör(förhoppningsvis för hårddiskar när dom bytts till statisk ram eller vad som nu är bäst.
8. Mindre moderkort. om tillverkarna vill kan dom allt göra MYCKET mindre moderkort utan att behöva kompromissa. se bara på bärbara.
9. Högre kvalitet. det känns lite som om hårdvara är av sämre kvalitet nu än det var förr. dom borde tänka mer på det dom små nissarna

edit: 10. Innbyggt stöd för allt trådlöst, öven för möss keyboards och andra enheter. (om det går att lösa ev. störning) så att när man köper en wireless mus så får man bara en mus och så funkar den direkt utan att behöva en extern station

Användarvisningsbild
Ghlargh
Inlägg: 10236
Blev medlem: 2002-07-27 18:34:53
Ort: Stockholm/Bromma
Kontakt:

Inlägg av Ghlargh » 2003-05-01 4:37:52

SBeaver skrev:Saker jag längtar efter:

1. När resetknappen avskaffas (och inte längre behövs heller)
2. Inbyggd PC-speaker på alla moderkort (om den behövs, för det här är jävligt praktiskt)
3. Bort med ps/2 kontakter
4. Inga rörliga delar (som ni skrev innan)
5. Bort med BIOS setuppen (alltså, en bios som är så smart att den kan ställa in allt på max svälj utan hjälp.
6. Överflyttning till EN standard när det gäller yttre tillbehör som mus och skrivare t.ex.
USB är väl bra, men det ska utvecklas och göras snabbare hela tiden medans det samtidigt är fram och bakåtkompatibelt med alla äldre versionen.
7. samma som 7 fast för interna tillbehör(förhoppningsvis för hårddiskar när dom bytts till statisk ram eller vad som nu är bäst.
8. Mindre moderkort. om tillverkarna vill kan dom allt göra MYCKET mindre moderkort utan att behöva kompromissa. se bara på bärbara.
9. Högre kvalitet. det känns lite som om hårdvara är av sämre kvalitet nu än det var förr. dom borde tänka mer på det dom små nissarna

edit: 10. Innbyggt stöd för allt trådlöst, öven för möss keyboards och andra enheter. (om det går att lösa ev. störning) så att när man köper en wireless mus så får man bara en mus och så funkar den direkt utan att behöva en extern station
1. Jag tycker inte att man ska ta bort funktioner, resetknappen använder man ju när mjukvaran gör nåt dumt, vill du inte ha den så kan du spackla över den och dra ur pluggen.
2. Som går att stänga av genom att dra ur en bygel, jag och många med mig hatar den.
3. Jo, om nån kan hitta nåt bättre som tillåter att man använder en adapter och ansluter gamla PS2utrustningar så folk kan ha kvar sina favoritinterface.
4. Håller med
5. Nja, folk kommer alltid ha egna viljor, och om datorns inbyggda intelligens gör nåt korkat så är det ju kul att ha kvar möjligheten att fixa den manuellt, så en biossetup är nog bra även om den ställer in saker automatiskt som standard.
6. Det finns olika krav på olika standarder, vissa måste gå mycket långt (Ethernet) Vissa måste vara mycket snabba (Scsi/Firewire/USB2.0), vissa ger möjligheter till enkel inkoppling av hemmagjord utrustning (Com, LPT). Com är dessutom en mycket vitt spridd standard på industriell utrustning som skulle göra stor skada om den togs bort helt. Men jag kan hålla med om att man kan skapa 2 huvudstandarder, En är kommunikation över långa sträckor, där har vi i dag 100BaseT, denna är kompatibel med 1000BaseT och kommer vara kompatibel med 10Gbit över koppar då den standarden införs. Sen behövs höga överföringshastigheter över korta sträckor, där har vi USB1.1 som är fullt kompatibel med USB2.0, Firewire och extern SCSI börjar bli omoderna här.
7. Menar du floppyn? jo, den suger men är tyvärr det enda interfacet som kan både läsa och skriva media på väldigt många datorer i dag, om någon kommer med en lika billig och lika enkel standard som kan ta över helt och hållet och inte behöver några som helst drivrutiner så är jag med på det, helst genom ett redan befintligt interface (USB?) då det skulle kosta väldigt mycket att uppgradera alla maskiner med en ny läsenhet.
8. Det kostar att göra saker mindre, och man har mindre möjlighet till flexibilitet, man får mindre yta att vädra bort värme från och mindre yta till interface (Kontrollers, PCI-X, I/O-portar etc), dessutom tenderar miniatyriserade saker att dö snabbare än ordentligt tilltagna konstruktioner.
9. Jo, jag saknar tiden då saker bara fungerade, men det var innan företagen började dra ner på kvalitén för att öka vinstmarginalen. Dessutom har vi för stor inriktning på att göra saker snabbare hela tiden, man borde istället satsa på att fösöka göra genuina och hållbara system, men då tjänar man inte lika mycket pengar. Allt denna försvann tillsammans med sloganen "kunden har alltid rätt" då den begravdes nån gång sent 80-tal eller tidigt 90-tal, den har i dag bytts ut till "Kunden är en jävla skitstövel och har alltid fel".
10. Jo, Om vi får onboard bluetooth och alla börjar använda det systemet så kommer det att bli riktigt bra, det gäller bara att ha en bakåtkompatibel utbyggnadsplan redo innan man sätter det i praktisk utbyggnad.

