HTPC bygge

Forum för råd angående köp eller sälj av dator, datordelar och annan teknik.
Skriv svar
Användarvisningsbild
enix
Inlägg: 3511
Blev medlem: 2002-04-16 17:41:11
Ort: Stockholm

HTPC bygge

Inlägg av enix » 2008-08-17 22:27:14

Ok så ingen ska gnälla på att jag har gjort ännu en tråd, det handlar inte om samma dator utan om ännu en.

Det är så att pappa ska byta upp sig till Core2duo ganska snart för att hans system inte ska vara alltför stor flaskhals för hans HD4850 kort.

Saken är då att jag ska få överta en del av hans hårdvara.

Det jag får är någo nForce4 Ultra SLi ATX bräda (s939), Athlon64 X2 4200+ 2.2GHz, 4x1gb pc3200, geforce 7600gt.

Tänkte att jag inte bara kan kasta ut/sälja det direkt utan kanske använda det till någon nytta istället, t.ex en HTPC.

Eftersom min andra dator jag ska bygga snart kostar en del så kan jag inte lägga ut så mycket på det här, det jag behöver är HTPC/Desktop chassi som är ATX kompatibelt, någon billig PSU på kanske 350W men som ändå inte är skit samt en hårddisk. DVD brännare har jag liggandes men undrar om det inte är värt ändå att införskaffa åtminstonde en Bluray combodrive (läsa enbart bluray men också kunna bränna dvd/cd).

Så det jag har tittat på är:
Låda: http://prisjakt.nu/produkt.php?p=103363
PSU: http://www.dustinhome.se/pd_5010108698.aspx
HDD: http://www.dustinhome.se/pd_5010165564.aspx

Systemet blir alltså: A64 X2 4200+ 2.2GHz, 4GB RAM, 500GB HDD, DVD/Bluray (får se), GF7600GT 256MB.

Kommer detta system orka driva 720p och 1080i material? Min LCD-TV är så liten ändå och klarar inte 1080p iallafall.
Workstation: Core i5 750 2.66GHz, 4GB DDR3, 3TB HDD, HD4890 1GB, Windows7 Pro x64
Laptop: AMD Athlon64 X2 QL-60 1.90GHz, 3GB DDR2, 250GB HDD, HD3450 256MB, Windows Vista Home Premium x86
iPhone 3G 8GB | PS3 40GB | XB360 20GB | Wii 8GB | PSP 2GB | PS2

GuessWho
Inlägg: 1650
Blev medlem: 2004-01-09 22:01:48

Systemkrav

Inlägg av GuessWho » 2008-08-18 18:05:47

Blev lite intresserad av att se hur mycket som krävdes när jag läste ditt inlägg.
Rent generellt med video så är det inte enbart upplösningen som avgör utan även vilken standard det är kodat med och vilka inställningar... men jag hittade ett intressant test hos AnandTech.
AnandTech skrev: To sum up, while MPEG-2 is relatively easy to decode, H.264 enables smaller files with better image quality. On the down side, the time it takes to encode a movie using H.264 is much higher than required for MPEG-2, and the processing power needed to decode H.264 without dropping frames can be very large. Without GPU acceleration, not even an Intel Core 2 Duo E6600 can play X-Men: The Last Stand without dropping frames.
AnandTech skrev: Final Words

...
As for recommendations, based on our testing, we would not suggest anything less than an Intel Core 2 Duo E6600 for use in a system designed to play HD content. The E6400 may work well enough, but not even the 8800 GTX can guarantee zero dropped frames on the E6300.
...
Dock så sa de att filmen de provade var bland de mer krävande Blu Ray filmerna när de gjorde testet (December 2006), eftersom den var kodad med H.264 istället för mpeg2 som många andra Blu Ray filmer under 2006.

Länk -> X-Men: The Last Stand CPU Overhead


Sen var det ju Intel Core 2 processorer och inte Athlon 64 de testade med. Skulle man göra samma test med din Athlon64 X2 4200+ så borde den få sämre resultat än en Core 2 Duo E6400.

Men filmer som istället är i 720p och/eller mpeg2 kräver generellt mindre av CPU/GPU. Fast sen kan man ju inte välja hur filmerna ska vara kodade när man står i affären. Om du inte själv kodar om dem efteråt.


Du kommer inte kunna se samtliga Blu Ray filmer utan fps drop med den konfigurationen.
Sen beror de ju lite på om man tycker det är roligare att se än bra film även om man får stundtals fps drop eller om man inte vill se den alls då.
Som sagt, alla filmer är inte lika krävande som Anandtechs exempel.
Ett bättre grafikkort och lite CPU överklockning kan även förbättra prestandan utan att byta allt.

Användarvisningsbild
Peter Wall
Hedersbit
Inlägg: 7026
Blev medlem: 2002-03-08 0:52:56
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Peter Wall » 2008-08-18 18:30:49

Jag har klarat av att se på HD-filmer på min 3200+ Venice-dator.
Diplomerad webbutvecklare
Microsoft Certified Professional Windows 2003
Microsoft Certified Technology Specialist Windows Vista
"Did you know kidneys and applesauce are a delicacy in Sweden? I'm gonna get my applesauce back!"

NORT
Inlägg: 25
Blev medlem: 2008-04-26 10:42:09

Inlägg av NORT » 2008-08-18 19:09:59

Jag har inga problem med att spela 1080p med Zoom Player och CoreAVC på min 3000+ Venice.

