Hemmet - Framtiden, livet

Kommentera och läs våra kolumner. Endast skribenter kan skapa nya trådar här.
Användarvisningsbild
lither
Hedersbit
Inlägg: 9507
Blev medlem: 2002-03-09 21:12:13
Ort: Göteborg
Kontakt:

Hemmet - Framtiden, livet

Inlägg av lither » 2004-05-23 20:25:50

För inte så länge sedan firade datorn 60 år. En dator som gärna tog upp, precis som i Batman-filmerna, kolossala mängder plats för att räkna ut fjuttiga räkningar. I dag sitter vi framför plasma-TV-apparater, handdatorer, DVD-spelare och supersnabba datorer. Revolutionerande teknologi minst sagt. Men hur kommer det då att se ut om 10-20 år? Fortfarande lika revolutionerande?

Det senaste jag märkte gällande massiv förändring i samhället rent tekniskt (förutom nya drivrutiner till ATi) är att Västtrafik - de som styr trafiken i Västergötland/Bohuslän - ska införa skärmar vid busskurerna som man ska kunna kommunicera med varandra genom. De ska alltså ta upp en hel vägg och göra så att vi blir mer sociala genom att konversera med folk man aldrig träffat innan, på andra ändan av stan. Det värsta bakom det hela var att Västtrafik hade som tanke att man skulle låta tidtabellen inte få sitta på den hållplats man stod vid, utan någon helt annan. Då skulle man behöva prata med nån vid den andra hållplatsen för att få reda på när ens buss/spårvagn gick. Ett steg i fel riktning enligt mig.

Att ungdomar sitter hutlöst många timmar i veckan framför digitala skärmar är säkert inte någon nyhet för någon. Förutom "de lite äldre" som inte kan förstå sig på det är det självklart fortfarande en gåta. Men när vi unga då blir äldre, hur ser vi då på den tidens ungdomar?
Jag föreställer mig en skärm, ett tangentbord, en mus, ett internet och en fastklistrad unge. Där beställer han mat (självklart pizza!), chattar, sover (eftersom stolen han använder kan fällas ut till en säng), chattar, beställer lite mer pizza, surfar, chattar... ojdå, klockan rann visst iväg.
Det enda som kan rädda den fastklistrade ungen är skolan. Men börjar skolan med att man kan ha sina lektioner hemma då har ungen en livsförbrukning av superklister, hur lätt som helst.

Det byggs ultima gamerstolar, och samtidigt ökar ergonomin på alla tangentbord och möss, allt för att man ska kunna sitta där längre. För får du musarm då är du tvungen att resa på dig och släpa iväg din kropp till närmsta kiropraktiker. Men med musmattor med geleklumpar och tangentbord formade efter handleden kan du rent teoretiskt sitta där väldigt, väldigt länge.

Dock finns det ett botemedel (när skolan gett efter) mot sitta-fastklistrad-framför-datorn-syndromet. Botemedlet heter Utforskning 100 mg. Ta sig till nöjesfält, resa utomlands eller gå på lyxresturang. Att tänka på innan är att låta laptopen ligga hemma när du åker karusell, gå inte på IT-café i New York och stäng av mobilen när du ska äta. Om du inte befinnner dig i en digitaliserad omgivning, gör den inte heller till det!
1. Nigger guy, two words which by themselves are harmless, but when combined they form a verbal missile of hate.
2. Vivaldi
3. Buffalos ...

Användarvisningsbild
Elis
Inlägg: 14
Blev medlem: 2004-03-29 10:43:07
Ort: Göteborg

Inlägg av Elis » 2004-05-23 21:04:27

Väldigt fint! Får hoppas att västtragik skippar jätteskärmar och satsar på att bussarna kommer i tid för en gångs skull!
"Dom tekniska vidundrens tid är inte förbi"

Användarvisningsbild
lither
Hedersbit
Inlägg: 9507
Blev medlem: 2002-03-09 21:12:13
Ort: Göteborg
Kontakt:

Inlägg av lither » 2004-05-23 21:12:27

Elis skrev:Väldigt fint! Får hoppas att västtragik skippar jätteskärmar och satsar på att bussarna kommer i tid för en gångs skull!
Eller kommer över huvud taget... ;)
1. Nigger guy, two words which by themselves are harmless, but when combined they form a verbal missile of hate.
2. Vivaldi
3. Buffalos ...

