Windows 7 använder bara halva minnet

Avdelningen för spel och annan vardaglig mjukvara.
IsseBisse
Inlägg: 120
Blev medlem: 2006-01-24 15:47:48

Windows 7 använder bara halva minnet

Inlägg av IsseBisse » 2009-12-20 15:03:11

Jag har nyligen installerat Windows 7 (64-bitars) på min dator. I menyn Kontrollpanelen > System och säkerhet > System står det: "Installerat minne (RAM): 4,00 GB (1,99 GB går att använda)".

Vad beror det på och kan man göra ngt åt det?

Användarvisningsbild
Joel
Inlägg: 2867
Blev medlem: 2004-09-12 19:06:06
Ort: Skåne

Re: Windows 7 använder bara halva minnet

Inlägg av Joel » 2009-12-20 21:57:22

Om du vill se hur mycket minne du har är dxdiag det säkrare kortet, så:

ctrl+alt+del -> Aktivitetshanteraren -> File/Arkiv -> Start new/kör -> 'dxdiag' -> enter.

Användarvisningsbild
HLC
Inlägg: 2146
Blev medlem: 2004-09-25 10:08:21
Ort: Kista

Re: Windows 7 använder bara halva minnet

Inlägg av HLC » 2009-12-21 11:24:33

Går att använda betyder om jag minns jargongen rätt ledigt minne, alltså minne som inte används till något annat för tillfället.
"Broadcom and Apple are the antithesis of free disclosure of information." - Theo de Raadt
"Unconditional love costs extra." - Sun Microsystems

IsseBisse
Inlägg: 120
Blev medlem: 2006-01-24 15:47:48

Re: Windows 7 använder bara halva minnet

Inlägg av IsseBisse » 2009-12-21 11:43:41

Joel skrev:Om du vill se hur mycket minne du har är dxdiag det säkrare kortet, så:

ctrl+alt+del -> Aktivitetshanteraren -> File/Arkiv -> Start new/kör -> 'dxdiag' -> enter.
Japp, där stod det 4 GB. Tack!

EDIT: Såg just att den sidebar-gadget jag använder för att visa prestanda visar 2 GB som maximalt minne, så det är ngt som är skumt.

Användarvisningsbild
übermensch
Hedersbit
Inlägg: 3190
Blev medlem: 2002-03-08 0:03:05
Ort: Kista
Kontakt:

Re: Windows 7 använder bara halva minnet

Inlägg av übermensch » 2009-12-21 19:44:48

Vad har du för grafikkort? Vad visar POST? Har du pillat på något i bios?
In cars several processors are connected by a bus

IsseBisse
Inlägg: 120
Blev medlem: 2006-01-24 15:47:48

Re: Windows 7 använder bara halva minnet

Inlägg av IsseBisse » 2009-12-21 23:18:46

übermensch skrev:Vad har du för grafikkort? Vad visar POST? Har du pillat på något i bios?
Jag har ett ASUS HD 4890 (1 GB). Vad är POST? Jag har pillat en del i BIOS, eftersom jag har satt ihop datorn själv, tror dock inte att jag har ändrat ngt som har med RAM-minnena att göra.

Användarvisningsbild
Raspberry
Inlägg: 1808
Blev medlem: 2006-06-16 19:51:58

Re: Windows 7 använder bara halva minnet

Inlägg av Raspberry » 2009-12-22 0:04:08

IsseBisse skrev:
übermensch skrev:Vad har du för grafikkort? Vad visar POST? Har du pillat på något i bios?
Jag har ett ASUS HD 4890 (1 GB). Vad är POST? Jag har pillat en del i BIOS, eftersom jag har satt ihop datorn själv, tror dock inte att jag har ändrat ngt som har med RAM-minnena att göra.
Power On Self-Test
Pipet du hör när datorn startas korrekt; pipen säger om delarna sitter rätt utan fel osv.
Win7 Ulti x64 | 22" Wide | E8400@3.0GHz | 4GB | HD4850 | Raptor 34GB; Spinpoint F3 1TB; My Book Essential 1TB; My Passport Essential 250 GB; Barracuda 750 GB

IsseBisse
Inlägg: 120
Blev medlem: 2006-01-24 15:47:48

Re: Windows 7 använder bara halva minnet

Inlägg av IsseBisse » 2009-12-22 13:15:09

Raspberry skrev:
IsseBisse skrev:
übermensch skrev:Vad har du för grafikkort? Vad visar POST? Har du pillat på något i bios?
Jag har ett ASUS HD 4890 (1 GB). Vad är POST? Jag har pillat en del i BIOS, eftersom jag har satt ihop datorn själv, tror dock inte att jag har ändrat ngt som har med RAM-minnena att göra.
Power On Self-Test
Pipet du hör när datorn startas korrekt; pipen säger om delarna sitter rätt utan fel osv.
Den piper bara en gång, och det innebär väl att allt är ok?

