Ständiga bluescreen

Här passar allt hårdvarurelaterat som inte faller under en annan kategori.
mahme
Inlägg: 160
Blev medlem: 2005-01-09 11:30:37

Ständiga bluescreen

Inlägg av mahme » 2008-03-18 19:12:00

När jag startar upp datorn och windows laddas upp så får jag bluescreen och datorn startas om. Ibland kan jag vara inne ett tag i windows innan jag stöter på bluescreenen. Allt i bios är defualt och tempen ser ut som följande:

Hdd: 32C
Cpu: 25C
Moderkort: 32C
MCP: 48C (vet inte riktigt vad det är?)

Hårdvara:
Gigabyte GA-73PVM-S2H
Intel Dual Core E2160 1.8GHz 800MHz S775
Transcend 2048MB DDR2 PC2-6400 800MHz
Seagate's Barracuda 7200.9 160GB S-ATA
Ett par månaders gammal chassi med 520W "no-name" nätagg

Någon kunnig som kan hjälpa mig?

EDIT: Jag gjorde så att datorn inte skulle starta om av sig själv när jag fått bluescreen och jag fick upp följande:

IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

Technical information:

*** STOP: 0X0000000A (0X2D6BB306, 0X00000005, 0X00000000, 0X80550453)

Baurken
Inlägg: 171
Blev medlem: 2007-07-14 22:34:58

Inlägg av Baurken » 2008-03-18 21:22:36

På felmeddelandet verkar det som du installerat en enhet som tagit samma IRQ-plats som en annan enhet.

Ett vanligt fel vid dessa felmeddelanden är att minnena är felaktiga. Pröva att köra med MemTest86

http://www.memtest86.com/

Om du inte hittar något där kan du pröva att köra med Debugging Tools for Windows

http://www.microsoft.com/whdc/devtools/ ... fault.mspx

Pröva att avinstallera en enhet i taget och kolla i vilken problemet sitter.

Lycka Till!

mahme
Inlägg: 160
Blev medlem: 2005-01-09 11:30:37

Inlägg av mahme » 2008-03-18 21:29:31

Jag håller på att köra memtest nu, och att en annan enhet tagit samma IRQ plats som en annan verkar konstigt då jag kör med integrerad grafik,ljud & nätverk. Inga kort överhuvudtaget alltså i moderkortet, bara cpu och en minnessticka.

EDIT: Kört memtest nu och jag får "Pass complete, no errors" så det ser bra ut i den fronten. Dock ingen lycka med att få bort bsod:et...

Baurken
Inlägg: 171
Blev medlem: 2007-07-14 22:34:58

Inlägg av Baurken » 2008-03-19 8:50:35

Ok, Det vanligaste vid dessa errors är att minnena är felaktiga eller att CPU:n överhettats. Men enligt dinna uppgifter så ligger de på 25 grader så det är väl inte ett alternativ.

Har du nyss installerat windows eller har du haft det installerat ett tag? En reparation av windows kan vara rekommenderat.

mahme
Inlägg: 160
Blev medlem: 2005-01-09 11:30:37

Inlägg av mahme » 2008-03-19 9:05:47

Jag har haft xp installerat i max en vecka, datorn byggdes då. Kan väl testa reparera sen när jag kommer hem från skolan.

Användarvisningsbild
Jalle64
Inlägg: 3026
Blev medlem: 2004-04-27 12:29:24
Ort: Skåne

Inlägg av Jalle64 » 2008-03-19 12:45:53

Hur ser det ut i enhetshanteraren? Testa att höja minnesvolten lite, från 1.8v till 2.0v, det kan bli stabilare då :P
Vad har du för grafikkort?
Vem f.n fann upp fanér?

mahme
Inlägg: 160
Blev medlem: 2005-01-09 11:30:37

Inlägg av mahme » 2008-03-19 21:11:00

Integrerad grafik då jag inte spelar, kanske fixar något senare i framtiden. Minnesvolten går inte höja på mitt moderkort då det är låst till 1,8v.

