Att köpa bärbart – En reflektion av dagens marknad

Kommentera och läs våra kolumner. Endast skribenter kan skapa nya trådar här.
Post Reply
User avatar
Dynamitsven
Posts: 1268
Joined: 2004-02-17 9:34:48
Location: Typ Halmstad / n ö Skåne

Att köpa bärbart – En reflektion av dagens marknad

Post by Dynamitsven »

Inledning
Min kolumn handlar om och beskriver utifrån min egen uppfattning läget för dagens tillverkare och marknaden för bärbara datorer med kringutrustning. Följande text är skriven inte helt på fullaste allvar, men ändå utifrån mina egna värderingar och beskriver läget och objekt i någorlunda objektiva ord. Jag ser gärna kommentarer om det är eller inte är för mycket likt ett blogginlägg. Ta för dig, med en nypa salt!

Bakgrund och det egentliga problemet
Jag har under de senaste två åren suttit på en Toshiba R100. En skönhet, 12”, strax under 2 cm tunn, 1,1 kg och alldeles, alldeles… underbar! Dock har även den vackraste prinsessan på balen celluliter innanför jeansen. I min R100:s fall var det prestanda och batteritiden. Trots en utomordentlig Centrinoplattform med Pentium M ULV, fanns ett flertal flaskhalsar, såsom den inte alltför snabba 4200 rpm, 1,8” hårddisken.

Trots att både teknologin fanns och det gjorts bantningar i strömätande komponenter, gör datorn bara 2 timmar på nytt originalbatteri. Då skolstarten ändrade battrikraven markant, antingen bränna några tusen på nytt batteri och tillsatsbatteri, eller bränna några tusen extra på en ny maskin med vettig batteritid och bättre prestanda. Prylbögen i mig valde alternativ nummer två. Dags för ny dator!

Marknaden
Hur ser marknaden ut för en, till ultraportabelt såld själ som min? Låt oss först klargöra, jag har som krav haft att följande faktorer ska passa in:

• Max 12,1”, 13,3” kan funka vid upplösning 1440x900
• Max 3 cm tjock
• Max 2 kg
• Stöd för och med bra dockningslösning
• Vettig batteritid, alternativt stöd för bra andrabatteri/tillsatsbatteri
• Fyrkantig

Vem som helst kan förstå de fem första punkterna, men fyrkantig? Den som spanat in dagens modetrend gällande bärbara datorer kan nog i grova drag föreställa sig vad jag menar. För er andra tänkte jag dra lite grovt om hur det står till med vårt sjuka designintresse.

För bara tre-fyra år sedan var den bärbara datorn något för oss fantaster och yrkesfolk. Då var de i regel svarta, vissa tillverkare var riktigt vågade och gjorde en och annan grå serie. Formen var lika fyrkantig sett från sidan, som den var från ovan. Knivskarpa kanter så att man lätt kunde tro att de gick att stapla hundratals på höjden utan risk för ras, ens vid en jordbävning. En standardskärm höll sig storleksmässigt kring 14” med gångjärn lite snyggt infällda i bakre kanten.

På de senaste åren har den bärbara datorn blivit mer en allmän pryl i de svenska hemmen. Skärmarna är då i regel 15,4” eller 17” och vikten ligger kring 3-4 kg. Hemkonsumenterna vill inte ha ett fyrkantigt block ståendes likt en stationär inredningspryl i hemmet. De vill ha runda former, ett snyggt motivlackat skal och prestanda likt en stationär dator. Det är precis det de bärbara har blivit. En släpbar stationär dator som i regel sitter konstant inpluggade i väggen och batteritiden är inte att tala om.

Ihop med detta har en kilformad design vuxit sig fram. Folk sitter vid sina bärbara i tron om att de är stationära. En bärbar som är 4 cm tjock är inte särskilt ergonomisk. Tillverkarna vill ha kvar hemanvändarna, de löser det därför genom att tillverka kilformade, ergonomiska datorer. En design som blivit så integrerad i vårt samhälle att det fyrkantiga är en svunnen tid, även vit tunnare datorer.

