Det intelligenta hemmet

Avdelningen för modifiering samt generell elektronik och teknik.
Skriv svar
Användarvisningsbild
r0ck0
Inlägg: 384
Blev medlem: 2003-11-13 11:57:10
Ort: Vänersborg
Kontakt:

Det intelligenta hemmet

Inlägg av r0ck0 » 2009-01-27 13:25:31

Efter en lunchdiskussion på jobbet, bestämde jag mig för att försöka automatisera en del grejer i hemmet.

De grejer jag tänkte använda mig av är:

Tellstick
Nexa-brytare
iMon Inside Fjärrkontroll
Logitech Harmony 555
Server med Windows 2003
Bluetooth-dongel

Tanken är att Tellsticken ska sitta i servern. Mha av den kan man styra Nexa-brytarna.
iMon-fjärren ska också sitta i servern och ska kunna styra Tellsticken. Fjärrkontrollens funktioner kommer läggas till i Harmonyn.
Bluetooth-dongeln ska användas för en rätt käck funktion. När min mobiltelefon kommer inom räckvid, ska strömmen till datorn/hemmabion slås på och Wake-On-LAN-signal skickas till datorn. När man går ut ska allt slås av igen.
Planen är att framöver ska även persiennerna kunna styras med Harmonyn/Tellsticken.

Allting kommer även att kunna styras via en webbapplikation, så jag kommer säkert på något roligt att fjärrstyra ;)

Vad tror ni? Har jag tagit mig vatten över huvudet eller har ni några förslag på fler/bättre saker jag kan göra?
Morpheus: Intel Core2Duo E8500 3.16GHz / 4GB / 2TB / DVD±RW / HD4850 512MB / 19"TFT+40"LCD
Smith: Athlon2600+ / 1024MB / 440GB /Geeforce 2MX32MB / 17"TFT
ASUS Eee PC 901: Atom 1.6GHz / 1GB / 20GB SSD / 8.9" TFT

Användarvisningsbild
ADiS
Inlägg: 5732
Blev medlem: 2003-04-04 22:24:03
Ort: Gävle
Kontakt:

Inlägg av ADiS » 2009-01-27 21:17:16

Det där låter väl bra tycker jag om än du har väldigt många komponenter vilket inte är så kul. Och billigt är det heller inte!

Jag köpte en HTC Diamond, hittade sedan en underbar mjukvara till Win Mobile. Man styr sina datorer med hjälp av WLAN. GUIn är underbar och det finns potential i den att bli ännu mer funktionsrik.
http://gbmsoftware.com/index.php?option ... 7&Itemid=9
Jag har lagt till en del i deras idebank så vi får se.
http://www.buildlog.eu - Din egna bygglogg på nätet

Användarvisningsbild
r0ck0
Inlägg: 384
Blev medlem: 2003-11-13 11:57:10
Ort: Vänersborg
Kontakt:

Inlägg av r0ck0 » 2009-01-27 21:30:04

ADiS skrev:Det där låter väl bra tycker jag om än du har väldigt många komponenter vilket inte är så kul. Och billigt är det heller inte!

Jag köpte en HTC Diamond, hittade sedan en underbar mjukvara till Win Mobile. Man styr sina datorer med hjälp av WLAN. GUIn är underbar och det finns potential i den att bli ännu mer funktionsrik.
http://gbmsoftware.com/index.php?option ... 7&Itemid=9
Jag har lagt till en del i deras idebank så vi får se.
Styra datorn är inte riktigt vad jag är ute efter. Jag vill kunna styra strömmen i min lägenhet. Som det är nu slår jag på strömmen till hemmabio osv med fjärrkontrollen till Nexa-brytarna och styr sedan hemmabion med Harmonyn. Om jag får allt att fungera, blir det en fjärrkontroll mindre ^^
Dessutom kommer jag kunna styra strömmen via ett webbgränsnitt. Då kan jag kontrollera strömmen från vilken dator/mobil som helst. Har inget direkt användningsområde för det nu, men det kommer :)

Det blir faktiskt inte så himla dyrt:
Tellstick 700 kr
Fjärrkontroll+förlängningskabel 500 kr
En till uppsättning Nexa-brytare (äger redan en) 199 kr

Resten äger jag redan, men det är inga stora summor jag lagt ut på det...
Morpheus: Intel Core2Duo E8500 3.16GHz / 4GB / 2TB / DVD±RW / HD4850 512MB / 19"TFT+40"LCD
Smith: Athlon2600+ / 1024MB / 440GB /Geeforce 2MX32MB / 17"TFT
ASUS Eee PC 901: Atom 1.6GHz / 1GB / 20GB SSD / 8.9" TFT

