fråga angående frontside bus

Här passar allt hårdvarurelaterat som inte faller under en annan kategori.
Skriv svar
Björn_d
Inlägg: 44
Blev medlem: 2006-06-30 19:12:54
Ort: Örnsköldsvik

fråga angående frontside bus

Inlägg av Björn_d » 2008-12-11 19:34:32

Har en undran.. på min dator med en e8400 så har jag en frontside bus hastighet på 333 Mhz.. men enligt specen på processorn så ska den ligga på 1333 mhz.. fattar inte hur det blir så.. har inte burken i närheten för den är på service. Men fick se det idag när jag var dit och såg om den var färdig..
Enligt killen som gjorde servicen så klockade inte ram minnerna på 1066 mhz och bussen tillsammans .dom fick för sig att hopa över klockcykler,

Nån som har nått bra svar på frågan.. för killen på service affären sa att den funkade bäst på 667 mhz minnen då bussen var på 333
huvuddator.
Intel core 2 duo E8400 @ 3.00 ghz
3072 mb ram
Sapphire Radeon HD 4850
Pci ex

Användarvisningsbild
übermensch
Hedersbit
Inlägg: 3190
Blev medlem: 2002-03-08 0:03:05
Ort: Kista
Kontakt:

Inlägg av übermensch » 2008-12-11 19:37:52

333.33333....MHz "quad pumped" blir 333.3333...*4 = 1333MHz som är det som anges. Tänk på det som DDR, fast *4 istället för *2
In cars several processors are connected by a bus

Björn_d
Inlägg: 44
Blev medlem: 2006-06-30 19:12:54
Ort: Örnsköldsvik

Inlägg av Björn_d » 2008-12-11 19:41:45

ok men vilka minnen ska man köra på då.. ?? jag är totalt bort kolrad i det just nu
huvuddator.
Intel core 2 duo E8400 @ 3.00 ghz
3072 mb ram
Sapphire Radeon HD 4850
Pci ex

Användarvisningsbild
mkk
Inlägg: 5084
Blev medlem: 2002-03-08 0:04:08
Ort: Gefle
Kontakt:

Inlägg av mkk » 2008-12-11 22:36:37

Minnen som klarar 667MHz(PC5300) krävs för processorns normala hastighet och med minnen som klarar exempelvis 800MHz(PC6400) eller högre så blir det lättare att överklocka. 2x2GB i hastigheten PC6400 är riktigt billigt idag ifall du behöver köpa nytt minne.
Tyst dator: i5-3570K @ 4.1GHz, HR-02 Macho, Sapphire HD7950 boost, MSI Z77A-G45, Fractal Design Define R4 chassi, medföljande fläktar som insug och TY-140 som utblås, 2st SSD + 1st Seagate 4TB. Seasonic X-650.

Björn_d
Inlägg: 44
Blev medlem: 2006-06-30 19:12:54
Ort: Örnsköldsvik

Inlägg av Björn_d » 2008-12-12 9:20:11

får köpa nya pc6400 minnen till datorn. Ska ändå köpa nytt grafikkort
huvuddator.
Intel core 2 duo E8400 @ 3.00 ghz
3072 mb ram
Sapphire Radeon HD 4850
Pci ex

Användarvisningsbild
Peter Wall
Hedersbit
Inlägg: 7026
Blev medlem: 2002-03-08 0:52:56
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Peter Wall » 2008-12-12 11:38:38

Alltså. Björn. Ursäkta här nu men.. Vad var "felet" egentligen? Vad har du för minnen nu och hur påverkar det datorn negativt? Minne och "FSB" har kunnats köra asynkront sålänge jag kan minnas... Om inget annat kanske det går att överklocka minnena?

Jag säger inte att det är en dum idé att köpa mer minne (operativsystem och program idag älskar 2-4GB med minne), eller för den delen snabbare minne, men se till att du inte blir lurad på en investering som kanske inte är nödvändig.
Diplomerad webbutvecklare
Microsoft Certified Professional Windows 2003
Microsoft Certified Technology Specialist Windows Vista
"Did you know kidneys and applesauce are a delicacy in Sweden? I'm gonna get my applesauce back!"

Baurken
Inlägg: 171
Blev medlem: 2007-07-14 22:34:58

Inlägg av Baurken » 2008-12-12 15:01:36

Peter Wall skrev:Alltså. Björn. Ursäkta här nu men.. Vad var "felet" egentligen? Vad har du för minnen nu och hur påverkar det datorn negativt? Minne och "FSB" har kunnats köra asynkront sålänge jag kan minnas... Om inget annat kanske det går att överklocka minnena?
Vissa NB:or stödjer väl inte att köra olika FSB och minnes frekvens? Har inte hållt på mycket med överklockning eller hårdvara överhuvudtaget på ett par år men var i alla fall så förut, Då jag slutade med det så var det ganska nytt med att NB:or stödje asynkrona frekvenser överhuvudtaget.

Antar att han har ett moderkort som inte stödjer det (vilket borde vara ganska gammalt) eftersom det problemet har uppstått.