Men jag då? Jag bildade mina värderingar i den svunna epoken av perfektion. Tillverkarna har anammat hemanvändarens slit och slängideologi och krav på design. Den kilformade designen, plastkonstruktioner och så billigt som möjligt har smittat av sig till de industriella modellerna. Det finns inte längre datorer i stil med min R100. Men kan inte förvänta sig att en dator överlever en färd i ryggsäck, tillsammans med ett gäng kollegieblock och en programmeringsbibel. Man kan oftast inte heller förvänta sig att man över huvud taget kan bära med sig en bärbar dator, den väger trots allt 4 kg och har en spänningsadapter på 1 kg.

Det finns ett fåtal tillverkare som fortfarande håller fanan någorlunda högt. Många tänker nog IBM, de som alltid har varit snäppet fyrkantigare än den fyrkantigaste. Men nej, tyvärr. De som spanat in X60, X200 och X300 har märkt att de sedan länge har ramlat in i det eviga mörkret av asymmetriska former. Vilka har jag då tänkt mig som lämpliga kandidater i kampen mot asymmetrin? Det finns främst tre tillverkare som har minst en modell som kan fungera. De är Toshiba, Fujitsu Siemens och Dell.

Toshiba har jobbat vidare på det tidigare lyckade konceptet med R100. Magnesiumskal, slimmad design och gedigen känsla. Resultatet, R500. En modell som dessutom har fått möjlighet till SSD och inbyggd DVD/RW. Det finns även en liten tablet i deras familj, R400. Mindre kvalitetskänsla, plastskal och inte något fulländat exemplar. Dock med fyrkantig design.

Fujitsu Siemens har i alla tiden varit en företagsdröm. Bra modell- och tillbehörsutbud samt fina mängdrabatter. De har flertalet ultraportabla modeller, tråkiga, intetsägande, en helt underbar design! FS har heller inte riktigt rotat sig i det bärbara folkhemmet. Visst har de försök till modeller, men långt ifrån det hippigaste alternativet. Åter till deras ultraportabla. Vi har exempelvis P7230 och P8010. Mycket spännande, enda felet FS gör är att inte tänka på tjockleken. Deras minsta datorer är nästan de tjockaste. Kan de inte likt Toshiba lägga en stunds ingenjörskonst åt att trycka ihop hårdvaran lite extra?

Dell har två modeller som kan tänkas vara intressanta. Latitude E4200 och Latitude XT. E4200 släpptes i veckorna och är en mycket stark kandidat. Skarpa linjer, snygg design helt i aluminium. Batteritid och övriga faktorer åt det positiva hållet. Perfekt? Nej, modellen finns bara med SSD och kostar skjortan, inget för oss studenter. De 10 % som går att få i studentrabatt gäller inte för företagssortimentet. Latitudeserien ingår i företagssortimentet. Men latitude XT, fyrkantigast av de fyrkantiga och snyggast av de snyggaste? Ett knapert försök av Dell att ge sig in på tabletmarknaden eller en fullkomlig lyckoträff? Jag återkommer till Latitude XT (ni kan kanske gissa varför).

Ovanstående modeller är bara ett axplock av tänkbara alternativ, men det ger i alla fall mig en tankeställare. Är det så att vi går mot en ny tid då det är designen och inte de tekniska innovationerna som påverkar våra datorköp? Håller datoranvändaren på att fördummas och dras in i en slit och slängideologi? För mig ska en bärbar dator vara just fyrkantig, ha gångjärn infällda i ovankanten av bakstycket och tåla lite stryk utan att för den delen vara förslappande skottsäker.

De flesta av datorerna och tillverkarna som jag listade ovan fallerade på både småsaker och stora saker. Nästan inga hade vettig och till synes fungerande dockningslösning med DVI. Några få var utomordentliga och hade allt man kan tänka sig, men till ett pris som tilltalar bara ett multinationellt företag. Jag har bestämt mig. Det tog över ett halvt års planering och sedan tre veckors dammsugande av marknaden. Det blir ett av de dyraste alternativen, så dyrt att jag får köpa en rekonditionerad och importera från Irland. Ca 8-10 000 billigare än om jag skulle ha köpt en med samma konfiguration ny, här i Sverige.