Kan det ha ngt att göra med hur de sitter? Enl. manualen ska dom placeras i de två ljusblå slotsen, och det gör dom just nu, men Everest säger att dom sitter som "DIMM1" och "DIMM3".
Bild

Användarvisningsbild
übermensch
Hedersbit
Inlägg: 3190
Blev medlem: 2002-03-08 0:03:05
Ort: Kista
Kontakt:

Re: Windows 7 använder bara halva minnet

Inlägg av übermensch » 2009-12-22 19:18:30

Att de sitter i DIMM1 och 3 stämmer nog, eftersom de sannolikt indexerar från 0.

Med POST menar jag skärmen som dyker upp när du bootar där du kan se datorn räkna upp minne, skriva vilken processor som sitter i osv. Hur mycket minne står det att du har då?

Vad har du ändrat i BIOS? Testa "Load optimized defaults" eller vad det kan tänkas heta på din modell, om du inte har gjort ändringar som du vet att du måste ha kvar.
In cars several processors are connected by a bus

IsseBisse
Inlägg: 120
Blev medlem: 2006-01-24 15:47:48

Re: Windows 7 använder bara halva minnet

Inlägg av IsseBisse » 2009-12-22 23:17:54

übermensch skrev:Med POST menar jag skärmen som dyker upp när du bootar där du kan se datorn räkna upp minne, skriva vilken processor som sitter i osv. Hur mycket minne står det att du har då?
Den passerar för snabbt för att jag ska hinna läsa av den.. Finns det ngt sätt att pausa den?

übermensch skrev:Vad har du ändrat i BIOS? Testa "Load optimized defaults" eller vad det kan tänkas heta på din modell, om du inte har gjort ändringar som du vet att du måste ha kvar.
Jag är bortrest över jul men jag ska testa det, och återuppta tråden, så fort jag kommer hem.

Användarvisningsbild
übermensch
Hedersbit
Inlägg: 3190
Blev medlem: 2002-03-08 0:03:05
Ort: Kista
Kontakt:

Re: Windows 7 använder bara halva minnet

Inlägg av übermensch » 2009-12-23 4:18:02

IsseBisse skrev:Den passerar för snabbt för att jag ska hinna läsa av den.. Finns det ngt sätt att pausa den?

Ibland går det att använda pause/break-knappen på tangentbordet, men det är modellberoende. Dock borde det visa rätt där eftersom windows "ser" att du har 4GB totalt.
In cars several processors are connected by a bus

IsseBisse
Inlägg: 120
Blev medlem: 2006-01-24 15:47:48

Re: Windows 7 använder bara halva minnet

Inlägg av IsseBisse » 2009-12-30 1:24:59

IsseBisse skrev:
übermensch skrev:Med POST menar jag skärmen som dyker upp när du bootar där du kan se datorn räkna upp minne, skriva vilken processor som sitter i osv. Hur mycket minne står det att du har då?
Den passerar för snabbt för att jag ska hinna läsa av den.. Finns det ngt sätt att pausa den?
Jag har inte lyckats pausa den, men eftersom Everest, BIOS och Preformance Test säger att det bara finns ca 2040 MB systemminne (varav "Available Physical Memory" är ca 1250 MB)
übermensch skrev:Vad har du ändrat i BIOS? Testa "Load optimized defaults" eller vad det kan tänkas heta på din modell, om du inte har gjort ändringar som du vet att du måste ha kvar.
Jag har testat "Load Setup Defaults" och det funkar fortfarande inte[/quote]


Några fler förslag?

