Innehåll

EasySATA, SATA för USB 2.0

Inledning
SATA vs. USB 2.0
Dags att öppna lådorna
Användning
Prestandatester
Sammanfattning


Tack till Eksitdata som bistod med recensionsexeplaret.

24/04-06 | Illuwatar | illuwatar [at] 64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Dags att öppna lådorna

Till skillnad från den tidigare Easy-IDE så kommer EasySATA i en minst sagt anonym förpackning. Man får vända och vrida på asken för att över huvud taget kunna gissa sig till vad som finns där i. Vem som tillverkar produkten nämns inte alls, inte heller varifrån den kommer. Undersidan är dock täckt med massa siffror och diagram som ser bra ut men saknar praktisk förankring. Dessutom nämns gränssnitt som inte ens existerar i produkten (FireWire), så denna låda används nog till andra produkter utöver EasySATA.

Den vita lådan innehåller strömförsörjningen. Orsaken till att den kommer separat är att den inte ingår som standard till EasySATA. Tanken är att man skall använda strömförsörjningen i datorn när man använder adaptern, vilket kräver att man öppnar chassit. Vill man inte göra detta får man köpa till strömadaptern, därav den separata lådan.


Innehållet i lådorna:
  • EasySATA-adaptern
  • En SATA-kabel, 60 cm lång
  • En strömadapter för vanlig 4-pinnars till SATA
  • En CD med drivrutiner till Windows 98 och ME
  • En nätaggregat av laptop-typ som ger ut 12 V och 5 V för enheter med 4-polig strömkontakt
  • En vanlig apparatkabel
  • Två kopierade A4-ark som skall föreställa manualer
Det som ingår är allt man behöver för att kunna använda produkten, inget "onödigt" har lagts med för att förgylla tillvaron. Känslan och kvaliteten på de ingående delarna är dock helt okej, inget att klaga på. "Manualerna" som följer med är dock inget att skriva hem om. Två kopierade A4, en för EasySATA och en för nätaggregatet, känns minst sagt lite billigt. Arket som medföljer EasySATA saknar helt instruktioner hur man kopplar in enheten. Där radas bara olika specifikationer upp, men någon hjälp för den som inte får till sammankopplingen finns inte. Det som medföljer nätaggregatet saknar text helt, där finns bara en bild som visar hur allt skall kopplas ihop. Som tur är går det inte att koppla fel i och med att alla kontakter är olika, så fixar man att anlsuta en digitalkamera skall detta inte vara några problem att få till.

När det gäller stöd för olika operativsystem skall detta inte vara några problem. Är det nytt nog (från Windows 2000 och uppåt) skall det inte behövas några separata drivrutiner för denna enhet. I princip skall EasySATA agera UMS-enhet, så man är inte låst till Microsoft. Skulle någon sitta kvar med Windows 98 så medföljer drivrutiner till detta på CD-skivan.


Tittar vi närmare på själva EasySATA-enheten så hittar vi en enkretslösning baserad på en krets från JMicron. Enligt specifikationerna (på ena A4-arket) skall en krets från NEC användas, men uppenbarligen är det inte så. Antingen har manualen fel eller så är det JMicron som samarbetar med NEC. Hur som helst, så ger detta en enkel och mycket kompakt lösning.

Användning

Hur man använder EasySATA är relativt enkelt trots alla kablar till synes. Tack vare att inga kontakter är dubblerade finns det ingen risk att man kan koppla in fel sak på fel ställe. Det man gör är att man kopplar ihop adaptern med hårddisken via den medföljande SATA-kabeln. Därefter ansluter man nätadaptern (om man nu har valt att köpa till denna), alternativt tar man ström inifrån datorns chassi. Har man en hårddisk med den traditionella 4-polskontakten är det bara att ansluta den direkt till nätadaptern, annars får man använda den medföljande SATA-power-adaptern. När allt detta är gjort är det bara att plugga in USB-änden hos EasySATA-dosan och vänta på att Windows skall göra sitt (kör man andra operativsystem får man följa deras instruktioner för anslutning av UMS-enhet).


En sak som kan vara lite irriterande om man ofta kopplar in hårddiskar med 4-polskontakt är att nätadapterns plugg är seg och relativt mjuk, vilket kan göra den trög att trycka in på sin plats. Jag fick ta i ganska ordentligt för att koppla ihop SATA-adaptern med nätadapterns kontakt. Det man också måste tänka på när man använder denna uppsättning är att hårddisken körs helt oskyddat. Är man ute efter en permanent inkopplad USB-enhet bör man titta på en USB-låda istället. Risken är annars ganska stor att hårddisken skadas när den ligger utan något skydd. Även SATA-anslutningarna känns lite veka och risken att de lossnar under drift är ganska stor. Däremot för tillfälliga filöverföringar är detta en utmärkt lösning om än något trasslig med alla dessa sladdar.


« Föregående Nästa sida »


24/04-06 | Illuwatar | illuwatar [at] 64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!