Användarvisningsbild
Ang
Inlägg: 32
Blev medlem: 2004-04-28 19:17:49
Ort: Lövskogen

Inlägg av Ang » 2004-05-23 21:44:25

Jag ser både vuxna och barn sitta framför datorerna (eftersom att vi blir de vuxna) som har fått en riktig ansiktsupplyftning. Skärmarna är platta, men resten ser ungefär ut som det gör idag. Varken mus, tangentbord bord eller stol har ändrat utseendet drastiskt. (funktionellt)
I vardagsrumemt finns platta skärmar, och i många hem finns projektorer pga dagens intresse för hemmabio hos ungdomarna.

Vi antar att detta är före krisstiden om den nu kommer. Oljan, vilket hela världsekonomin är baserad på är inte oändlig och man har börjat märka tydligt hur oljan börjar sina. Man har fortfarande säkra källor kvar, men hur länge? Oljan svara för hela vår transport vilket är livsviktigt för ekonomin. Oljan står också för alla plaster (allt är typ av plast idag), och den står för färger m.m Allt beror på oljeföretagen.
Man förvara oljan i enorma lager, och risken finns att oljeföretagen inte nämner när olje-källorna är slut och vi kommer omedvetet köra slut på oljan. Den dag oljan inte finns längre så kan vi inte ta oss till jobbet, inte köpa något med plaster eller färg och hela vår väldfärd försvinner. Vi kommer uppleva en ny medeltid.
Men varför skulle inte olje-företagen säga att olje-källorna har tagit slut? Jo, för då slutar man tillverka saker av olja och nya företag bildas och man övergår till saker som inte använder sig utav olja. Detta förlorar olje-företagen asmycket pengar på pga att ingen köper den sista oljan vilket skulle vara anledningen till att köra folket till botten för pengarna.

Som sagt. Kommer vi att uppleva en kristid, eller kommer vi att kunna förebygga katastrofen i framtiden? Kommer världsmakterna att slåss om den sista olja, kommer det att bryta ut ett nytt världskrig för de sista oljereservern?

Det är vi som kommer uppleva denna tiden...
Projektansvarig för chassi-bygget tillsammans med Frozen.

Användarvisningsbild
Ghlargh
Inlägg: 10236
Blev medlem: 2002-07-27 18:34:53
Ort: Stockholm/Bromma
Kontakt:

Inlägg av Ghlargh » 2004-05-23 22:30:13

Dom flesta nya bilar kan utan större mekaniska ingrepp göras om för att gå på etanol eller rapsolja, plast kan tillverkas av cellulosa eller stärkelse, så det är egentligen inga problem här, det är bara att man måste stoppa oljebolagens inflytande för att kunna få igenom dessa förändringar.
Ghlargh ska inte hållas lagligen eller annars ansvarig om en 64bitare eller dennes utrustning dör eller skadas allvarligt efter att ha följt Ghlarghs tips, tipsen är avsedda endast som vägledning och inte som en exakt instruktion. Kan du inte, rör inte!

Användarvisningsbild
Ang
Inlägg: 32
Blev medlem: 2004-04-28 19:17:49
Ort: Lövskogen

Inlägg av Ang » 2004-05-23 22:45:43

Frågan är också hur mycket etanol du kan få fram, och hur mycket det kan ersätta av det fossila bränslet. (Flygplan) (Är du säker om rapsoljan?)
Sen kan man också ställa sig frågan vad som är dåligt med plast baserat på stärkelse? Tål det vatten, är det starkt nog, kan det vara igenomskinligt kan det blandas med andra ämnen osv... Det jag tänker på är varför man inte har bytt till det istället för olja med tanke på att det lär vara billigare än olja.

Sen har vi det med oljebolagens inflytande. Oljebolagen har köpt in sig bland tillräkligt många ställen för att kunna behålla sin monopol. Hörde att de kontrollerar kanske 60% (jääkligt osäkert) av världens tidningsskrifter... typ. Vill bara få fram det att de är en sån jävla kontroll.
Projektansvarig för chassi-bygget tillsammans med Frozen.

