WiFi och Wimax?

Avdelningen för programmering, nätverk samt alternativa OS.
Post Reply
B-O Gavne, Västerås
Posts: 95
Joined: 2005-03-27 23:31:05
Location: Västerås

WiFi och Wimax?

Post by B-O Gavne, Västerås »

-Vad är den kännetecknade skillnaden mellan wlan IEEE802:12, denna som standarmässigt prövas av sammanslutningen WiFi. Och wlan IEEE802:16, som kollas av Wimax?

..tackar på förhand. :)
User avatar
HLC
Posts: 2146
Joined: 2004-09-25 10:08:21
Location: Kista

Post by HLC »

Du tänker på 802.11, inte 12.

802.16 är tänkt att hosta ett MAN och inte ett LAN. Ett LAN är just ett lokalt nätverk, medan ett MAN typiskt är nätverk som sträcker sig över många fler användare, eller snarare grupper. Din internetleverantör använder sig t.ex. förmodligen av ett MAN för att koppla ihop dig och de andra i den stad du bor till ett nätverk som de administrerar.

Tekniken är således snarare tänkt för att koppla ihop nätverk än att koppla in enskilda klienter i nätverket.
"Broadcom and Apple are the antithesis of free disclosure of information." - Theo de Raadt
"Unconditional love costs extra." - Sun Microsystems
B-O Gavne, Västerås
Posts: 95
Joined: 2005-03-27 23:31:05
Location: Västerås

WiFi och Wimax?

Post by B-O Gavne, Västerås »

-JA DE´GÖR JAG!

Jag snurrar, förlåt så mycket. Att jag alltså här ovan betecknar WiFi verifieringens IEEE-standard med ett felaktigt nummer.

Detta skall alltså vara IEEE802:11; å så dessa gemena bokstäverna efter för olika överföringskapacitets graderingar.
Denna radio-teknik-överförings standarden som vi vanligast kör med som wlan, med att accesspunkten/routerns program handlar om att den gör anslutningar till flera olika klientdatorer.

-Sen vet jag inte om routern därvid, vid det olika anslutningarna till klientdatorerna, använder sig av olika radiofrekvenser för varje anslutning? Eller om en router hela tiden bara arbetar per en radiofrekvens?

-Men sen har jag en massa tidningsartiklar och artiklar på Nätet, om standarden IEEE802:16, med verifieringen Wimax. Dessa handlar om att t.ex. kommuner upprättar nätverk med Wimax.

Och, bäste signaturen HLC här ovan …vad är egentligen skillnaden mellan LAN, MAN och WAN? De är väl alla –bara- förbindelser mellan en accespunkt och klientdatorer, där LAN är liksom ett privat nät, och WAN …ja vad då?.

Wikipedia skriver: Att MAN är en beteckning på nätverk som är så stora att det inte kan byggas som ett LAN utan att fysiska problem uppstår, men som inte är så stora att länkar över stora avstånd behövs, så som i ett WAN.
-Vad då för fysiska problem? Och vad då med länkar?

…tackar på förhand!
:D
User avatar
Peter Wall
Hedersbit
Posts: 7026
Joined: 2002-03-08 0:52:56
Location: Stockholm
Contact:

Post by Peter Wall »

Flyttar till nätverk.
Diplomerad webbutvecklare
Microsoft Certified Professional Windows 2003
Microsoft Certified Technology Specialist Windows Vista
"Did you know kidneys and applesauce are a delicacy in Sweden? I'm gonna get my applesauce back!"
User avatar
HLC
Posts: 2146
Joined: 2004-09-25 10:08:21
Location: Kista

Post by HLC »

Mitt tidigare exempel på ett MAN var en internetleverantör i en stad av godtycklig storlek. För att koppla ihop alla användare till deras utrustning som kommunicerar med omvärlden används oftast telefon och fiberkablar. Men om internetleverantören nu vill kommunicera med säg en internetleverantör i Kina, så blir det svårt att använda sig utav traditionella medel och oftast används då sateliter och dylikt. Detta är då främsta skillnaden mellan LAN, MAN och WAN, storleken och komplexiteten av nätverken.