Användarvisningsbild
mkk
Inlägg: 5084
Blev medlem: 2002-03-08 0:04:08
Ort: Gefle
Kontakt:

Re: Windows 7 använder bara halva minnet

Inlägg av mkk » 2009-12-30 2:06:09

I BIOS'et skall det finnas en inställning för "PCI MMIO Allocation" som skall vara i läget ON. En uppdatering av BIOS kan eventuellt behövas.
Tyst dator: i5-3570K @ 4.1GHz, HR-02 Macho, Sapphire HD7950 boost, MSI Z77A-G45, Fractal Design Define R4 chassi, medföljande fläktar som insug och TY-140 som utblås, 2st SSD + 1st Seagate 4TB. Seasonic X-650.

IsseBisse
Inlägg: 120
Blev medlem: 2006-01-24 15:47:48

Re: Windows 7 använder bara halva minnet

Inlägg av IsseBisse » 2009-12-30 3:46:54

übermensch skrev:Att de sitter i DIMM1 och 3 stämmer nog, eftersom de sannolikt indexerar från 0.
Jag såg just att dom sitter i DIMM0 och DIMM2, men det gör väl ingen större skillnad?
übermensch skrev:I BIOS'et skall det finnas en inställning för "PCI MMIO Allocation" som skall vara i läget ON. En uppdatering av BIOS kan eventuellt behövas.
"Memory Remap Feature: Enabled
PCI MMIO Allocation: 4GB to 3072MB"
Är det rätt, i så fall har den varit enabled.


För övrigt såg jag att DXDiag anger "uppskattat totalt minne" för grafikkortet till 1782MB, trots att grafikkortet ska vara på 1GB. Har det ngt med saken att göra?


EDIT: Upptäckte en ny sak Resursövervakaren -> Minne säger att 2057 MB är "Maskinvarureserverat: Minne som är reserverat för BIOS och vissa drivrutiner till annan kringutrustning"
Krävs det verkligen så mycket minne reserverat för "maskinvara"? Om inte hur ändrar man det, och kan det va anledningen till att det inte funkar?


EDIT: Jag testade att byta plats på minnesstickorna, och nu hittar BIOS 4GB systemminne, men Windows visar att det bara finns ca 300MB. (jag har inte kunnat kolla detta med ngt annat än side-baren jag har för prestandaövervakning, eftersom jag inte kommer längre än till start-up skärmen med bara 300MB RAM

Användarvisningsbild
patrik åkerhage
Inlägg: 863
Blev medlem: 2003-03-01 12:16:18
Ort: Göteborg
Kontakt:

Re: Windows 7 använder bara halva minnet

Inlägg av patrik åkerhage » 2009-12-30 19:32:36

Lyckades du lösa det hela?
Själv har jag liknande problem, har 6gb minne, två st 1gb stickor och 2st 2gbstickor.
Har med att den här datorn visar att bara 3.5gb kan användas.
Dock stod det i DXDiag att jag hade 6gb.

I BIOS däremot står det också 3.5gb minne, vilket gör mig fundersam? Borde inte BIOS hitta allt minne och kan det då påverka att jag inte får ut full kraft av mina minnen?
/ MoXX

Användarvisningsbild
IcePic
Hedersbit
Inlägg: 6061
Blev medlem: 2002-03-08 16:09:38

Re: Windows 7 använder bara halva minnet

Inlägg av IcePic » 2010-01-01 16:05:54

patrik åkerhage skrev:Lyckades du lösa det hela?
Själv har jag liknande problem, har 6gb minne, två st 1gb stickor och 2st 2gbstickor.
Har med att den här datorn visar att bara 3.5gb kan användas.
Det är inte så att du kör 32-bitarsversionen då?
Oh give me a clone, my very own clone,
with the Y chromosome changed to X!
And since she's my own, of my own flesh and bone,
she'll be thinking of nothing but sex!

IsseBisse
Inlägg: 120
Blev medlem: 2006-01-24 15:47:48

Re: Windows 7 använder bara halva minnet

Inlägg av IsseBisse » 2010-01-01 22:30:19

Nu så fungerar allt RAM-minne som det ska. Det jag har gjort är:

- Bytt plats på minnestickorna
- msconfig -> Systemstart -> Avancerade alternativ -> Avmarkera "Högsta mängd minne" (Minskade det maskinvarureserverade minnet från ca 2GB till ca 800MB)
- Uppdatera BIOS (Minskade det ytterliggare från ca 800MB till 7MB)


Stort tack till alla som bidragit med tips!

