Trä som sviktat?
Trä som sviktat?
Fick en ny skärbräda i present. En stor rejäl i trä som ska vara behandlad. Använde den en gång, inga problem. Idag märkte jag efter andra gången som jag använt den att den sviktat sig rejält nu när den torkat.
Lägger man den på en plan yta är det cirka 1 cm som den sviktat sig i mitten.
Ringde dit där den var inköpt och hade ja bara kvitto kunde jag få den utbytt. Problemet är att det är 35 mil till inköpsstället vilket gör det "lite" svårare.
Så finns det något man kan göra för att få den rak igen? Blöta upp den och låta den torka på något sätt och sedan olja den?
Lägger man den på en plan yta är det cirka 1 cm som den sviktat sig i mitten.
Ringde dit där den var inköpt och hade ja bara kvitto kunde jag få den utbytt. Problemet är att det är 35 mil till inköpsstället vilket gör det "lite" svårare.
Så finns det något man kan göra för att få den rak igen? Blöta upp den och låta den torka på något sätt och sedan olja den?
Måste va nått billigt skräp, eller så har du haft den blöt väldigt länge.
Man ska ju inte låta en träskärbräda ligga i blöt direkt.
Kommer knappast förbättra sviktandet att blötlägga den igen och försöka räta till det.
Släng den och köp en ny..
Denna gång..ta en i plast eller köp en väldigt massiv och tung träskärbräda.
Å när du rengör den, ta bara och snabbt spola av ytan och torka genast torrt!
Man ska ju inte låta en träskärbräda ligga i blöt direkt.
Kommer knappast förbättra sviktandet att blötlägga den igen och försöka räta till det.
Släng den och köp en ny..
Denna gång..ta en i plast eller köp en väldigt massiv och tung träskärbräda.
Å när du rengör den, ta bara och snabbt spola av ytan och torka genast torrt!
- lord_vasagos
- Posts: 4075
- Joined: 2002-11-01 6:23:59
- Location: falun
Det borde gå att räta upp den, men jag tror inte du har tillgång till en spännbänk eller liknande.
Du får ett set om 3 plastskärbrädor på Ikea för 29 spänn eller en normalstor på ICA för ungefär samma pris...
Trä är egentligen inte bra som annat än brödskärbrädor iallafall, fukt håller sig länge i skårorna och bakterier kan växa och skapa dålig lukt eller i värsta fall sjukdom.
"Cut your losses and move on"
Du får ett set om 3 plastskärbrädor på Ikea för 29 spänn eller en normalstor på ICA för ungefär samma pris...
Trä är egentligen inte bra som annat än brödskärbrädor iallafall, fukt håller sig länge i skårorna och bakterier kan växa och skapa dålig lukt eller i värsta fall sjukdom.
"Cut your losses and move on"
Ghlargh ska inte hållas lagligen eller annars ansvarig om en 64bitare eller dennes utrustning dör eller skadas allvarligt efter att ha följt Ghlarghs tips, tipsen är avsedda endast som vägledning och inte som en exakt instruktion. Kan du inte, rör inte!
De kvalitativa skärbrädorna är sågade i tärningar utav massivt träd. Dessa tärningar limmar man ihop och på så sätt får man en bräda som inte böjs.
http://www.buildlog.eu - Din egna bygglogg på nätet
Det är en sådan jag har. Den är massiv, typ 3 cm tjock. Och bitar som är ihoplimmade.ADiS wrote:De kvalitativa skärbrädorna är sågade i tärningar utav massivt träd. Dessa tärningar limmar man ihop och på så sätt får man en bräda som inte böjs.
Jag gillar inte plast, därför vill jag inte använda det heller.
Det finns dock olika kvalité i limträskivor oxå..Najze wrote:Det är en sådan jag har. Den är massiv, typ 3 cm tjock. Och bitar som är ihoplimmade.ADiS wrote:De kvalitativa skärbrädorna är sågade i tärningar utav massivt träd. Dessa tärningar limmar man ihop och på så sätt får man en bräda som inte böjs.
Jag gillar inte plast, därför vill jag inte använda det heller.
Bara för att den är +3cm tjock innebär inte att den automatiskt är suverän.
Hemma har vi en 55mm hög, med 50x50mm tärningar och denna har hållt nu i 2år. Samt som Anzy säger. Det är även viktigt hur man sätter tärningarna.
http://www.buildlog.eu - Din egna bygglogg på nätet
Har för mig att resturangerna alltid använder ny "planka" varje gång.spite wrote:Och därför äter jag aldrig, jag upprepar aldrig, plankstek!Ghlargh wrote:Trä är egentligen inte bra som annat än brödskärbrädor iallafall, fukt håller sig länge i skårorna och bakterier kan växa och skapa dålig lukt eller i värsta fall sjukdom.
Alltså slänger det man en gång tillagat på..
Men, kan ha fel..