Användarvisningsbild
Gnuet
Inlägg: 3736
Blev medlem: 2003-04-06 14:20:38
Ort: Savannen, Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Gnuet » 2004-05-24 0:38:43

Det är skrämmande.
iDon't care about your problems.

Bowsnow
Inlägg: 23
Blev medlem: 2004-03-29 12:41:51

Inlägg av Bowsnow » 2004-05-24 11:45:27

Dagens diesel bilar (iallafall Audi, VW, Seat, Skoda) kan köras på Rapsolja, dock så har vi den underbara Staten som sätter lika mycket skatt på Rapsoljan som på Diesel.
Är inte plast bara kolväten och vatten? Eller är det bara de de blir vid förbränning?

Användarvisningsbild
benjamin
Inlägg: 6985
Blev medlem: 2002-03-08 0:02:41
Ort: Linnéstaden, Göteborg
Kontakt:

Inlägg av benjamin » 2004-05-24 12:21:47

Västtrafiks projekt skulle väl iofs vara så att man skulle ha en busskur här med en bildvägg och en i något annat land - inte bara inom staden? Iaf vad jag läste i Metro för ett tag sedan.
Redskap: MacBook Pro och 24"-skärm
Server: Powermac Dual G4
-----------------------------------------------------------
Benis.se
Benjaminhasselgren.se

Användarvisningsbild
Flip_Chip
Inlägg: 233
Blev medlem: 2002-03-30 15:51:53
Ort: Umeå
Kontakt:

Inlägg av Flip_Chip » 2004-05-24 15:03:19

Förmodligen kommer vi få mer miljövänliga datorer och media, börjar visa sig tendenser på detta. Ergonomi kommer bli ännumer viktigt, datorer kommer generellt sätt bli mindre och låta mindre. Många saker i hemmet som är potentiella brandorsaker kommer vara uppkopplade mot databaser, tex strykjärn, spis etc kommer vara utrustade med grpsliknande-sändare som larmar oss på vårat jobb. Mer och mer kommer drivas på el då el är överlägsen bensin, etanol mm på en rad punkter. Såg inatt ett program där de fick upp ett elfordon i typ 353 km/h och snart kommer de gå ännu fortare då batterierna blir effektivare/mindre etc. Här i sverige har vi bl.a. utvecklat tunnfilmsbatterier som förhoppningsvis blir något stort.

Användarvisningsbild
Ang
Inlägg: 32
Blev medlem: 2004-04-28 19:17:49
Ort: Lövskogen

Inlägg av Ang » 2004-05-24 15:41:13

Tänker inte du på bränslceller som håller på att utvecklas istället för batterier? Bränslecellerna kan till skillnad från batterierna laddas på direkt genom att "tanka" vätgas i behållaren. Bränslecellerna har många många fler fördelar än batterierna och kan idag presterar ungefär lika bra som fossil-drivna bilar.
Nackdelen är dock att bränsleceller är kännsligt mot föroreningar samt att platinan som behövs för reaktionen mellan syr o vätgas kostar sjukligt mycket.
En personbil idag kommer ligga på 600 000kr pga material kostnaden.

Datorer kommer antagligen inte låta mindre pga att detta är en konsument fråga. Är vi konsumenter redo att betala mytcket mer för vatten-kylning än luft? Nej, det är vi inte.
Angående datorernas storlek så vet man inte om de kommer att bli mindre, och det är igen en konsumentfråga. Vill du betala mer för en liten dator där du knappt får in dina delar?
Men delarna kan byggas mindre, visst. Men då man prioriterar prestanda före storlek så kommer antagligen framtidens datorer ha samma storlek som idag. Idag kan man bygga ett grafikkort som är litet som en tumnagel och lika bra som VooDoo 1, men vem vill ha det?
Projektansvarig för chassi-bygget tillsammans med Frozen.