Den utvalda modellen är Dell Latitude XT. En Tablet PC med dual touch teknik och ett flertal spännande finesser. Inkluderas gör även dockningsstation och förhoppningsvis en 45W spänningsadapter. Varför just en tablet? Svaret är ganska enkelt, det fanns helt enkelt inga bättre datorer på hela världsmarknaden. Det är värt ett försök, den går alltid att sälja igen och ge plats för en bättre, om den inte skulle hålla måttet.

Image
Bild på Latitude XT

Slutsats
Vart vill jag nu komma med det här? Det finns en liten baktanke mer än att jag måste beklaga mig offentligt över hur ländigt mitt sökande efter något som faktiskt funkar för mig har varit. Jag vill ifrågasätta en del saker i konsumenternas krav på datorer. Varför har det blivit något allmänt att man ska ha en bärbar dator istället för en stationär? I mitt fall är det ganska självklart, anledningen till hela den här soppan är att jag ifrågasätter mitt behov av både en bärbar och en enbart stationär dator. Ska den omättliga och glupska konsumentskaran slå hela datorvärldens design ur spår? Så att vi stackare med krav på funktion och fungerande lösningar måste ta ett steg åt sidan? Kommer hela datormarknaden att bli mer och mer köp och släng?

Jag kanske lever i en svunnen tid med mitt konservativa sinne för design. Det är möjligt att det är bara jag som har krav på mina prylar. Jag tycker att det borde finnas någon annan där ute, som också upplever att datorvärlden håller på att ta ett snedsteg käpprätt åt fel håll. En sak är säker för mig i alla fall. Det är konstigt att det inte finns en enda dockningsstation, utom just en som kallas ”Media Base” som faktiskt är tillräcklig för en som mig med standardkrav som DVI, widescreenstöd och ett gäng USBportar.


Tack för mig. Hoppas ni gillar det jag har bidragit med.
DIM kalsonger As String
User avatar
Peter Wall
Hedersbit
Posts: 7026
Joined: 2002-03-08 0:52:56
Location: Stockholm
Contact:

Post by Peter Wall »

Tack för en trevlig kolumn.

Jag har också förvånats över bristen på DVI/HDMI-stöd i dagens bärbara datorer (oftast brukar det vara så att om inte det finns DVI/HDMI-utgång på datorn så finns inte stödet på dockan). Brukar ha det som första sållningspunkt på Prisjakt när jag ska ge köpråd åt vänner och bekanta. Anser att det är något som borde satsas mer på.

Sen angående köp och släng. Tyvärr är det redan så oftast med bärbara idag (och allt annat inom IT). Om vi får in till IT-avdelningen en bärbar efter 3år hos en användare så brukar den oftast vara slutkörd. Batteriet har bytts minst 2ggr, hårddisken är påväg att rasa etc etc. Och detta är ändå företagsdatorer, skillnaden mot datorer för hem-användare är horribelt stor. Brorsans Dell glappade ljudkortet sönder, tassarna under datorn föll bort, finishen nöttes bort och det tog mindre än 2år under normalt användande i en familj.

Sen när han skulle skaffa en ny så föreslog jag att han skulle lägga 3-4000kr extra för att få en företagsdator från HP eller Dell. Sen dess har jag inte hört av min bror ;-) Och det är väl essensen, är du inte nörd och förstår inte saken vill du bara ha något som ser fint ut och går bra för stunden. Morgondagen tar man då, priset idag är viktigare.

Och det gäller väl egentligen all masskonsumtion om man ser på det med generaliserande ögon?

Sen sådana där Dell med vridbara skärmar är så söta. Några konsulter som var här på möte för någon vecka sedan hade sådana. Så smutt :-)
Diplomerad webbutvecklare
Microsoft Certified Professional Windows 2003
Microsoft Certified Technology Specialist Windows Vista
"Did you know kidneys and applesauce are a delicacy in Sweden? I'm gonna get my applesauce back!"
User avatar
snigel
Hedersbit
Posts: 9632
Joined: 2002-03-08 15:06:33
Location: Göteborg

Post by snigel »

