God bjudmiddag
God bjudmiddag
Fyller år på lördag och ska bjuda hem folk (~10 pers). Behöver tips om mat som man kan bjuda på. Det ska vara något smaskigt. Krångliga recept är inga problem för jag hanterar det mesta i köket utan problem.
Tips tips tips!!
Tips tips tips!!
http://www.buildlog.eu - Din egna bygglogg på nätet
Laga lasange, det är smidigt att laga när man har många gäster och så är det bara att stoppa in det i ugnen när gästerna kommer. Något som är riktigt gott till då är färskt bröd, jag kan ju tipsa om foccacia. Det finns ett riktigt bra halvfabrikat i butiken där mjölet redan är blandat så allt man behöver är jäst, vatten, olivolja och fyllningen (oliver och soltorkade tomater är gott).
Fråga smart "Den som spar han har, men inte roligt"
Praxidike: Q9550/8GB/5180GB/DVD±RW/GTX760/24"TFT
Io: P-M 1,73/2GB/1000GB/DVD±RW/15"TFT
U32U: E-450 1,65/8GB/64GB SSD/HD6320/13,3"TFT
Kale: E6550/4GB/640GB/46"LED
Praxidike: Q9550/8GB/5180GB/DVD±RW/GTX760/24"TFT
Io: P-M 1,73/2GB/1000GB/DVD±RW/15"TFT
U32U: E-450 1,65/8GB/64GB SSD/HD6320/13,3"TFT
Kale: E6550/4GB/640GB/46"LED
Gamla tips fungerar än.
nem wrote:En högre stekpanna kallas traktörpanna har jag för mig.
Perfekt att göra såser i.
Som den här till exempel:
Efter att man stekt köttet i pannan så låter man skyn vara kvar. I den häller man Creme Fraiche, så mycket man nu vill ha beroende på hur många som äter. Sen rör man i en skvätt torr vermouth, lite soja, beroende på hur mycket sälta man vill ha. När den nästan är klar (ett par små bubblor) så tillsätter man skivade gröna oliver med lämplig fyllning (både paprika och citron fungerar bra, mandel och ansjovis sämre) och låter den sjuda väldigt kort under ordentlig omrörning.
Garnera med lite krasse innan servering.
Fungerar bra med fläskfile eller kalv, gärna i medaljonger. Sen måste man nästan ha ris eller couscous till, potatis fungerar dåligt.
Sen måste det paras med ett gott och kraftigt rödvin.
Smaklig spis, och snåla inte med spriten. :)
"Rightful liberty is unobstructed action according to our will within limits drawn around us by the equal rights of others."- Thomas Jefferson
Rekommenderar dessa tre.
http://www.bulldozer.nu/uttryck/recept26.html
Går även att göra med mozarella, creme bonjour eller chevre (allt efter smak) Om man vill kan man skippa burksoppan. Och om man har skippat burksoppan kan man linda in kycklingfiléerna med bacon och pensla med olivolja. (Glöm inte att lägga i rikligt med timjan).
http://www.bulldozer.nu/uttryck/recept10.html
http://www.bulldozer.nu/uttryck/recept14.html
JAAA! vi har äntligen fått DNS-ompekning av danskjävlarna förresten
http://www.bulldozer.nu/uttryck/recept26.html
Går även att göra med mozarella, creme bonjour eller chevre (allt efter smak) Om man vill kan man skippa burksoppan. Och om man har skippat burksoppan kan man linda in kycklingfiléerna med bacon och pensla med olivolja. (Glöm inte att lägga i rikligt med timjan).
http://www.bulldozer.nu/uttryck/recept10.html
http://www.bulldozer.nu/uttryck/recept14.html
JAAA! vi har äntligen fått DNS-ompekning av danskjävlarna förresten
Last edited by Big_Bird on 2005-03-28 17:09:00, edited 1 time in total.
Till den det berör: det som du ser skrivet ovan är min åsikt. Den är inte nödvändigtvis sann, objektiv eller absolut. Jag skiter fullständigt i vad du tycker om hur den är formulerad.
Någon av dom här kanske passar:
grillad fisk med avocado och romröra
Fläskfilé med grönpepparsås och potatiskaka
grillad lammfilé på grönsaksbädd
Grillad kycklingfilé med persilje- & vitlökssås
ryggbiff med pasta och pesto
Blir du intresserad så pm:ar jag recepten
grillad fisk med avocado och romröra
Fläskfilé med grönpepparsås och potatiskaka
grillad lammfilé på grönsaksbädd
Grillad kycklingfilé med persilje- & vitlökssås
ryggbiff med pasta och pesto
Blir du intresserad så pm:ar jag recepten
Stacker:X2 4200+/DFI ultra-D/1024mb/37gb raptor/7800gt/1TB
Köp sojagranulat och gör tacosfärs (vegan)..Najze wrote:Ni har gett några smaskiga tips. Dock är ju t.ex lammstek inte att tänka på till 10 pers. Min plånbok som student säger nej.
Har just fått reda på att en är vegetarian, så då kan ju Tacos funka (utan köttfärs för henne?)..