Användarvisningsbild
snigel
Hedersbit
Inlägg: 9625
Blev medlem: 2002-03-08 15:06:33
Ort: Göteborg

Re: Windows 7 använder bara halva minnet

Inlägg av snigel » 2010-01-01 23:04:03

IsseBisse skrev:Nu så fungerar allt RAM-minne som det ska. Det jag har gjort är:

- Bytt plats på minnestickorna
- msconfig -> Systemstart -> Avancerade alternativ -> Avmarkera "Högsta mängd minne" (Minskade det maskinvarureserverade minnet från ca 2GB till ca 800MB)
- Uppdatera BIOS (Minskade det ytterliggare från ca 800MB till 7MB)


Stort tack till alla som bidragit med tips!
Underligt att den var markerad från början. Det har jag aldrig varit med om. Vet du att du rört något som kan varit relaterat till den inställningen tidigare?
http://sniglom.blogspot.com
Work |i5 760@4.2GHz|16GB|P55|GTX 670|850 500GB|Xonar D2|2TB
Extra |q9550@3.4GHz|8GB|P45|GTX 670|830 256GB|Audigy 2
MacB.|p8600@2.4GHz|8GB|320m|BX100 500GB
Serve|c1037@1.8GHz|8GB|NM70|X25-M 80GB|Seagate 4TB

Användarvisningsbild
patrik åkerhage
Inlägg: 863
Blev medlem: 2003-03-01 12:16:18
Ort: Göteborg
Kontakt:

Re: Windows 7 använder bara halva minnet

Inlägg av patrik åkerhage » 2010-01-02 13:46:34

IcePic skrev:
patrik åkerhage skrev:Lyckades du lösa det hela?
Själv har jag liknande problem, har 6gb minne, två st 1gb stickor och 2st 2gbstickor.
Har med att den här datorn visar att bara 3.5gb kan användas.
Det är inte så att du kör 32-bitarsversionen då?
Nej, kör 64bitars-versionen
Nu såg jag dock att mitt moderkort endast kunde ha max 4gb minne, så jag plockade ut 2st 1gb-stickor, dock så kvarstår problemet. 4GB totalt RAM, endast 3.5 kan användas?
/ MoXX

Användarvisningsbild
snigel
Hedersbit
Inlägg: 9625
Blev medlem: 2002-03-08 15:06:33
Ort: Göteborg

Re: Windows 7 använder bara halva minnet

Inlägg av snigel » 2010-01-02 15:14:44

patrik åkerhage skrev:
IcePic skrev:
patrik åkerhage skrev:Lyckades du lösa det hela?
Själv har jag liknande problem, har 6gb minne, två st 1gb stickor och 2st 2gbstickor.
Har med att den här datorn visar att bara 3.5gb kan användas.
Det är inte så att du kör 32-bitarsversionen då?
Nej, kör 64bitars-versionen
Nu såg jag dock att mitt moderkort endast kunde ha max 4gb minne, så jag plockade ut 2st 1gb-stickor, dock så kvarstår problemet. 4GB totalt RAM, endast 3.5 kan användas?
Ibland stödjer inte chipset 64bitars addressering vilket gör att du inte får ut 4GB minne även om du har 64bit cpu och operativ. Kanske kan det vara så? Annars skulle jag pröva att uppdatera bios och gå igenom biosinställningar som memory remapping eller liknande.
http://sniglom.blogspot.com
Work |i5 760@4.2GHz|16GB|P55|GTX 670|850 500GB|Xonar D2|2TB
Extra |q9550@3.4GHz|8GB|P45|GTX 670|830 256GB|Audigy 2
MacB.|p8600@2.4GHz|8GB|320m|BX100 500GB
Serve|c1037@1.8GHz|8GB|NM70|X25-M 80GB|Seagate 4TB

Användarvisningsbild
patrik åkerhage
Inlägg: 863
Blev medlem: 2003-03-01 12:16:18
Ort: Göteborg
Kontakt:

Re: Windows 7 använder bara halva minnet

Inlägg av patrik åkerhage » 2010-01-03 19:51:50

Vilken firmware ska jag ha till BIOS?