Installerade om XP idag och det har gått en timme utan bluescreen, får hålla tummarna och hoppas på det bästa :)

mahme
Inlägg: 160
Blev medlem: 2005-01-09 11:30:37

Inlägg av mahme » 2008-03-20 14:47:55

Efter jag formatera om funka det bra första kvällen nu på morgonen är alla BSOD tillbaka och jag kan inte ens komma in i systemet på normalt, sista fungerande inställningar eller felsäkertläge. Här är några av de BSOD jag får:

1) DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

*** STOP: 0x000000D1 (0x8E78100A, 0x00000006, 0X00000001, 0xBAB28C3F)

*** PCIIDEX.SYS - Adress BAB28C3F base at BAB28000, DateStamp 41107b4c

2) PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA

*** STOP: 0x00000050 ....

3) DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

*** STOP: 0x0000000A ....

Användarvisningsbild
Jalle64
Inlägg: 3026
Blev medlem: 2004-04-27 12:29:24
Ort: Skåne

Inlägg av Jalle64 » 2008-03-20 15:18:57

Har du det senaste bioset? F6 heter det finns på denna sida: http://tw.giga-byte.com/Support/Motherb ... uctID=2691
Vem f.n fann upp fanér?

mahme
Inlägg: 160
Blev medlem: 2005-01-09 11:30:37

Inlägg av mahme » 2008-03-20 15:23:22

Nej det har jag inte, jag har F3. Men kommer en bios uppdatering verkligen att hjälpa? På deras beskrivning om vad som är nytt med bioset verkar inte vara relevant till mina problem.

Användarvisningsbild
Jalle64
Inlägg: 3026
Blev medlem: 2004-04-27 12:29:24
Ort: Skåne

Inlägg av Jalle64 » 2008-03-20 15:27:11

Homer^ skrev:Nej det har jag inte, jag har F3. Men kommer en bios uppdatering verkligen att hjälpa? På deras beskrivning om vad som är nytt med bioset verkar inte vara relevant till mina problem.
Det senaste har även de andra biosarnas fixar, där stod något om minneshantering tex, så det är nog värt ett försök iaf :P
Vem f.n fann upp fanér?

mahme
Inlägg: 160
Blev medlem: 2005-01-09 11:30:37

Inlägg av mahme » 2008-03-20 20:59:37

Jag uppdatera BIOS till F6 som är den senaste version och uppdateringen lyckades. Jag formatera om hårddisken efteråt och när man ska in i xp så får jag bluescreen igen direkt innan jag ens hinner komma in i windows. Det här börjar bli jättejobbigt, kan det vara så att mitt moderkort är defekt? Jag har gjort memtest och chkdsk och det verkade inte vara något fel på varken minne eller hårddisk.

Användarvisningsbild
Jalle64
Inlägg: 3026
Blev medlem: 2004-04-27 12:29:24
Ort: Skåne

Inlägg av Jalle64 » 2008-03-21 12:56:37

Har du lagt in senaste chipset drivers v16.11 från deras hemsida (GB) + bägge filerna som behövs till HD-audio.
Om du inte hittar några avancerade inställningar i bios så skall du när du kommit in i denna trycka ned ctrl+F1, för att få mer inställningsmöjligheter, och då går det kanske att höja lite på minnet (volten)?
Har du testat att ta ur moderkortet och köra systemet utanför burken , för att utesluta ev kortslutningar el dyl.?
Vem f.n fann upp fanér?

Användarvisningsbild
snigel
Hedersbit
Inlägg: 9625
Blev medlem: 2002-03-08 15:06:33
Ort: Göteborg

Inlägg av snigel » 2008-03-21 17:30:44

Testa att köra memtest med test 5 en timme, se om det blir några fel.
Testa även att köra windows i felsäkert läge och se hur det beter sig, om det är stabilt kan du därifrån köra orthos.

Hur ser spänningar ut i bios, någon som varierar mycket eller verkar för låg? OCCT+everest kan stresstesta datorn och hålla koll på spänningsvärdena.
http://sniglom.blogspot.com
Work |i5 760@4.2GHz|16GB|P55|GTX 670|850 500GB|Xonar D2|2TB
Extra |q9550@3.4GHz|8GB|P45|GTX 670|830 256GB|Audigy 2
MacB.|p8600@2.4GHz|8GB|320m|BX100 500GB
Serve|c1037@1.8GHz|8GB|NM70|X25-M 80GB|Seagate 4TB

mahme
Inlägg: 160
Blev medlem: 2005-01-09 11:30:37

Inlägg av mahme » 2008-03-21 19:15:56

Jalle64
Jag har allt det senaste på drivrutinerna och mina minnen är specificerade att funka på 1.8v vilket moderkortet endast kan ge. Har inte testat att köra datorn utanför burken men jag har lagt i alla distanser rätt osv.

Snigel
Jag körde memtest86 i 20 timmar och det kom inte fram några error, jag kan testa med att köra på endast test5 som du sa om det gör någon skillnad. Windows i felsäkertläge är inte heller stabilt utan det bluescreenar där med.

