Två år sedan Vista släpptes - vad tycker folk?

Avdelningen för spel och annan vardaglig mjukvara.
Användarvisningsbild
Moonsky
Inlägg: 2256
Blev medlem: 2005-09-21 15:52:41

Inlägg av Moonsky » 2008-12-10 3:17:54

Det hade en del trevliga grejer... bakgrundsbilder, skärmsläckare, Chess Titans, bättre Windows Task Manager, och en del andra trevliga saker.

Men i överlag, så tycker jag att det sög.

Användarvisningsbild
meminus
Inlägg: 1055
Blev medlem: 2003-01-18 2:02:36
Ort: Snål-land
Kontakt:

Inlägg av meminus » 2008-12-10 15:27:20

Shit var det verkligen 2 år sedan? Tycker fortfarande XP kom igår... som tiden går :S

Vägrar fortfarande att testa vista, har hört så mycket negativt om det tyvärr.
"Varje gång en PC dör får en ängel sina vingar"
"Drivrutiner är rutiner som driver en till vansinne"

Användarvisningsbild
Pinto
Inlägg: 4539
Blev medlem: 2002-07-29 15:40:54

Inlägg av Pinto » 2008-12-15 20:01:27

Jag har suttit på Vista nu under en tid då jag fick med det till min nyinköpta laptop. Och om det inte hade varit för att jag är så lat så hade jag formaterat och dragit in xp pro igen . Det suger onödigt mycket prestanda och alla säkerhetsåtgärder gör att man blir tokig. Jag tycker att det känns som ett halv färdigt OS. Det återstår att se om jag får tummen ur och formatera eller kasta laptopen i golvet.


Det som jag där i mot gillar och som i stort sett är det enda jag gillar är sök funktionen. Det hittar det man söker på och det går fort, och det var på tiden att den funktionen fixades. Jag hoppas verkligen att dom lägger ner mer krut på Windows 7. Jag är väldigt övertygad om att Microsoft kan göra ett minst lika bra OS som Mac OS då dom har väldiga resurser, dom måste bara dra sig i kragen lite.
We dance to all the wrong songs

Computer error
Inlägg: 3
Blev medlem: 2007-08-03 9:06:45

Inlägg av Computer error » 2008-12-19 23:18:17

Är inte den här tråden överfylld med lite småmesiga kommentarer såsom t.ex. att Vista känns "halvfärdigt" (men självfallet utan vidare utveckling)? Vad handlar det om? Vad är "halvfärdigt"? Tycker att det känns som att många här mer "hänger med" på en åsikt än har lite kunskap om ämnet i sig. Och naturligtvis är det en negativ åsikt, vad annars? Vi svenskar kan inte ha annat än att ha kollektiva negativa åsikter, eller hur? Nåväl, det vore iaf kul med lite motiveringar också när ni gnäller på - istället för att ni bara skyfflar ur er plattityder och fiser varmluft.

Själv kör jag Vista och är klart nöjd. Jag är bara iofs bara en vardagsanvändare men jag skulle aldrig gå tillbaka till XP. Och även om Vista inte inneburit ett lika stort utvecklingskliv som t.ex. mellan ME och XP så är det fortfarande ett steg i rätt riktning imo.

Det hindrar inte att jag längtar lite efter 7. Fast det är bara för att jag sucktar efter mer utveckling, det är inte något negativt gnäll.
Jag försöker bara få det att funka....

Användarvisningsbild
Des
Inlägg: 3843
Blev medlem: 2005-04-22 10:27:46
Ort: Härnösand

Inlägg av Des » 2008-12-20 0:07:16

Jag vill också vara med i den här tråden. Måste installera det igen och se om det är något jag kan tänka mig använda.

