inbränning av grafikkortsminne?

Avdelningen för dig som skall överklocka eller kyla din dator.
Skriv svar
Användarvisningsbild
snigel
Hedersbit
Inlägg: 9625
Blev medlem: 2002-03-08 15:06:33
Ort: Göteborg

inbränning av grafikkortsminne?

Inlägg av snigel » 2004-01-18 22:20:44

Att bränna in det vanliga minnet till en dator gör man ju vanligtvis med prime och sandra, men man borde ju kunna bränna in minnet till grafikkortet med. Någon som vet hur man gör detta på bästa sätt?
http://sniglom.blogspot.com
Work |i5 760@4.2GHz|16GB|P55|GTX 670|850 500GB|Xonar D2|2TB
Extra |q9550@3.4GHz|8GB|P45|GTX 670|830 256GB|Audigy 2
MacB.|p8600@2.4GHz|8GB|320m|BX100 500GB
Serve|c1037@1.8GHz|8GB|NM70|X25-M 80GB|Seagate 4TB

Användarvisningsbild
mkk
Inlägg: 5084
Blev medlem: 2002-03-08 0:04:08
Ort: Gefle
Kontakt:

Inlägg av mkk » 2004-01-18 22:52:52

En rent spontan tanke är att ställa in kortet och spelen så att minnet belastas mer än kärnan. Höga upplösningar och antialiasing i kombination med sänkta inställningar för geometri, för att låta just minnesdelen jobba så mycket som möjligt utan att den skall behöva vänta så ofta på processorns och grafikchipets uträkningar. Kanske Quake 3 lämpar sig eftersom det har synnerligen simpla geometriska krav med dagens mått mätt. Sedan om det gör någon direkt nytta får väl som vanligt visa sig genom praktiska försök. Prova den som orkar. ;)
Tyst dator: i5-3570K @ 4.1GHz, HR-02 Macho, Sapphire HD7950 boost, MSI Z77A-G45, Fractal Design Define R4 chassi, medföljande fläktar som insug och TY-140 som utblås, 2st SSD + 1st Seagate 4TB. Seasonic X-650.

Användarvisningsbild
snigel
Hedersbit
Inlägg: 9625
Blev medlem: 2002-03-08 15:06:33
Ort: Göteborg

Inlägg av snigel » 2004-01-19 1:19:39

Låter smart, nu är bara problemet att få igång någon högre upplösning med min skärm som inte klarar mer än 1024x768
http://sniglom.blogspot.com
Work |i5 760@4.2GHz|16GB|P55|GTX 670|850 500GB|Xonar D2|2TB
Extra |q9550@3.4GHz|8GB|P45|GTX 670|830 256GB|Audigy 2
MacB.|p8600@2.4GHz|8GB|320m|BX100 500GB
Serve|c1037@1.8GHz|8GB|NM70|X25-M 80GB|Seagate 4TB

Användarvisningsbild
mkk
Inlägg: 5084
Blev medlem: 2002-03-08 0:04:08
Ort: Gefle
Kontakt:

Inlägg av mkk » 2004-01-19 1:43:28

Använd 4x (eller mer om det går) supersamplad antialiasing på ditt grafikkort så kräks nog minnet tillräckligt även i 1024.
Tyst dator: i5-3570K @ 4.1GHz, HR-02 Macho, Sapphire HD7950 boost, MSI Z77A-G45, Fractal Design Define R4 chassi, medföljande fläktar som insug och TY-140 som utblås, 2st SSD + 1st Seagate 4TB. Seasonic X-650.

Användarvisningsbild
benjamin
Inlägg: 6985
Blev medlem: 2002-03-08 0:02:41
Ort: Linnéstaden, Göteborg
Kontakt:

Inlägg av benjamin » 2004-01-19 2:08:27

Du måste väl inte se vad som händer på skärmen iofs? (bara en tanke)
Redskap: MacBook Pro och 24"-skärm
Server: Powermac Dual G4
-----------------------------------------------------------
Benis.se
Benjaminhasselgren.se

Användarvisningsbild
snigel
Hedersbit
Inlägg: 9625
Blev medlem: 2002-03-08 15:06:33
Ort: Göteborg

Inlägg av snigel » 2004-01-19 23:39:53

Nej men allt vill inte köra hög upplösning ändå. Sen är det ju lite jobbigt om man inte ser menyerna t ex.
http://sniglom.blogspot.com
Work |i5 760@4.2GHz|16GB|P55|GTX 670|850 500GB|Xonar D2|2TB
Extra |q9550@3.4GHz|8GB|P45|GTX 670|830 256GB|Audigy 2
MacB.|p8600@2.4GHz|8GB|320m|BX100 500GB
Serve|c1037@1.8GHz|8GB|NM70|X25-M 80GB|Seagate 4TB

GuessWho
Inlägg: 1650
Blev medlem: 2004-01-09 22:01:48

Re: inbränning av grafikkortsminne?

Inlägg av GuessWho » 2004-01-20 0:48:33

snigel skrev:Att bränna in det vanliga minnet till en dator gör man ju vanligtvis med prime och sandra, men man borde ju kunna bränna in minnet till grafikkortet med. Någon som vet hur man gör detta på bästa sätt?
Att "bränna in minne" är det för att testa hur stabilt systemet är eller finns det något annat syfte och i så fall vad ?

Användarvisningsbild
Jonas Axman
Übertomte
Inlägg: 8135
Blev medlem: 2002-02-13 22:25:41
Ort: Göteborg
Kontakt:

Re: inbränning av grafikkortsminne?