Användarvisningsbild
lither
Hedersbit
Inlägg: 9507
Blev medlem: 2002-03-09 21:12:13
Ort: Göteborg
Kontakt:

Inlägg av lither » 2004-05-24 19:07:09

bim skrev:Västtrafiks projekt skulle väl iofs vara så att man skulle ha en busskur här med en bildvägg och en i något annat land - inte bara inom staden? Iaf vad jag läste i Metro för ett tag sedan.
De har utvecklat idén, ja. Men den ska testas i Sverige först.

Jag håller helt med Ghlargh på den punkten om miljön. Men så fort människan börjar att inse att det finns bilar som drivs på <0,5 liter/milen så är vi ett steg i rätt riktning. Men då måste nog priserna på dessa bilar gå ner en aning också...
1. Nigger guy, two words which by themselves are harmless, but when combined they form a verbal missile of hate.
2. Vivaldi
3. Buffalos ...

niko
Inlägg: 284
Blev medlem: 2004-04-13 22:03:32
Ort: Skogen

Inlägg av niko » 2004-05-24 20:06:59

Är det ingen som har hört talas eller läst om spinntekniken?
eller om hur kvantmekaniken kanske kan användas till datorer?
((de här gäller inte bara datorer utan all elektronik som finns))


Spinnteknik.
Svenska... eller iaf svenska-danska forskare som håller på me de. dom e asglada:D
va bygger upp en dator idag? jo 0 och 1. etter och nollor... betyder två lägen. av eller på. 32^2, 64^2, 128^2 osv.
vad är då spinnteknik?
här har du TRE lägen. kommer inte ihåg exakt hur de funkar (ska läsa mer om de) men ja tror de va PÅ, AV och PÅ-AV.
det betyder 32^3, 64^3, 128^3 =)
forskarna föreställer sej datorer som är 10000 gårnger snabbare än dagens... och små som femkronor. drivs av kroppsvärma.
de ni:D

Kvantmekanik.
Einstein säger att inget kan röra sej fortare än ljuset. men är de hela sanningen? nope.
de här vet ja inte riktigt exakt hur dom ska kunna använda. inte ens forskarna själva tror ja :p
men de fungerar så iaf att information kan förflyttas direkt. och då menar ja DIREKT.
ska försöka förklara... fråga gärna om ja e oklar på nåt.
två partiklar som en gång i tiden varit förbundna påverkas av varandra. vi säger att vi använder en laserstråle. den kommer till ett prisma lr nåt och delas i två skilda strålar. strålen kommer från samma källa och sen delas den. en atom som sickar två av sina elektroner åt olika håll. eller kasnke delar elektronen ännu bättre :p .
iaf.. om du mäter upp ett visst spinn på den ena elektronen får den andra elektronen direkt motsatt spinn! dom kommunicerar alltså inte på nåt sätt. dom "vet" de. intressant? teorektisk skulle svarstid.. ping.. laddning.. vara = 0 sekunder. allt skulle finnas me en gång. erkänn grymt :p
men dom försök som gjorts och lyckats med är följande:
forskare har lyckats skicka information direkt. dom delar laserstråle så dom träffar varsin läsare/mottagare. stråle 1 och 2. sen skickar dom information till den ena läsaren. laserstrålen (1) får då ett visst spinn. den andra laserstrålen (2) får i samma ögonblick exakt samma spinn.
men .. klart de finns ett men =) den andra läsaren kan ju inte läsa informationen bara genom spinnet. den första läsaren måste alltså skicka signal om hur spinnet ska läsas för att man ska få fram informationen. den andra läsaren måste alltså ta emot en "nyckel" om hur informationen ska byggas upp. desvärre skickas denna signal då me ljusets hasitghet ...

hoppas de går att tyda .. ja e ingen forskare :D


men ljusets hastighet är gött långsamt egentligen ...
de vet alla som bor ute i skogen och vill kunna spela cs. dom tänker: aha sattelit. hehe .. men vilken ping sen.. informationen måste skickas från en server nån stans i världen. ut på nätet och till en lämplig station som skickar ut signalen i ryyymden till sattelit. och satteliten skickar tillbaks till nån nära station i sverige för att sen skickas till sin egen dator. hur kul är de me en halv sekund i ping?
och tänk när de e dåligt väder :p

