"Fildelartillslag i Sörmland"

Här får ni fråga, tipsa eller prata om det mesta.
Skriv svar
Användarvisningsbild
Spixx
Inlägg: 1613
Blev medlem: 2004-03-20 16:47:34
Kontakt:

"Fildelartillslag i Sörmland"

Inlägg av Spixx » 2010-09-07 17:43:39

Så under två år har vi slösat resurser för att jaga "scenen" och i slutändan fick vi ett par beslag och fyra stycken förhör? Jag börjar känna att man kanske skall undersöka om det är bättre att sluta slösa pengar på denna idioti. Det lär ju inte påverka piratkopieringen öht.

Dock kan jag hålla med om att man inte skall piratkopiera men med 0 alternativ (ge mig en bra backlog och öppet val av format och kanal) så finns det ibland inget annat val.
Stockholm/TT skrev:Polis genomförde på tisdagsförmiddagen tillslag mot fildelare på flera olika platser i Sverige. Detta på uppdrag av den belgiska polisen. Samtidigt görs tillslag i 13 andra länder.
Relaterat

– Det gäller ett stort ärende om brott mot upphovsrätten, det vill säga olaglig fildelning, säger Paul Pintér, nationell samordnare för materialrättsliga brott inom polisen, till TT.
Tillslag skedde i Solna, Umeå, Eskilstuna, Stockholm och Malmö. Lars Liwenborg på Sörmlandspolisen förklarar kort vad som har gjorts i Eskilstuna:
– Vi har biträtt internationella åklagarkammaren. Det har genomförts två husrannsakningar och vi har hämtat in ett antal personer till förhör.

I Solna gäller tillslaget webbhotellet PRQ:s lokaler där bland andra Wikileaks servrar finns, men enligt Pintér har aktionen inget med Wikileaks att göra.

Enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten gjordes tillslaget efter ett beslut av en svensk åklagare efter belgisk ansökan. Tillslag har gjorts i 14 europeiska länder, bland annat Norge, Belgien och Tyskland.

I tillslagen i Sverige har flera datorer och servrar tagits i beslag för fortsatt utredning. Fyra personer har hörts om misstänkta för brott mot upphovsrättslagen.

Utredningen har enligt pressmeddelandet pågått i två år och den har startats och letts av belgisk polis. Misstankarna handlar om olovlig fildelning av filmer i ett större nätverk inom det som kallas "scenen".

Fildelningsnätverket "scenen" är uppbyggt i flera skikt. I toppen finns de som tävlar med varandra för att få tag på upphovsrättsskyddat material och lägga ut det på nätet. Gruppen har en ledare och alla känner varandra via alias på nätet. Den som ger gruppen till exempel en film kallas supplier. Vederbörande får antingen betalt i pengar eller "credz", poäng i den interna topplistan.

I skiktet under finns "topsites". Det är dataservrar, ofta på IT-företag, där materialet lagras och sprids till andra nätverk.

Användarvisningsbild
Raspberry
Inlägg: 1808
Blev medlem: 2006-06-16 19:51:58

Re: "Fildelartillslag i Sörmland"

Inlägg av Raspberry » 2010-09-07 19:02:01

Forskaren och ”nätaktivisten” Christopher Kullenberg kritiserar i en förvirrad debattartikel på Brännpunkt den 7 september polisen, den så kallade upphovsrättsindustrin och de politiska blocken, mot bakgrund av tillslagen mot ett antal piratservrar som misstänks sprida film illegalt.

För det första är skydd för material på internet inte något särintresse som hotar yttrandefriheten, tvärtom är ett rikt utbud av kultur och innehåll ett grundläggande samhällsintresse – i digital form såväl som i den analoga världen.

Upphovsrätten ingår i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna (Art 27.2). Att upphovsrätten är en förutsättning för yttrandefrihet borde vara självklart för en akademiker, utan det sambandet kan Kullenbergs forskning publiceras av någon annan i eget namn eller spridas i förvräng form. Ja, även det här meningsutbytet förutsätter upphovsrätten – att vi bägge erkänns som avsändare till våra debattinlägg. Kulturens och kunskapens värde ska inte förringas, trots att det idag är svårt att ta betalt för digitalt innehåll. Det är inte kulturen det är fel på, det är den digitala infrastrukturen.

För det andra gör Kullenberg det enkelt för sig när han beskriver internetoperatörerna som viljelösa offer. I själva verket är telekomaktörerna betydligt resursstarkare än innehållsbranscherna.

Telia Soneras kvartalsvinster är, för att ta ett exempel, som regel större än den samlade årliga försäljningen av skönlitteratur, musik, film och dataspel i Sverige. Internetoperatörer kan inte heller liknas vid till exempel Posten, de driver själva kommersiella innehållstjänster och tjänar dubbelt på fildelningen (legal som illegal), dels för att de kan sälja mer bandbredd till privatkonsumenter, dels för att konkurrenterna drabbas av den olagliga konkurrensen. Det är internetoperatörerna som utgör särintresset, inte kulturproducenterna.