Hoppas du ser detta som konstruktiv kritik och inte som ett hatbrev.
Ghlargh ska inte hållas lagligen eller annars ansvarig om en 64bitare eller dennes utrustning dör eller skadas allvarligt efter att ha följt Ghlarghs tips, tipsen är avsedda endast som vägledning och inte som en exakt instruktion. Kan du inte, rör inte!

Användarvisningsbild
Peter Wall
Hedersbit
Inlägg: 7026
Blev medlem: 2002-03-08 0:52:56
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Peter Wall » 2003-05-01 13:36:44

Bra kolumn Axman.. Håller med i mångt o mycket. :)
Diplomerad webbutvecklare
Microsoft Certified Professional Windows 2003
Microsoft Certified Technology Specialist Windows Vista
"Did you know kidneys and applesauce are a delicacy in Sweden? I'm gonna get my applesauce back!"

antic
Inlägg: 9
Blev medlem: 2002-03-09 13:26:39

Numpads

Inlägg av antic » 2003-05-01 14:48:02

Det börjar komma en del speciella tangentbord. Det finns att köpa tangentbord som mer liknar dem från en laptop, litet, med inbyggd muspinne/platta, mycket smidigt om man är shellguru och inte behöver musen så ofta.

Numpads finns ju att köpa lösa med USB, kopplas oftast in direkt i tangentbordet som har en USB-hub. Folk som sysslar med bokföring etc använder dem ofta. En annan grupp användare är de som CADar. Höger brukar vara musarmen, men då saknar man ofta en hand för att mata in numeriska värden vilket man ofta gör i ritprogram.

Vad jag skulle vilja se här är en numpad som är lös, men går att haka på tangentbordet på antingen höger eller vänster sida. Ett modulärt tangentbord, det borde ju funka.

Användarvisningsbild
Ghlargh
Inlägg: 10236
Blev medlem: 2002-07-27 18:34:53
Ort: Stockholm/Bromma
Kontakt:

Re: Numpads

Inlägg av Ghlargh » 2003-05-01 16:53:47

antic skrev:Vad jag skulle vilja se här är en numpad som är lös, men går att haka på tangentbordet på antingen höger eller vänster sida. Ett modulärt tangentbord, det borde ju funka.
Vi borde kontakta LEGO om detta :)

Jo, ett modultangentbord skulle vara skitbra, gärna då ett som även tillåter att man river loss och flyttar runt tangenter som man vill (så få specialformade tangenter som möjligt, gärna enbart space, rshift, bspace och enter på huvuddelen av tangentbordet) så man kan göra en egen standard om man inte gillar någon av dom befintliga.
Ghlargh ska inte hållas lagligen eller annars ansvarig om en 64bitare eller dennes utrustning dör eller skadas allvarligt efter att ha följt Ghlarghs tips, tipsen är avsedda endast som vägledning och inte som en exakt instruktion. Kan du inte, rör inte!

J_Hells
Inlägg: 102
Blev medlem: 2002-09-02 11:31:21

Re: Numpads

Inlägg av J_Hells » 2003-05-01 20:20:56

Ghlargh skrev:
antic skrev:Vad jag skulle vilja se här är en numpad som är lös, men går att haka på tangentbordet på antingen höger eller vänster sida. Ett modulärt tangentbord, det borde ju funka.
Vi borde kontakta LEGO om detta :)

Jo, ett modultangentbord skulle vara skitbra, gärna då ett som även tillåter att man river loss och flyttar runt tangenter som man vill (så få specialformade tangenter som möjligt, gärna enbart space, rshift, bspace och enter på huvuddelen av tangentbordet) så man kan göra en egen standard om man inte gillar någon av dom befintliga.
Finns redan.
;)
http://www6.tomshardware.com/game/20030329/index.html
Gigabyte 7VRXP
AMD XP Thoroughbred 2,4GHz
512 MB 374MHz DDR Samsung
Gigabyte R9600PRO @ 515/690MHz
4 Western Digital 120GB SE RAID5, 256MB Cache.