Enligt Everest har jag detta;
Moderkortsnamn Gigabyte GA-945P-DS3
Moderkorts ID 02/05/2007-I945-6A79TG0AC-00

BIOS typ Award Modular
BIOS version F2
Award BIOS typ Award Modular BIOS v6.00PG
/ MoXX

Användarvisningsbild
snigel
Hedersbit
Inlägg: 9625
Blev medlem: 2002-03-08 15:06:33
Ort: Göteborg

Re: Windows 7 använder bara halva minnet

Inlägg av snigel » 2010-01-03 21:06:04

patrik åkerhage skrev:Vilken firmware ska jag ha till BIOS?

Enligt Everest har jag detta;
Moderkortsnamn Gigabyte GA-945P-DS3
Moderkorts ID 02/05/2007-I945-6A79TG0AC-00

BIOS typ Award Modular
BIOS version F2
Award BIOS typ Award Modular BIOS v6.00PG
Gå in på gigabytes hemsida, leta upp ditt moderkort och ladda hem det nyaste som finns där. Gigabyte brukar gilla att döpa sina bios till FXX, som F10, F11 etc, så normalt är det högsta numret det nyaste bioset.
http://sniglom.blogspot.com
Work |i5 760@4.2GHz|16GB|P55|GTX 670|850 500GB|Xonar D2|2TB
Extra |q9550@3.4GHz|8GB|P45|GTX 670|830 256GB|Audigy 2
MacB.|p8600@2.4GHz|8GB|320m|BX100 500GB
Serve|c1037@1.8GHz|8GB|NM70|X25-M 80GB|Seagate 4TB

Användarvisningsbild
patrik åkerhage
Inlägg: 863
Blev medlem: 2003-03-01 12:16:18
Ort: Göteborg
Kontakt:

Re: Windows 7 använder bara halva minnet

Inlägg av patrik åkerhage » 2010-01-03 22:46:17

antar att det är f5 som e det nyaste, men vill gärna vara helt säker, e ju lite riskfyllt med bios...så om ngn kunnig bara kan dra fram länken?
/ MoXX

Användarvisningsbild
snigel
Hedersbit
Inlägg: 9625
Blev medlem: 2002-03-08 15:06:33
Ort: Göteborg

Re: Windows 7 använder bara halva minnet

Inlägg av snigel » 2010-01-04 1:42:53

patrik åkerhage skrev:antar att det är f5 som e det nyaste, men vill gärna vara helt säker, e ju lite riskfyllt med bios...så om ngn kunnig bara kan dra fram länken?
Moderkortsmodellen du har finns i två versioner, 2.0 och 3.3. Utan att veta vilken vågar jag inte säga vilken version du ska ha.
Normalt kommer datorn gnälla om du försöker flasha fel fil, så det brukar inte kunna sluta så illa.

Här har du länkarna för 3.3 och 2.0
3.3: http://www.gigabyte.com.tw/Support/Moth ... #anchor_os
2.0: http://www.gigabyte.com.tw/Support/Moth ... #anchor_os
http://sniglom.blogspot.com
Work |i5 760@4.2GHz|16GB|P55|GTX 670|850 500GB|Xonar D2|2TB
Extra |q9550@3.4GHz|8GB|P45|GTX 670|830 256GB|Audigy 2
MacB.|p8600@2.4GHz|8GB|320m|BX100 500GB
Serve|c1037@1.8GHz|8GB|NM70|X25-M 80GB|Seagate 4TB

Användarvisningsbild
mkk
Inlägg: 5084
Blev medlem: 2002-03-08 0:04:08
Ort: Gefle
Kontakt:

Re: Windows 7 använder bara halva minnet

Inlägg av mkk » 2010-01-04 2:11:30

Med moderkort baserade på det något åldrade 945P -chipsetet så är det tyvärr ett bra resultat att få ut så mycket som 3,5GB. :-/ Nu är det iofs rätt smidigt att uppdatera dessa moderkort (USB flash-meny i BIOS eller tangent i uppstarten) men det kommer inte att hjälpa med detta tyvärr.
Tyst dator: i5-3570K @ 4.1GHz, HR-02 Macho, Sapphire HD7950 boost, MSI Z77A-G45, Fractal Design Define R4 chassi, medföljande fläktar som insug och TY-140 som utblås, 2st SSD + 1st Seagate 4TB. Seasonic X-650.

Skriv svar