Tips på middagsmat

Här får ni fråga, tipsa eller prata om det mesta.
User avatar
ADiS
Posts: 5732
Joined: 2003-04-04 22:24:03
Location: Gävle
Contact:

Post by ADiS »

Najze wrote:
ADiS wrote:Kika in här så hittar du mer än vad du behöver ;)
Att bli lockad av textrader är svårt, så du får gärna tipsa om vad för middagar där som är värda att testa.
Aha ok, jadu... Allt är ju gott! (nästan) :)
Det är ju bara att läsa recepten och känner man att magen kurrar så lagar man det bara ;)
http://www.buildlog.eu - Din egna bygglogg på nätet
User avatar
Najze
Hedersbit
Posts: 4992
Joined: 2002-03-09 13:14:24
Location: Mölndal

Post by Najze »

lither wrote:Nyss åt vi en favorit i repris:

Kyckling i parmaskinka och balsamsås (receptet är taget från Arla).
Provade meloncider till det för första gången. Funkade utmärkt.
Står på Arlas hemsida att man ska ha frästa grönsaker till. Vad brukar du köra för sort? Inget ris till, för det känns lite tamt med bara grönsaker till?
User avatar
lither
Hedersbit
Posts: 9507
Joined: 2002-03-09 21:12:13
Location: Göteborg
Contact:

Post by lither »

Najze wrote:
lither wrote:Nyss åt vi en favorit i repris:

Kyckling i parmaskinka och balsamsås (receptet är taget från Arla).
Provade meloncider till det för första gången. Funkade utmärkt.
Står på Arlas hemsida att man ska ha frästa grönsaker till. Vad brukar du köra för sort? Inget ris till, för det känns lite tamt med bara grönsaker till?
Vi kör med ris och en härlig, standardsallad. Melon funkar mycket väl i.
1. Nigger guy, two words which by themselves are harmless, but when combined they form a verbal missile of hate.
2. Vivaldi
3. Buffalos ...
User avatar
Najze
Hedersbit
Posts: 4992
Joined: 2002-03-09 13:14:24
Location: Mölndal

Post by Najze »

lither wrote:
Najze wrote:
lither wrote:Nyss åt vi en favorit i repris:

Kyckling i parmaskinka och balsamsås (receptet är taget från Arla).
Provade meloncider till det för första gången. Funkade utmärkt.
Står på Arlas hemsida att man ska ha frästa grönsaker till. Vad brukar du köra för sort? Inget ris till, för det känns lite tamt med bara grönsaker till?
Vi kör med ris och en härlig, standardsallad. Melon funkar mycket väl i.
Ska ta och testa det någon dag :)
User avatar
Ijey
Posts: 522
Joined: 2005-03-16 10:42:45
Location: Göteborg

Post by Ijey »

Som nån sa innan bacon inlindad kyckling!
Men använd lårfiléer i stället för vanliga filéer, det blir mycket godare och framförallt behändigare!

Sen är ju köttfärsbiffar grymt gott.
Ta bara köttfärs, forma, smaksätt med Caj P. grillolja med honungssmak och stek dem!
Vattnas i munnen! :P
Tidigare calle909
User avatar
wille
Posts: 4039
Joined: 2002-03-10 19:08:58
Location: Göteborg, bor i Luleå
Contact:

Post by wille »

http://allrecipes.com/

Vilken det för övrigt finns en underbar mac-widget till.
"...det spelar ingen roll hur många gånger du lyckas få med "pseudo-" i svaret"
Vägen mot perfektion
User avatar
Najze
Hedersbit
Posts: 4992
Joined: 2002-03-09 13:14:24
Location: Mölndal

Post by Najze »

calle909 wrote:Sen är ju köttfärsbiffar grymt gott.
Ta bara köttfärs, forma, smaksätt med Caj P. grillolja med honungssmak och stek dem!
Vattnas i munnen! :P
Hehe, jag läste "Caj P" som Cayenne Peppar. Skulle kanske blivit lite tokigt ;)
User avatar
<skalman>
Posts: 2302
Joined: 2003-04-02 19:02:49

