Gymnasieval...

Här får ni fråga, tipsa eller prata om det mesta.
User avatar
t3o
Posts: 1195
Joined: 2002-03-09 15:33:23
Location: Egby boysens och möckleby meckarnas öland
Contact:

Gymnasieval...

Post by t3o »

Jag vet inte vad jag ska välja...

Teknik med programeringinriktning
med matte D, E och fysik B som till val

Denna utbildning är kan man gå direkt till högskolan med
man lär sej: PHP, Java, c++, mm (programering a,b,c)



Elektronik pogramet med inriktning på Datateknik
Med matte B, C som till val

Denna utbildningn får man lära sej olika näterk och plattformar som tex
Unix och sånt, man kan jobba dirketkt som nätverkstekniker tror jag, men om man vill gå på högskolan får man läsa ett extra år på högskolan för att lära sej matten och fysiken



Eventuellt funderar jag på el med aoutomation som inriktning
Vill du köra starcraft mot mej? På battle.net heter jag Swoomp och är oftast inne i swe-1, swe-2, tw, eller xtc
User avatar
real_Escobar
Posts: 594
Joined: 2002-08-15 4:46:15

Post by real_Escobar »

Fysiken är inte som i högstadiet. Den är jävligt mycket svårare. Du måste verkligen älska fysik för att det ska vara värt det.
User avatar
narius
Posts: 1475
Joined: 2002-03-08 14:47:53
Location: Katrineholm
Contact:

Post by narius »

lite off tipoc

men det våre kul att veta vad folk har för utbildning
En normal person har ett liv.
En nörd har ett i varje dator.
User avatar
übermensch
Hedersbit
Posts: 3190
Joined: 2002-03-08 0:03:05
Location: Kista
Contact:

Post by übermensch »

Hur gärna vill du studera på högskola/universitet? Om du är stenhårt inriktad på det, välj antingen natur eller teknik(utgår från att du vill läsa något teknik/datorinriktat). Flest möjligheter får du om du läser Natur med naturinriktning, men då är det även en massa annat(biologi osv) som man läser, som kanske inte är så intressant.

Teknik är inte fy skam det heller, men där måste du välja till mer matte för att kunna läsa vidare, i övrigt är det en helt ok grund, om än lite slapp(på vissa orter, vet inte hur det är där du bor) och "bultig", dvs, lite mycket industriprogram över det.


Ec är väl inte riktigt rätt om man vill direkt in på högskola, men man får andra sidan den roligaste utbildningen(nv är i regel _inte_ kul hela tiden). Av de kompisar som går ec är alla nöjda och tycker att det är helkul. Ska du vidare till högskola så är matte D och E ofta krav, så se om du kan få läsa de kurserna på gymnasiet direkt istället för att kasta bort ett extra år på det.


Själv går jag natur för att slippa oroa sig för vilka kurser man måste plocka extra för att kunna läsa vidare, det blir lite enklare och på sätt och vis "tryggare".



real_Escobar wrote:Fysiken är inte som i högstadiet. Den är jävligt mycket svårare. Du måste verkligen älska fysik för att det ska vara värt det.
Sådär våldsamt svår är inte fysiken, men man måste hänga med i matten annars är man totalkörd.
In cars several processors are connected by a bus
User avatar
Phobic
Posts: 2062
Joined: 2002-03-08 10:22:59
Location: Borås Stad

Post by Phobic »

Jag går elprogrammet med inrikting Datorteknik och vi pluggar just nu Win98 stenhårt. Snart kommer en liten kurs i linux... ska bli intressant :)

Lycka till med valet.
Parmardil
Posts: 786
Joined: 2002-03-08 9:12:23
Location: Landskrona, ursprungligen Borås
Contact:

Post by Parmardil »

jag går ec med data inriktning. rätt kul utbildning men problemet är ju att man i princip måste gå högskola/unviersitet för att få ett bra jobb i dagens samhälle. ångrar lite att jag inte tänkte på det innan jag valde ec, men men, gjort är gjort. får gå ett extra år på högskolan bara, i gengäld får jag ju en mycket bredare utbildning med en mycket större förståelse för el i allmänhet.
"Some days you just can't get rid of a bomb." -Batman
1337_pojke

Post by 1337_pojke »

Jag gick Estetisk med inriktning på musik gitarr som huvudinstrument o piano som andra.