Användarvisningsbild
r0ck0
Inlägg: 384
Blev medlem: 2003-11-13 11:57:10
Ort: Vänersborg
Kontakt:

Inlägg av r0ck0 » 2009-01-28 23:24:59

Idag fick jag Tellsticken och börjat greja med den.
Har gjort en .bat-fil som skickar kommando till EventGhost att starta strömmen och starta datorn med Wake-On-LAN. En till .bat-fil skapades för att stänga av datorn (med programmet Poweroff) samt slå av strömmen.
De satte jag in i programmet BTprox, men jag stötte på ett hinder...W2k3 stöder inte Bluetooth :(
Har suttit i flera timmar och försökt få det att fungera. Antingen får jag byta operativsystem eller glömma hela BT-biten av projektet.

Jag känner mig dock positiv till mina övriga idéer. Har dessutom kommit på en idé om en väckarklocka. Ska bara fundera över hur jag ska lösa snooze och avstängning rent praktiskt.
Morpheus: Intel Core2Duo E8500 3.16GHz / 4GB / 2TB / DVD±RW / HD4850 512MB / 19"TFT+40"LCD
Smith: Athlon2600+ / 1024MB / 440GB /Geeforce 2MX32MB / 17"TFT
ASUS Eee PC 901: Atom 1.6GHz / 1GB / 20GB SSD / 8.9" TFT

Användarvisningsbild
ADiS
Inlägg: 5732
Blev medlem: 2003-04-04 22:24:03
Ort: Gävle
Kontakt:

Inlägg av ADiS » 2009-01-28 23:49:34

Det jag menade var att den där mjukvaran har en server-del. Med klient-delen ansluter man man till servern från mobilen genom WLAN. Utökar man mjukvaran så kan man styra strömmen från "server" genom bara mobilen. Det var min tanke. Då har man bara en "fjärr". Eller så fixar man en PDA och installerar på den så har man i princip samma sak.

Du har ju en bra ide men allt för många steg för att få det hela att fungera. Utvecklar du ditt system lite mer så är du inne på intelligenta hem.
http://www.buildlog.eu - Din egna bygglogg på nätet

Användarvisningsbild
übermensch
Hedersbit
Inlägg: 3190
Blev medlem: 2002-03-08 0:03:05
Ort: Kista
Kontakt:

Inlägg av übermensch » 2009-01-29 6:09:03

r0ck0 skrev:Idag fick jag Tellsticken och börjat greja med den.
Har gjort en .bat-fil som skickar kommando till EventGhost att starta strömmen och starta datorn med Wake-On-LAN. En till .bat-fil skapades för att stänga av datorn (med programmet Poweroff) samt slå av strömmen.
De satte jag in i programmet BTprox, men jag stötte på ett hinder...W2k3 stöder inte Bluetooth :(
Har suttit i flera timmar och försökt få det att fungera. Antingen får jag byta operativsystem eller glömma hela BT-biten av projektet.

Jag känner mig dock positiv till mina övriga idéer. Har dessutom kommit på en idé om en väckarklocka. Ska bara fundera över hur jag ska lösa snooze och avstängning rent praktiskt.
Varför behöver du windows server öht? Du använder väl inte IIS eller något annat windows server-specifikt?
In cars several processors are connected by a bus

Användarvisningsbild
r0ck0
Inlägg: 384
Blev medlem: 2003-11-13 11:57:10
Ort: Vänersborg
Kontakt:

Inlägg av r0ck0 » 2009-01-29 8:17:16

ADiS skrev:Det jag menade var att den där mjukvaran har en server-del. Med klient-delen ansluter man man till servern från mobilen genom WLAN. Utökar man mjukvaran så kan man styra strömmen från "server" genom bara mobilen. Det var min tanke. Då har man bara en "fjärr". Eller så fixar man en PDA och installerar på den så har man i princip samma sak.