Hade det ett tag förut, men avinstallerade det för att jag inte hittade drivrutiner till mitt ljudkort. Nu har jag det, men har inte orkat installera det igen.
There's a guy works down the chip chop swears he's elvis

Användarvisningsbild
Peter Wall
Hedersbit
Inlägg: 7026
Blev medlem: 2002-03-08 0:52:56
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Peter Wall » 2008-12-20 20:56:55

Computer error skrev:Är inte den här tråden överfylld med lite småmesiga kommentarer såsom t.ex. att Vista känns "halvfärdigt" (men självfallet utan vidare utveckling)? Vad handlar det om? Vad är "halvfärdigt"? Tycker att det känns som att många här mer "hänger med" på en åsikt än har lite kunskap om ämnet i sig. Och naturligtvis är det en negativ åsikt, vad annars? Vi svenskar kan inte ha annat än att ha kollektiva negativa åsikter, eller hur? Nåväl, det vore iaf kul med lite motiveringar också när ni gnäller på - istället för att ni bara skyfflar ur er plattityder och fiser varmluft.
Min åsikt baserade jag på faktumet att jag är certifierad på operativet av Microsoft och har arbetat på Microsofts HP-PSS-Team med bl.a. Vista-support mot företagskunder i Norden och BE-NE-LUX.

Mycket bottnar i en frustration av att Microsoft som sådant i åratal har propagerat för och bett användare av deras operativsystem att inte vara inloggade som administratörer på datorn (och lade till Run As), bett utvecklare att placera DLL och INI-filer korrekt osv osv, men fått en himla massa skit för säkerhet och DLL-hell som inte alltid Microsoft har varit ansvarig för (se, jag sa något positivt om Microsoft! jag går mot strömmen!).

När så Microsoft sätter ner foten och tvingar användare att helt plötsligt installera program som faktiskt ska betee sig korrekt och inte placera DLL-filer lite överallt och kräva skrivrättigheter till program files-mappen t.ex. ... Och när de installerar programmen så krävs det rättigheter för man har som standard inte några rättigheter att installera något. Då blir det så klart en motsättning, speciellt när systemet styrs och stängs ner så relativt hårt med UAC och andra spärrar (mot ej signerade drivrutiner, mot kernel-mode-drivers.. etc etc).

Något smidigare sätt att kombinera ihop allt borde kunna gå att få till imho. Därför jag sa min åsikt om att operativet har en god tanke - för jag stödjer totalt grundreglerna som Microsoft föreslår för bl.a. då drivers och program (om ni bara visste hur jobbigt det är att vara systemansvarig på ett företag där användarna är lokala administratörer... eller där drivers är osignade hobby-verk... för att ta exempel). Men i slutändan blev det lite väl av det goda, därför har vi inte ännu på mitt nuvarande jobb t.ex. infört Vista.

Jag hoppas innerligt att Windows 7 får ihop påsen. Men oavsett kommer det bli ett stort steg för många företag som har program och funktioner utvecklade för pre-XP som knappt fungerar i XP. Det blir och är stora investeringskostnader att få det att fungera i Vista och troligen även Windows 7. Då krävs det att det nya operativet verkligen är top-notch för att göra investeringen värd sitt pris.
Diplomerad webbutvecklare
Microsoft Certified Professional Windows 2003
Microsoft Certified Technology Specialist Windows Vista
"Did you know kidneys and applesauce are a delicacy in Sweden? I'm gonna get my applesauce back!"

Användarvisningsbild
Big_Bird
Inlägg: 7003
Blev medlem: 2002-03-08 21:44:32
Ort: Göteborg
Kontakt:

Inlägg av Big_Bird » 2008-12-21 13:27:18

kr1sse skrev:Haha, angående Vista läser jag precis i IRC:
@767.08 <@kobran> btw
@767.13 <@kobran> xubuntu hanterade dc bra
@767.20 <@kqr> x)
@767.20 <@kobran> vista är typ
@767.22 <@kobran> WAAAAAAAAAAAH
@767.22 <@kqr> xD
@767.25 <@kobran> WEAR IS INTARNET
@767.26 <@kobran> WAAAAAAAAAh
@767.26 <@kqr> xD
@767.31 <@kobran> I R DISCONACTED WHY R U DISCOANSDOIANF
@767.34 <@kobran> WAAAAAAAAAAH
@767.36 <@kobran> xubuntu var typ
@767.42 <@kobran> "ahem.. psst, du blev disconnectad, men det är lungt nu"
Ubuntu och dess gelikar förlorade när det inte kunde detecta att jag hade sladden i mitt nätverkskort. Efter en halvtimmes felsökning bestämde jag mig för att Ubuntu är för töntar och installerade Red Hat, som fixade internetuppkopplingen out of the box.