Kan inte annat att hålla med, personligen är jag så konservativ att jag helst skulle undvika widescreen med. Det känns verkligen som laptopen har tappat klass, fast o andra sidan har vi fått mycket mer humana priser överlag till följd av detta.
http://sniglom.blogspot.com
Work |i5 760@4.2GHz|16GB|P55|GTX 670|850 500GB|Xonar D2|2TB
Extra |q9550@3.4GHz|8GB|P45|GTX 670|830 256GB|Audigy 2
MacB.|p8600@2.4GHz|8GB|320m|BX100 500GB
Serve|c1037@1.8GHz|8GB|NM70|X25-M 80GB|Seagate 4TB
User avatar
HLC
Posts: 2146
Joined: 2004-09-25 10:08:21
Location: Kista

Post by HLC »

Jag måste faktiskt erkänna att jag tycker widescreenvarianterna är mer lämpade som bärbara datorer än 4:3
"Broadcom and Apple are the antithesis of free disclosure of information." - Theo de Raadt
"Unconditional love costs extra." - Sun Microsystems
User avatar
Dynamitsven
Posts: 1268
Joined: 2004-02-17 9:34:48
Location: Typ Halmstad / n ö Skåne

Post by Dynamitsven »

HLC wrote:Jag måste faktiskt erkänna att jag tycker widescreenvarianterna är mer lämpade som bärbara datorer än 4:3
Håller med dig, just i 12"-segmentet (och mindre) är det speciellt skönt med lite extra utrymme för tangentbord.
DIM kalsonger As String
User avatar
snigel
Hedersbit
Posts: 9632
Joined: 2002-03-08 15:06:33
Location: Göteborg

Post by snigel »

Personligen har jag aldrig kunnat utnyttja widescreenbredden till något praktiskt, blir mest död yta. Jag ser inte en 4:3 som förlorad bredd, utan som extra höjd, något som passar utmärkt när jag läser eller skriver.
http://sniglom.blogspot.com
Work |i5 760@4.2GHz|16GB|P55|GTX 670|850 500GB|Xonar D2|2TB
Extra |q9550@3.4GHz|8GB|P45|GTX 670|830 256GB|Audigy 2
MacB.|p8600@2.4GHz|8GB|320m|BX100 500GB
Serve|c1037@1.8GHz|8GB|NM70|X25-M 80GB|Seagate 4TB
User avatar
Dynamitsven
Posts: 1268
Joined: 2004-02-17 9:34:48
Location: Typ Halmstad / n ö Skåne

Post by Dynamitsven »

snigel wrote:Personligen har jag aldrig kunnat utnyttja widescreenbredden till något praktiskt, blir mest död yta. Jag ser inte en 4:3 som förlorad bredd, utan som extra höjd, något som passar utmärkt när jag läser eller skriver.
Just för mig är det där en vanesak. Antingen har man verktygsfält och liknande lodrätt uppradade eller vågrätt på skärmen, för att optimera arbetsytan. Kan vara lite knepigt att växla mellan format så som jag gjort nu de senaste åren. Trots att det är en vanesak passar det just mig mycket bättre att ha knappar och verktyg lodrätt i ena kanten. Fast med en tillräckligt hög uppplösning mattas gränserna ut en del.
DIM kalsonger As String
User avatar
HLC
Posts: 2146
Joined: 2004-09-25 10:08:21
Location: Kista

Post by HLC »

Kodyta, terminalyta, referensyta, underbart att inte behöva tabba.. höga upplösningar hjälper också i de fallen självklart.
"Broadcom and Apple are the antithesis of free disclosure of information." - Theo de Raadt
"Unconditional love costs extra." - Sun Microsystems
User avatar
snigel
Hedersbit
Posts: 9632
Joined: 2002-03-08 15:06:33
Location: Göteborg

Post by snigel »

HLC wrote:Kodyta, terminalyta, referensyta, underbart att inte behöva tabba.. höga upplösningar hjälper också i de fallen självklart.
Jag har aldrig känt att 1280x800 och liknande trista wideupplösningar fungerar för att programmera utan att växla. imo är 16:10 inte alls så brett som det behövs för att det ska fungera väl.
http://sniglom.blogspot.com
Work |i5 760@4.2GHz|16GB|P55|GTX 670|850 500GB|Xonar D2|2TB
Extra |q9550@3.4GHz|8GB|P45|GTX 670|830 256GB|Audigy 2
MacB.|p8600@2.4GHz|8GB|320m|BX100 500GB
Serve|c1037@1.8GHz|8GB|NM70|X25-M 80GB|Seagate 4TB
User avatar
HLC
Posts: 2146
Joined: 2004-09-25 10:08:21
Location: Kista

Post by HLC »

Nu börjar det som sagt bli en stund sedan jag använde upplösningar lägre än 1400/1680x1050 och 1920x1200 så det fallet har jag tyvärr ingen större känsla för.