Jag är nu arbetslös o var innan dess sopgubbe.

Men jag hade kul i skolan iaf... ;D
User avatar
t3o
Posts: 1195
Joined: 2002-03-09 15:33:23
Location: Egby boysens och möckleby meckarnas öland
Contact:

Post by t3o »

Jag var och kollade på programen idag (larskagg, kalmar)

Eltekniken(EL): En svettig källarlokal (konditioneringen var inte påslagen på helgerna, trots att det var mässa) fylld av "teknologer" och isärplockade datorer. Några skulle som projektarbete arangera ett LAN

Tekniken (programeringen) Massa välklädda ynglingar i en datorsal. Nån hade fixat en Kaffekokare man kunde styra från en wap telefon och se hur mycket tid som återstod

sen kollade jag lite på Aoutamation och Elektronik och Natur(fysiken bara, min fasters man är lärare där)
Vill du köra starcraft mot mej? På battle.net heter jag Swoomp och är oftast inne i swe-1, swe-2, tw, eller xtc
User avatar
Tunis
Posts: 402
Joined: 2002-04-21 23:23:00
Location: Stockholm

Post by Tunis »

Tekniken (programeringen) Massa välklädda ynglingar i en datorsal. Nån hade fixat en Kaffekokare man kunde styra från en wap telefon och se hur mycket tid som återstod
Den verkar lugnt vara bäst ;D Låter mest seriöst och om du väljer denna så har du ju en garanterad väg genom högskolan som man fan måste gå idag om man vill ha ett bra jobb. Beror iförsig vad man har för värderningar. Men jag skulle rekommendera denna. Även fast det är ganska tungt (går själv natur programm ända upp till Ma E) så är det kul på nåt konsigt sätt. I alla fall när man väl har fått lite kläm på det (dåligt utryckt kanske men men). Ma kanske ser jobbigt ut just nu, men det som är jobbigt är Ma B sen är C och D inte lika jobbigt för då har man en sån bra bakrund att man har större förståelse för mattematik överhuvud taget, det är förståss förutsatt att man har förstått allt från de tidigare kurserna (fått G) aja välj det som är mest logiskt säger jag. Kul kan man ha fast det är jobbigt, eller på helger ;D ;) :) 8)
Similem habent labra lactuam.
User avatar
tkh
Hedersbit
Posts: 3901
Joined: 2002-03-08 0:41:22
Location: Landskrona (Umeå)
Contact:

Post by tkh »

Jag förespråkar också naturvetenskapligt, alternativt tekniskt med matten och fysiken. Det du måste bestämma dig för (även om det är lite svårt), som real_Escobar sa, är om du vill plugga vidare efter gymnasiet. Du kommer att spara ett års studier om du väljer rätt ämnen direkt. Vissa tycker att tiden inte spelar någon roll, men tänk på studieskulden (och lönen när man blir klar ;) ).

Jag gick Natur-tekniskt-el på gymnasiet och började sedan direkt på utbildningen till elektroingenjör. Är på fjärde året nu och satsar på en magisterexamen i ämnet (Degree of Master of Science in Engineering with a major in Applied Electronics).
"Just because you are unique does not mean you are useful."
Lazarus
Posts: 8
Joined: 2002-10-18 23:46:37

Post by Lazarus »

Jag går i 9:an så jag har kollat upp med lite folk som går och nyligen gått ur gymnasiet, och det sägs att det är lite bättre att börja med programmeringslinjer på högskolan, men självklart bevara programmering som en hobby när man går på gymnasiet, om man nu överhuvudtaget är intresserad av programmering. :]
User avatar
aiwass
Posts: 1845
Joined: 2002-03-07 23:43:40
Location: Annorstädes

Post by aiwass »

Om du tror dig ha en chans att klara av det så ta teknisk. Det är skilnad på utbildningar som ska ha dig klar för yrkeslivet på tre år, kontra 6-8 år...