För det tredje, kritiken mot Ipred-lagen (som infördes den 1 april 2009, inte den 1 maj som Kullenberg skriver) var främst att det civilrättsliga systemet skulle tillämpas på vad borde vara polisens uppgift. Men tillslagen mot PRQ och andra misstänkta piratservrar har utförts av polis på uppdrag av åklagare. Om inte det civilrättsliga systemet ska användas och inte heller polisen, vem ska då beivra brott? Kullenberg må tycka att lagen bör ändras, men till dess att så skett måste den rimligen gälla och därmed också upprätthållas.

Kullenberg är däremot inne på något viktigt när han diskuterar hur teleoperatörerna prioriterar trafiken i sina nät, beroende på innehåll och avsändare. Det är ett förhållande som behöver synliggöras och regleras, på så sätt kan också grundläggande värden som yttrandefrihet, integritet och upphovsrätt skyddas.

Men frågan om rättssäkerhet på internet är inte begränsad till kultur och innehåll. Flera av den senaste tidens stora debatter om kränkningar, falska läkemedel, trafficking, anonymitet, pengatvätt, droger och annat har i grunden samma orsak: frånvaron av fungerande rättssamhälle i den digitala världen. Internet förtjänar en bättre ordning och operatörerna har en nyckelroll. Hoppet står till ansvarsfulla beslutsfattare att utreda och ta fram fungerande regler. Kullenbergs enögda analys bidrar inte med något till förståelsen.

PER STRÖMBÄCK

redaktör Netopia – forum för digitala samhällsfrågor
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/in ... 273077.svd
Win7 Ulti x64 | 22" Wide | E8400@3.0GHz | 4GB | HD4850 | Raptor 34GB; Spinpoint F3 1TB; My Book Essential 1TB; My Passport Essential 250 GB; Barracuda 750 GB

Användarvisningsbild
Spixx
Inlägg: 1613
Blev medlem: 2004-03-20 16:47:34
Kontakt:

Re: "Fildelartillslag i Sörmland"

Inlägg av Spixx » 2010-09-07 19:53:03

men lagar skapade av och för företagen är inte heller rätt. Må vara att ISPerna har makt men jag tror inte att det skulle vara så att filmindustrin är tandlös som det låter här.

Som sagt; ge mig en tjänst där jag kan hyra / betala en summa per månad för att få se innehåll jag väljer i det format jag vill! När det inte finns något sådant väljer vattnet den enklaste vägen.

Sen kan du klä det hur du vill, de har inte levererats någon tjänst som tex Spotify (vilket jag mer än gärna betalar för)...

Användarvisningsbild
Ghlargh
Inlägg: 10236
Blev medlem: 2002-07-27 18:34:53
Ort: Stockholm/Bromma
Kontakt:

Re: "Fildelartillslag i Sörmland"

Inlägg av Ghlargh » 2010-09-07 23:53:37

Jag har länge klagat över hur alla försök att stoppa kopieringen bara drabbar dem som faktiskt betalar för sig.
Kopieringsskydden drabbar bara dem som betalar för film. De betalar dels för alla utgifter kring skapandet av skydden, dels skapar skydden problem med vissa uppspelningsutrustningar.


Det som gör piratkopiering så mycket mer attraktiv än lösningar som spotify är ett par saker (utöver förstås, att det är gratis). Dels har inte spotify allt, framför allt inte småartister, men man vet heller inte när spotify ska lägga ned, och när det händer har man plötsligt inte heller tillgång till det man vill ha.
Ghlargh ska inte hållas lagligen eller annars ansvarig om en 64bitare eller dennes utrustning dör eller skadas allvarligt efter att ha följt Ghlarghs tips, tipsen är avsedda endast som vägledning och inte som en exakt instruktion. Kan du inte, rör inte!

Användarvisningsbild
Peter Wall
Hedersbit
Inlägg: 7026
Blev medlem: 2002-03-08 0:52:56
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: "Fildelartillslag i Sörmland"

Inlägg av Peter Wall » 2010-09-08 11:56:59

Journalisten som skrev artikeln i dagens Metro hade förmodligen fått en bild framför sig av "SCENEN" (sic!) som en hemlig gaybastuklubb på en finsk 80-talskryssare.

"Svettiga män, tätt inpå, känner varandra endast genom aliases, och möts på okända vatten", kunde det lika gärna stått.
Diplomerad webbutvecklare
Microsoft Certified Professional Windows 2003
Microsoft Certified Technology Specialist Windows Vista
"Did you know kidneys and applesauce are a delicacy in Sweden? I'm gonna get my applesauce back!"

Användarvisningsbild
Raspberry
Inlägg: 1808
Blev medlem: 2006-06-16 19:51:58

Re: "Fildelartillslag i Sörmland"

Inlägg av Raspberry » 2010-09-25 20:44:46

Det blir i praktiken riskfritt att fildela de närmaste åren. Högsta domstolens besked i förra veckan betyder att fildelarnas identiteter är helt skyddade tills vidare, enligt jurister som TT talat med.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/hogst ... 399687.svd
Win7 Ulti x64 | 22" Wide | E8400@3.0GHz | 4GB | HD4850 | Raptor 34GB; Spinpoint F3 1TB; My Book Essential 1TB; My Passport Essential 250 GB; Barracuda 750 GB

Skriv svar