Ny "Workstation"

Forum för råd angående köp eller sälj av dator, datordelar och annan teknik.
Skriv svar
Användarvisningsbild
syntetisk
Inlägg: 2708
Blev medlem: 2002-03-28 23:48:58
Ort: Uppsala

Ny "Workstation"

Inlägg av syntetisk » 2007-09-07 17:51:29

Hej allesammans!

Nu är det så att jag går i köpar dagar. Jag är i behov av en ny dator som ska användas mestadels till Adobes Creative Suit 3. De tyngsta programen jag kommer att använda är nog After Efects samt Premiere. Där vill jag att det ska flyta på bra.

Mina tankar har kretsat från allt mellan en MacBookPro och motsvarande bärbar PC. Dock så har jag insett att jag inte direkt badar i pengar och att man får ruskigt mycket stationär PC för mindre än vad den billigaste MacBookPron går på.

Jag har kollat in lite olika konfigurationer och följande har jag fastnat för:
Asus P5B iP965 4DDR2-DIMM 3PCI 4PCIe SATA Raid Audio GB-LAN Socket775 ATX

Intel Core 2 QUAD Q6600 Quad Core 2.4GHz 8MB(2x4MB) FSB1066 Boxed (with cpu-cooler!) Socket 775

Corsair Value Select VS2GBKIT667D2 (x2) 4x1024MB (tot. 4GB) DDR2 PC2-5300 667MHz CL5

2 x Seagate Barracuda ST3250620AS 7200.10 250GB 7200rpm 16MB SATA2

Asus Extreme GeForce 8600GT SILENT 512MB DDR3 TV-out HDTV DUAL DVI RETAIL PCI Express


Dock så vill jag jättegärna ha kritik och tips på konfigurationen.

Är det ett bra moderkort? Onödiga funktioner? Saknas det funktioner?

Processorn är egentligen den som jag känner mig säkrast på i och med sina fyra kärnor, men jag vill hemskt gärna höra synpunkter på den också.

Borde jag satsa på dyrare minnen? Högre klockfrekvens på minnet? Mer minne?

Vad innebär SATA2? Är det kompatibelt med ett SATA1 moderkort? Anledning att jag valde just den hårdisken var p.g.a. det höga cacheminnet. Sen är tanken att jag ska RAIDa diskarna.

Borde jag satsa på ett dyrare grafikkort? Ett 8800? Vilket i så fall? Hur kommer det sig att detta grafikkort är dyrare än det här när det har mindre minne?

Sist men inte minst, tips på bra chassin. Tips på nätagg och hur mycket tror ni att följande konfiguration drar?

Tack så jättemycket på förhand!

Användarvisningsbild
ballkula
Inlägg: 2473
Blev medlem: 2002-05-03 23:42:04
Ort: Västerbotten

Inlägg av ballkula » 2007-09-07 18:43:32

Är det inte bättre att satsa på ett modernare moderkort? T.ex ett kort med P35 eller x38-chipset.
Processor: Core 2 Quad QX9650
Grafikkort: Asus Geforce 8800GTS 512MB
Minne: 8192MB DDR2-800MHz
HD: 2xRaptor 150GB, 2x1TB Samsung F1
Moderkort: Asus P5E X38

Användarvisningsbild
syntetisk
Inlägg: 2708
Blev medlem: 2002-03-28 23:48:58
Ort: Uppsala

Inlägg av syntetisk » 2007-09-08 12:14:49

ballkula skrev:Är det inte bättre att satsa på ett modernare moderkort? T.ex ett kort med P35 eller x38-chipset.
Det är det kanske :) Vilket chipset är att föredra? P35 eller x38? Jag har kikat runt på lite moderkort i Asus P5K serie, men jag förstår inte vad det är som skiljer dem åt. Speciellt då de skiljer rätt mycket i pris.

