Var är det bäst att bosätta sig i Sverige?

Här får ni fråga, tipsa eller prata om det mesta.
Skriv svar
Bamse
Inlägg: 35
Blev medlem: 2006-01-10 13:10:07

Var är det bäst att bosätta sig i Sverige?

Inlägg av Bamse » 2011-07-30 22:11:43

Jag försöker luska ut svaret på i vilken svensk stad det lönar sig att göra en livsinvestering gällande boningsort? Jag har hittills bott i endast städer i södra Sverige så som Stockholm, Göteborg och Uppsala, men har även undersökt ett antal andra svenska städer så som Linköping, Jönköping, Örebro, Västerås, Malmö...

Det jag upplevt hittills är att städerna varierar i upplevelsekvalité när jag ställer dem emot varandra och det hela verkar vara bottnat i den politik som präglat området och de värderingar som människorna i städerna lever ut. Städernas karaktärsdrag varierar över tiden och det finns områden som är annorlunda i varje stad, så det är självklart svårt att generalisera.

Men t.ex. upplever jag att Stockholm är präglat av en slags etiklöshet, vilket man inte i första taget noterar eller tar skada av, men som så småningom kan påverka och övergå i känslor av hemlöshet och längtan bort. Den kanske trevligaste staden jag upplevt hittills är Uppsala, den staden genomsyras av en slags fräschet men kan t.ex. upplevas något kultur- och jobbfattig jämfört med Stockholm. Sedan finns det en massa städer som är allmänt OK men som är lämpligare att bosätta sig i om man har familj då de i övrigt kan vara starkt präglade av hårt arbetsliv och småskaligt utbud på hobbyevenemang och sånt.

Jag är nyfiken på att del av era perspektiv på detta! Vilka städer har ni bott/vistats i och hur har ni upplevt upplevelsekvalitén dessa städer emellan? Vart dras ni, var i Sverige skulle ni helst vilja bosätta er på lång sikt och varför? Vänligen svara öppet och ärligt så att er genuina känsla/instinkt påvisar det verkliga upplevelsevärdet.

Tack på förhand! :)

Användarvisningsbild
Peter Wall
Hedersbit
Inlägg: 7026
Blev medlem: 2002-03-08 0:52:56
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Var är det bäst att bosätta sig i Sverige?

Inlägg av Peter Wall » 2011-07-30 23:38:57

Det är en rätt stor skillnad på universitetsstäder (städer som per se byggts upp kring universitetet i staden) och industristäder där anläggning av industri / varv el dyl har byggt upp staden. Min gissning är att du hittar likvärdig "fräschet" i Uppsala som t.ex. Lund. Städerna blir något annorlunda om hälften av invånarna är 20-30 och har partyhatten på ;-)

Så som expansionen ser ut i Skåne överlag just nu är det väl den mest intressanta i mitt tycke. Jag är långt från en expert och ska inte uttrycka mig i för precisa ordalag, men jag får känslan av att Öresundsbron betytt mycket. Numera kan du ta dig från flera punkter i Skåne till Köpenhamn på en kaffekvart (även fast pendlare ses som något konstigt i den delen av Sverige).

Ser man på Malmö idag jämfört med när varven var det som drev staden har det förändrats radikalt. Hyllie, Limhamn, Bunkeflostrand etc är numera inte småorter runt Malmö, det är del av den södra delen av Malmö. Många sådana orter har byggts in i staden och fler är påväg.

Iom att beslut tagits att Rödby - Puttgarden ska kopplas ihop med en bro (eller någonstans däromkring) samt att riktig motorväg i norra Tyskland ner till Lübeck ska byggas (om det inte ens redan har startat ?) är min gissning att du på några timmar kan vara i Hamburg om några år. Detta kommer naturligtvis göra Skåne än mer attraktivt på det viset.

Vad gäller Stockholm idag är väl det mest heta att bosätta sig en bit utanför. Lik Sigtuna, Nyköping, Eskilstuna, kanske även Nynäshamn iom att de bygger bättre räls ner dit. Flesta av dessa orter når du med tåg på en timme eller så. Och priserna är betydligt bättre. Det kräver dock sin planering för att få ett sådant liv att fungera.

Mig personligen. Jag trivs bra i en förort till en storstad till Stockholm. Visst, många områden har sina problem och nej, du får inte känslan av "fräschet" som i andra mindre städer samt problemet med bostad (och priset på det). Men många områden är mycket trevliga. Bor just nu omgiven av skog och ett stall nästgårds. Men samtidigt 15-20 minuter med tuben till Centralen. Det passar mig utmärkt.

Jag har bott mitt i en industristad, förvisso Dublin och inte riktigt samma sak som en industristad i Sverige, under ett par år. Jag kände mig aldrig hemma. För mycket stress och människor överallt, med liten chans att komma ifrån. Jag tror att antingen har man det i sig, att man trivs mitt i en sådan kommers eller så gör man det inte.
Diplomerad webbutvecklare
Microsoft Certified Professional Windows 2003
Microsoft Certified Technology Specialist Windows Vista
"Did you know kidneys and applesauce are a delicacy in Sweden? I'm gonna get my applesauce back!"

Bamse
Inlägg: 35
Blev medlem: 2006-01-10 13:10:07

Re: Var är det bäst att bosätta sig i Sverige?

