Innehåll
P3 700 cBO överklockning - Del 1 - Luftkylning

Inledning

Jag har redan testat P3 700 i en artikel som ni hittar här. Länken öppnas i ett nytt fönster. Nu är det alltså dags att testa hur den är att överklocka med bättre kylning än standardkylning. Enligt erfarenhetena från den tidigare artikeln så gick den stabil i 933 mhz med standardvolt. Problemen med att överklocka den vidare verkade vara värmerelaterade.

Nu har jag alltså testat den med bättre kylning. En GlobalWin FOP32 ställdes till vårt förfogande av Kylning.com. Ett stort tack till Kylning.com för deras hjälp. Inom kort så kommer jag att göra en recension av GlobalWin FOP32 vs standardkylning.

Denna artikel kommer i två delar. Del 1 är den ni läser nu och handlar om luftkylning. I del två så går vi in på kylning med peltier.


Testsystem

Tyvärr så var mina möjligheter till moderkort begränsade och jag fick hålla tillgodo med ett ABIT BE6. Det är långtifrån ett dåligt moderkort men problemet är att det har endast busshastigheter på 133, 140 och 150 mhz bland de högre alternativen. Men vi får hålla tillgodo med dessa för denna gången.

Intel PIII 700, FC-PGA, 100 mhz busshastighet, cB0
S-SPEC: SL45Y, tillverkad vecka 21 i Filippinerna
ABIT BE6
64 MB RAM, 3-3-3
Asus Geforce v6600

Överklockning skedde med hjälp av SoftFSB.


Överklockningen

Och så till det som ni alla har väntat på, överklockningen. Jag börjar med att berätta hur jag gjorde och hur det gick för att därefter visa resultaten i lite mer samlad form.

Efter att ha monterat den nya fläkten så startade jag upp datorn i 700 mhz för att vara säker på att det inte skulle uppstå några problem. Inte heller uppstod det något oväntat utan allt startade utan problem och jag påbörjade överklockningen. Upp till 933 mhz gick lika bra som innan och jag behövde inte ändra på volten till processorn.

Nu när processorn gick ca 8 grader kallare så borde 980 mhz fungera bra eftersom jag sett tecken till det när jag testat med standardkylflänsen. Så jag ställde bussfrekvensen till 980 mhz och allt gick mycket riktigt bra. Till en början visade sig inga problem utan windows var stabilt och det gick utmärkt att använda datorn normalt. Men när jag senare skulle köra tyngre program så kunde sporadiska kracher intreäffa då och då. Om man säger så att datorn var 99% stabil men att tunga program kunde kracha. Det gick aldrig så långt att windows krachade. En ökning av volten till 1.7 V löste alla dessa problem.

Nästa steg efter 980 var 1050 mhz. En ganska så rejäl ökning för en processor som närmar sig gränsen för vad den klarar med luftkylning. Jag satte busshastighen på 150 mhz och datorn låste sig. Detsamma hände vid 1.7 och 1.75 V. Vid 1.8 så tog det någon sekund innan det hela låste sig. Samma förlopp men en viss förfröjning innan det låste sig skedde hela vägen upp till 2.0 V. Högre ville jag inte gå med endast luftkylning eftersom processorn började bli ganska så varm då.
Längst tid innan krach var vid 1.95 V. Vid 2.0 volt minskade den stabila tiden. Detta antagligen på grund av värmeutvecklingen.

Tydligt var att jag kunde inte nå längre än detta med en FOP32. Men eftersom processorn visade tecken till att fungera i 1050 mhz så testade jag att använda mig av programmet Rain för att sänka tempraturen på processorn. Vid 1.90 V hade processorn en tempratur på 37-38 grader. Med hjälp av rain så kunde jag få ned tempraturen till 28 grader vid inaktivitet.
När jag nått 28 grader testade jag att överklocka igen. Och datorn var stabil nog att köra windows samt att spela mp3. Inga program krachade vid användning. Problemet nu var att processorn blir varm när man använder den. Så jag stängde av rain igen och såg tempraturen öka. Vid ca 30-32 grader uppstod problemen synbart för att slutligen låsa datorn.

Samlad data

Här visar jag nu lite tabeller om vad jag kommit fram till.

Först ut vilka hastigheter processorn var stabil i.

Busshastighet
Processorhastighet
Volt
Tempratur
133
933
1.65
33-35
140
980
1.7
34-35
150
1050
ej stablit
ej stabilt

Ser vi på resultaten ovan så borde jag lätt nått 1 ghz om moderkortet hade haft stöd för fler frekvenser. En ökning på 280 mhz eller 40% är inget att skratta åt. Och det med en höjning av volten med endast 0.05 V. Hade jag haft ett bättre moderkort är det möjligt att jag inte hade haft behövt den höjningen eftersom Abit BE6 är optimerat för hastigheter mellan 100 och 133 mhz.

1050 mhz visade sig vara svårt att uppnå med luftkylning. Hade jag använt mig av bättre värmeledande past och en alphakylfläns hade det kanske varit möjligt men ett sådant system hade varit känsligt för tempraturskillnader. En varm sommardag hade systemet antagligen inte fungerat.
Vad vi däremot såg med 1050 mhz var att det fanns två krav för att få datorn stabil i denna hastighet. Det första var att en tempratur under 30 grader krävdes. Det andra var att en strömstyrka på dryga 1.8 - 1.9 V skulle krävas.

Jag kan inte heller utesluta att moderkortet har bidragit till problemen med överklockningen. Abit BE6 är numera ganska så åldrat och när det gjordes så var 140 och 150 mhz FSB mycket ovanligt.

Här nedan ser ni två bilder från Win CPU ID.
En bild på 933, 980 och en på 1050 mhz.

Inte 933 mhz utan 935. Ingen betydelsefull skillnad.

980 mhz var stabilt med 1.7 V.

1050 mhz var svårt att få stabilt men jag lyckades ändå ta detta bild.

Okej, bilderna ser lite suspekta ut eftersom de visar exakt 980 mhz osv. Sanningen är den att de fluktuerade lite. 150 mhz fluktuerde inte mycket men 140 mhz låg oftast lite lägre. 979.98 var det vanligaste.

Slutsats

Ja, så gick det för mig och min överklockning av en P3 700. Jag garanterar inte att ni når samma resultat även om chanserna är goda. Att köpa en processor att överklocka är alltid ett vågspel.

Nu har jag testat processorn en hel del och även om moderkortet inte stödjer det så är antagligen 1 ghz fullt möjligt med luftkylning. Jag rekommenderar att man stannar vid luftkylning eftersom man får ett säkrare system då. Att använda peltier innebär alltid vissa risker. Men vi vill ändå ta reda på vad som händer när vi monterar en peltier på processorn. Det kommer i nästa artikel. Överklockning av P3 700 cBO - Del 2. Vänta er den inom kort.

Det var allt för den här gången. Lycka till om ni nu bestämmer er för att köpa en P3 700 att överklocka!

6/8-00 | Axman | axman@64bits.se