Du har ju en bra ide men allt för många steg för att få det hela att fungera. Utvecklar du ditt system lite mer så är du inne på intelligenta hem.
Jo, jag förstår hur du menar. Fast då kan jag styra strömmen med mobilen, men måste fortfarande ha Harmonyn för att styra hemmabion.
Jag har redan fått allting att fungera med tangentbordskombinationer, så steget till att styra med IR-kontroll kommer ju bli minimalt. Var hur enkelt som helst ^^
übermensch skrev:Varför behöver du windows server öht? Du använder väl inte IIS eller något annat windows server-specifikt?
Just nu gör jag inte det, men jag jobbar som datorlärare och har tänkt använda servern till att testa olika grejer. Fast jag kom precis på att det skulle jag ju lika gärna kunna göra med VMWare. Får nog bli till att installera XP istället :)
Morpheus: Intel Core2Duo E8500 3.16GHz / 4GB / 2TB / DVD±RW / HD4850 512MB / 19"TFT+40"LCD
Smith: Athlon2600+ / 1024MB / 440GB /Geeforce 2MX32MB / 17"TFT
ASUS Eee PC 901: Atom 1.6GHz / 1GB / 20GB SSD / 8.9" TFT

Användarvisningsbild
r0ck0
Inlägg: 384
Blev medlem: 2003-11-13 11:57:10
Ort: Vänersborg
Kontakt:

Inlägg av r0ck0 » 2009-02-09 10:42:31

Nu har jag installerat om servern och upptäckt att min BlueTooth-dongel beter sig aningen knasigt...

För att testa lite konfigurerade jag EventGhost med knapptryckningar istället för BTProx.

När jag trycker CTRL+ALT+H startar strömmen till datorn, Wake-On-LAN-signal skickas och strömmen till hemmabion slås på.

När jag trycker CTRL+ALT+B stängs datorn av med hjälp av Poweroff, strömmen slås av till datorn, hemmabion och en skåpsbelysning i vardagsrummet.

Något jag upptäckte var att man kan inte stänga av flera uttag samtidigt, så jag var tvungen att lägga in en fördröjning på 1 s.

Nu ska jag bara köpa en ny dongel och en fjärrkontroll till datorn, så kan projektet gå vidare...
Morpheus: Intel Core2Duo E8500 3.16GHz / 4GB / 2TB / DVD±RW / HD4850 512MB / 19"TFT+40"LCD
Smith: Athlon2600+ / 1024MB / 440GB /Geeforce 2MX32MB / 17"TFT
ASUS Eee PC 901: Atom 1.6GHz / 1GB / 20GB SSD / 8.9" TFT

Blaxxor
Inlägg: 9
Blev medlem: 2004-07-27 1:57:52

Inlägg av Blaxxor » 2009-02-15 17:29:55

Intressant tråd. Hur går det för dig ? :)

Användarvisningsbild
r0ck0
Inlägg: 384
Blev medlem: 2003-11-13 11:57:10
Ort: Vänersborg
Kontakt:

Inlägg av r0ck0 » 2009-02-15 21:08:18

Blaxxor skrev:Intressant tråd. Hur går det för dig ? :)
Det går sådär. Som sagt krånglar min BT-dongel och jag har inte köpt någon fjärrkontroll heller. Dessutom strulade det lite med WOL.
Som det är nu så startar/avslutar jag dator och hemmabio via mobilens browser. Det är inte jättesmidigt, men det fungerar...

Om jag bara hittar en fjärrkontroll som ser bra ut och får beställt en ny dongel, kommer det hända en hel del mer ^^
Morpheus: Intel Core2Duo E8500 3.16GHz / 4GB / 2TB / DVD±RW / HD4850 512MB / 19"TFT+40"LCD
Smith: Athlon2600+ / 1024MB / 440GB /Geeforce 2MX32MB / 17"TFT
ASUS Eee PC 901: Atom 1.6GHz / 1GB / 20GB SSD / 8.9" TFT

Användarvisningsbild
r0ck0
Inlägg: 384
Blev medlem: 2003-11-13 11:57:10
Ort: Vänersborg
Kontakt:

Inlägg av r0ck0 » 2009-03-04 12:14:31

BTprox som jag tänkte använda för att automatiskt starta/stänga av allt, fungerade riktigt dåligt. Den sa hela tiden att min mobil inte var inom räckhåll när jag visste att den var ansluten (kunde överföra filer osv).

Någon som vet något liknande program? Det ska alltså köra en .bat-fil när en BT-enhet kommer inom räckhåll...
Morpheus: Intel Core2Duo E8500 3.16GHz / 4GB / 2TB / DVD±RW / HD4850 512MB / 19"TFT+40"LCD
Smith: Athlon2600+ / 1024MB / 440GB /Geeforce 2MX32MB / 17"TFT
ASUS Eee PC 901: Atom 1.6GHz / 1GB / 20GB SSD / 8.9" TFT

Användarvisningsbild
Fenix
Hedersbit
Inlägg: 6235
Blev medlem: 2002-03-08 2:55:18
Ort: Mölndal
Kontakt:

Re: Det intelligenta hemmet

Inlägg av Fenix » 2009-03-30 23:44:26

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... 0397477935

ett alternativ, som dock inte är billigt..
What is Odyssey5?

www.roaddogs.se

Användarvisningsbild
snigel
Hedersbit
Inlägg: 9625
Blev medlem: 2002-03-08 15:06:33
Ort: Göteborg

Re: Det intelligenta hemmet

Inlägg av snigel » 2009-03-31 14:19:27

Detta kanske är något som passar för dig? Dovado har en 3G-router som stödjer tellstick. Detta gör att du kan styra saker genom att skicka sms till den eller använda webinterfacet.
Du kan läsa mer här och se en demovideo:
http://www.dovado.com/tellstick.html
http://sniglom.blogspot.com
Work |i5 760@4.2GHz|16GB|P55|GTX 670|850 500GB|Xonar D2|2TB
Extra |q9550@3.4GHz|8GB|P45|GTX 670|830 256GB|Audigy 2
MacB.|p8600@2.4GHz|8GB|320m|BX100 500GB
Serve|c1037@1.8GHz|8GB|NM70|X25-M 80GB|Seagate 4TB

Användarvisningsbild
r0ck0
Inlägg: 384
Blev medlem: 2003-11-13 11:57:10
Ort: Vänersborg
Kontakt:

Re: Det intelligenta hemmet

Inlägg av r0ck0 » 2009-03-31 15:08:19

Fenix skrev:http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... 0397477935

ett alternativ, som dock inte är billigt..
Det såg fräckt ut, men "inte billigt" sänker det ;)
snigel skrev:Detta kanske är något som passar för dig? Dovado har en 3G-router som stödjer tellstick. Detta gör att du kan styra saker genom att skicka sms till den eller använda webinterfacet.
Du kan läsa mer här och se en demovideo:
http://www.dovado.com/tellstick.html
Det var en ganska smidig lösning, men eftersom jag kan styra Tellsticken via webbläsaren, kommer jag ju redan åt den var jag än är. Känns ju inte värt att köpa in mer prylar än nödvändigt :P

Nu har jag faktiskt kommit på en lösning för hur servern ska känna av om min mobil är närvarande eller inte. Jag ska göra ett VBscript som pingar mobilen (WLAN integrerat i telefonen). Jag har inte orkat sätta mig och knacka kod, men nu är det snart påsklov ^^
Morpheus: Intel Core2Duo E8500 3.16GHz / 4GB / 2TB / DVD±RW / HD4850 512MB / 19"TFT+40"LCD
Smith: Athlon2600+ / 1024MB / 440GB /Geeforce 2MX32MB / 17"TFT
ASUS Eee PC 901: Atom 1.6GHz / 1GB / 20GB SSD / 8.9" TFT

Användarvisningsbild
Gnuet
Inlägg: 3736
Blev medlem: 2003-04-06 14:20:38
Ort: Savannen, Stockholm
Kontakt:

Re: Det intelligenta hemmet

Inlägg av Gnuet » 2009-04-14 19:35:55

Tycker att bluetooth är en bättre idé än wifi, tänk om någon skulle råka få ditt telefon-ip på datorn/mobilen när dom var hemma hos dig ;)

//C
iDon't care about your problems.

Användarvisningsbild
r0ck0
Inlägg: 384
Blev medlem: 2003-11-13 11:57:10
Ort: Vänersborg
Kontakt:

Re: Det intelligenta hemmet

Inlägg av r0ck0 » 2009-04-14 20:24:27

Gnuet skrev:Tycker att bluetooth är en bättre idé än wifi, tänk om någon skulle råka få ditt telefon-ip på datorn/mobilen när dom var hemma hos dig ;)

//C
Jag håller med om att BT är bättre, men jag har inte hittat något program som fungerar.
Däremot kommer jag inte att ha några problem med att någon annan får mitt IP, eftersom jag lägger en reservation i DHCP-servern...

Däremot har jag stött på lite andra problem, eftersom både min mobil med WLAN och min universalfjärr har gått sönder. Däremot har jag fått min fjärrkontroll till datorn som inte verkar fungera om man inte är inloggad. Står lite still just nu mao...
Morpheus: Intel Core2Duo E8500 3.16GHz / 4GB / 2TB / DVD±RW / HD4850 512MB / 19"TFT+40"LCD
Smith: Athlon2600+ / 1024MB / 440GB /Geeforce 2MX32MB / 17"TFT
ASUS Eee PC 901: Atom 1.6GHz / 1GB / 20GB SSD / 8.9" TFT

Skriv svar