hur fixa en partion

Här passar allt hårdvarurelaterat som inte faller under en annan kategori.
Skriv svar
holm94
Inlägg: 59
Blev medlem: 2008-10-25 9:42:34

hur fixa en partion

Inlägg av holm94 » 2009-01-14 14:03:06

hej!

hur ska man fixa en partion på hårddisken?

har windows på hårddisken nu, men tänkte om det går att laga en bara i själva windows.

tänkte ha windows på en och lagring på andra?

hur många kan man högst ha på en hårddisk?

tacksam för snabba svar! :P :) ;) ;D

Användarvisningsbild
Raspberry
Inlägg: 1808
Blev medlem: 2006-06-16 19:51:58

Inlägg av Raspberry » 2009-01-14 15:58:44

Vet inte hur många du kan ha som mest, men så vitt jag vet så måste du installera om Windows (eftersom du måste formatera hårddisken för att skapa en ny partition.).
Win7 Ulti x64 | 22" Wide | E8400@3.0GHz | 4GB | HD4850 | Raptor 34GB; Spinpoint F3 1TB; My Book Essential 1TB; My Passport Essential 250 GB; Barracuda 750 GB

Användarvisningsbild
übermensch
Hedersbit
Inlägg: 3190
Blev medlem: 2002-03-08 0:03:05
Ort: Kista
Kontakt:

Inlägg av übermensch » 2009-01-14 16:06:38

Det finns verktyg för att ändra storlek på partitioner och skapa nya, men det innebär alltid en risk. Partition magic var det som gällde förut, men det kan ha ändrats.

Frågan är nog snarare, vilket problem löser du genom att skapa fler partitioner?
In cars several processors are connected by a bus

holm94
Inlägg: 59
Blev medlem: 2008-10-25 9:42:34

Inlägg av holm94 » 2009-01-14 20:26:44

undrade mest bara allmänt hur måga man kan ha, men har haft det där partion magic förut för att göra min hårddisk till NTFS. Men kan man skapa en ny partion med det också eller?

GangZtra
Inlägg: 583
Blev medlem: 2002-03-08 23:17:19
Ort: Halmstad
Kontakt:

Inlägg av GangZtra » 2009-01-14 20:29:45

holm94 skrev:undrade mest bara allmänt hur måga man kan ha, men har haft det där partion magic förut för att göra min hårddisk till NTFS. Men kan man skapa en ny partion med det också eller?
Ladda hem och prova =)
Q6600 @ 3.5Ghz -==- TRUE -==- Asus P5E -==- 4GB Kingston HyperX PC8500 -==- 64GB Corsair Nova SSD -==- 2x Asus HD 5770 -==- Corsair HX 620W PSU -==- Antec P182 -==-

holm94
Inlägg: 59
Blev medlem: 2008-10-25 9:42:34

Inlägg av holm94 » 2009-01-14 20:30:45

GangZtra skrev:
holm94 skrev:undrade mest bara allmänt hur måga man kan ha, men har haft det där partion magic förut för att göra min hårddisk till NTFS. Men kan man skapa en ny partion med det också eller?
Ladda hem och prova =)
okaj... :D

om du kan svara gärna min andra tråd också, nåt steg under i hårdvara rubriken.

Användarvisningsbild
Hunter
Inlägg: 835
Blev medlem: 2006-05-01 13:04:19
Ort: Västervik

Inlägg av Hunter » 2009-01-15 0:57:20

När du installerar Windows. Annars Partition Magic som redan nämnts som är gammalt men bra program
AMD Vishera FX-8350@4.5GHz - Asus Crosshair V Formula-Z (AM3+) - Sapphire R9 290 4GB - 8GB G.Skill TridentX 2400MHz - Samsung 500GB - Samsung 1TB - Western Digital 1TB - Asus Xonar Essence STX - Bitfenix Ghost - BenQ XL2410T

holm94
Inlägg: 59
Blev medlem: 2008-10-25 9:42:34

Inlägg av holm94 » 2009-01-15 14:12:13

Hunter skrev:När du installerar Windows. Annars Partition Magic som redan nämnts som är gammalt men bra program
Jag testade det men allt gick vägen och jag fick ge namn och massaor på den, men sen så komemr det typ upp på samma sett som diskkontroll på datorn fast nånting med partion magic, och jag låter den gå och sen strats datorn om och upp som vanligt, men sen så finns det ingen partion där. Den är som alltid annars, bara en hårddisk. :S