Spänningarna i BIOS:
Vcore@ 1.330v
DDR2 1.8v@ 1.840v
+3.3v @3.392v
+12v @12.239v

Jag testade installera Windows Vista nu och där bluescreenar det inte direkt vid uppstarten som på XP dock jag kan vara inne i 5-10min max innan det kommer upp igen.

EDIT: Snigel, jag körde på test5 endast och vet du vad efter 2min 57sek hade testet stannat upp och jag fick error. Står 2st errors på Test#5. Jag ska gå tillbaka till webhallen med dessa minnen imorgon det första jag gör.

EDIT2: Testade starta memtest igen och köra på test5 och nu har det gått 50min utan fel, med 20pass och 0error.

mahme
Inlägg: 160
Blev medlem: 2005-01-09 11:30:37

Inlägg av mahme » 2008-03-22 16:33:21

Jag bytte ut ram minnena idag och jag får fortfarande bluescreen. Någon som har någon idé?

Användarvisningsbild
Jalle64
Inlägg: 3026
Blev medlem: 2004-04-27 12:29:24
Ort: Skåne

Inlägg av Jalle64 » 2008-03-22 18:01:40

Prova att sätta om processorn :-/
Vem f.n fann upp fanér?

mahme
Inlägg: 160
Blev medlem: 2005-01-09 11:30:37

Inlägg av mahme » 2008-03-22 18:12:52

Sätta om processorn hjälpte inte, förstår inte riktigt hur det ska heller :P

Bytte nättaget från 520w no-name med 25a på +12v till ett 480w fårn ACE med 31a på +12v som jag vet ska kunna driva ett ganska bra system, hjälpte inte heller.

kört memtest oxå hitta inga fel, samt kört 1timme på steg5 med dessa som snigel sa utan fel oxå.

Alltså bytt minne och nätagg, vilket är de 2 stora anledningarna till bluescreen ändå får jag bluescreen under uppstart av oset och när jag försöker formatera om, nu så får jag bluescreen när filerna håller på kopieras till disken efter man valt storlek.

Cpun tror jag inte är något fel på då den är ny samt oklockad med temp runt 25C. Alltså återstår hårddisken och moderkortet...vad tror ni? Något sätt att ta reda på vad det är?

mr_tobbe
Inlägg: 1407
Blev medlem: 2003-12-31 11:13:50

Inlägg av mr_tobbe » 2008-03-22 18:20:54

Jag sätter mina pengar på moderkort.

mahme
Inlägg: 160
Blev medlem: 2005-01-09 11:30:37

Inlägg av mahme » 2008-03-22 18:48:14

Finns det något sätt att vara säker, för jag måste nämnligen skicka det till Inet då..Kanske finns nått sätt att undersöka hårddisken? Så jag kan utesluta att den är fel för då är det bara moderkortet kvar.

mr_tobbe
Inlägg: 1407
Blev medlem: 2003-12-31 11:13:50

Inlägg av mr_tobbe » 2008-03-22 18:57:38

Tja...du lär väl ha en extra hårddisk? Åtminstone låna en av en kompis eller så, räcker ju med en väldigt liten. Lättare att få tag på än ett moderkort i varje fall.

mahme
Inlägg: 160
Blev medlem: 2005-01-09 11:30:37

Inlägg av mahme » 2008-03-22 19:38:29

Nej jag har ingen extra hdd att testa med.. :-/

Användarvisningsbild
Des
Inlägg: 3843
Blev medlem: 2005-04-22 10:27:46
Ort: Härnösand

Inlägg av Des » 2008-03-22 20:16:15

Det känns som att moderkortet inte kommer överens med något, eftersom det inte var minnena som felade. Du kan testa hårddisken med diverse diagnostikprogram, typ hd tune. Alternativt brukar tillverkaren ha egna program att felsöka med. Nu har jag inte lusläst hela tråden men har du testat med ett annat grafikkort än inbyggda?
There's a guy works down the chip chop swears he's elvis

mahme
Inlägg: 160
Blev medlem: 2005-01-09 11:30:37

Inlägg av mahme » 2008-03-22 20:24:15

Nej inte testat med något annat än det integrerade, jag har inget annat. Hd tune går nog inte ens testa när jag varken kan formatera om eller komma in i windows i vilket läge jag än testar, det krashar hela tiden...

Användarvisningsbild
Des
Inlägg: 3843
Blev medlem: 2005-04-22 10:27:46
Ort: Härnösand

Inlägg av Des » 2008-03-22 20:27:07

Hade det varit min dator hade jag nog skickat in moderkortet iaf.
There's a guy works down the chip chop swears he's elvis

Skriv svar