Hur långt tar man sig på en P3:a?

Här passar allt hårdvarurelaterat som inte faller under en annan kategori.
Skriv svar
Användarvisningsbild
simon.lycksele
Inlägg: 564
Blev medlem: 2006-11-24 19:28:49

Hur långt tar man sig på en P3:a?

Inlägg av simon.lycksele » 2008-02-16 19:27:49

Hej!

Har funderat på att ta hem en P3:a eftersom jag kan få tag på några gratis.
Men hur långt kommer man men en P3:a? Kan man ha XP, och hur segt skulle det bli? Jag tror att dom är på 800MHz, och har 128mb minne men man kan ju uppgradera till 512mb. Men tror ni att det skulle bli mycket segt?
Sen funderar jag på att modda en låda till den, bara för att ha något att göra.
Och hur långt kan man klocka dom?

// Simon
Gigabyte GA-73PVM-S2H / Intel C2D E8400 /
Corsair XMS2 2GB / Samsung 320GB SATA /

Användarvisningsbild
walliski
Inlägg: 1432
Blev medlem: 2005-07-15 16:30:21
Ort: Finland

Inlägg av walliski » 2008-02-16 19:49:53

Kan nog bli sådär halvsegt i XP.. Beror på hur mycket extra saker du har igång.. :P (mest med minnet tror jag)..

Om det blir segt kanske linux är ett alternativ ?
Här var det tomt...

GuessWho
Inlägg: 1650
Blev medlem: 2004-01-09 22:01:48

Inlägg av GuessWho » 2008-02-16 20:26:27

Jag satt ett tag på en P3 1000MHz med 128MB ram och Windows XP. Det var inte min privata dator men jag som använde den under en period.
Jag upplevde den som mycket seg. Bara inloggning i XP och novell inloggningen var mycket seg. starta program var inte heller direkt snabbt. Var andra som hade i stort sett likadana datorer men med 256MB ram istället. Kändes betydligt piggare.
Så att gå från 128MB till 256MB eller mer i XP gör definitivt skillnad. Har man en relativt ren XP installation och en dator med mer än 256MB ram så kan det ofta vara runt en 200-300MB använt när datorn startat upp utan att man gjort något. Så vill man vara pessimistisk så kan man tänka att de första 256MB är till systemet och resten till programmen. Nu är det inte riktigt så det fungerar, men för lite minne leder till mycket swappande till/från hårddisk och personligen tycker jag att 256MB är mer eller mindre ett minimum för Windows XP. Om man bara har 128MB fungerar i så fall Windows 2000 bättre, även om det också tjänar på mer minne.

Annars fungerar en P3 800MHz utmärkt till att titta på DVD film utan någon hårdvaru accelerering. DivX kan fungera väldigt bra eller inte alls bra beroende på inställningar det har kodats med.

Nu vet jag inte hur många du kan ta och så, men om du kan plocka minnen ur en del eller ta ett gäng och slakta några av dem och ta minnena själv så du får ihop några stycken med 256MB per dator, så kan du sälja dem som surf datorer, för att surfa på nätet och kolla e-post och sånt räcker de bra till. Om det inte är för mycket skräp installerat eller sidor med för mycket flash på (om man inte blockerar det).

Om du har extra nätverkskort i dem kan du ha som brandvägg/router till en 100Mbit lina, även om Windows kanske inte är det lämpligaste valet.
Ihop med något SATA kontrollerkort och lite diskar kan du ha som filserver, tanka torrents, web server och dylikt (just webserver behöver kanske inte så mycket HDD utrymme).

Jag vet inte vad som är det mest krävande spel som fungerar bra på en dator på den nivån, men Warcraft 3 ska fungera bra åtminstone.

Användarvisningsbild
jocke64
Inlägg: 67
Blev medlem: 2007-12-12 19:50:08
Ort: Danderyd

Inlägg av jocke64 » 2008-02-16 20:27:40

Jag har XP på min P3:a och det fungrerar perfekt! :) Hade den som surf/film dator!
NEJ!!!

Användarvisningsbild
snigel
Hedersbit
Inlägg: 9625
Blev medlem: 2002-03-08 15:06:33
Ort: Göteborg

Inlägg av snigel » 2008-02-16 20:30:44

Det är absolut inte segt att köra XP på en P3.

