Trä som sviktat?

Här får ni fråga, tipsa eller prata om det mesta.
User avatar
Najze
Hedersbit
Posts: 4992
Joined: 2002-03-09 13:14:24
Location: Mölndal

Trä som sviktat?

Post by Najze »

Fick en ny skärbräda i present. En stor rejäl i trä som ska vara behandlad. Använde den en gång, inga problem. Idag märkte jag efter andra gången som jag använt den att den sviktat sig rejält nu när den torkat.

Lägger man den på en plan yta är det cirka 1 cm som den sviktat sig i mitten.

Ringde dit där den var inköpt och hade ja bara kvitto kunde jag få den utbytt. Problemet är att det är 35 mil till inköpsstället vilket gör det "lite" svårare.

Så finns det något man kan göra för att få den rak igen? Blöta upp den och låta den torka på något sätt och sedan olja den?
User avatar
Anzy
Posts: 2271
Joined: 2004-12-29 16:22:34
Location: Skellefteå

Post by Anzy »

Måste va nått billigt skräp, eller så har du haft den blöt väldigt länge.
Man ska ju inte låta en träskärbräda ligga i blöt direkt.

Kommer knappast förbättra sviktandet att blötlägga den igen och försöka räta till det. :)
Släng den och köp en ny..
Denna gång..ta en i plast eller köp en väldigt massiv och tung träskärbräda.
Å när du rengör den, ta bara och snabbt spola av ytan och torka genast torrt!
User avatar
lord_vasagos
Posts: 4075
Joined: 2002-11-01 6:23:59
Location: falun

Post by lord_vasagos »

jag tror inte det går att räta om det en gång blivit vridet
enda jag kan tänka mig som skulle få den rak är att sätta den i en hyvel maskin :P
Asus mobbo fx 8120 8gb ram ati 7850 oc
User avatar
Joel
Posts: 2867
Joined: 2004-09-12 19:06:06
Location: Skåne

Post by Joel »

Organiska saker kan du inte manipulera.
Its fuk'd basically.
meh
User avatar
Ghlargh
Posts: 10236
Joined: 2002-07-27 18:34:53
Location: Stockholm/Bromma
Contact:

Post by Ghlargh »

Det borde gå att räta upp den, men jag tror inte du har tillgång till en spännbänk eller liknande.

Du får ett set om 3 plastskärbrädor på Ikea för 29 spänn eller en normalstor på ICA för ungefär samma pris...

Trä är egentligen inte bra som annat än brödskärbrädor iallafall, fukt håller sig länge i skårorna och bakterier kan växa och skapa dålig lukt eller i värsta fall sjukdom.

"Cut your losses and move on"
Ghlargh ska inte hållas lagligen eller annars ansvarig om en 64bitare eller dennes utrustning dör eller skadas allvarligt efter att ha följt Ghlarghs tips, tipsen är avsedda endast som vägledning och inte som en exakt instruktion. Kan du inte, rör inte!
User avatar
ADiS
Posts: 5732
Joined: 2003-04-04 22:24:03
Location: Gävle
Contact:

Post by ADiS »

De kvalitativa skärbrädorna är sågade i tärningar utav massivt träd. Dessa tärningar limmar man ihop och på så sätt får man en bräda som inte böjs.
http://www.buildlog.eu - Din egna bygglogg på nätet
User avatar
Najze
Hedersbit
Posts: 4992
Joined: 2002-03-09 13:14:24
Location: Mölndal

Post by Najze »

ADiS wrote:De kvalitativa skärbrädorna är sågade i tärningar utav massivt träd. Dessa tärningar limmar man ihop och på så sätt får man en bräda som inte böjs.
Det är en sådan jag har. Den är massiv, typ 3 cm tjock. Och bitar som är ihoplimmade.

Jag gillar inte plast, därför vill jag inte använda det heller.
User avatar
Anzy
Posts: 2271
Joined: 2004-12-29 16:22:34
Location: Skellefteå

Post by Anzy »

Najze wrote:
ADiS wrote:De kvalitativa skärbrädorna är sågade i tärningar utav massivt träd. Dessa tärningar limmar man ihop och på så sätt får man en bräda som inte böjs.
Det är en sådan jag har. Den är massiv, typ 3 cm tjock. Och bitar som är ihoplimmade.

