Problem med telefonjack

Avdelningen för modifiering samt generell elektronik och teknik.
Post Reply
Lassesudd
Posts: 1
Joined: 2008-01-06 15:24:49

Post by Lassesudd »

MadModder wrote:Kolla vad det är för sorts kabel mellan alla jack.
Är det en 4-polig kabel så är det lätt fixat.

Öppna det första jacket, och slit ur inkommande ledning (brukar vara gul och svart) och koppla ihop det paret med det lediga paret (brukar vara rött och vitt) och isolera. Nu har du flyttat inkommande lina till nästa jack, eller iaf till de stumpar som ligger löst innanför nästa jack. i nästa jack kopplar du ihop den röda med den andra röda, och den vita med den andra vita, och nu har du flyttat linan ytterligare ett jack. Fortsätt så tills du kommer fram till ditt önskade jack. Där kopplar du in röd och vit till jackets in-anslutningar. Om ditt jack inte är det sista, så koppla jackets ut-anslutningar till nästa kabels gula och svarta. När du kommer till det sista jacket (som då inte kommer bli sist längre) så kopplar du ut tillbaks till röd och vit i samma kabel, och skarvar vidare till det jack du nyss gjort som nummer 1. Där kopplar du ihop den röda och vita med de ursprungliga gula och svrta, och sen kopplar du vidare till köket igen. Voila! Ditt jack är först, och kökets jack är sist. Hoppas du förstod ;)

Jag skulle ju kunna rita upp ett schema om du vill, fast då får du först rita upp hur det ser ut idag, med alla husets jack och i vilken ordning de sitter.

Om det å andra sidan bara är vanlig vit 2-ledare, ja då har du skitit i det blå skåpet ;D Då är enda vägen en ny kabel.

(Tänk på att denna modd inte är tillåten av Telia. Men vem bryr sig ::) )
:-[

Problem...!!
Har flyttat och i nya lägenheten är förstajacket ett "gristryne" och placerat i köket - där vill jag INTE ha datorn! Men det som bl.a. komplicerar saken för mig är att övriga jack är i form av "uttag för plupp" och där själva stötestenen och problemet är den bakomliggande liggande plinten, som inte har skruvar utan skåror där trådarna ska fästas med kron- eller slitsverktyg! Det verktyget verkar inte så himla självklart att hantera det verktyget på rätt sätt, det är t.ex. ganska trångt at peta in det kring plintarna.
Hursomhelst, på varje sidojacksplints (i mitt fall) vänstra skåra kommer två vita in (alltså inkommande och utgående - seriekopplat, väl? - och i slitsen, springan bredvid kommer på samma sätt två blå trådar in. - Det ytterligare intressanta eller ytterligare förvirrande för mig, är att på förstajackets/gristrynets inkomman/nedre skruvpar (kl 8 o. kl. 4) är den ena tråden vit och den andra blå och motsvarande förstås på utgående skruvparet.
Ska jag förstå din "annars" fina beskrivning som så, att jag ska ansluta inkommande två trådar i förstajacket/gristrynet till annat alltså färgat trådpar - och fäster/kombinerar detta i därefter första sidojacket med de likafärgade utg. trådarna o.s.v. o.s.v., för att när jag har kommit till det jack där jag vill ha datorn, nu ska ansluta de "nya" inkommande trådarna till de blå/vita som (än så länge i samtliga jack) är anslutna till varandra å två vita resp två blå. Ett problem är att jag bl.a. inte riktigt förstår ditt tips när du talar om återanslutningen sist - för ett delproblem är väl, att man måste få reda på hela(?) kedjan, samt i vilken ordning alla jack ligger i förh. till varandra. För jag vet f.n. inte om jacket som jag vill ha som förstajack ligger s.a.s. mitt på linjen ("trådarna försvinner in i väggen..."). Eller behöver jag inte bry mig om det i och med att jag återansluter till de blå och vita trådarna i vad jag vill som nya förstajacket?
(För mig känns det tyvärr som att det hade varit enklare om det bara hade varit gristrynen som skulle hanteras?)

Tacksam för tålmodiga tips är
Lassesudd
Lassesudd
User avatar
Peter Wall
Hedersbit
Posts: 7026
Joined: 2002-03-08 0:52:56
Location: Stockholm
Contact:

Post by Peter Wall »

Välkommen till forumet. Vi drar inte upp 5 år gamla trådar på det här forumet dessvärre. Skapade en ny åt dig. Läs reglerna och hör gärna av dig till mig om något är oklart.
Diplomerad webbutvecklare
Microsoft Certified Professional Windows 2003
Microsoft Certified Technology Specialist Windows Vista
"Did you know kidneys and applesauce are a delicacy in Sweden? I'm gonna get my applesauce back!"
User avatar
MadModder
Posts: 3297
Joined: 2002-03-20 19:43:10
Location: Madland
Contact:

Post by MadModder »

Troligtvis sitter inte paren bredvid varandra i slitskontakten.
Uttag med plupp? Är det RJ11 du menar?
Image
I så fall är det rätt lätt att reda ut, för inkommande linje går i de två mittre stiften, och utgående är de längst ut på var sida. ;)

För att mitt tips ska fungera, måste du ha 4 trådar mellan alla jack, alltså totalt 8 trådändar bakom varje jack, 4 olika färger. Annars går det inte utan att du drar nya kablar. Är det plaströr i väggarna mellan alla jack så är det inga större problem.

En lösning är ju att sätta filtret i första jacket i köket, tillsammans med modem och en trådlös accesspunkt...

Om du däremot sätter filtret och modemet i det jack du vill använda, och inte kopplar in nånting annat i något annat jack, så är ju ditt jack det första. Finns det jack efter det jacket kan du iofs sätta något där. En trådlös basstation t.ex, så slipper du använda något mer jack till telefoner.
Post Reply