Inlägg av Bamse » 2011-07-31 12:19:50

Tack Peter, jag uppskattar att du tog dig tid att dela med dig av dina insikter! Det var intressant att ta del av dina observationer och det har gett mig betydligt mer information att jobba med när det gäller mitt val av långsiktig boningsort. Jag inser att vår syn på detta är rätt lika men du känner även till Skåne området betydligt bättre än vad jag gör. :)

Jag anar att en förhållandevis ordnad del av Stockholm skulle kunna vara optimalt som ett tillsvidare alternativ för mig. Närmast kommer jag bo i Solna en tid för att se hur det fungerar med mycket kort restid till jobbet och hur det är att bo på norra sidan av Stockholm. Ekerö och Nacka är två natursköna områden och delar av dessa områden har väckt rätt stort intresse hos mig. Men här är prisnivån saftig så man får se över hur man isåfall utför en sådan investering för att inte få oönskade kostnader på köpet.

Det var jättebra att få dessa tips av dig! ;)

Användarvisningsbild
Peter Wall
Hedersbit
Inlägg: 7026
Blev medlem: 2002-03-08 0:52:56
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Var är det bäst att bosätta sig i Sverige?

Inlägg av Peter Wall » 2011-08-01 9:42:11

Varsågod :-)

Solna är en relativt bra stadsdel / förort till Stockholm. Bara man inte bor för nära stadion när det är derby ;-) Det är nära till centralen, 15-20 minuter där också.

Ekerö och Nacka är väl på sätt o vis liknande ja, men i Nacka har du flera områden jag personligen inte skulle rek. Likt Fisksätra och Orminge. Då är väl Saltsjö-Boo i Nacka snarare det som är närmast Ekerö, men det kostar därefter. Dock har du i dessa områden oftast en fördubblad sträcka i resväg. Jag gör en grov uppskattning och säger att det nog tar dig minst 45 minuter i ren resväg kommunalt, sen ska man också ta sig kanske 1 km till bussen. Så minst 1 timme får du räkna med, uppemot 1½ om det är vinter och tiderna inte passar (mellan buss och tub t.ex.).

I min värld är det för mycket, SÅ stort behov av natur och grönska har jag inte .. 8-)
Diplomerad webbutvecklare
Microsoft Certified Professional Windows 2003
Microsoft Certified Technology Specialist Windows Vista
"Did you know kidneys and applesauce are a delicacy in Sweden? I'm gonna get my applesauce back!"

Användarvisningsbild
wille
Inlägg: 4039
Blev medlem: 2002-03-10 19:08:58
Ort: Göteborg, bor i Luleå
Kontakt:

Re: Var är det bäst att bosätta sig i Sverige?

Inlägg av wille » 2011-08-24 13:36:33

Göteborg är bäst. Så enkelt är det ;D
"...det spelar ingen roll hur många gånger du lyckas få med "pseudo-" i svaret"
Vägen mot perfektion

Cocotop
Inlägg: 10
Blev medlem: 2011-09-05 18:37:15

Re: Var är det bäst att bosätta sig i Sverige?

Inlägg av Cocotop » 2011-09-09 15:56:32

Stockholm, alltid Stockholm.

Användarvisningsbild
Andrej
Inlägg: 3465
Blev medlem: 2005-05-01 7:56:58
Ort: Stockholm

Re: Var är det bäst att bosätta sig i Sverige?

Inlägg av Andrej » 2011-10-13 18:36:23

I Stockholm finns det till exempel jobb, vilket inte är helt dumt.
Ödmjuk är jag, det är inte mitt fel att ni har fel.

advktsthlm
Inlägg: 1
Blev medlem: 2011-10-20 16:32:20
Kontakt:

Re: Var är det bäst att bosätta sig i Sverige?

Inlägg av advktsthlm » 2011-10-20 16:46:22

Jag har bott lite överallt men väljer att endast utveckla två exempel. Kalmar är en helt okej stad med både kultur, pubar, restauranger, ja lite allt möjligt som jag finner är nödvändigt. Trots allt att den är liten om man jämför med Stockholm har den fan i mig allt. Den har två stränder som man enkelt tar sig till på sommaren oavsett vart i staden man befinner sig, restauranger lite varstans allt från italienska pizzerior till svensk husmanskost, Konsum (coop) mitt inne i stan jävligt smidigt, tågstation, flygplats och jaaa, skulle kunna nöta på med massa mer bra grejer som finns. Det är helt enkelt en väldigt liten och kompakt stad på så vis. Jobb är heller ingenting som är särskilt svårt att få så länge man är över 18 år och har en någorlunda utbildning. Det finns jobb inom samtliga branscher och inriktningar inom Internet och teknikens värld skulle jag nästa kunna lova.

Om jag var i valet att välja en stad jag skulle flytta till i Sverige skulle det troligen bli Kalmar eller Stockholm. Stockholm tror jag inte ens jag behöver berätta om därför du vet nog det mesta om den staden redan eftersom du sa du hade bott där tidigare. Jag tror inte ens jag skulle vilja bo i Sverige. Finns mycket härligare länder och finns ingen anledning att bo här enligt mig. Men det är självklart individuellt då man kan vara olika beroende av olika saker, t.ex familj och dylikt.

Skriv svar