Ljusets hastighet = 2.998*10^8 m/s
ungefär lika me 300 000 km/s


kommentarer och kretik ?peace
..:[Server]:.. AMD Athlon 2100+ . 512 DDR . 240 Gb Hdd . GeForce 4 64Mb . PSU SilverStone 300W
..:[Work]:.. AMD Athlon 64 3200+ . 1024 DDR . 650 Gb Hdd . ATi Radeon 9800xt 256 Mb . MSI k8t neo . PSU Tagan 480W
..:[Lap]:.. Acer Ferrari 3200LMi

Användarvisningsbild
Flip_Chip
Inlägg: 233
Blev medlem: 2002-03-30 15:51:53
Ort: Umeå
Kontakt:

Inlägg av Flip_Chip » 2004-05-24 20:19:08

Ang skrev:Tänker inte du på bränslceller som håller på att utvecklas istället för batterier?
"Tunnfilmsbatterier av litium och polymerer gör det möjligt att bygga elbilar som kan gå 20–30 mil mellan laddningarna. Den första industriella prototypen har nu presenterats i Frankrike." http://www.nyteknik.se/art/34860

I dagsläget så behöver man inte behöva betala mycket mer för en barebone än en vanlig dator. När produktionen av dessa mindre datorer ökar så kommer de bli billigare. Det är likadant som med utvecklingen av TFT-skärmar. Till slut så finns det ingen anledning att ha en fulltower. Generellt sätt kommer de större datorerna ersättas mer och mer av mindre. Det räcker faktiskt med en miditower för mig, jag har tidigare bara haft fulltower. Hdd-utvecklingen, hdd har blivit större och billigare så man behöver inte längre ha en massa hdd för att få en massa GB. Den utvecklingen har ökat medans annat varit konstant. En annan faktor är utvecklingen av SATA, vilket har gett mindre kablar och bättre luftflöde i datorerna. Finns fortfarande mycket att göra på flera områden då vi fortfarande dras med en gamla standarder i datorerna som skulle kunna ersättas med nyare, mindre och bättre. Om man kollar de senaste mässorna så är det främst små datorer de visar upp. För att höja prestandan på grafikkort så kommer det vara nödvändigt att få ner kretsarnas storlek, bara för att ett grafikkort är mindre så behöver det inte vara sämre. Kolla bara radeon 9800 vs. geforce fx och integrerade kretsar som presterar lika bra som fullstora grafikkort.

Utvecklingen på kylning fortskrider och blir bara bättre och bättre. Heatpipetekniken kommer bli bättre och bättre och blir förmodligen ersatt av något ännu bättre. Samtidigt utvecklas det processorer som producerar mindre värme, både AMD och Intel lånar nu kunskap från sin mobilprocessorertillverkning för att få ner värmen på vanliga processorer. Athlon64 är ett bra exempel på hur de lyckats få ner värmen genom att anpassa processorhastigheten för att inte producera värme i onödan. Idag går det köra en processor passivt om man vill, i framtiden kommer passiv kylning förmodligen bli ett krav då människor är less på datorer som väsnas. Enligt undersökning på sweclockers så vill ca 62% av användarna ha en tyst dator istället för en högprestanda dator som väsnas. http://www.sweclockers.com/html/polls.php

Användarvisningsbild
Ang
Inlägg: 32
Blev medlem: 2004-04-28 19:17:49
Ort: Lövskogen

Inlägg av Ang » 2004-05-24 21:09:41

Processorerna idag ligger på 80w och det ökar. (förr låg de kanske på 30w) Värmeutvecklingen stiger och detta kompenserar man med större fläktar. Vi har inte gått neråt utan uppåt i värmeutvecklingen. ;)

Fast jag tror ändå att barbone kommer bli nästa grej då man får allting inbyggt i modekortet och behöver inte en massa PCI platser. Jag och mina polare kommer antagligen köpa barbone:s i framtiden pga den trevliga storleken, men dock är kylningen på tok för kass.
Men grafikkort kommer knappast sänkas i storlek, eller processorer ellerhårddiskar eller CD-romer m.m.
Projektansvarig för chassi-bygget tillsammans med Frozen.