Inlägg av Jonas Axman » 2004-01-20 0:58:50

GuessWho skrev:Att "bränna in minne" är det för att testa hur stabilt systemet är eller finns det något annat syfte och i så fall vad ?
Ibland kan man få ett par MHz av att "bränna in" komponenterna. Dvs man pressar dem hårt precis i gränslandet och efter ett tag så brukar det gå att få dem liiite längre stabilt.

Det gäller dock så gott som alltid bara en väldigt liten nivå och det är nog knappt ens mätbart :)
"I have come here to chew bubblegum and kick ass"
"... and I am all out of bubblegum"

Användarvisningsbild
elvenman
Hedersbit
Inlägg: 12572
Blev medlem: 2002-03-17 21:42:06
Ort: Mora
Kontakt:

Re: inbränning av grafikkortsminne?

Inlägg av elvenman » 2004-01-20 0:59:57

GuessWho skrev:Att "bränna in minne" är det för att testa hur stabilt systemet är eller finns det något annat syfte och i så fall vad ?
Det är som att köra in en motor, för att den skall gå bättre sen. Bränner du in minne och cpu kan du kanske klocka dem lite högre än om du inte gör det.
Fråga smart "Den som spar han har, men inte roligt"
Praxidike: Q9550/8GB/5180GB/DVD±RW/GTX760/24"TFT
Io: P-M 1,73/2GB/1000GB/DVD±RW/15"TFT
U32U: E-450 1,65/8GB/64GB SSD/HD6320/13,3"TFT
Kale: E6550/4GB/640GB/46"LED

Gäst

Inlägg av Gäst » 2004-01-20 3:14:14

snigel skrev:Nej men allt vill inte köra hög upplösning ändå. Sen är det ju lite jobbigt om man inte ser menyerna t ex.

kör 1600x1200 och stäng av skärmen och sedan startar du bara en bana, Och för att avlusta trycker du bara ner konsollen och skriver quit<tab><enter> eller om du inte behärskar det så kan du juh alltid trycka alt+enter för att få q3 i 'Windowed mode' då återgår den till windows 'default'-inställning

GuessWho
Inlägg: 1650
Blev medlem: 2004-01-09 22:01:48

Re: inbränning av grafikkortsminne?

Inlägg av GuessWho » 2004-01-20 16:51:38

Axman skrev:Ibland kan man få ett par MHz av att "bränna in" komponenterna. Dvs man pressar dem hårt precis i gränslandet och efter ett tag så brukar det gå att få dem liiite längre stabilt.

Det gäller dock så gott som alltid bara en väldigt liten nivå och det är nog knappt ens mätbart :)
Om man kör en inbräningsfas där man överklockar och belastar komponenterna, kan man även få förbättrad stabilitet om man efter inbränningsfasen går tillbaka till standardklockning eller lägre överklockning än vad man använde vid inbräningsfasen ?

Med andra ord, tjänar man på inbräning även om man bara är intreserad av att överklocka lite och inte är intreserad av att verkligen testa gränserna?

Användarvisningsbild
pwm
Skribent
Inlägg: 1261
Blev medlem: 2003-11-22 15:51:44
Ort: Umeå

Inlägg av pwm » 2004-01-20 17:31:18

Ligger du inte nära gränsen så spelar inbränning ingen större roll.

Det man framför allt får med inbränning är att kylpasta eller kylpad flyter ut och förbättrar kylningen. Det är därför rätt bra att temeraturcykla enheten ett par gånger, dvs låta den svalna av innan man stressar upp den igen.

GuessWho
Inlägg: 1650
Blev medlem: 2004-01-09 22:01:48

Inlägg av GuessWho » 2004-01-20 19:18:04

Då borde man kunna få lite lägre ljudnivå p.g.a inbränning om man efteråt kör fläktar med temperaturstyrd variabel hastighet istället för att köra konstant på 12V

Användarvisningsbild
snigel
Hedersbit
Inlägg: 9625
Blev medlem: 2002-03-08 15:06:33
Ort: Göteborg

Inlägg av snigel » 2004-01-20 19:36:27

Det beror ju på, om kylaren byter hastighet efter en egen sensor kommer ljudnivån öka eftersom den faktiskt blir varmare om cpu:n ledare värme bättre.

Om den däremot känner av värmen från processorn via moderkortet så kommer den gå långsammare.

pwm: Jag pratar inte ens om att bränna in cpu:n, det jag syftar på är det vanligaste man syftar på med inbränning, att kunna klocka mer. Jag har inte lyckats bränna in en processor, det brukar råda rätt stor skepsis till om man kan det eller inte. Men däremot minnen har jag lyckats en hel del med.
http://sniglom.blogspot.com
Work |i5 760@4.2GHz|16GB|P55|GTX 670|850 500GB|Xonar D2|2TB
Extra |q9550@3.4GHz|8GB|P45|GTX 670|830 256GB|Audigy 2
MacB.|p8600@2.4GHz|8GB|320m|BX100 500GB
Serve|c1037@1.8GHz|8GB|NM70|X25-M 80GB|Seagate 4TB

Användarvisningsbild
pwm
Skribent
Inlägg: 1261
Blev medlem: 2003-11-22 15:51:44
Ort: Umeå

Inlägg av pwm » 2004-01-20 19:41:39

Jag pratade inte heller specifikt om processorn. Det är mer än CPU:n som är beroende av kylning...

Skriv svar