Vista, för att gå på Topic, är alldeles för fullt av blaj. Det går inte att ta på allvar. Allt från idioti som UAC till det faktum att det äter systemresurser som ett amerikanskt fetto äter kakor.

Grejer som att Vistas windowsbrandvägg blockerade Outlook från att accessa exchangeservern men talade inte om att det gjorde det har gjort så att jag hatar det rejält.

Windows 7 är bättre, prestandan är bättre och vissa av de mest horribla felen är borttagna, men på hela taget är det fortfarande Vista, att göra lite småfixar och lägga på grafiskt lullull är som att doppa en överkörd grävling i guldfärg och sälja den som en hund.
Till den det berör: det som du ser skrivet ovan är min åsikt. Den är inte nödvändigtvis sann, objektiv eller absolut. Jag skiter fullständigt i vad du tycker om hur den är formulerad.

Användarvisningsbild
fisk
Inlägg: 7485
Blev medlem: 2003-03-18 21:09:30
Ort: Örebro / Sverige
Kontakt:

Inlägg av fisk » 2008-12-21 16:52:04

Computer error skrev:Är inte den här tråden överfylld med lite småmesiga kommentarer såsom t.ex. att Vista känns "halvfärdigt" (men självfallet utan vidare utveckling)? Vad handlar det om? Vad är "halvfärdigt"? Tycker att det känns som att många här mer "hänger med" på en åsikt än har lite kunskap om ämnet i sig. Och naturligtvis är det en negativ åsikt, vad annars? Vi svenskar kan inte ha annat än att ha kollektiva negativa åsikter, eller hur? Nåväl, det vore iaf kul med lite motiveringar också när ni gnäller på - istället för att ni bara skyfflar ur er plattityder och fiser varmluft.
Jag vet inte om du åsyftar att driva med dig själv i ditt inlägg, men om det är något som är en klyscha så är det många VISTA-användares klassiska kommentar om att de som inte gillar VISTA inte använt det tillräckligt, eller som du säger "hänger med på en åsikt". Den är verkligen lika vanlig som att gnälla på att någon gnäller (grattis till din dubbla självemotsägelse). Att du sedan drar in att svenskar är gnälliga är verkligen home-run, bravo!

Det här är dock oerhört vanligt i diskussioner där två olika ting ställs emot varandra och engagerade proponenter strider för att just få sin åsikt uppmärksammad. Själv har jag använt VISTA flertalet gånger (installerade det ganska tidigt, och har sedan dess haft det installerat två gånger på två olika datorer). Att reducera oss som anser att VISTA är ett misslyckande till en hop gnälliga bandvagnare är att göra det lätt för sig själv. Det du inte riktigt förstår i sammanhanget är att användare har olika behov (som till viss del är baserat på vana) vad en viss användare vill få ut av sitt OS är personligt, och uppfyller inte operativsystemet de krav som den användaren ställt så blir användaren missnöjd. I mitt fall är det en rad av problem som VISTA drar med sig, och jag har redan argumenterat dem tidigare här på 64bits (är du nyfiken så finns det en sökfunktion här på 64bits).

Ingen här försöker såklart hävda att du har fel när du är nöjd med ditt VISTA, problemet ligger istället i vissa grundläggande faktorer såsom:

* Mjukvarukompatibilitet (Fungerar all mjukvara lika bra i VISTA (varför skall man nöja sig med att det fungerar ganska bra?) (t.ex. drivrutiner för X-Fi).

* Prestanda (Även om skillnaderna är små (2-3%), varför skall någon "uppgradera" till ett OS när just prestanda är viktigt för dem?)

* DRM och andra form av "skydd" mot användaren, (att blunda för en stor mängd användare som ser allvarligt på personlig integritet och användarfrihet är att skita i sina konsumenter).

Dessa saker är såklart inte en prioriteringsfråga för alla, exempelvis så går det att argumentera att spel presterar sämre inte spelar någon roll om man har en snabb nog dator, men så resonerar inte alla. För mig är det viktigt att om jag spelar ett spel så går så mycket resurser som datorn har till spelet. För mig handlar det om enkel effektivitet och prioritering. Ser jag 101 FPS i VISTA, och 108 i XP, så grämer det mig. Jag resonerar på det viset att: "Varför innebär en utveckling av ett operativsystem ett långsammare spel?"

