Innehåll
Att installera en CD-ROM enhet

22/6-00 | Axman | axman@64bits.se

När man haft en dator ett tag vill man gärna uppgradera den en del med till exempel en brännare eller så kanske man behöver byta ut trasiga delar. Även om det mesta är ganska så enkelt så är det vissa delar av proceduren som inte är helt självklara.

I denna guiden så skall vi gå igenom steg för steg hur du skall göra för att installera en DVD-rom, CD-rom, CD-brännare och andra liknande enheter.

Vi utgår från att du har en dator utan cd och vill installera en. Kontrollera först att du har en 5.25" plats ledig för att pacera enheten i, en ledig plats på IDE sladden, en strömkabel ledig samt en audio sladd att ha mellan cd:n och ljudkortet.

Vi börjar med att titta på hur cd läsaren ser ut baktill. Om ni förstorar bilden nedan så ser ni att till vänster så fäster man cd-audio sladden. Till höger om den så ändrar man om den skall vara master eller slave. Ett steg till höger till så hittar vi IDE anslutningen och längst till höger kopplar vi in strömmen.

Innan vi sätter in cd:n så skall vi fundera över om den skall vara master eller slave. På varje IDE sladd så kan man ha två enheter. Enkelt sagt så behöver datorn ha koll på vilken som är enhet 1 och vilken som är enhet 2. I första hand bör man sätta hårddiskar som master. Så har man en hårddisk och en cd på samma sladd så bör man sätta cd:n som slave.
Skall man däremot sätta den på en egen sladd utan andra enheter så skall man sätta den som master. Är det en brännare så bör den sitta som master på en egen sladd för att få säkrare bränning.

Vi tittar på bilden nedan för att se hur vi skall koppla. Som ni ser så står det CSM och SLA under det. Det motsvarar det som vi ser som vi ser ovan på baksidan cd:n. För att sätta den som slave skall vi sätta en bygel i mitten över de pinnar som motsvarar bokstäverna S och L. För master så sätter vi dem över M och A. Tittar vi på bilden så ser vi att den är inställd på slave.

Montera nu bort luckan som sitter över 5.25" platsen. Den får man oftast bord ganska så lätt genom att trycka inifrån datorn och ut.
Innan vi sätter in cd:n så sätter vi på cd-audio sladden då den oftast är ganska så knepig att montera när man har satt in cd:n i datorn. Som ni ser på bilden så är det kontakten med fyra stift till vänster.
Om du känner dig osäker så kan du montera alla sladdar för att testa hur det skall sitta innan du sätter in det. Allt går bara att sätta dit på ett sätt.

Skjut nu in cd:n i luckan tills dess att framkanten är i höjd med själva datorlådan. Montera alla sladdar nu innan du skruvar fast cd:n så att du kan flytta på den lite om du behöver mer utrymme att arbeta på.

När du hast fäst alla sladdar (glöm inte cd-audio sladden som skall kopplas till ljudkortet) så skruvar du fast cd:n i rätt läge och startar sedan datorn.
Är allt rätt så skall din cdläsare nu dyka upp i windows som en ny enhet.

 

Lycka till!

Axman | axman@64bits.se