Vad som folk inte förstår är att det är segt att ha 128MB ram och det är segt att ha en gammal hårddisk. Med 512MB->1GB och en någorlunda rapp disk är det inga problem.
http://sniglom.blogspot.com
Work |i5 760@4.2GHz|16GB|P55|GTX 670|850 500GB|Xonar D2|2TB
Extra |q9550@3.4GHz|8GB|P45|GTX 670|830 256GB|Audigy 2
MacB.|p8600@2.4GHz|8GB|320m|BX100 500GB
Serve|c1037@1.8GHz|8GB|NM70|X25-M 80GB|Seagate 4TB

Användarvisningsbild
Spixx
Inlägg: 1613
Blev medlem: 2004-03-20 16:47:34
Kontakt:

Inlägg av Spixx » 2008-02-16 20:36:41

annars funkar 2k3? det är xp fast server :D

GuessWho
Inlägg: 1650
Blev medlem: 2004-01-09 22:01:48

Inlägg av GuessWho » 2008-02-16 20:40:06

snigel skrev:Det är absolut inte segt att köra XP på en P3.

Vad som folk inte förstår är att det är segt att ha 128MB ram
Om du syftar på det jag skrev, så var det just en P3 med 128MB ram och Win XP som upplevdes väldigt seg. Likvärdiga datorer men med mer minne var betydligt piggare.

Användarvisningsbild
snigel
Hedersbit
Inlägg: 9625
Blev medlem: 2002-03-08 15:06:33
Ort: Göteborg

Inlägg av snigel » 2008-02-16 20:42:49

GuessWho skrev:Om du syftar på det jag skrev, så var det just en P3 med 128MB ram och Win XP som upplevdes väldigt seg. Likvärdiga datorer men med mer minne var betydligt piggare.
Nej, det var verkligen inte mot dig personligen. Det är egna erfaranheter. Jag syftar på att folk generellt tror att en P3:a inte klarar av att köra windows 3.11, men i själva verket är ram + hårddisk flaskhalsen.
http://sniglom.blogspot.com
Work |i5 760@4.2GHz|16GB|P55|GTX 670|850 500GB|Xonar D2|2TB
Extra |q9550@3.4GHz|8GB|P45|GTX 670|830 256GB|Audigy 2
MacB.|p8600@2.4GHz|8GB|320m|BX100 500GB
Serve|c1037@1.8GHz|8GB|NM70|X25-M 80GB|Seagate 4TB

Användarvisningsbild
walliski
Inlägg: 1432
Blev medlem: 2005-07-15 16:30:21
Ort: Finland

Inlägg av walliski » 2008-02-16 20:47:56

Det var lite det jag menade med min parentes "(mest med minnet tror jag)" xD.. Har för mig att jagläst att xp fungerar någorlunda bra på en typ 300 mhz processorså älnge man har tillräckligt RAM...
Här var det tomt...

Användarvisningsbild
Spixx
Inlägg: 1613
Blev medlem: 2004-03-20 16:47:34
Kontakt:

Inlägg av Spixx » 2008-02-16 20:54:44

Tinyxp är ju ett extra tips också? För det tar minst ram av alla xp jag vet :D ett annat tips är att döda alla resurser och snygga saker (finns under egenskaper på den här datorn) men visst är det möjligt

Användarvisningsbild
simon.lycksele
Inlägg: 564
Blev medlem: 2006-11-24 19:28:49

Inlägg av simon.lycksele » 2008-02-16 21:41:41

Jamen, det låter ju bra! Hur långt kan man klocka? Finns det program som gör det åt en?
Gigabyte GA-73PVM-S2H / Intel C2D E8400 /
Corsair XMS2 2GB / Samsung 320GB SATA /

Användarvisningsbild
Jalle64
Inlägg: 3026
Blev medlem: 2004-04-27 12:29:24
Ort: Skåne

Inlägg av Jalle64 » 2008-02-17 12:49:16

simon.lycksele skrev:Jamen, det låter ju bra! Hur långt kan man klocka? Finns det program som gör det åt en?
Det som behövs är som sagt mer minne, sedan kan det hända att den klockar, men kanske inte längre än till 1GHz, men det ger inte så värst mycket :P
Vem f.n fann upp fanér?

Användarvisningsbild
simon.lycksele
Inlägg: 564
Blev medlem: 2006-11-24 19:28:49

Inlägg av simon.lycksele » 2008-02-17 13:05:56

Jaha, jag trodde att man skulle kunna få upp den till det dubbla, dvs 1600MHz
Gigabyte GA-73PVM-S2H / Intel C2D E8400 /
Corsair XMS2 2GB / Samsung 320GB SATA /

Användarvisningsbild
Jalle64
Inlägg: 3026
Blev medlem: 2004-04-27 12:29:24
Ort: Skåne

Inlägg av Jalle64 » 2008-02-17 13:10:40

simon.lycksele skrev:Jaha, jag trodde att man skulle kunna få upp den till det dubbla, dvs 1600MHz
Det kan du nog, fast med torris, men köra det 24/7 är väl inte att rekommendera ;)
Vem f.n fann upp fanér?

Skriv svar