Innehåll

Albatron 7300 GS 256MB

Inledning
Förpackning och tillbehör
Specifikationer
Layout & funktioner
Testsystem
FPS: Battlefield 2, Half Life 2, Oblivion
FPS: Far Cry, F.E.A.R, Quake 4
Simulatorer: NFS:MW, X3:Reunion
Strategispel: B&W 2, Earth 2160
Överklockning
HD Videotest
Slutsats


Tack till Albatron, Abit och AMD som gjorde denna recension möjlig.

10/04-06 | Henrik Olsson | milohenke@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


HD Videotest

High Definition är ett format som snabbt blivit populärt runt om i världen. Fördelen med detta format är att man kan se på mycket högupplösta filmer. Nackdelen är dock att detta format kräver en hel del av datorns processor. Många som sitter på äldre datorer kan med andra ord få svårt att spela upp HD-filmer på sin dator.

Som tur är har grafikkortstillverkarna uppmärksammat detta och har därför integrerat hårdvarustöd för olika typer av HD-format. Detta innebär att grafikkortet avlastar processorn genom att det tar över stora delar av arbetet. Vi använder oss av en trailer för filmen Underworld för att testa belastningen i samband med H.264-uppspelning. I samband med DVD-testet använder vi sista kapitlet i filmen Batman begins. Till WMV9-testet använder vi en trailer för filmen Terminator 2. Slutligen spelar vi upp en trailer för filmen Madagaskar för att testa processorbelastningen vid DivX-avkodning.

Som testet avslöjar så varierar processorbelastningen en hel del beroende på vilket format vi använder oss av. Radeon X1300Pro sänker processorbelastningen med tio procent mer vid H.264-uppspelning. När det kommer till uppspelning av DVD-filmer är det dött lopp mellan de båda korten. Radeon X1300Pro visar sig även vara 22 procentenheter bättre på att avlasta processorn i samband med uppspelning av WMV9-medier. Albatron GeForce 7300 GS är i sin tur 25 procentenheter bättre på att avlasta processorn när det kommer till DivX-medier. Om man lägger samman den procentuella belastningen i samtliga tester, för varje grafikkort, och delar med antalet tester så hamnar vi på mer eller mindre samma genomsnittliga värde, det vill säga runt 23 procent. På det stora hela presterar med andra ord korten relativt jämnt.

Vi kommer så småningom att återkomma med ett mer omfattande test av de båda kortens HD-prestanda. Då kommer vi att testa med den specialoptimerade mjukvara som ATI och NVIDIA rekommenderar. Dessa program är Cyberlink (~100 kr) och PureVideo (~160 kr).


« Föregående Nästa sida »


10/04-06 | Henrik Olsson | milohenke@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!