Användarvisningsbild
lither
Hedersbit
Inlägg: 9507
Blev medlem: 2002-03-09 21:12:13
Ort: Göteborg
Kontakt:

Inlägg av lither » 2004-05-24 21:14:00

CD-rom » mini-disc kommer aldrig att ske. Dock hejar jag på mp3-spelare fortfarande!
1. Nigger guy, two words which by themselves are harmless, but when combined they form a verbal missile of hate.
2. Vivaldi
3. Buffalos ...

Användarvisningsbild
Flip_Chip
Inlägg: 233
Blev medlem: 2002-03-30 15:51:53
Ort: Umeå
Kontakt:

Inlägg av Flip_Chip » 2004-05-25 0:37:02

Ang skrev:Processorerna idag ligger på 80w och det ökar. (förr låg de kanske på 30w) Värmeutvecklingen stiger och detta kompenserar man med större fläktar. Vi har inte gått neråt utan uppåt i värmeutvecklingen. ;)

Fast jag tror ändå att barbone kommer bli nästa grej då man får allting inbyggt i modekortet och behöver inte en massa PCI platser. Jag och mina polare kommer antagligen köpa barbone:s i framtiden pga den trevliga storleken, men dock är kylningen på tok för kass.
Men grafikkort kommer knappast sänkas i storlek, eller processorer ellerhårddiskar eller CD-romer m.m.
Det beror på vilka processorer du menar, menar du intels desktopprocessorer så stämmer det, främst Prescott som gör >100 watt.

På AMD-sidan har processorerna bara blivit kallare och kallare sedan Thunderbird. Hitills så är det nog enbart Athlon 64 3800+ som kommer upp i samma klass som den. AMD Opteron gör 30-55 watt. Många överklockare köper Amd Athlon XP-M 2400+ 35 w och sätter den i sin desktopdator. Jag själv har en Tbred som drar 1.4 volt default, ca 45 watt.

På den mobila sidan ser de ut så här: AMD Athlon XP-M (LV) 1700+ drar 25 watt och Intel Pentium-M 1600 MHz drar 24.5 watt. Mobil Celeron 2.5 GHz avger 35 watt.

De har lyckats rättsåbra med dubbla Opteron och barebone: http://www.hexus.net/content/reviews/re ... 9JRD03NzM=

Hade det varit möjligt för 5 år sedan? Tror inte det.

Användarvisningsbild
Branstrom
Hedersbit
Inlägg: 3487
Blev medlem: 2002-02-22 16:46:37
Ort: Härnösand
Kontakt:

Inlägg av Branstrom » 2004-05-25 9:48:13

http://en.wikipedia.org/wiki/Spintronics

Spinntronik heter det. Mycket spenande!
Fredrik Bränström. Blogg + portfolio, så småningom.

niko
Inlägg: 284
Blev medlem: 2004-04-13 22:03:32
Ort: Skogen

Inlägg av niko » 2004-05-25 16:38:39

Nim skrev:http://en.wikipedia.org/wiki/Spintronics

Spinntronik heter det. Mycket spenande!
okej så hette de :D
men de e ju väldigt intressant ... ja menar lither och dom andra kan ju glömma sina funderingar nästa isf :p
lr har ja fel?

länk från forskning.se
http://www.forskning.se/nyheter/default.asp?id=2645
för oss som inte kan engelska.
..:[Server]:.. AMD Athlon 2100+ . 512 DDR . 240 Gb Hdd . GeForce 4 64Mb . PSU SilverStone 300W
..:[Work]:.. AMD Athlon 64 3200+ . 1024 DDR . 650 Gb Hdd . ATi Radeon 9800xt 256 Mb . MSI k8t neo . PSU Tagan 480W
..:[Lap]:.. Acer Ferrari 3200LMi

Användarvisningsbild
lither
Hedersbit
Inlägg: 9507
Blev medlem: 2002-03-09 21:12:13
Ort: Göteborg
Kontakt:

Inlägg av lither » 2004-05-25 16:45:05

För 30 år sedan trodde man att människan i dag skulle bo på månen. Det enda som har hänt där är ytterligare nån resa och att man har kunnat köpa "falsk mark".
Spinntroniken om 30 år? Jag gissar på fortsatta drömresor och möjligheten att kunna köpa "falska datorer" (någon som vet vilken film jag talar om, där det luras folk hej vilt om att tro att en datorn kan prata med en?).
1. Nigger guy, two words which by themselves are harmless, but when combined they form a verbal missile of hate.
2. Vivaldi
3. Buffalos ...

niko
Inlägg: 284
Blev medlem: 2004-04-13 22:03:32
Ort: Skogen

Inlägg av niko » 2004-05-25 17:31:51

lither skrev:För 30 år sedan trodde man att människan i dag skulle bo på månen. Det enda som har hänt där är ytterligare nån resa och att man har kunnat köpa "falsk mark".
Spinntroniken om 30 år? Jag gissar på fortsatta drömresor och möjligheten att kunna köpa "falska datorer" (någon som vet vilken film jag talar om, där det luras folk hej vilt om att tro att en datorn kan prata med en?).
hehe du får ta ett annat exempel isf .. :p
månen. liksom de handlar om att flytta människor till en helt annan planet, helt annat liv. jämtör med att utveckla ny teknik till datorer?
fatta vilka kostnader de blir att bygga bas på månen? vem ska stå för de? usa har ju fullt upp me att kriga i irak ;D sen räcker de inte att en liten forskargrupp brinner för en sån grej. de måste bli större.
men liksom datorer... de rör allas intresse.
och du säger att för 30 år sen... månen ..
men forskare tror på spinntronik inom 10 år =)
..:[Server]:.. AMD Athlon 2100+ . 512 DDR . 240 Gb Hdd . GeForce 4 64Mb . PSU SilverStone 300W
..:[Work]:.. AMD Athlon 64 3200+ . 1024 DDR . 650 Gb Hdd . ATi Radeon 9800xt 256 Mb . MSI k8t neo . PSU Tagan 480W
..:[Lap]:.. Acer Ferrari 3200LMi

Användarvisningsbild
lither
Hedersbit
Inlägg: 9507
Blev medlem: 2002-03-09 21:12:13
Ort: Göteborg
Kontakt:

Inlägg av lither » 2004-05-25 19:33:31

Både är revolutionerande tekniker. Räcker inte det? Det finns ett par saker som jag fortfarande väntar på när det gäller utvecklingen av tekniken och det är teleportern och röntgenlinser.
1. Nigger guy, two words which by themselves are harmless, but when combined they form a verbal missile of hate.
2. Vivaldi
3. Buffalos ...

Användarvisningsbild
Ang
Inlägg: 32
Blev medlem: 2004-04-28 19:17:49
Ort: Lövskogen

Inlägg av Ang » 2004-05-25 20:37:39

Flip_Chip skrev:
Ang skrev:Processorerna idag ligger på 80w och det ökar. (förr låg de kanske på 30w) Värmeutvecklingen stiger och detta kompenserar man med större fläktar. Vi har inte gått neråt utan uppåt i värmeutvecklingen. ;)

Fast jag tror ändå att barbone kommer bli nästa grej då man får allting inbyggt i modekortet och behöver inte en massa PCI platser. Jag och mina polare kommer antagligen köpa barbone:s i framtiden pga den trevliga storleken, men dock är kylningen på tok för kass.
Men grafikkort kommer knappast sänkas i storlek, eller processorer ellerhårddiskar eller CD-romer m.m.
Det beror på vilka processorer du menar, menar du intels desktopprocessorer så stämmer det, främst Prescott som gör >100 watt.

På AMD-sidan har processorerna bara blivit kallare och kallare sedan Thunderbird. Hitills så är det nog enbart Athlon 64 3800+ som kommer upp i samma klass som den. AMD Opteron gör 30-55 watt. Många överklockare köper Amd Athlon XP-M 2400+ 35 w och sätter den i sin desktopdator. Jag själv har en Tbred som drar 1.4 volt default, ca 45 watt.

På den mobila sidan ser de ut så här: AMD Athlon XP-M (LV) 1700+ drar 25 watt och Intel Pentium-M 1600 MHz drar 24.5 watt. Mobil Celeron 2.5 GHz avger 35 watt.