Post by <skalman> »

Najze wrote:
calle909 wrote:Sen är ju köttfärsbiffar grymt gott.
Ta bara köttfärs, forma, smaksätt med Caj P. grillolja med honungssmak och stek dem!
Vattnas i munnen! :P
Hehe, jag läste "Caj P" som Cayenne Peppar. Skulle kanske blivit lite tokigt ;)
kan säkert funka det med ;), bara man inte tar så himla mycket.
Stacker:X2 4200+/DFI ultra-D/1024mb/37gb raptor/7800gt/1TB
User avatar
derfian
Posts: 472
Joined: 2004-02-13 0:18:46
Location: Dorotea / Linköping
Contact:

Post by derfian »

Kasslergryta
ca. 3-4 portioner
Tidsåtgång: 20-30 minuter.
  • 1/2 - 1/3 purjolök (enligt tycke)
    2 paprikor (valfri färg)
    2 äpplen
    500g kassler
    ca 3 dl lätt creme fraiche
    curry
    cayennepeppar
Skölj och hacka purjolök. Fräs i en gryta
Tärna och tillsätt paprika och äpple, krydda med curry och cayennepeppar. Låt stå på värme några minuter så kryddorna går i in äpplena och paprikan.
Tärna och tillsätt kassler och creme fraiche, låt stå och puttra några minuter.
Smaka av med extra curry och cayennepeppar vid behov. Det är meningen att det skall vara lite sting i grytan.

Serveras förslagsvis med ris.
Last edited by derfian on 2005-12-06 8:49:54, edited 1 time in total.
User avatar
Ijey
Posts: 522
Joined: 2005-03-16 10:42:45
Location: Göteborg

Post by Ijey »

cayennepeppar grillolja med honungssmak?
Funkar nog.....INTE ;D
Tidigare calle909
User avatar
Najze
Hedersbit
Posts: 4992
Joined: 2002-03-09 13:14:24
Location: Mölndal

Post by Najze »

Tackar för förslagen hittills, det är bara att ösa på!

Håller just nu på att göra "Kyckling i parmaskinka och balsamsås" som jag fick recept av från lither. Blev lite chockad över att 5 skivor parmaskinka kostade 40 spänn dock ;)
User avatar
<skalman>
Posts: 2302
Joined: 2003-04-02 19:02:49

Post by <skalman> »

Najze wrote:Tackar för förslagen hittills, det är bara att ösa på!

Håller just nu på att göra "Kyckling i parmaskinka och balsamsås" som jag fick recept av från lither. Blev lite chockad över att 5 skivor parmaskinka kostade 40 spänn dock ;)
låter mer som finmat på en helg med tanke på priset kanske =)
Stacker:X2 4200+/DFI ultra-D/1024mb/37gb raptor/7800gt/1TB
User avatar
Najze
Hedersbit
Posts: 4992
Joined: 2002-03-09 13:14:24
Location: Mölndal

Post by Najze »

<Skalman> wrote:
Najze wrote:Tackar för förslagen hittills, det är bara att ösa på!

Håller just nu på att göra "Kyckling i parmaskinka och balsamsås" som jag fick recept av från lither. Blev lite chockad över att 5 skivor parmaskinka kostade 40 spänn dock ;)
låter mer som finmat på en helg med tanke på priset kanske =)
Ja absolut. Man borde nog kunna ersätta det med någon annan sorts skinka som är billigare.

Det var väldigt gott iallafall!
User avatar
maciato
Posts: 1798
Joined: 2002-03-17 20:14:24
Location: Gothenburg
Contact:

Post by maciato »

Najze wrote:
<Skalman> wrote:
Najze wrote:Tackar för förslagen hittills, det är bara att ösa på!

Håller just nu på att göra "Kyckling i parmaskinka och balsamsås" som jag fick recept av från lither. Blev lite chockad över att 5 skivor parmaskinka kostade 40 spänn dock ;)
låter mer som finmat på en helg med tanke på priset kanske =)
Ja absolut. Man borde nog kunna ersätta det med någon annan sorts skinka som är billigare.

