Webbserver i nätverket?

Avdelningen för programmering, nätverk samt alternativa OS.
Post Reply
User avatar
Static
Posts: 52
Joined: 2004-09-22 17:10:48
Location: Torsby/Sweden
Contact:

Webbserver i nätverket?

Post by Static »

Jag har fått lite prylar över och tänkte att jag skulle sätta upp en kombinerad webb och filserver. Just nu använder jag mitt fasta BBB nätverk till att köra det helt utan switchar eller routrar ståendes, så den här datorn använder en "extern" IP adress just nu.

Om jag nu vill skapa en lokalt nät istället, och i detta ha denna fil/webbserver kombo gåendes, hur gör jag för att få ett så "säker" och snabbt nät som möjligt? Eftersom BBB tillåter tre stycken enheter att få varsin IP via BBB kontakten så finns det ju några möjligheter.

Jag funderar typ så här:
Antingen skaffar jag en switch och switchar upp BBB nätet och ansluter webbservern till en port i switchen, valfri annan port i nämnda switch förser övriga datorer med internetaccess. Men detta blir inget "lokalt nätverk" eftersom bådadatorerna får varsin extern IP. Inte funkar det heller att sätta en router efter switchenför att ansluta "arbeststationen" till heller, eftersom de båda datorerna då hör till två olika nät...

Modell 2 går ut på att enbart använda en router och sedan göra det lite lätt för sig genom att göra en DMZ av webbserverns IPadress (DMZ = DeMilitarized Zone) alltså all trafik på alla portar in till routern nås av webbservern, men denna har fortfarande en lokal IP som i sin tur möjliggör ett i övrigt fungerande LAN... Mappa portar i routern skulle iofs gå, men det kan bli en satans massa portar om man skall använda sig av databaser och andra scriptbaserade lösningar på sesrvern...

Men hur säkert är det att ha en sådan server på en DMZ IP?
Finns det andra alternativ?



Tacksam för hjälp!
//Johan
User avatar
Peter Wall
Hedersbit
Posts: 7026
Joined: 2002-03-08 0:52:56
Location: Stockholm
Contact:

Post by Peter Wall »

Stoppa i ett till nätverkskort och låt servern leka lite nat/fw också? Beror på hur bra den är och vilken belastning du ska ha.. Är det bara 10mbit du ska routra finns ju annars bra, enkla, routers o köpa för en billig peng.
Diplomerad webbutvecklare
Microsoft Certified Professional Windows 2003
Microsoft Certified Technology Specialist Windows Vista
"Did you know kidneys and applesauce are a delicacy in Sweden? I'm gonna get my applesauce back!"
User avatar
-SE-
Posts: 2783
Joined: 2004-12-06 18:40:11
Location: R-by
Contact:

Post by -SE- »

Precis som Punisher sa. En router kostar nästan inget.
Men jag förstår inte. En router tar ETT av din externa IPn och gör en massa andra av det skulle man kunna förklara... du får interna IPn då till din datorer. T.ex. 192.168.0.183.

Det duger väl prima. Och i t.ex. D-link DI-604 så har Du en DMZ som Du kan sätta på vilken dator Du vill. Men det är också som Punisher sa om Du ska ha en Windows-server: Att ha en Windows-server igång utan brandvägg är som att ha en "I HATE JEWS"-tshirt på sig under ett judiskt bröllop.

Så Nu har jag förklarat lite iom routern :)

WebbServer är absolut inte svår att sätt upp. Du kan börja med att läsa http://www.64bits.se/forum/viewtopic.php?t=42049

Och om Du nu vill ha en filserver som Du kan logga in på från vilken dator som helst och lägga upp filer på så rekommenderar jag Quick'n Easy FTP-server. Guide.

Webbservern och FTP-servern jag har pratat om är till Windows. Observera det.
Några mer frågor?
"Inget kräver så mycket förberedelse som ett improviserat tal."
- Winston Churchill
Post Reply