I grunden handlar det dock som du säger att koppla ihop klienter med varandra ja.
"Broadcom and Apple are the antithesis of free disclosure of information." - Theo de Raadt
"Unconditional love costs extra." - Sun Microsystems
B-O Gavne, Västerås
Posts: 95
Joined: 2005-03-27 23:31:05
Location: Västerås

Post by B-O Gavne, Västerås »

OM VI SÄGER:

Att ett så kallat lokaltåg mellan t.ex. Stockholm och Västerås, kännetecknas av att det stannar vid mängder av –små- stationer mellan Stockholm och Västerås å så har en enkel inredning, enkla soffor att sitta på. ;)
Där ett, så att säga rikståg mellan Stockholm och Västerås, kännetecknas av att det stannar bara vid Enköping och har lite bekväma soffor.
–Vad kan då känneteckna, på något liknande sätt, LAN, MAN och WAN?

Wikipedia skriver ju att man vid LAN använder sig av Ethernet; -ja, vad nu Ethernet är för något? Som jag tror: en DUPLEX/tvåvägs överförings teknik per en styck kanal mellan två noder.
…där då, man kanske –för det gör man ju!- kör med något med adresserings och simplex/en-vägs per styck kanal, överförings teknik mellan noderna vid MAN; och WAN? T.ex. IP-överförings tekniken.

Å så då att IEEE802.11/WiFi –standarden skulle vara som vid LAN, och IEEE802.16/Wimax som vid MAN?

…vad sedan då skillnaden mellan LAN och MAN/WAN, för övrigt är?

PS. Jo, å så slarvar jag också här ovan med utskrivningen av IEEE-beteckningen. Denna skall alltså vara med bara en punkt: IEEE802.11. …jag skall skärpa mig än mer. ;D
Klaar
Posts: 196
Joined: 2005-12-07 20:11:32

Post by Klaar »

…vad sedan då skillnaden mellan LAN och MAN/WAN, för övrigt är?
Du citerade själv wikipedia, där står det beskrivet precis som det är. Ett MAN är ett nätverk där vanlig TP-kabel eller WLAN inte räcker till för att täcka avstånden. Därför får man dra fiber eller sätta upp en Wimax-mast.

Analogi:
LAN = trådlös hemtelefon
MAN = Walkie-talkie
B-O Gavne, Västerås
Posts: 95
Joined: 2005-03-27 23:31:05
Location: Västerås

Post by B-O Gavne, Västerås »

MJAAAA!!!???

….signaturen Klaar här ovan får mig att, kanske förstå? ::) Att skillnaden mellan LAN, MAN och WAN, handlar om ..som ju också HLC drar om, det geografiska avståndet; mellan noderna.
Att man, av någon anledning? INTE vill pilla med fiber och ljus, gärna håller sig till elektrisk dataöverföring, med att det geografiska avståndet då blir lokalt. Alltså LAN.
Dock att väl MAN och WAN, båda kör fiber; och vad är då skillnaden däremellan? 8) Och inte väl???? behöver man köra med satellit för att kommunicera med Kina från Sverige????

Men sen på radiosidan, skillnaden mellan WiFi och Wimax; varför skall en effektökning i radioutsändningen, för Wimax-systemet, bli problematisk? Som ju, som mina artiklar berättar, det är idag ännu lite problem med Wimaz. Där WiFi ju är problemfritt.
Den där analogin förstår jag inte alls!

===
-Det är fascinerande att inte leverantörerna –här i Sverige- för WiFi och Wimax …ja i alla fall inte vill svara på mina frågor, att de sannolikt inte kan ämnet.
?!? –Alltså vad är det för –svensk- tillvaro vi lever i med datortekniken? ..sannolikt på att de vet förbaskat dåligt om grejerna.
Post Reply