De vi mätte på räckte för mig, aldrig mer.Anzy wrote:Har för mig att resturangerna alltid använder ny "planka" varje gång.spite wrote:Och därför äter jag aldrig, jag upprepar aldrig, plankstek!Ghlargh wrote:Trä är egentligen inte bra som annat än brödskärbrädor iallafall, fukt håller sig länge i skårorna och bakterier kan växa och skapa dålig lukt eller i värsta fall sjukdom.
Alltså slänger det man en gång tillagat på..
Men, kan ha fel..
Plankor av furu håller inte. det skall vara Masurbjörk
Nä, men en skärbräda kan du räta ut om du har en tryckpress på sådär ett halvt ton per centimeter. Glöm inte att blötlägga plankan först. låt den sedan sitta där i 24 timmar så nog fan skall den vara uträtad. - Just a joke but not different to other.spite wrote:De vi mätte på räckte för mig, aldrig mer.
En annan sak som slog mej är att vilket typ av lim används till limmade "tärningar" innehåller limmet PCB?
Till han som trodde plankan var ätbar när man beställer plankstek. Ja, dom slängs efter varje användning, äkta Jakaranda ädelträ. Nä dom diskas i klorin, he he...
Den gör utopin till pragmatik!
Re: Plankor av furu håller inte. det skall vara Masurbjörk
Gött äcklig var den iaf enligt anticimex mätning. Inget jag gärna äter från igen.Tjotte wrote:Nä, men en skärbräda kan du räta ut om du har en tryckpress på sådär ett halvt ton per centimeter. Glöm inte att blötlägga plankan först. låt den sedan sitta där i 24 timmar så nog fan skall den vara uträtad. - Just a joke but not different to other.spite wrote:De vi mätte på räckte för mig, aldrig mer.
En annan sak som slog mej är att vilket typ av lim används till limmade "tärningar" innehåller limmet PCB?
Till han som trodde plankan var ätbar när man beställer plankstek. Ja, dom slängs efter varje användning, äkta Jakaranda ädelträ. Nä dom diskas i klorin, he he...
förmodligenOblivion wrote:äsh, det finns värre saker än plankstek...
Och av lite mer värde för tråden så tror jag att det är kört att räta ut den skärbrädan annat än om du hyvlar den slät. Du hade kunnat prova att köra den i en bastrumma och sen låta den svalna under press men eftersom träet förmodligen har torkat sen ganska länge så är det frågan.
Last edited by andersson on 2006-04-29 9:55:07, edited 1 time in total.
Jag skulle gissa på valfri burgare på valfritt snabbmatsplejs.Oblivion wrote:äsh, det finns värre saker än plankstek...
A fair judgement!
Two-way mirror in the hall
They like to watch everything you do
Transmitters hidden in the walls
So they know everything you say is true
Two-way mirror in the hall
They like to watch everything you do
Transmitters hidden in the walls
So they know everything you say is true
Hade man alltid vetat att folk hettat upp maten tillräckligt så hade man ju inte behövt oroa sig får några bakterier alls eller?fisk wrote:Du vet att de stoppas i ugnen som är över 200 grader varm, vad?spite wrote:Och därför äter jag aldrig, jag upprepar aldrig, plankstek!
Om du hittar några bakterier som överlever det, så ring Guinness.
Där jag brukar jobba slängs inga plankor, dom har nog bra många år på nacken. Men jag tror inte det är ngn fara på bakterier. Som fisk sa så slängs dom in i riktigt heta ugnar.Anzy wrote:Har för mig att resturangerna alltid använder ny "planka" varje gång.spite wrote:Och därför äter jag aldrig, jag upprepar aldrig, plankstek!Ghlargh wrote:Trä är egentligen inte bra som annat än brödskärbrädor iallafall, fukt håller sig länge i skårorna och bakterier kan växa och skapa dålig lukt eller i värsta fall sjukdom.
Alltså slänger det man en gång tillagat på..
Men, kan ha fel..
Stacker:X2 4200+/DFI ultra-D/1024mb/37gb raptor/7800gt/1TB
Correction: Alla sjukdomsalstrande virus och bakterier är döda runt 70 grader. Det finns bakterier som överlever 200 grader men de dör när temperaturen sjunker mot kroppstemperatur istället.Mr_Tobbe wrote:De flesta (alla?) bakterier dör över 70 grader har jag för mig.
Vad det gäller det dummaste man kan äta om man vill undvika magsjuka kan man nog lätt säga att det är de saker på snabbmatsställen som inte värms upp ordentligt. Milkshakes, mjukglass, smörgåsar, vissa desserter.
Jag har åkt på magsjuka av en McBagle skinka och ett par McMilkshakes...
Ghlargh ska inte hållas lagligen eller annars ansvarig om en 64bitare eller dennes utrustning dör eller skadas allvarligt efter att ha följt Ghlarghs tips, tipsen är avsedda endast som vägledning och inte som en exakt instruktion. Kan du inte, rör inte!