NAS Cluster

Avdelningen för programmering, nätverk samt alternativa OS.
Skriv svar
Användarvisningsbild
ADiS
Inlägg: 5732
Blev medlem: 2003-04-04 22:24:03
Ort: Gävle
Kontakt:

NAS Cluster

Inlägg av ADiS » 2010-07-20 21:46:53

Höll på att trixa med iSCSI SAN och tycker inte att det är speciellt enkelt, har gått igenom otroligt mycket dokumentation för att få kläm på det. Att köra med SCSI är en dyr lösning om än väldigt bra en. Men man skulle kunna åstadkomma samma redundans med vanliga SATA diskar. Jag tänkte på egetkonstruerat chassin med stående diskar, då får man plats med 30-40 diskar. Feta RAID-kort och köra det i RAID 5/RAID 1E (IBM's namn). På så sätt har man full redundans och det skall vara bra prestanda med det. 2Tb diskar kostar inte mycket idag.

Mitt problem kommer då till hur jag skall klustra detta. Genom iSCSI så är det enkelt, alla diskar dyker upp som fysiska hanterbara diskar. Men genom en NAS lösning så blir det likt "delade mappar". Det skall användas till HTTP, jag ska alltså kunna lagra på NAS'en liksom en vanlig intern disk i datorn. Det skall vara enkelt att utöka det utan att tänka på vart allt hamnar, det skall skötas av sig själv. Som jag ser det så måste man ha en maskin som håller reda på alla NAS'ar. Dessa NAS'ar är i sin tur inkopplade till denna management genom IP som sköter hur allt skall fördelas. För att få load balance och redundans så kanske man kör två sådana management maskiner. Vill man skriva data, dvs ladda upp något från HTTP så skriver man bara till management så tar den hand om resten. Samma princip finns även för clustrade MySQL.

Någon linuxbaserat som helst är free :) iSCSI mjukvaran är helt gratis då det finns inbyggt stöd för i mina IBM maskiner samt ubuntu server som har komponenter för det.
http://www.buildlog.eu - Din egna bygglogg på nätet

Användarvisningsbild
ADiS
Inlägg: 5732
Blev medlem: 2003-04-04 22:24:03
Ort: Gävle
Kontakt:

Re: NAS Cluster [Löst]

Inlägg av ADiS » 2010-07-23 15:29:56

Precis så som jag beskrev det, har jag hittat.
By default, volume manager creates a distributed volume with a single global name space. All of the servers will appear as one large volume
http://www.gluster.org/
http://www.buildlog.eu - Din egna bygglogg på nätet

Skriv svar