Det var väldigt gott iallafall!
Parman har ju karatkeristisk smak i och med att den lufttorkats. Men finns lite andra "surrogat" skinkor, kommer inte ihåg namnen dock, men du kan ju alltid ta vanlig skinka, fast tillägg gärna någon söt glaice, eventuellt spad från annanas eller liknande samt kryddor ... blir skum och torr smak annars...
User avatar
<skalman>
Posts: 2302
Joined: 2003-04-02 19:02:49

Post by <skalman> »

prousiutto bör funka, felstavat som fan men det får ni ta :D

edit: Prosciutto stavades det.
Stacker:X2 4200+/DFI ultra-D/1024mb/37gb raptor/7800gt/1TB
User avatar
Gnuet
Posts: 3736
Joined: 2003-04-06 14:20:38
Location: Savannen, Stockholm
Contact:

Post by Gnuet »

Oj, matlagning som är så kul och inspirerande! Jag brukar sällan laga samma mat, med undantag för min GRYMMA biffstroganoff då ;) Men jag håller med, ibland är det jävligt svårt att få inspiration men då finns ju Tasteline och Arla till hands :)

Kom ihåg, mat behöver inte vara avancerat för att vara vardagslyxigt!
iDon't care about your problems.
User avatar
lither
Hedersbit
Posts: 9507
Joined: 2002-03-09 21:12:13
Location: Göteborg
Contact:

Post by lither »

calle909 wrote:Som nån sa innan bacon inlindad kyckling!
Men använd lårfiléer i stället för vanliga filéer, det blir mycket godare och framförallt behändigare!
Bacon är inte alls samma sak som parmaskinka.
Men om man nu skulle välja bacon skulle jag byta ut såsen.

För övrigt går filéer hur bra som helst. Smakskillnaden förstår jag mig inte på alls.
1. Nigger guy, two words which by themselves are harmless, but when combined they form a verbal missile of hate.
2. Vivaldi
3. Buffalos ...
User avatar
maciato
Posts: 1798
Joined: 2002-03-17 20:14:24
Location: Gothenburg
Contact:

Post by maciato »

lither wrote:
calle909 wrote:Som nån sa innan bacon inlindad kyckling!
Men använd lårfiléer i stället för vanliga filéer, det blir mycket godare och framförallt behändigare!
Bacon är inte alls samma sak som parmaskinka.
Men om man nu skulle välja bacon skulle jag byta ut såsen.

För övrigt går filéer hur bra som helst. Smakskillnaden förstår jag mig inte på alls.
Bacon är grymt, underskattat, mest som "krydda" då men ändock. Man kan bara inte göra en skysst rödvinssås utan bacon, samma gäller nästan alla soppor etc. Det är Mire-Poix mina vänner, mirre!
Tillsammans med lite rotfrukter som man fräser, exempelvis morötter, lök, selleri, bacon, purjo... massa skyssta örter man tror passar till rätten såsen ska användas. Allt detta fräses då i olja. Sen i med rödvin,och gärna fond eller buljong... och the grande finale, tomatpuré och brunsocker som man fräser vid sidan om och blandar i... nu spårade jag ur och förklarade en fin rödvinssås men vafasen, kan ju vara bra att veta ;D
User avatar
egar
Hedersbit
Posts: 4192
Joined: 2002-02-18 0:01:59
Location: Göteborg
Contact:

Post by egar »

Ni kan väl posta lite olika receptsidor också så att man kan hämta inspiration från sådana?
A fair judgement!
Two-way mirror in the hall
They like to watch everything you do
Transmitters hidden in the walls
So they know everything you say is true
User avatar
stealth
Hedersbit
Posts: 3364
Joined: 2003-03-11 13:33:10
Location: Göteborg
Contact:

Post by stealth »

lither wrote:Bacon är inte alls samma sak som parmaskinka.
Men om man nu skulle välja bacon skulle jag byta ut såsen.