Jag gillar inte plast, därför vill jag inte använda det heller.
Det finns dock olika kvalité i limträskivor oxå..
Bara för att den är +3cm tjock innebär inte att den automatiskt är suverän.
User avatar
ADiS
Posts: 5732
Joined: 2003-04-04 22:24:03
Location: Gävle
Contact:

Post by ADiS »

Hemma har vi en 55mm hög, med 50x50mm tärningar och denna har hållt nu i 2år. Samt som Anzy säger. Det är även viktigt hur man sätter tärningarna.
http://www.buildlog.eu - Din egna bygglogg på nätet
User avatar
andersson
Posts: 1144
Joined: 2004-10-24 21:48:34

Post by andersson »

Ghlargh wrote:Trä är egentligen inte bra som annat än brödskärbrädor iallafall, fukt håller sig länge i skårorna och bakterier kan växa och skapa dålig lukt eller i värsta fall sjukdom.
Och därför äter jag aldrig, jag upprepar aldrig, plankstek!
User avatar
Anzy
Posts: 2271
Joined: 2004-12-29 16:22:34
Location: Skellefteå

Post by Anzy »

spite wrote:
Ghlargh wrote:Trä är egentligen inte bra som annat än brödskärbrädor iallafall, fukt håller sig länge i skårorna och bakterier kan växa och skapa dålig lukt eller i värsta fall sjukdom.
Och därför äter jag aldrig, jag upprepar aldrig, plankstek!
Har för mig att resturangerna alltid använder ny "planka" varje gång.
Alltså slänger det man en gång tillagat på..
Men, kan ha fel..
User avatar
andersson
Posts: 1144
Joined: 2004-10-24 21:48:34

Post by andersson »

Anzy wrote:
spite wrote:
Ghlargh wrote:Trä är egentligen inte bra som annat än brödskärbrädor iallafall, fukt håller sig länge i skårorna och bakterier kan växa och skapa dålig lukt eller i värsta fall sjukdom.
Och därför äter jag aldrig, jag upprepar aldrig, plankstek!
Har för mig att resturangerna alltid använder ny "planka" varje gång.
Alltså slänger det man en gång tillagat på..
Men, kan ha fel..
De vi mätte på räckte för mig, aldrig mer.
User avatar
Tjotte
Posts: 77
Joined: 2006-02-06 22:11:33
Location: Lund
Contact:

Plankor av furu håller inte. det skall vara Masurbjörk

Post by Tjotte »

spite wrote:De vi mätte på räckte för mig, aldrig mer.
Nä, men en skärbräda kan du räta ut om du har en tryckpress på sådär ett halvt ton per centimeter. Glöm inte att blötlägga plankan först. låt den sedan sitta där i 24 timmar så nog fan skall den vara uträtad. - Just a joke but not different to other.
En annan sak som slog mej är att vilket typ av lim används till limmade "tärningar" innehåller limmet PCB?

Till han som trodde plankan var ätbar när man beställer plankstek. Ja, dom slängs efter varje användning, äkta Jakaranda ädelträ. Nä dom diskas i klorin, he he...
Den gör utopin till pragmatik!
User avatar
andersson
Posts: 1144
Joined: 2004-10-24 21:48:34

Re: Plankor av furu håller inte. det skall vara Masurbjörk

Post by andersson »

Tjotte wrote:
spite wrote:De vi mätte på räckte för mig, aldrig mer.
Nä, men en skärbräda kan du räta ut om du har en tryckpress på sådär ett halvt ton per centimeter. Glöm inte att blötlägga plankan först. låt den sedan sitta där i 24 timmar så nog fan skall den vara uträtad. - Just a joke but not different to other.
En annan sak som slog mej är att vilket typ av lim används till limmade "tärningar" innehåller limmet PCB?

Till han som trodde plankan var ätbar när man beställer plankstek. Ja, dom slängs efter varje användning, äkta Jakaranda ädelträ. Nä dom diskas i klorin, he he...
Gött äcklig var den iaf enligt anticimex mätning. Inget jag gärna äter från igen.
jAk
Avstängd
Posts: 147
Joined: 2002-09-03 23:40:21
Contact:

Post by jAk »

Plastskärbrädor är ju helt värdelösa att skära på om man använder det ofta. Trä blir det bättre "glid" på med kniven om det är en bra skärbräda.
Var bara noga med rengöringen så håller en träbräda i evigheter.
I drink, therefor I am
User avatar
fisk
Posts: 7485
Joined: 2003-03-18 21:09:30
Location: Örebro / Sverige
Contact:

Post by fisk »

spite wrote:Och därför äter jag aldrig, jag upprepar aldrig, plankstek!
Du vet att de stoppas i ugnen som är över 200 grader varm, vad?