Användarvisningsbild
rokk
Inlägg: 4975
Blev medlem: 2002-08-01 1:27:11
Ort: Bollnäs
Kontakt:

Inlägg av rokk » 2008-08-18 19:19:08

Har du provat en riktig BluRay-skiva och sett hur det går?
Det är skillnad på 1080p-filer och en bluray-disk pga alla skydd och bös.
Men ska han skippa äkta bluray-skivor borde det funka bra.
GiNN mk3 - Core 2 Duo E8500 3.8Ghz @ 1.25v, Xigmatek S1284, Asus P5E-VM HDMI, WD Blue 640GB, 4x 2048MB PC2 6400, Asus 9800GTX+ Dark Knight, Asus Xonar DX mod. LM4562 + Thule IA60B, Samsung 2032BW, Corsair TX650, XP x64.
Validated

Användarvisningsbild
enix
Inlägg: 3511
Blev medlem: 2002-04-16 17:41:11
Ort: Stockholm

Inlägg av enix » 2008-08-18 19:40:37

Oj, vilka bra svar jag fick, tackar :)

Jag ska nog skippa bluray spelare till den och slänger i en gammal dvd brännare bara för att kunna ha någon form av optical drive överhuvudtaget. Det blir nog mestadels h264 encodade .mkv filmer (jajaja....) i 720p formatet, så det lär nog funka.
Kom på att jag kan kolla på riktiga bluray skivor via min PS3 om jag nu skulle känna behovet.

Skulle det va för klent så får jag väl fixa nån form av uppgradering senare.

En fråga till, har ett gammalt Hauppage WinTV PVR-150 tvkort, går det på ett enkelt sätt ställa in i t.ex Windows Media Center så att man kan få EPG och kunna spela in saker direkt via HTPCn, och isåfall, hur går det till?
Workstation: Core i5 750 2.66GHz, 4GB DDR3, 3TB HDD, HD4890 1GB, Windows7 Pro x64
Laptop: AMD Athlon64 X2 QL-60 1.90GHz, 3GB DDR2, 250GB HDD, HD3450 256MB, Windows Vista Home Premium x86
iPhone 3G 8GB | PS3 40GB | XB360 20GB | Wii 8GB | PSP 2GB | PS2

Användarvisningsbild
ballkula
Inlägg: 2473
Blev medlem: 2002-05-03 23:42:04
Ort: Västerbotten

Inlägg av ballkula » 2008-08-20 17:42:18

Kör jag tunga .264.rullar på min htpc med E6850-prolle, så ligger cpubelastningen på 20-35%. Har inte riktigt greppat varför man ska köpa specialgraffe för videoplayback...
Processor: Core 2 Quad QX9650
Grafikkort: Asus Geforce 8800GTS 512MB
Minne: 8192MB DDR2-800MHz
HD: 2xRaptor 150GB, 2x1TB Samsung F1
Moderkort: Asus P5E X38

Användarvisningsbild
enix
Inlägg: 3511
Blev medlem: 2002-04-16 17:41:11
Ort: Stockholm

Inlägg av enix » 2008-08-20 17:48:59

ballkula skrev:Kör jag tunga .264.rullar på min htpc med E6850-prolle, så ligger cpubelastningen på 20-35%. Har inte riktigt greppat varför man ska köpa specialgraffe för videoplayback...
Det är väl bra med en gpu som hjälper till att avlasta cpun, spec om det är en
så gammal prolle som 4200+ X2.
Workstation: Core i5 750 2.66GHz, 4GB DDR3, 3TB HDD, HD4890 1GB, Windows7 Pro x64
Laptop: AMD Athlon64 X2 QL-60 1.90GHz, 3GB DDR2, 250GB HDD, HD3450 256MB, Windows Vista Home Premium x86
iPhone 3G 8GB | PS3 40GB | XB360 20GB | Wii 8GB | PSP 2GB | PS2

Användarvisningsbild
ballkula
Inlägg: 2473
Blev medlem: 2002-05-03 23:42:04
Ort: Västerbotten

Inlägg av ballkula » 2008-08-21 20:42:53

enix skrev:Det är väl bra med en gpu som hjälper till att avlasta cpun, spec om det är en
så gammal prolle som 4200+ X2.
Ja, det är ju bra om gpun avlastar om det gäller en "vanlig dator", men om det är en htpc som bara kör film och musik så spelar det ju ingen roll ifall det är cpun som får jobba eller om det är en gpu. En 4200+ borde väl kunna fixa högupplöst utan problem?
Processor: Core 2 Quad QX9650
Grafikkort: Asus Geforce 8800GTS 512MB
Minne: 8192MB DDR2-800MHz
HD: 2xRaptor 150GB, 2x1TB Samsung F1
Moderkort: Asus P5E X38

Användarvisningsbild
borz
Inlägg: 2889
Blev medlem: 2002-10-18 21:17:26
Ort: Hässleholm
Kontakt:

Inlägg av borz » 2008-08-21 21:57:30

Det där snacket om att man ska behöva en kraftfull processor är överdrivet.

Toms hardware har faktiskt gjort ett test med 780g system parat med 4850e. De slängde allt de kunnat på den och kom fram till att kombinationen pallade ALLT tom när processorn klockades ner till 1,5 GHz.


Själv har jag 780g + 4850e och jag kan spela in 2 kanaler samtidigt som jag kan spela upp "killer sample"... ni vet den där med fåglar utan lagg.

Det gäller helt enkelt att bygga en dator där delarna lirar bra ihop.

Skriv svar