Extern hårddisk esata

Här passar allt hårdvarurelaterat som inte faller under en annan kategori.
Post Reply
rubik
Posts: 130
Joined: 2007-10-25 14:37:58

Extern hårddisk esata

Post by rubik »

Har idag två externa hårddiskar inkoppladr till datorn via usb. Funderar dock på att ändra till eSATA eftersom detta skall vara nästan dubbelt så snabbt. Har dock lite frågor om detta;

1. Hade tänkt lösa detta genom att koppla in en uttagsplåt för eSATA till datorn. Är alla datorer kompatibla med detta? Är det bara att koppla SATA kontakten till moderkortet och sedan koppla den externa hårddisken till eSATA uttaget och så funkar det?

2. Är eSATA lika snabbt som SATA? Är det bara skärmningen på eSATA kabeln som är skillnaden?

3. Har för närvarande en WD My Book http://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=241067
och en Lacie Porsche
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=104789
och jag undrar om någon vet vad det sitter för hårddiskar i dessa? Finns det något sätt att kolla detta utan att öppna dem? Gör jag rätt som antar att det är IDE i Lacien och SATA i WD:n?
stalinn
Posts: 59
Joined: 2008-08-31 14:42:06

Post by stalinn »

eSATA och SATA är i princip samma sak.
Dvs. de bådda sänder samma typ av signal. Så det bör fungera som du tänkt. Allt du behöver köpa är en uttagsplått, som du kopplar på en av de vanliga sata uttagen på moderkortet. Och sen är det bara att tutta och köra.

Dock har jag ingen anning om vad där sitter för hdd innanför skalet på dinna nuvarande externa, har aldrig någonsing ens reflekterat över det.
rubik
Posts: 130
Joined: 2007-10-25 14:37:58

Post by rubik »

Kan meddela att det satt en SATA disk i min WD. Och det fungerar alldeles utmärkt att köra med eSATA, är så otroligt mycket snabbare än usb. Fick dock modda lite på datorn för att få plats med eSATA uttaget, hade inga lediga platser å baksidan så jag fick borra lite i chassit men huvudsaken är ju att det fungerar nu.
Post Reply