Det är lite besynnerligt men man verkar behöva köpa antingen en Lenovo eller en Sony för att hitta några högupplösta skärmar under 14". Då sjunker kanske tyvär prisvärdheten men å andra sidan så var det inte ens ett krav i det här fallet ;)
"Broadcom and Apple are the antithesis of free disclosure of information." - Theo de Raadt
"Unconditional love costs extra." - Sun Microsystems
User avatar
madr
Posts: 998
Joined: 2004-08-24 11:12:39
Contact:

Post by madr »

Min snart fyra år gamla PowerBook 12" tuffar på med originaldelarna fortfarande. Jag valde denna då jag hade liknande krav som författaren, och det har jag inte ångrat en dag. Det som idag fått mig att börja leta efter nytt är att prestandan inte räcker till längre för mina utökade behov av CPU-kraft.
antlion: 3,2 GHz i7 | 32GB | 180GB+120GB SSD SATA III | 2TB SATA III | Dell u2410 | GF 5600ti Arch linux + Win 7
User avatar
Dynamitsven
Posts: 1268
Joined: 2004-02-17 9:34:48
Location: Typ Halmstad / n ö Skåne

Post by Dynamitsven »

Tänkte bara uppdatera med hur det hela slutat.

Har snart haft den nya datorn i en vecka och börjat tröttna på att spela pekskärms-luffarschack med kamraterna. Då all nyförvärvsexaltion har lagt sig och man har börjat upptäcka både brister och fördelar, har jag kommit på följande:

Fördelar:
* Inmatning med pennan är helt ok, inte för att jag nånsin behövt det men det är inte dumt alls om man ritar nånting, t ex ett elschema.
* Halva maskinens vikt är batteri, gillas skarpt och underlättar mycket när man är på resande fot och slipper snåla och fundera på om man måste spara de sista 5 min batteri till ett viktigare tillfälle.
* Datorn är verkligen fyrkantig!
* Säkert en del till, men det är ingen recension, så jag utelämnar dem.

Nackdelar:
* Tung som en blyklump men godtagbart om man inte har med sig laddaren, vilket jag i regel inte längre behöver.
* Skärmen sitter ca 0,5 grader snett i laptop- (dvs inte tablet-) läge. Inget som påverkar funktionen men ändå något att reta sig på.

Var det då värt mitt evinnerliga sökande efter perfektion? Japp, den som söker han finner. I mitt fall har jag Dell att tacka för ett fabulöst detaljerat arbete. Designen i mattborstat svart aluminium och i detta blå indikationslampor är lika bländande snyggt varje gång jag öppnar datorn. Konvertering till tablet går som en dans och Dells programvaror och hjälpmedel för tablet är över all förväntning och fyller upp de luckor som blivit då min dator har Vista Business och inte Tablet Edition.

Men, huvudsaken är att jag är nöjd, det har ju faktiskt varit målet med hela min safari i laptopdjungeln.
DIM kalsonger As String
User avatar
snigel
Hedersbit
Posts: 9632
Joined: 2002-03-08 15:06:33
Location: Göteborg

Post by snigel »

Kul att höra. Kanske blir någon refurbish för mig nästa gång, om apple inte släpper något spännande snart.
http://sniglom.blogspot.com
Work |i5 760@4.2GHz|16GB|P55|GTX 670|850 500GB|Xonar D2|2TB
Extra |q9550@3.4GHz|8GB|P45|GTX 670|830 256GB|Audigy 2
MacB.|p8600@2.4GHz|8GB|320m|BX100 500GB
Serve|c1037@1.8GHz|8GB|NM70|X25-M 80GB|Seagate 4TB
Post Reply