Och vad gäller att klaraav natur/tekniskt på gymnasiet så krävs endera talang eller att man år arschletur vagn och faktiskt pluggar lite av och till. Men så svårt är det faktiskt inte.
Gold for the mistress, silver for the maid
Copper for the craftsman, cunning at his trade
Good said the baron, sitting in his hall
But iron, cold iron, is master of them all
User avatar
evilivar
Posts: 55
Joined: 2002-03-18 11:46:37
Location: söderhamn
Contact:

Re: Gymnasieval...

Post by evilivar »

t3o wrote: Denna utbildning är kan man gå direkt till högskolan med
man lär sej: PHP, Java, c++, mm (programering a,b,c)

Denna utbildningn får man lära sej olika näterk och plattformar som tex
Unix och sånt, man kan jobba dirketkt som nätverkstekniker tror jag, men om man vill gå på högskolan får man läsa ett extra år på högskolan för att lära sej matten och fysiken
man blir lite avis när man ser vilka resurser vissa skolor har.
Jag själv är inne på sista året på gymnasiet går teknik och ja kvaliten här ute i buschen är ju lite varierande. Eftersom pengar är en bristvara så är det färre lärare som får ta på sig fler kurser vilket gör ju att kompetensen blir lidande. Har iaf haft det rätt skoj och det har inte alls varit så jobbigt som man trodde. Det är bara samhällsämnena som varit riktigt jobbiga (svenska A,B Samhäll A) jag förstår verkligen inte hur samhällarna orkar med.
Jag vet inte hur det är på din skola men det som gjorde att jag valde teknik var iaf att vi inte har någon biologi, c-språk eller historia vilket jag såg som rätt shysst.

Om du vill gå vidare på högskola skall du ju välja teknik men orkar du inte med matte och sånna saker så väl el mäkta enkelt :)
jag säger inte att du är dum, det blir bara lite fel när du tänker
User avatar
MadMan
Posts: 272
Joined: 2002-03-08 16:57:57
Location: Stora Gällivare
Contact:

Post by MadMan »

Är själv automationselektriker på gymnasienivå. problemet är att det jag lärde mig i skolan var redan föråldrat då jag pluggade. Lärde mig Basic, pascal, assemblerprogrammering. Robotstyrning med gamla program (Dox5 / Dox10 osv.)

Fast håller utbildningen en bra standard så rekommenderar jag den skarpt.
User avatar
nem
Hedersbit
Posts: 4678
Joined: 2002-04-12 15:48:33
Location: Lund

Post by nem »

Se till att du läser minst MaE och FyB, sen spelar resten inte så stor roll när det gäller att komma in på högskolan.

Jag går NV och är helnöjd, däremot så verkar teknikarna på vår skola ganska missnöjda. Vem vill gå 120 killar med 3 tjejer?
User avatar
J_T
Posts: 102
Joined: 2002-03-29 19:53:20
Location: Kungsör

Post by J_T »

Jag planerar att gå Natur för att lätt komma in på högskola. På vår gymnasie skola i Kungsör så får all låna en bärbar dator under studietiden, som man sen kan köpa.
User avatar
xerxes
Posts: 835
Joined: 2002-03-08 21:48:21
Location: Lund
Contact:

Post by xerxes »

Jag är heller inte riktigt säker på vad jag ska välja. Jag går i 9:an nu och håller på att läsa Matte B. Jag funderar på¨att gå NV med inriktning matematik och datavetenskap, låter det som ett bra val? Och vet nån hur enkelt det är att fixa så man kan tenta av matte a & b så man kan slippa de lektionerna sen?
There are 2 kinds of people in the world: Those who understand hexadecimal, and those who don't.
User avatar
poller
Hedersbit
Posts: 4387
Joined: 2002-03-11 10:33:23
Contact:

Post by poller »

NeM wrote:Se till att du läser minst MaE och FyB, sen spelar resten inte så stor roll när det gäller att komma in på högskolan.

Jag går NV och är helnöjd, däremot så verkar teknikarna på vår skola ganska missnöjda. Vem vill gå 120 killar med 3 tjejer?
Jag läser It/Data, det är bara några tjejer i vår årskurs. :P
jstrom
Posts: 1732
Joined: 2002-05-28 22:18:35
Location: Göteborg
Contact:

Post by jstrom »

fredrik wrote:
NeM wrote:Se till att du läser minst MaE och FyB, sen spelar resten inte så stor roll när det gäller att komma in på högskolan.

