Hur vanligt är det med transfetter i svensk mat?

Här får ni fråga, tipsa eller prata om det mesta.
Skriv svar
lagu2653
Inlägg: 213
Blev medlem: 2004-08-15 19:38:43
Kontakt:

Hur vanligt är det med transfetter i svensk mat?

Inlägg av lagu2653 » 2008-03-17 8:55:58

Hur vanligt är det med transfetter i svensk mat? Finns det transfetter i alla härdade vegitabiliska oljor? Det ingår väl i Snickers. Får de inte sälja Snickers i Danmark då eftersom de har ett totalförbud mot transfetter.
Many say that the dream of a good life is the dream of a good thermometer

Användarvisningsbild
Joel
Inlägg: 2867
Blev medlem: 2004-09-12 19:06:06
Ort: Skåne

Inlägg av Joel » 2008-03-17 21:48:03

Enligt den litteratur jag läst finns transfetter i alla slags fetter som har härdats. Därifrån är det bara att kolla på varje produkt vad den innehåller. Det finns grädde med och utan t.ex.
meh

Användarvisningsbild
Moonsky
Inlägg: 2256
Blev medlem: 2005-09-21 15:52:41

Inlägg av Moonsky » 2008-03-17 23:03:22

Lär nog finnas i ganska mycket.

Men de lär ju inte gå ut med det med en stor text på paketen "Nu 25% extra transfetter!".

Men de flesta smör (förrutom Becel) har transfetter.

kqr
Inlägg: 3077
Blev medlem: 2005-09-05 17:23:20
Ort: Stockholm

Inlägg av kqr » 2008-03-19 10:47:41

Dock har det nu på senare tid blivit lite av en grej att upplysa om att 'just min produkt innehåller inte transfetter'... så det är väl lättare att kolla iaf. :P

Användarvisningsbild
Ramza
Inlägg: 2002
Blev medlem: 2002-10-03 20:35:40
Ort: Göteborg
Kontakt:

Inlägg av Ramza » 2008-03-20 16:25:53

Titta på innehållsförteckningen. Det står som/under omättat fett.

Tumregel: Allt som innehåller ägg innehåller också omättat fett.
"Liksom Giraffen har lång hals kan man inte svänga vänster med ett kylskåp"

Användarvisningsbild
Joel
Inlägg: 2867
Blev medlem: 2004-09-12 19:06:06
Ort: Skåne

Inlägg av Joel » 2008-03-20 16:35:53

Rapsolja innehåller väldigt mycket omättade fetter, men inte en droppe transfetter. Hur förklarar du det?

Transfetter är vad de är för att de undergått härdning.
meh

Användarvisningsbild
Ramza
Inlägg: 2002
Blev medlem: 2002-10-03 20:35:40
Ort: Göteborg
Kontakt:

Inlägg av Ramza » 2008-03-20 16:40:24

Joel skrev:Rapsolja innehåller väldigt mycket omättade fetter, men inte en droppe transfetter. Hur förklarar du det?

Transfetter är vad de är för att de undergått härdning.
Ganska enkelt: Transfett är bara en av många typer av omättade fetter.

Jag upplyste om att man skall titta under omättat fett, då det sällan nämns något "transfett" i innehållsdeklarationen. Den informationen får man ta snallt reda på själv.
"Liksom Giraffen har lång hals kan man inte svänga vänster med ett kylskåp"

Användarvisningsbild
Joel
Inlägg: 2867
Blev medlem: 2004-09-12 19:06:06
Ort: Skåne

Inlägg av Joel » 2008-03-21 0:33:55

Transfetter finns inte av sig själva, de är liksom CFC-gaser skapade av människan.

Transfetter bildas under härdning. Om produkten inte innehåller härdat fett innehåller den heller inga transfetter.

Omättade fetter är fetter med dubbelbindningar. Transfetter innehåller dubbelbindningar, men bildas som sagt inte spontant.

Om jag förstått det hela rätt så tyder inte ett innehåll av omättade fetter på att produkten innehåller transfetter.
meh

Användarvisningsbild
wille
Inlägg: 4039
Blev medlem: 2002-03-10 19:08:58
Ort: Göteborg, bor i Luleå
Kontakt:

Inlägg av wille » 2008-03-21 15:34:02

Läs er kloka istället för att gissa:

Wikipedia
"...det spelar ingen roll hur många gånger du lyckas få med "pseudo-" i svaret"
Vägen mot perfektion

Användarvisningsbild
Joel
Inlägg: 2867
Blev medlem: 2004-09-12 19:06:06
Ort: Skåne

Inlägg av Joel » 2008-03-21 17:13:08

Det står ingenting i mina inlägg som inte stämmer, förutom kanske att transfetter bildas spontant i försumbara mängder.
meh

Skriv svar