Hur vanligt är det med transfetter i svensk mat?

Här får ni fråga, tipsa eller prata om det mesta.
Post Reply
lagu2653
Posts: 213
Joined: 2004-08-15 19:38:43
Contact:

Hur vanligt är det med transfetter i svensk mat?

Post by lagu2653 »

Hur vanligt är det med transfetter i svensk mat? Finns det transfetter i alla härdade vegitabiliska oljor? Det ingår väl i Snickers. Får de inte sälja Snickers i Danmark då eftersom de har ett totalförbud mot transfetter.
Many say that the dream of a good life is the dream of a good thermometer
User avatar
Joel
Posts: 2867
Joined: 2004-09-12 19:06:06
Location: Skåne

Post by Joel »

Enligt den litteratur jag läst finns transfetter i alla slags fetter som har härdats. Därifrån är det bara att kolla på varje produkt vad den innehåller. Det finns grädde med och utan t.ex.
meh
User avatar
Moonsky
Posts: 2256
Joined: 2005-09-21 15:52:41

Post by Moonsky »

Lär nog finnas i ganska mycket.

Men de lär ju inte gå ut med det med en stor text på paketen "Nu 25% extra transfetter!".

Men de flesta smör (förrutom Becel) har transfetter.
kqr
Posts: 3077
Joined: 2005-09-05 17:23:20
Location: Stockholm

Post by kqr »

Dock har det nu på senare tid blivit lite av en grej att upplysa om att 'just min produkt innehåller inte transfetter'... så det är väl lättare att kolla iaf. :P
User avatar
Ramza
Posts: 2002
Joined: 2002-10-03 20:35:40
Location: Göteborg
Contact:

Post by Ramza »

Titta på innehållsförteckningen. Det står som/under omättat fett.

Tumregel: Allt som innehåller ägg innehåller också omättat fett.
"Liksom Giraffen har lång hals kan man inte svänga vänster med ett kylskåp"
User avatar
Joel
Posts: 2867
Joined: 2004-09-12 19:06:06
Location: Skåne

Post by Joel »

Rapsolja innehåller väldigt mycket omättade fetter, men inte en droppe transfetter. Hur förklarar du det?

Transfetter är vad de är för att de undergått härdning.
meh
User avatar
Ramza
Posts: 2002
Joined: 2002-10-03 20:35:40
Location: Göteborg
Contact:

Post by Ramza »

Joel wrote:Rapsolja innehåller väldigt mycket omättade fetter, men inte en droppe transfetter. Hur förklarar du det?

Transfetter är vad de är för att de undergått härdning.
Ganska enkelt: Transfett är bara en av många typer av omättade fetter.

Jag upplyste om att man skall titta under omättat fett, då det sällan nämns något "transfett" i innehållsdeklarationen. Den informationen får man ta snallt reda på själv.
"Liksom Giraffen har lång hals kan man inte svänga vänster med ett kylskåp"
User avatar
Joel
Posts: 2867
Joined: 2004-09-12 19:06:06
Location: Skåne

Post by Joel »

Transfetter finns inte av sig själva, de är liksom CFC-gaser skapade av människan.

Transfetter bildas under härdning. Om produkten inte innehåller härdat fett innehåller den heller inga transfetter.

Omättade fetter är fetter med dubbelbindningar. Transfetter innehåller dubbelbindningar, men bildas som sagt inte spontant.

Om jag förstått det hela rätt så tyder inte ett innehåll av omättade fetter på att produkten innehåller transfetter.
meh
User avatar
wille
Posts: 4039
Joined: 2002-03-10 19:08:58
Location: Göteborg, bor i Luleå
Contact:

Post by wille »

Läs er kloka istället för att gissa:

Wikipedia
"...det spelar ingen roll hur många gånger du lyckas få med "pseudo-" i svaret"
Vägen mot perfektion
User avatar
Joel
Posts: 2867
Joined: 2004-09-12 19:06:06
Location: Skåne

Post by Joel »

Det står ingenting i mina inlägg som inte stämmer, förutom kanske att transfetter bildas spontant i försumbara mängder.
meh
Post Reply