T.ex:
https://www.datorbutiken.com/se/Navigat ... ct=ASP5KWS

https://www.datorbutiken.com/se/Navigat ... uct=ASP5KC

Och sen på det sistnämda moderkortet, varför har det stöd för både DDR2 och DDR3, är det för att det ska vara framåtkompatibelt? För man kan väl inte köra DDR2 och DDR3 samtidigt?

GuessWho
Inlägg: 1650
Blev medlem: 2004-01-09 22:01:48

Inlägg av GuessWho » 2007-09-08 14:05:35

syntetisk skrev:
ballkula skrev:Är det inte bättre att satsa på ett modernare moderkort? T.ex ett kort med P35 eller x38-chipset.
Det är det kanske :) Vilket chipset är att föredra? P35 eller x38?
P35 är mera tänkt som chipset för mainstream moderkort, medans X38 är mer tänkt som high end chipset till entusiast moderkort. Hittar du motsvarande moderkort till liknande priser kan du ju lika gärna ta X38. Men annars bör P35 duga om du inte måste ha det senaste, häftigaste etc. Jag skulle iaf hellre ta P35 än P965. Man kan väl säga att P35 är uppföljare till P965 medans X38 är uppföljare till 975.
syntetisk skrev:Och sen på det sistnämda moderkortet, varför har det stöd för både DDR2 och DDR3, är det för att det ska vara framåtkompatibelt? För man kan väl inte köra DDR2 och DDR3 samtidigt?
Ja, så man kan använda sina gamla DDR2 minnen om man har några sådanna liggande och senare uppgradera till DDR3. Men på det kortet du länkade till så var det 4st DDR2 och 2st DDR3 platser. Personligen skulle jag hellre ha det tvärt om eller bara ha 4st DDR3 platser och strunta i DDR2 platser om jag hade tänkt satsa på DDR3 innan det var dags att byta moderkort igen.
och nej, du kan inte använda DDR2 och DDR3 minnen samtidigt.

Användarvisningsbild
syntetisk
Inlägg: 2708
Blev medlem: 2002-03-28 23:48:58
Ort: Uppsala

Inlägg av syntetisk » 2007-09-08 14:30:37

GuessWho skrev:
syntetisk skrev:
ballkula skrev:Är det inte bättre att satsa på ett modernare moderkort? T.ex ett kort med P35 eller x38-chipset.
Det är det kanske :) Vilket chipset är att föredra? P35 eller x38?
P35 är mera tänkt som chipset för mainstream moderkort, medans X38 är mer tänkt som high end chipset till entusiast moderkort. Hittar du motsvarande moderkort till liknande priser kan du ju lika gärna ta X38. Men annars bör P35 duga om du inte måste ha det senaste, häftigaste etc. Jag skulle iaf hellre ta P35 än P965. Man kan väl säga att P35 är uppföljare till P965 medans X38 är uppföljare till 975.
Då siktar jag nog in mig på ett P35, det känns mer ekonomiskt att ta det näst dyraste istället för det dyraste :)
GuessWho skrev:
syntetisk skrev:Och sen på det sistnämda moderkortet, varför har det stöd för både DDR2 och DDR3, är det för att det ska vara framåtkompatibelt? För man kan väl inte köra DDR2 och DDR3 samtidigt?
Ja, så man kan använda sina gamla DDR2 minnen om man har några sådanna liggande och senare uppgradera till DDR3. Men på det kortet du länkade till så var det 4st DDR2 och 2st DDR3 platser. Personligen skulle jag hellre ha det tvärt om eller bara ha 4st DDR3 platser och strunta i DDR2 platser om jag hade tänkt satsa på DDR3 innan det var dags att byta moderkort igen.
och nej, du kan inte använda DDR2 och DDR3 minnen samtidigt.
I dagsläget så känns det inte riktigt aktuellt att köpa DDR3 då de är så ruskigt dyra. 4GB DDR2 minnen kostar runt 1400kr medans 2GB DDR3 minnen kostar nästan 3000kr. Självklart är jag beredd att lägga ut lite mer pengar på minnet om det ökar prestandan rejält.