Användarvisningsbild
Peter Wall
Hedersbit
Inlägg: 7026
Blev medlem: 2002-03-08 0:52:56
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Peter Wall » 2008-12-12 15:16:43

Jag hade möjlighet att köra min Pentium MMX 200 MHz i asynkront-läge mot minnet .... Och möjligheten att överklocka minnet finns alltid, även om det såklart inte alltid fungerar heller.

Jag säger återigen, inget fel i att köpa nytt RAM. Mer RAM är mumma för magen, men jag blev lite ifrågasättande kring vad den här datorbutiken hade påstått. Kanske har trådskaparen bara varit luddig men likväl.. Lika bra att påpeka när något känns konstigt. Då kan man få en vettig förklaring som antingen bekräftar ens misstanke eller korrigerar ens fel :)
Diplomerad webbutvecklare
Microsoft Certified Professional Windows 2003
Microsoft Certified Technology Specialist Windows Vista
"Did you know kidneys and applesauce are a delicacy in Sweden? I'm gonna get my applesauce back!"

Björn_d
Inlägg: 44
Blev medlem: 2006-06-30 19:12:54
Ort: Örnsköldsvik

Inlägg av Björn_d » 2008-12-12 23:13:21

Minnerna som sitter i är crucial Ballistix pc8500 1g tre stycken men en har packat ihop.. Funderingen var att minnerna går på 1066 mhz och frontside bussen på 333.. så dom missade varndra lite i klockningen.. Men jag har pillrat runt i biosen och fick upp frontsiden
huvuddator.
Intel core 2 duo E8400 @ 3.00 ghz
3072 mb ram
Sapphire Radeon HD 4850
Pci ex

Baurken
Inlägg: 171
Blev medlem: 2007-07-14 22:34:58

Inlägg av Baurken » 2008-12-13 15:05:18

Det som Peter Wall undrade var nog hur dom kan "missa varandra lite i klockningen", Eftersom FSB:ens frekvens inte hänger ihop med minnenas frekvens. Förr så hade all hårdvara samma frekvens men nu för tiden så kan (nästan alla, eller alla) nordbryggor skicka ut olika frekvenser till SB, CPU, minnen osv. för att det inte ska uppstå problem som du förklarade, men som inte borde uppstå i och med asynkrona frekvenser. Så du ska kunna köra CPU'n på 1hz och minnena på 1Ghz om du så vill (teoretiskt) utan att det har någon inverkan på varandra.

Användarvisningsbild
rokk
Inlägg: 4975
Blev medlem: 2002-08-01 1:27:11
Ort: Bollnäs
Kontakt:

Inlägg av rokk » 2008-12-13 15:31:18

Baurken skrev:Det som Peter Wall undrade var nog hur dom kan "missa varandra lite i klockningen", Eftersom FSB:ens frekvens inte hänger ihop med minnenas frekvens. Förr så hade all hårdvara samma frekvens men nu för tiden så kan (nästan alla, eller alla) nordbryggor skicka ut olika frekvenser till SB, CPU, minnen osv. för att det inte ska uppstå problem som du förklarade, men som inte borde uppstå i och med asynkrona frekvenser. Så du ska kunna köra CPU'n på 1hz och minnena på 1Ghz om du så vill (teoretiskt) utan att det har någon inverkan på varandra.
Inkorrekt, även idag i de flesta fall är FSBns frekvens bunden till minnets frekvens. Vissa chipsets på vissa moderkort som t ex nyare nforce så kan de köras (mer eller mindre) individuellt men oftast är de ändå länkade till varann.

Det är bara en fråga om dividers för minnet, inget mer eller mindre.
GiNN mk3 - Core 2 Duo E8500 3.8Ghz @ 1.25v, Xigmatek S1284, Asus P5E-VM HDMI, WD Blue 640GB, 4x 2048MB PC2 6400, Asus 9800GTX+ Dark Knight, Asus Xonar DX mod. LM4562 + Thule IA60B, Samsung 2032BW, Corsair TX650, XP x64.
Validated

Baurken
Inlägg: 171
Blev medlem: 2007-07-14 22:34:58

Inlägg av Baurken » 2008-12-13 16:50:21

rokk skrev:
Baurken skrev:Det som Peter Wall undrade var nog hur dom kan "missa varandra lite i klockningen", Eftersom FSB:ens frekvens inte hänger ihop med minnenas frekvens. Förr så hade all hårdvara samma frekvens men nu för tiden så kan (nästan alla, eller alla) nordbryggor skicka ut olika frekvenser till SB, CPU, minnen osv. för att det inte ska uppstå problem som du förklarade, men som inte borde uppstå i och med asynkrona frekvenser. Så du ska kunna köra CPU'n på 1hz och minnena på 1Ghz om du så vill (teoretiskt) utan att det har någon inverkan på varandra.
Inkorrekt, även idag i de flesta fall är FSBns frekvens bunden till minnets frekvens. Vissa chipsets på vissa moderkort som t ex nyare nforce så kan de köras (mer eller mindre) individuellt men oftast är de ändå länkade till varann.

Det är bara en fråga om dividers för minnet, inget mer eller mindre.
Ja det var det jag hade för mig också, Men Peter Wall fick mig på andra tankar eftersom jag är ganska dåligt uppdaterad inom ämnet.

Skriv svar