Muxxor
Inlägg: 473
Blev medlem: 2002-03-17 2:19:00
Ort: Uppsala

Inlägg av Muxxor » 2004-02-16 23:11:37

jag tänkte för en tid sedan köpa "ramdisk" det är ett pci-kort med sd-minnesplatser, närmare bestämt 4st. med 4st 1gb pc133 så har man en 4gb disk till "skapligt" pris som är supersnabb, kortet hade extern störmförsärjning och det gick att boota från det. 0st rörliga delar om man inte räknar med strömadaptern ;)

Har letat efter denna produkt men inte hittat nått... fanns på ebay för ca 6mån sedan

EDIT: den kanske inte hett ramdisk? det finns ju ett program som heter så...
AMD Barton 2500+@3200+, Sprire WhisperRock IV, 2x256mb Twinmos PC3200 CAS2.5, Epox EP-8RDA+, Radeon 9600pro VIVO, NEC 1300A,WD 80gb 8mb, IBM 40gb 2mb, Bitspower: 2xCold Cathode & 2x UV-Sensitive Fan, Iomega 250mb Zip, Sweex Xenon XS
Kamera: Canon A80

Användarvisningsbild
IcePic
Hedersbit
Inlägg: 6061
Blev medlem: 2002-03-08 16:09:38

Inlägg av IcePic » 2004-02-17 8:49:15

Muxxor skrev:jag tänkte för en tid sedan köpa "ramdisk" det är ett pci-kort med sd-minnesplatser, närmare bestämt 4st. med 4st 1gb pc133 så har man en 4gb disk till "skapligt" pris som är supersnabb, kortet hade extern störmförsärjning och det gick att boota från det. 0st rörliga delar om man inte räknar med strömadaptern ;)

Har letat efter denna produkt men inte hittat nått... fanns på ebay för ca 6mån sedan

EDIT: den kanske inte hett ramdisk? det finns ju ett program som heter så...
SD och liknande kan man inte skriva på hur många gånger som helst, så även om den har snabb
söktid så tål den inte att man kör "hårt" på den dagligen.
Och de har oftast inte samma throughput som en lagom bra scsidisk heller. Eller bara köpa mer vanligt ram
för den delen.
Oh give me a clone, my very own clone,
with the Y chromosome changed to X!
And since she's my own, of my own flesh and bone,
she'll be thinking of nothing but sex!

Muxxor
Inlägg: 473
Blev medlem: 2002-03-17 2:19:00
Ort: Uppsala

Inlägg av Muxxor » 2004-02-17 13:20:48

alltså inte SD som i Secure Digital utan som i SDRAM? eller är återskrivningen begränsad på dessa minnen också? ramminnen borde gå att skriva på hur många gången som helst? (nästan)
AMD Barton 2500+@3200+, Sprire WhisperRock IV, 2x256mb Twinmos PC3200 CAS2.5, Epox EP-8RDA+, Radeon 9600pro VIVO, NEC 1300A,WD 80gb 8mb, IBM 40gb 2mb, Bitspower: 2xCold Cathode & 2x UV-Sensitive Fan, Iomega 250mb Zip, Sweex Xenon XS
Kamera: Canon A80

Användarvisningsbild
IcePic
Hedersbit
Inlägg: 6061
Blev medlem: 2002-03-08 16:09:38

Inlägg av IcePic » 2004-02-17 13:55:40

Muxxor skrev:alltså inte SD som i Secure Digital utan som i SDRAM? eller är återskrivningen begränsad på dessa minnen också? ramminnen borde gå att skriva på hur många gången som helst? (nästan)
Du har rätt och jag har fel. Läste som en kråka. Det var nåt med bootningen som fick mig att tro
att det rörde sig om flashminnen och inte SDram. Sorry.
Oh give me a clone, my very own clone,
with the Y chromosome changed to X!
And since she's my own, of my own flesh and bone,
she'll be thinking of nothing but sex!

Användarvisningsbild
benjamin
Inlägg: 6985
Blev medlem: 2002-03-08 0:02:41
Ort: Linnéstaden, Göteborg
Kontakt:

Inlägg av benjamin » 2004-02-17 14:03:00

Icepic, du missförstår du väl muxxor?

Har också sett sådana ramdiskar, de var helt ruskigt dyra!

Edit, glömde att klicka på skicka så icepic kom före :-)
Redskap: MacBook Pro och 24"-skärm
Server: Powermac Dual G4
-----------------------------------------------------------
Benis.se
Benjaminhasselgren.se

Användarvisningsbild
whiz
Hedersbit
Inlägg: 5154
Blev medlem: 2002-02-14 22:43:32
Kontakt:

Inlägg av whiz » 2004-02-17 14:14:18

Jag tror att en tråd om sådana kort, var de kan inhandlas etc. hör bättre hemma i Hårdvaruforumet än här. Var vänlig och starta en ny tråd där istället, jag tror du får mer uppmärksamhet (och svar!) där :)
» the empire never ended

Muxxor
Inlägg: 473
Blev medlem: 2002-03-17 2:19:00
Ort: Uppsala

Inlägg av Muxxor » 2004-02-17 16:56:22

tänkte bara göra trådstartaren medveten om att det finns lösningar på några av problemen i allafall ;)
AMD Barton 2500+@3200+, Sprire WhisperRock IV, 2x256mb Twinmos PC3200 CAS2.5, Epox EP-8RDA+, Radeon 9600pro VIVO, NEC 1300A,WD 80gb 8mb, IBM 40gb 2mb, Bitspower: 2xCold Cathode & 2x UV-Sensitive Fan, Iomega 250mb Zip, Sweex Xenon XS
Kamera: Canon A80

Skriv svar