Vilket är mest "prestanda effektivt", att ha 4 x 1024Mb eller 2 x 2048Mb? Eller spelar det ingen roll, det är ju mycket billigare att köpa 4x1024Mb men åandra sidan så är det ju smartare med 2 x 2048Mb om jag tänker uppgradera senare. Och hur fungerar det här med bushastigheten? Procesorn som jag har kollat på har ju en bus på 1066Mhz, kan minnet ha 667Mhz eller 800Mhz bushastighet då?

Användarvisningsbild
Peter Wall
Hedersbit
Inlägg: 7026
Blev medlem: 2002-03-08 0:52:56
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Peter Wall » 2007-09-08 18:27:23

Rent principiellt gillar jag inte att ha fyra stickor med RAM (eller fylla alla platser). Kalla mig old school men förr i tiden bråkade moderkort ofta när man körde med alla platserna fyllda. Det var kompabilitetsproblem som gjorde att någon sticka inte kändes igen, och det nedklockades och blev sämre timings osv osv. Jag ska inte svära på någon grav hur chipsena är idag, det har jag läst för lite om - men bara så du vet att det har funnits problem som du kan ta i beaktning när du väljer mellan 2x2GiB och 4x1GiB.

Förövrigt vill jag påpeka att du måste skaffa ett 64bitars OS om du ska utnyttja dina 4GiB med minne.
Diplomerad webbutvecklare
Microsoft Certified Professional Windows 2003
Microsoft Certified Technology Specialist Windows Vista
"Did you know kidneys and applesauce are a delicacy in Sweden? I'm gonna get my applesauce back!"

Användarvisningsbild
syntetisk
Inlägg: 2708
Blev medlem: 2002-03-28 23:48:58
Ort: Uppsala

Inlägg av syntetisk » 2007-09-09 13:39:04

Peter Wall skrev:Rent principiellt gillar jag inte att ha fyra stickor med RAM (eller fylla alla platser). Kalla mig old school men förr i tiden bråkade moderkort ofta när man körde med alla platserna fyllda. Det var kompabilitetsproblem som gjorde att någon sticka inte kändes igen, och det nedklockades och blev sämre timings osv osv. Jag ska inte svära på någon grav hur chipsena är idag, det har jag läst för lite om - men bara så du vet att det har funnits problem som du kan ta i beaktning när du väljer mellan 2x2GiB och 4x1GiB.
Ok, det var något nytt för mig. Ska ha det i åtanke. Men det borde väl inte uppstå några kompabilitetsproblem om jag kör med 4 likadana stickor?

Sen återstår min fråga om bushastigheten på processorn och minnet? Vilka hastigheter på minnet kan jag ha till en processor som kör 1066Mhz i bus?

Användarvisningsbild
ulflaban
Inlägg: 1399
Blev medlem: 2006-02-02 18:36:09

Inlägg av ulflaban » 2007-09-09 16:54:45

Du kan köpa vilka minnen du vill.Processorn har en grund fsb på 266MHz. Den är quad-pumped så det blir 1066. Sen Har den en multiplier på 9 som ger core-frekvensen 9x266=2394.
PC4200 är ett minimum då de går i 266MHz (533 står det men det är vad DDR innebär: Dual Data Rate, så man brukar skriva det dubbla).
Du vill nog ha överklockningsmån så ta PC5300 eller PC6400. CL4 är att föredra. Jag skulle ha siktat på 2x2GB kit, färre komponenter som kan strula. Sen om du vill ha snabbare minnen så går det också bra, men du tjänar inte så mycket prestanda på det - inte ekonomiskt försvarbart.

Angående de 2 grafikkorten du frågade om så är det dyrare ett GTS och det andra ett GT. Därav skillnaden. Om du inte ska spela så spelar det egentligen ingen roll vad du tar för grafikkort, satsa på ett strömsnålt och svalt med passiv kylning.
Glossolalia coats my skin

Skriv svar