Jag går NV och är helnöjd, däremot så verkar teknikarna på vår skola ganska missnöjda. Vem vill gå 120 killar med 3 tjejer?
Jag läser It/Data, det är bara några tjejer i vår årskurs. :P
hmmmmmmmmmmmm i vår årskus? det finns väl bara en? i din klass typ.. 3st i ettan tror jag.. och ganska många (5-6st) i 3an.. eller va e det? har inte så mckt koll på 3orna..
User avatar
wille
Posts: 4039
Joined: 2002-03-10 19:08:58
Location: Göteborg, bor i Luleå
Contact:

Post by wille »

det är nog säkrast att gå på natur... mest valmöjligheter sedan... :)
"...det spelar ingen roll hur många gånger du lyckas få med "pseudo-" i svaret"
Vägen mot perfektion
Kaptur
Posts: 48
Joined: 2002-10-20 17:59:30
Location: Karlstad
Contact:

Post by Kaptur »

NeM wrote:Se till att du läser minst MaE och FyB, sen spelar resten inte så stor roll när det gäller att komma in på högskolan.

Jag går NV och är helnöjd, däremot så verkar teknikarna på vår skola ganska missnöjda. Vem vill gå 120 killar med 3 tjejer?
pfft. jag har 2 tjejer i min klass på 30 pers :P
måste säga att teknikprogrammet var lite jobbigare än jag trodde, går andra året nu. på våran skola iaf: "Teknikprogrammet har 220 timmar mer garanterad undervisningstid än övriga studieförberedande program. " så vi har ganska långa dagar, gärna till 17:00...Annars är det mkt inriktningar iaf....3h programmering, 1½ webdesign och 3h linux i veckan, nåt i den stilen ser mitt schema ut nu.
User avatar
Spectre
Posts: 370
Joined: 2002-03-08 21:16:38
Location: Haninge, Stockholm
Contact:

Post by Spectre »

Übermensch wrote:Sådär våldsamt svår är inte fysiken, men man måste hänga med i matten annars är man totalkörd.
Stämmer bra det. Jag är körd :P
Fuck you, you fucking fuck.
pync
Avstängd
Posts: 3018
Joined: 2002-09-23 19:54:01
Contact:

Post by pync »

INTE EL!!!!

ta det från en som vet.
...min första kärlek var kanske inte direkt så lyckad, sade hon och pratade om mig.

Senast ändrad av sin omgivning den 08:32:15 - 10/14, ändrad totalt 4 gånger
User avatar
Peter Wall
Hedersbit
Posts: 7026
Joined: 2002-03-08 0:52:56
Location: Stockholm
Contact:

Post by Peter Wall »

Hehe.. Måste jag stå upp för Samhällslinjens fördelar? Hade en könsfördelning på skolan á ca 300elever på 70%tjejjer - 30%killar, i min klass var vi 9killar och 22tjejjer, det ni! ;D
Sen måste jag framhålla att friskolan jag gick på var mkt bra förövrigt. :)
Diplomerad webbutvecklare
Microsoft Certified Professional Windows 2003
Microsoft Certified Technology Specialist Windows Vista
"Did you know kidneys and applesauce are a delicacy in Sweden? I'm gonna get my applesauce back!"
User avatar
chrono
Hedersbit
Posts: 1017
Joined: 2002-02-19 20:07:27
Location: Sundsvall
Contact:

Post by chrono »

Xerxes wrote:Jag är heller inte riktigt säker på vad jag ska välja. Jag går i 9:an nu och håller på att läsa Matte B. Jag funderar på¨att gå NV med inriktning matematik och datavetenskap, låter det som ett bra val? Och vet nån hur enkelt det är att fixa så man kan tenta av matte a & b så man kan slippa de lektionerna sen?
Du ska helt klart välja natur om du inte vet vad du ska bli. Med naturvetenskapligt program som bakgrund kommer du, med någorlunda betyg, in på i stort sett alla universitet och högskolor.

Noterbart är att vissa nischer som ex. läkare, psykologer och arkitekter (bara för att nämna några) kräver rätt höga slutbetyg.
"Nothing in the world is so powerful as an idea whose time has come."
- Victor Hugo
Post Reply