De har lyckats rättsåbra med dubbla Opteron och barebone: http://www.hexus.net/content/reviews/re ... 9JRD03NzM=

Hade det varit möjligt för 5 år sedan? Tror inte det.
AMD sidan har inte blivit kallare. Min gammla T-bird 900 har inte samma värme-utveckling som min Barton. Men min Barton är kalalre pga att standarden i dagens kylare är mycket högre än vad det var då. Det jag menar är att man kan bygga kalla processorer, men då är de också slöa. Eftersom att prestanda är det viktigaste så kommer saker som värme och storlek i andra hand.

lither:
Allt handlar om det finns något att vinna utav det. Varför har man inte undersökt de enorma havsdjupen? Helt enkelt för att man tror inte att det finns något att hämta däreifrån. Hade man hittat otroliga metaller på månen som är överlägsna våra så hade vi haft en månbas idag.
Projektansvarig för chassi-bygget tillsammans med Frozen.

Användarvisningsbild
Flip_Chip
Inlägg: 233
Blev medlem: 2002-03-30 15:51:53
Ort: Umeå
Kontakt:

Inlägg av Flip_Chip » 2004-05-25 20:58:21

Ang skrev:
Flip_Chip skrev:
Ang skrev:Processorerna idag ligger på 80w och det ökar. (förr låg de kanske på 30w) Värmeutvecklingen stiger och detta kompenserar man med större fläktar. Vi har inte gått neråt utan uppåt i värmeutvecklingen. ;)

Fast jag tror ändå att barbone kommer bli nästa grej då man får allting inbyggt i modekortet och behöver inte en massa PCI platser. Jag och mina polare kommer antagligen köpa barbone:s i framtiden pga den trevliga storleken, men dock är kylningen på tok för kass.
Men grafikkort kommer knappast sänkas i storlek, eller processorer ellerhårddiskar eller CD-romer m.m.
Det beror på vilka processorer du menar, menar du intels desktopprocessorer så stämmer det, främst Prescott som gör >100 watt.

På AMD-sidan har processorerna bara blivit kallare och kallare sedan Thunderbird. Hitills så är det nog enbart Athlon 64 3800+ som kommer upp i samma klass som den. AMD Opteron gör 30-55 watt. Många överklockare köper Amd Athlon XP-M 2400+ 35 w och sätter den i sin desktopdator. Jag själv har en Tbred som drar 1.4 volt default, ca 45 watt.

På den mobila sidan ser de ut så här: AMD Athlon XP-M (LV) 1700+ drar 25 watt och Intel Pentium-M 1600 MHz drar 24.5 watt. Mobil Celeron 2.5 GHz avger 35 watt.

De har lyckats rättsåbra med dubbla Opteron och barebone: http://www.hexus.net/content/reviews/re ... 9JRD03NzM=

Hade det varit möjligt för 5 år sedan? Tror inte det.
AMD sidan har inte blivit kallare. Min gammla T-bird 900 har inte samma värme-utveckling som min Barton. Men min Barton är kalalre pga att standarden i dagens kylare är mycket högre än vad det var då. Det jag menar är att man kan bygga kalla processorer, men då är de också slöa. Eftersom att prestanda är det viktigaste så kommer saker som värme och storlek i andra hand.

lither:
Allt handlar om det finns något att vinna utav det. Varför har man inte undersökt de enorma havsdjupen? Helt enkelt för att man tror inte att det finns något att hämta däreifrån. Hade man hittat otroliga metaller på månen som är överlägsna våra så hade vi haft en månbas idag.
De flesta är överäns om att den processor som generellt sätt varit varmast är T-bird. Sedan kan vara avikelser pga olika steppningar, moderkortstemp som är felaktig etc. Anser du Opteron vara slö?

Användarvisningsbild
Ang
Inlägg: 32
Blev medlem: 2004-04-28 19:17:49
Ort: Lövskogen

Inlägg av Ang » 2004-05-25 21:27:38

Jag har inte kollat upp Opteron processorerna så jag vet inte om det du skriver stämmer.
Projektansvarig för chassi-bygget tillsammans med Frozen.

Skriv svar