Så för mig är valet ganska naturligt, lika naturligt förmodligen som ditt val av VISTA.
Aotearoa - tino rangatiratanga

kqr
Inlägg: 3077
Blev medlem: 2005-09-05 17:23:20
Ort: Stockholm

Inlägg av kqr » 2008-12-21 19:23:26

Varför skriver du 'Vista' genomgående med versaler?

Användarvisningsbild
fisk
Inlägg: 7485
Blev medlem: 2003-03-18 21:09:30
Ort: Örebro / Sverige
Kontakt:

Inlägg av fisk » 2008-12-21 19:47:56

kr1sse skrev:Varför skriver du 'Vista' genomgående med versaler?
En ren tydlighetsfråga.
Aotearoa - tino rangatiratanga

Användarvisningsbild
xianze
Inlägg: 1350
Blev medlem: 2002-03-08 15:02:08
Ort: Göteborg
Kontakt:

Inlägg av xianze » 2008-12-23 1:18:38

Jag trodde alla hade kommit överens om att
vista är ungefär som Win Me?
Workstation: Intel C2D 3ghz, 4gb ram, 20" pivot, 80gb ssd + 2x320gb raid1. Win 7
AtomRoger: Intel Atom 1,66ghz, 2gb ram, 250gb raid1, 2tb lagring, debian.
Laptop: Macbook sötnos (Felicia) 2,4 ghz C2D

Användarvisningsbild
snigel
Hedersbit
Inlägg: 9625
Blev medlem: 2002-03-08 15:06:33
Ort: Göteborg

Inlägg av snigel » 2008-12-23 4:39:44

xianze skrev:Jag trodde alla hade kommit överens om att
vista är ungefär som Win Me?
Snabbare och snyggare?
http://sniglom.blogspot.com
Work |i5 760@4.2GHz|16GB|P55|GTX 670|850 500GB|Xonar D2|2TB
Extra |q9550@3.4GHz|8GB|P45|GTX 670|830 256GB|Audigy 2
MacB.|p8600@2.4GHz|8GB|320m|BX100 500GB
Serve|c1037@1.8GHz|8GB|NM70|X25-M 80GB|Seagate 4TB

Användarvisningsbild
xianze
Inlägg: 1350
Blev medlem: 2002-03-08 15:02:08
Ort: Göteborg
Kontakt:

Inlägg av xianze » 2008-12-23 10:13:19

snigel skrev:Snabbare och snyggare?
snabbare, snyggare dock ostabilare? =D
Tyst på dig nu, det är typ enbart du i hela världen som kan använda me för du bygger om det till något annat. ;) typ får datorn att tro helt seriöst att den är en båt eller så. =)
Men du är söt iaf :)
Workstation: Intel C2D 3ghz, 4gb ram, 20" pivot, 80gb ssd + 2x320gb raid1. Win 7
AtomRoger: Intel Atom 1,66ghz, 2gb ram, 250gb raid1, 2tb lagring, debian.
Laptop: Macbook sötnos (Felicia) 2,4 ghz C2D

Användarvisningsbild
snigel
Hedersbit
Inlägg: 9625
Blev medlem: 2002-03-08 15:06:33
Ort: Göteborg

Inlägg av snigel » 2008-12-23 22:18:07

xianze skrev:snabbare, snyggare dock ostabilare? =D
Tyst på dig nu, det är typ enbart du i hela världen som kan använda me för du bygger om det till något annat. ;) typ får datorn att tro helt seriöst att den är en båt eller så. =)
Men du är söt iaf :)
För stora OT-sakens skull kan jag säga att jag aldrig har kunnat använda ME stabilt, däremot har jag stött på massor av andra som har kunnat det. Jag tycker att ME är modernare, snyggare och snabbare än Windows 98 på många sätt som många glatt förbiser.
Saker som att det stödjer USB-minnen utan specialdrivrutiner eller klarar av att installeras på datorer över 2.4GHz är inte helt dumma funktioner.
http://sniglom.blogspot.com
Work |i5 760@4.2GHz|16GB|P55|GTX 670|850 500GB|Xonar D2|2TB
Extra |q9550@3.4GHz|8GB|P45|GTX 670|830 256GB|Audigy 2
MacB.|p8600@2.4GHz|8GB|320m|BX100 500GB
Serve|c1037@1.8GHz|8GB|NM70|X25-M 80GB|Seagate 4TB