Om du hittar några bakterier som överlever det, så ring Guinness.
Aotearoa - tino rangatiratanga
User avatar
Oblivion
Posts: 384
Joined: 2002-03-11 12:36:08
Location: Göteborg

Post by Oblivion »

äsh, det finns värre saker än plankstek... :)
Nix
User avatar
andersson
Posts: 1144
Joined: 2004-10-24 21:48:34

Post by andersson »

Oblivion wrote:äsh, det finns värre saker än plankstek... :)
förmodligen ;)

Och av lite mer värde för tråden så tror jag att det är kört att räta ut den skärbrädan annat än om du hyvlar den slät. Du hade kunnat prova att köra den i en bastrumma och sen låta den svalna under press men eftersom träet förmodligen har torkat sen ganska länge så är det frågan.
Last edited by andersson on 2006-04-29 9:55:07, edited 1 time in total.
User avatar
egar
Hedersbit
Posts: 4192
Joined: 2002-02-18 0:01:59
Location: Göteborg
Contact:

Post by egar »

Oblivion wrote:äsh, det finns värre saker än plankstek... :)
Jag skulle gissa på valfri burgare på valfritt snabbmatsplejs.
A fair judgement!
Two-way mirror in the hall
They like to watch everything you do
Transmitters hidden in the walls
So they know everything you say is true
User avatar
andersson
Posts: 1144
Joined: 2004-10-24 21:48:34

Post by andersson »

egar wrote:
Oblivion wrote:äsh, det finns värre saker än plankstek... :)
Jag skulle gissa på valfri burgare på valfritt snabbmatsplejs.
Alternativt den is som finns på de flesta av dessa ställen.
User avatar
andersson
Posts: 1144
Joined: 2004-10-24 21:48:34

Post by andersson »

fisk wrote:
spite wrote:Och därför äter jag aldrig, jag upprepar aldrig, plankstek!
Du vet att de stoppas i ugnen som är över 200 grader varm, vad?

Om du hittar några bakterier som överlever det, så ring Guinness.
Hade man alltid vetat att folk hettat upp maten tillräckligt så hade man ju inte behövt oroa sig får några bakterier alls eller? ::)
User avatar
<skalman>
Posts: 2302
Joined: 2003-04-02 19:02:49

Post by <skalman> »

Anzy wrote:
spite wrote:
Ghlargh wrote:Trä är egentligen inte bra som annat än brödskärbrädor iallafall, fukt håller sig länge i skårorna och bakterier kan växa och skapa dålig lukt eller i värsta fall sjukdom.
Och därför äter jag aldrig, jag upprepar aldrig, plankstek!
Har för mig att resturangerna alltid använder ny "planka" varje gång.
Alltså slänger det man en gång tillagat på..
Men, kan ha fel..
Där jag brukar jobba slängs inga plankor, dom har nog bra många år på nacken. Men jag tror inte det är ngn fara på bakterier. Som fisk sa så slängs dom in i riktigt heta ugnar.
Stacker:X2 4200+/DFI ultra-D/1024mb/37gb raptor/7800gt/1TB
User avatar
Najze
Hedersbit
Posts: 4992
Joined: 2002-03-09 13:14:24
Location: Mölndal

Post by Najze »

Min skärbräda har rätat ut sig igen till nästan helt plan igen. Så kanske beter sig så i början.
mr_tobbe
Posts: 1407
Joined: 2003-12-31 11:13:50

Post by mr_tobbe »

De flesta (alla?) bakterier dör över 70 grader har jag för mig.
User avatar
Ghlargh
Posts: 10236
Joined: 2002-07-27 18:34:53
Location: Stockholm/Bromma
Contact:

Post by Ghlargh »

Mr_Tobbe wrote:De flesta (alla?) bakterier dör över 70 grader har jag för mig.
Correction: Alla sjukdomsalstrande virus och bakterier är döda runt 70 grader. Det finns bakterier som överlever 200 grader men de dör när temperaturen sjunker mot kroppstemperatur istället.

Vad det gäller det dummaste man kan äta om man vill undvika magsjuka kan man nog lätt säga att det är de saker på snabbmatsställen som inte värms upp ordentligt. Milkshakes, mjukglass, smörgåsar, vissa desserter.

Jag har åkt på magsjuka av en McBagle skinka och ett par McMilkshakes...
Ghlargh ska inte hållas lagligen eller annars ansvarig om en 64bitare eller dennes utrustning dör eller skadas allvarligt efter att ha följt Ghlarghs tips, tipsen är avsedda endast som vägledning och inte som en exakt instruktion. Kan du inte, rör inte!
Post Reply