För övrigt går filéer hur bra som helst. Smakskillnaden förstår jag mig inte på alls.
Parmaskinka är lufttorkad bacon så han har en poäng ;-) klart det inte är samma sak men du förstår!

http://www.tasteline.se
http://www.arla.se

och självklart http://www.google.se
Grundare av webbyrån We made you look http://wemadeyoulook.at
User avatar
wille
Posts: 4039
Joined: 2002-03-10 19:08:58
Location: Göteborg, bor i Luleå
Contact:

Post by wille »

kvällens recept:

willes risotto:
koka upp riset med en buljongtärning.
under tiden lagar du till resten i pannan. Fräs löken gyllenbrun, tillsätt vitlök, champinjoner, qourn, majs, paprika och lägg till lite creme fraiche. När allt är välstekt så häller du på riser och låter det steka ett tag med blandningen.
smaka av med paprikakrydda, peppar och vitlöjssmör.

Har inga direkta mängder eller mått. Brukar höfta rätt mycket. recept är för de som inte vågar hitta på eget. Man lär sig av sina misstag.
"...det spelar ingen roll hur många gånger du lyckas få med "pseudo-" i svaret"
Vägen mot perfektion
User avatar
<skalman>
Posts: 2302
Joined: 2003-04-02 19:02:49

Post by <skalman> »

lither wrote:
calle909 wrote:Som nån sa innan bacon inlindad kyckling!
Men använd lårfiléer i stället för vanliga filéer, det blir mycket godare och framförallt behändigare!
Bacon är inte alls samma sak som parmaskinka.
Men om man nu skulle välja bacon skulle jag byta ut såsen.

För övrigt går filéer hur bra som helst. Smakskillnaden förstår jag mig inte på alls.
Jag nämnde bavoninlindad kyckling som maträtt. Han försöker ej övertyga ngn att använda bacon istället för parmaskinka.

Edit: när man gör tomatsås, fräs på finhackat bacon i botten tillsammans med lite lök så blir det gött.
Stacker:X2 4200+/DFI ultra-D/1024mb/37gb raptor/7800gt/1TB
User avatar
Pinto
Posts: 4539
Joined: 2002-07-29 15:40:54

Post by Pinto »

Jag lagade nått grymt härom dagen. Jag gick och köpte mig ett kilor räkor som jag senare stekte med lite lök och paprika. Sedan så blandade jag i en creme bonjor matgrädde med örter i. Och även standard matlagningsgrädde. Kryddade med svartpeppar lite pifiallkrydda och cayenepeppar. Detta åt jag med jasminris med rostade pinjenötter i. Pinjenötter får du rosta själv genom att steka dom lite snabbt i högvärme tills de blir gyllenbruna.

Hur gott som helst.

:)
We dance to all the wrong songs
User avatar
wille
Posts: 4039
Joined: 2002-03-10 19:08:58
Location: Göteborg, bor i Luleå
Contact:

Post by wille »

willes frukost:

havregröt med appelmos.

enkelt, gott och nyttigt.

äts gärna tillsammans med antingen en ost- eller korvmacka. Också té då. Mycket té!
"...det spelar ingen roll hur många gånger du lyckas få med "pseudo-" i svaret"
Vägen mot perfektion
User avatar
lither
Hedersbit
Posts: 9507
Joined: 2002-03-09 21:12:13
Location: Göteborg
Contact:

Post by lither »

stealth wrote:
lither wrote:Bacon är inte alls samma sak som parmaskinka.
Men om man nu skulle välja bacon skulle jag byta ut såsen.

För övrigt går filéer hur bra som helst. Smakskillnaden förstår jag mig inte på alls.
Parmaskinka är lufttorkad bacon så han har en poäng ;-)
Åh, vad jag känner mig fåraktig. |:
1. Nigger guy, two words which by themselves are harmless, but when combined they form a verbal missile of hate.
2. Vivaldi
3. Buffalos ...
Locked