DrPepper
Inlägg: 32
Blev medlem: 2008-08-10 22:12:16
Ort: Stockholm

Inlägg av DrPepper » 2008-12-26 16:28:32

Ligger fortfarande och kör på Xp. Visst vista är snyggt inget jag säger är fel. Men känner ändå att jag hellre väntar på Windows 7 innan jag uppgraderar min burk :)

Användarvisningsbild
Hunter
Inlägg: 835
Blev medlem: 2006-05-01 13:04:19
Ort: Västervik

Inlägg av Hunter » 2008-12-28 11:22:21

Peter Wall skrev:
Computer error skrev:Är inte den här tråden överfylld med lite småmesiga kommentarer såsom t.ex. att Vista känns "halvfärdigt" (men självfallet utan vidare utveckling)? Vad handlar det om? Vad är "halvfärdigt"? Tycker att det känns som att många här mer "hänger med" på en åsikt än har lite kunskap om ämnet i sig. Och naturligtvis är det en negativ åsikt, vad annars? Vi svenskar kan inte ha annat än att ha kollektiva negativa åsikter, eller hur? Nåväl, det vore iaf kul med lite motiveringar också när ni gnäller på - istället för att ni bara skyfflar ur er plattityder och fiser varmluft.
Min åsikt baserade jag på faktumet att jag är certifierad på operativet av Microsoft och har arbetat på Microsofts HP-PSS-Team med bl.a. Vista-support mot företagskunder i Norden och BE-NE-LUX.

Mycket bottnar i en frustration av att Microsoft som sådant i åratal har propagerat för och bett användare av deras operativsystem att inte vara inloggade som administratörer på datorn (och lade till Run As), bett utvecklare att placera DLL och INI-filer korrekt osv osv, men fått en himla massa skit för säkerhet och DLL-hell som inte alltid Microsoft har varit ansvarig för (se, jag sa något positivt om Microsoft! jag går mot strömmen!).

När så Microsoft sätter ner foten och tvingar användare att helt plötsligt installera program som faktiskt ska betee sig korrekt och inte placera DLL-filer lite överallt och kräva skrivrättigheter till program files-mappen t.ex. ... Och när de installerar programmen så krävs det rättigheter för man har som standard inte några rättigheter att installera något. Då blir det så klart en motsättning, speciellt när systemet styrs och stängs ner så relativt hårt med UAC och andra spärrar (mot ej signerade drivrutiner, mot kernel-mode-drivers.. etc etc).

Något smidigare sätt att kombinera ihop allt borde kunna gå att få till imho. Därför jag sa min åsikt om att operativet har en god tanke - för jag stödjer totalt grundreglerna som Microsoft föreslår för bl.a. då drivers och program (om ni bara visste hur jobbigt det är att vara systemansvarig på ett företag där användarna är lokala administratörer... eller där drivers är osignade hobby-verk... för att ta exempel). Men i slutändan blev det lite väl av det goda, därför har vi inte ännu på mitt nuvarande jobb t.ex. infört Vista.

Jag hoppas innerligt att Windows 7 får ihop påsen. Men oavsett kommer det bli ett stort steg för många företag som har program och funktioner utvecklade för pre-XP som knappt fungerar i XP. Det blir och är stora investeringskostnader att få det att fungera i Vista och troligen även Windows 7. Då krävs det att det nya operativet verkligen är top-notch för att göra investeringen värd sitt pris.

Lite offtopic kanske, men vet du när Windows 7 beta släpps? nu menar jag inte dom läckta versionerna som finns på nätet. Jag har läst att Microsoft kommer att släppa en beta version i januari
AMD Vishera FX-8350@4.5GHz - Asus Crosshair V Formula-Z (AM3+) - Sapphire R9 290 4GB - 8GB G.Skill TridentX 2400MHz - Samsung 500GB - Samsung 1TB - Western Digital 1TB - Asus Xonar Essence STX - Bitfenix Ghost - BenQ XL2410T

Skriv svar