Man köper en tetra med krossade tomater, sojagranulat och tacoskrydda
Kokar upp tomaterna i en djup stekpanna och lägg i sojagranulat.
Koka upp och låt koka i någon minut bara. Krydda efter behag och häll därefter i tacoskryddan. Värva med vatten (konsistensen är upp till dig..)
Tacoskrydda köper på påse och kostar ca 12 kronor. Tänk på att en påse är till för ca 300gr köttfärs, och sojagranulatet kan bli ganska kryddstarkt av en sådan påse om du följer mitt recept!
- ca 4 dl granulat till 400gr tomatkross
"Liksom Giraffen har lång hals kan man inte svänga vänster med ett kylskåp"
Köttfärspaj är underbart gott och väldigt lätt att göra.
En stor paj (ca. 6-8 port.):
ca. 400 g köttfärs (för vegetarisk paj användes 300 quornfärs p.g.a att den ej krymper)
1-2 hackade paprikor
1 burk/låda passerade tomater (gärna en kryddad med basilika)
ca. 1 halv tub tomatpuré
creme fraiche
hackad basilika och gärna lite persilja
ordentligt med lökpulver eller 2 finhackade gula lökar
1-2 buljongtärningar (gärna lite extra buljong vid vegetarisk paj)
en skvätt worchestersauce (inte nödvändigt)
chilipulver eller hackad chili
salt
peppar
några pressade vitlöksklyftor om man nu gillar sånt skit
mycket riven ost (t.ex. cheddar)
Pajdeg:
ca. 100g margarin
3dl vetemjöl
2-3 msk vatten
(gör degen på måfå tills den blir arbetsduglig)
Blanda degen (går bra för hand) innan du gör köttfärsblandningen
och lägg den sedan i kylen en timme ca.
Bryn sedan köttfärsen och blanda i resten ungefär i den ordningen jag skrivit. Det är inte så noga.
Låt sedan den färdiga blandningen puttra ett bra tag så att allt blandas ordentligt.
Sedan arbetar du ut pajdegen i en normalstor pajform.
Förgrädda pajdegen ca. 10 min på 200 grader (håll koll så den inte blir mörk, det är alltid skillnad på ugnar.
Häll i köttfärsblandningen och strö massor med riven ost över.
Den godaste enligt mig är cheddar, men även prästost är ok.
Osten skall iallafall vara smakrik.
Grädda sedan i ugnen på 200 grader i ca. 15 min, tills den fått en fin färg.
Paj är så perfekt om man ska ha fest då man kan förbereda dom.
Du kan då göra allt dagen innan utom den sista gräddningen och bara ta fram pajerna ur kylen en kvart innan ni ska käka
En stor paj (ca. 6-8 port.):
ca. 400 g köttfärs (för vegetarisk paj användes 300 quornfärs p.g.a att den ej krymper)
1-2 hackade paprikor
1 burk/låda passerade tomater (gärna en kryddad med basilika)
ca. 1 halv tub tomatpuré
creme fraiche
hackad basilika och gärna lite persilja
ordentligt med lökpulver eller 2 finhackade gula lökar
1-2 buljongtärningar (gärna lite extra buljong vid vegetarisk paj)
en skvätt worchestersauce (inte nödvändigt)
chilipulver eller hackad chili
salt
peppar
några pressade vitlöksklyftor om man nu gillar sånt skit
mycket riven ost (t.ex. cheddar)
Pajdeg:
ca. 100g margarin
3dl vetemjöl
2-3 msk vatten
(gör degen på måfå tills den blir arbetsduglig)
Blanda degen (går bra för hand) innan du gör köttfärsblandningen
och lägg den sedan i kylen en timme ca.
Bryn sedan köttfärsen och blanda i resten ungefär i den ordningen jag skrivit. Det är inte så noga.
Låt sedan den färdiga blandningen puttra ett bra tag så att allt blandas ordentligt.
Sedan arbetar du ut pajdegen i en normalstor pajform.
Förgrädda pajdegen ca. 10 min på 200 grader (håll koll så den inte blir mörk, det är alltid skillnad på ugnar.
Häll i köttfärsblandningen och strö massor med riven ost över.
Den godaste enligt mig är cheddar, men även prästost är ok.
Osten skall iallafall vara smakrik.
Grädda sedan i ugnen på 200 grader i ca. 15 min, tills den fått en fin färg.
Paj är så perfekt om man ska ha fest då man kan förbereda dom.
Du kan då göra allt dagen innan utom den sista gräddningen och bara ta fram pajerna ur kylen en kvart innan ni ska käka
- lord_vasagos
- Posts: 4075
- Joined: 2002-11-01 6:23:59
- Location: falun
- lord_vasagos
- Posts: 4075
- Joined: 2002-11-01 6:23:59
- Location: falun
är 350 spänn dyrtNajze wrote:Har räknat lite på vad det kommer att kosta och tacos landar på strax över 400 kr exkl chips och dylikt för 50 kr.
Grillspett med potatisgratäng och tsatsiki går runt på 350 kr, lite illa att det ska vara så himla dyrt.
klarar du inte av det så bjud på makaroner och korv
Stacker:X2 4200+/DFI ultra-D/1024mb/37gb raptor/7800gt/1TB