Användarvisningsbild
übermensch
Hedersbit
Inlägg: 3190
Blev medlem: 2002-03-08 0:03:05
Ort: Kista
Kontakt:

Inlägg av übermensch » 2009-01-15 15:59:02

holm94 skrev:Jag testade det men allt gick vägen och jag fick ge namn och massaor på den, men sen så komemr det typ upp på samma sett som diskkontroll på datorn fast nånting med partion magic, och jag låter den gå och sen strats datorn om och upp som vanligt, men sen så finns det ingen partion där. Den är som alltid annars, bara en hårddisk. :S
Kolla storleken på partitionen som syns. Den bör vara mindre om du använt PM korrekt. Du måste tilldela den nya partitionen en bokstav via kontrollpanelen sen, det kommer du åt(välj klassiskt läge om du kör vista) via: Kontrollpanelen -> Adminitrativa verktyg -> Datorhantering -> Lagring/Diskhantering. Fritt översatt från engelska.
In cars several processors are connected by a bus

holm94
Inlägg: 59
Blev medlem: 2008-10-25 9:42:34

Inlägg av holm94 » 2009-01-15 21:41:11

übermensch skrev:
holm94 skrev:Jag testade det men allt gick vägen och jag fick ge namn och massaor på den, men sen så komemr det typ upp på samma sett som diskkontroll på datorn fast nånting med partion magic, och jag låter den gå och sen strats datorn om och upp som vanligt, men sen så finns det ingen partion där. Den är som alltid annars, bara en hårddisk. :S
Kolla storleken på partitionen som syns. Den bör vara mindre om du använt PM korrekt. Du måste tilldela den nya partitionen en bokstav via kontrollpanelen sen, det kommer du åt(välj klassiskt läge om du kör vista) via: Kontrollpanelen -> Adminitrativa verktyg -> Datorhantering -> Lagring/Diskhantering. Fritt översatt från engelska.
Har bara en hårddisk, som nu kallas E: och det står på "layout" att den är en partion. Måste jag göra om den till något fören jag kan skapa en partion?

Användarvisningsbild
übermensch
Hedersbit
Inlägg: 3190
Blev medlem: 2002-03-08 0:03:05
Ort: Kista
Kontakt:

Inlägg av übermensch » 2009-01-15 23:49:40

holm94 skrev:Har bara en hårddisk, som nu kallas E: och det står på "layout" att den är en partion. Måste jag göra om den till något fören jag kan skapa en partion?
Står det i diskhanteraren? Isåfall verkar det som att PM inte gjort sitt jobb, kolla igen där.
In cars several processors are connected by a bus

holm94
Inlägg: 59
Blev medlem: 2008-10-25 9:42:34

Inlägg av holm94 » 2009-01-16 18:18:45

übermensch skrev:
holm94 skrev:Har bara en hårddisk, som nu kallas E: och det står på "layout" att den är en partion. Måste jag göra om den till något fören jag kan skapa en partion?
Står det i diskhanteraren? Isåfall verkar det som att PM inte gjort sitt jobb, kolla igen där.
Japp, det göt det... ?!?

Användarvisningsbild
Peter Wall
Hedersbit
Inlägg: 7026
Blev medlem: 2002-03-08 0:52:56
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Peter Wall » 2009-01-17 19:28:38

Då har du inte följt instruktionerna i Partition Magic korrekt. Split-proceduren skapar två partitioner i PM. Finns det bara en så har du inte gjort rätt.

edit: Det är inte speciellt rekommenderat att splitta en systempartition. Skulle snarare rekommendera dig att ominstallera Windows sköta partitioneringen där. Om inte, så glöm inte att ta backup på allt viktigt innan du gör split'en.
Diplomerad webbutvecklare
Microsoft Certified Professional Windows 2003
Microsoft Certified Technology Specialist Windows Vista
"Did you know kidneys and applesauce are a delicacy in Sweden? I'm gonna get my applesauce back!"

Skriv svar